Læsetid: 3 min.

Milliarder på spil når staten sagsøger ledelser af krakkede banker

Det er i samfundets interesse at føre sager mod krakkede bankdirektører, også selv om de ikke kan betale en eventuel erstatning. Det mener direktøren i Finansiel Stabilitet, der har sagsøgt ledelserne i syv krakkede banker
Bagmandspolitiet gør det ikke, men Henrik Bjerre-Nielsen har som direktør for Finansiel Stabilitet lagt sag an mod ledelserne i syv krakkede, danske banker. Om ikke andet så vil retssager have en forebyggende effekt, mener direktøren.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

2. september 2014

Bagmandspolitiet vil ikke føre sager mod krakkede bankdirektører alene med det formål at sikre borgernes retsfølelse og for at sikre en afskrækkende effekt over for nuværende bankledelser.

Det vil de til gengæld gerne i Finansiel Stabilitet, der er det statsselskab, som har afviklet de krakkede banker.

Finansiel Stabilitet har anlagt erstatningssager mod syv af de krakkede bankledelser for et milliardbeløb ud fra den vurdering, at der er en »samfundsmæssig interesse« i, at de fører sagerne.

Også selv om Finansiel Stabilitet ikke har held med at skrabe milliarder ind fra de direktører og bestyrelser, der kørte bankerne i sænk, ligger der alligevel en vigtig »forebyggende effekt« i at føre sagerne, mener Henrik Bjerre-Nielsen, der er direktør i Finansiel Stabilitet.

»Hvis man påfører banker tab, kommer man også til at stå til ansvar for det, hvis man har gjort det som medlem af bestyrelsen eller direktionen,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben Arendal
  • Ib Christensen
  • David Zennaro
Torben Arendal, Ib Christensen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

God ide at disse sager føres som erstatningssager. Dumhed er som bekendt ikke strafbart, og det er fandens svært at bevise ond tro, de færrest kører jo bevist en bank i sænk. Dumhed er til gengæld ansvarspådragende i økonomisk sammenhæng, og naturligvis skal FS gå efter at få så mange penge i kassen som muligt. I øvrigt er de fleste firmaer af en vis størrelse forsikrede i sager om bestyrelsesansvar, så hvis FS kan få bestyrelserne dømt, og det burde de efter min vurdering kunne, så vil forsikringsselskabet skulle til lommerne.

Rune Petersen, Torben Arendal, Christel Larsen, Rasmus Kongshøj, Laurids Hedaa og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar

God ide at disse sager føres som erstatningssager. Dumhed er som bekendt ikke strafbart, og det er fandens svært at bevise ond tro, de færrest kører jo bevist en bank i sænk. Dumhed er til gengæld ansvarspådragende i økonomisk sammenhæng, og naturligvis skal FS gå efter at få så mange penge i kassen som muligt. I øvrigt er de fleste firmaer af en vis størrelse forsikrede i sager om bestyrelsesansvar, så hvis FS kan få bestyrelserne dømt, og det burde de efter min vurdering kunne, så vil forsikringsselskabet skulle til lommerne.

God begyndelse. Erfaringerne kan så evt. bruges til at retsforfølge de IKKE- krakkede banker, som gjorde så meget uansvarligt i forbindelse med den finansielle (og senere økonomiske) krise.

Torben Arendal, Michael Madsen, Rune Petersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Jens Erik Starup

Finanstilsynet sov vist trygt, medens Henrik Bjerre-Nielsen sad ved roret.
Det kan vel være vanskeligt at få nogen dømt, når tilsynet dengang ikke var i stand til at udvise rettidig omhu.

I og med FS ofte overtager de krakkede bankers medarbejdere, så er det kun sundt, at de også kan sagsøge den tidligere ledelse. Der ligger nok en del insider-viden gemt hos de medarbejdere. Samtidig agerer FS de facto som "buyer of last resort", når den overtager krakkede banker, hvilket kan være en omkostning for staten. Den omkostning bør uansvarlige bankledelser betale for, hvis de har ansvaret for, at deres bank gik bankerot.