Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ngo: Danida forhindrer donationer af medicin til ulande

Nye Danida-regler umuliggør ifølge den danske velgørenhedsorganisation Global Medical Aid donationer af medicin og hospitalsudstyr til ulande
Mange land, har indført skrappe regler, der betyder, at donationer af både medicin og hospitalsudstyr skal gå igennem landets regering.

Jakob Dall

Indland
8. september 2014

Nye regler betyder, at det i praksis er umuligt at donere hospitalsudstyr og medicin til ulande med støtte fra Danida.

Det mener den danske velgørenhedsorganisation Global Medical Aid, der de seneste fire år har doneret for over 100 millioner kroner medicin og hospitalsudstyr til fattige udviklingslande.

Danida har hidtil dækket fragtomkostningerne i forbindelse med organisationens forsendelser. Men en ændring i reglerne fra 2013 betyder, at ngo’er som Global Medical Aid

ikke kan få dækket fragtomkostninger, hvis de samarbejder med modtagerlandets regering eller centrale myndigheder.

»Der er ingen lande, der kan acceptere, at medicin og hospitalsudstyr flyder rundt, uden at der er kontrol med det. Derfor er det i praksis umuligt at donere medicin og udstyr, hvis man ikke samarbejder med det pågældende lands regering,« siger Hans Frederik Dydensborg, advokat og formand for Global Medical Aid.

Han bakkes op af flere eksperter, som Information har talt med.

På Københavns Universitet vurderer Ib Christian Bygbjerg, der er professor i international sundhed, at det er meget vanskeligt at sende hospitalsdonationer uden at samarbejde med regeringen i det land, donationen er tiltænkt.

»Mange lande, særligt afrikanske lande, har indført skrappe regler, der betyder, at donationer af både medicin og hospitalsudstyr skal gå igennem landets regering. Det har man, fordi man vil sikre, at der eksempelvis ikke bliver benyttet dårlig kopimedicin,« siger han.

Flemming Konradsen, professor i international sundhed på Københavns Universitet, peger derudover på, at »man kan blive nødt til at samarbejde med centraladministrationen i det pågældende uland, hvis medicin og udstyr skal finde vej til dem, der har brug for det«.

Danida afviser

De nye regler står dog ikke i vejen for at hjælpe, mener Danida.

»Der er stadig mulighed for at sende både hospitalsudstyr og medicin afsted til ulande,« siger Ulla Næsby, souschef for Udenrigsministeriets kontor for humanitær bistand, og tilføjer:

»Men vores erfaring siger, at det er bedst at sende den slags ting igennem lokale organisationer.«

– Men mange ulande tillader jo netop ikke, at man sender medicin og hospitalsudstyr direkte til lokale organisationer?

»Tidligere har vi oplevet, at der er blevet sendt for eksempel computere afsted til en skole, hvor der ikke var nogen strøm. Derfor vil vi med den nye præcisering af reglerne sikre os, at der rent faktisk er brug for de ting, vi sender af sted. Ofte har lokale samarbejdsorganisationer større kendskab til, hvad der er brug for på det pågældende sted. Og nok så vigtigt, så kan lokale civilsamfundsorganisationer være med til at kontrollere, at tingene bruges rigtigt, når de når frem,« siger Ulla Næsby. Til trods for, at det modsatte fremgår af de nye regler, fremhæver hun, at der er i princippet ikke er noget i vejen for et samarbejde med en regering i det pågældende udviklingsland, så længe det sker igennem en lokal samarbejdspartner.

Kontrolbesøg

Det afviser Hans Frederik Dydensborg fra Global Medical Aid som en mulighed.

»Vi har netop sendt en stor medicindonation af sted til Benin. Det ville ikke have været muligt, hvis vi skulle være gået igennem en lokal organisation først. Ligesom alle andre lande ønsker Benin kontrol med medicinen for at sikre, at der ikke er noget galt med den,« siger Hans Frederik Dydensborg.

Han understreger, at Global Medical Aid ikke sender medicin eller hospitalsudstyr af sted uden at sikre, at der rent faktisk er brug for det i det pågældende land.

Det betyder, at organisationen både besøger og laver aftaler med sundhedsmyndighederne i landet, ligesom de efterfølgende tager på kontrolbesøg for at sikre sig at både medicin og udstyr bliver benyttet rigtigt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er sgu' da stor forskel på at forhindre, og ikke ville betale fragten !

Claus E. Petersen

Nu er der nogen der ikke får den sædvanlige check.. blah!