Nyhed
Læsetid: 2 min.

Regeringen varsler ny strategi mod Syrien-krigere

Mangel på beviser gør det enormt svært at dømme Syrien-krigere, og truslen om et mistet statsborgerskab er ikke vejen frem, mener S og SF. Et kommende regeringsudspil lægger bl.a. op til en intensiveret efterretningsindsats
Norge udreder i øjeblikket et lovforslag, der skal gøre det muligt at tage statsborgerskabet fra borgere, der frivilligt har gjort militær tjeneste uden for landet, eller som »optræder stærkt til skade for statens vitale interesser«

Norge udreder i øjeblikket et lovforslag, der skal gøre det muligt at tage statsborgerskabet fra borgere, der frivilligt har gjort militær tjeneste uden for landet, eller som »optræder stærkt til skade for statens vitale interesser«

Ricardo Garcia Vilanova

Indland
3. september 2014

Med den stigende trussel fra Islamisk Stat (IS) står kampen om at forhindre unge mænd i at rejse til fronten i Syrien til at komme højt på dagsordenen forud for Folketingets åbning den første tirsdag i oktober. Men Christiansborg er splittet omkring, hvordan man på kort sigt skal forhindre de hellige krigere med rødbedefarvet pas i at rejse ud.

I dagens udgave af Information lægger Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative pres på regeringen og opfordrer den til at undersøge mulighederne for at ændre loven, så det bliver nemmere at tage statsborgerskabet fra danske jihadister, der er rejst til Syrien. Justitsminister Karen Hækkerup (S) siger i et skriftligt svar, at regeringen er »i fuld gang med at se på, hvilke initiativer der er behov for«, og at man også vil drage inspiration fra Storbritannien, hvor det er lettere at tage folks statsborgerskab.

LÆS: VKO vil inddrage Syrien-krigeres statsborgerskab

Enhedslisten og SF mener dog ikke umiddelbart, at truslen om et mistet statsborgerskab vil være en effektiv stopklods.

»Hvis folk er villige til at dø i hellig krig, mon så ikke de er fløjtende ligeglade med en risiko for at miste deres statsborgerskab?« siger Johanne Schmidt-Nielsen, indfødsretsordfører for Enhedslisten. Hun mener ligesom SF, at man bør sætte sin lid til anti-radikaliseringsarbejdet i muslimske miljøer.

»Jeg ved godt, at det er meget SF-agtigt at tale om forebyggelse, men i Aarhus har man faktisk set, at det virker,« siger SF’s retsordfører, Karina Lorentzen.

»Der gik lidt tid, før man fandt ud af, at det var Grimhøjmoskeen, der var udfordringen. Men jeg tror, vi skal bruge den model, de har haft i Aarhus, meget mere.«

Udspil på vej

Ifølge Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, vil SR-regeringen i de kommende uger komme med et fælles udspil om strategien over for Syrien-krigere, hvor også det forebyggende arbejde indgår.

»Vi lancerer inden for de kommende uger nogle nye redskaber på den konto,« siger Trine Bramsen. Hun vil ikke gå i detaljer, men nævner foruden det forebyggende også »deling af efterretninger« med andre lande.

»Udfordringen ligger i at dokumentere, at man rent faktisk har de her planer. Men det handler først og fremmest om forebyggelse – det har PET også sagt – og for det andet om overvågning af de sociale medier,« siger hun.

Dansk Folkeparti savner, at der bliver gjort mere for at afskrække unge fra at rejse til Syrien.

»Jeg mener, at man har forsømt at sende markante signaler til Syrien-krigerne. Jeg tror, at man skal handle hurtigt,« siger Peter Skaarup, retsordfører for Dansk Folkeparti.

»Det vil have en effekt, hvis man tager statsborgerskabet fra dem, der er rejst ud. Det er det, man har respekt for i de miljøer, der finder på at radikalisere folk – tænk på konsekvenserne for folks familier, hvis de mister deres statsborgerskab,« siger Skaarup.

Karina Lorentzen konstaterer ligesom Johanne Schmidt-Nielsen, at VKO-forslaget »sælger billetter« på højrefløjen, men hun er bekymret for retssikkerheden.

»Jeg kan godt forstå, at man er meget optaget af at få gjort noget ved det, og jeg er heller ikke fuldstændig afvisende over for tankegangen, hvis man kan finde en model, hvor der er en form for retssikkerhed,« siger Karina Lorentzen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helene Kristensen

Så i tråd med nutidens politik over hele linien - mere overvågning - mere overvågning. Østblokken faldt, men vesten overtog metoderne. Mere overvågning af folket, og mere hemmelighedskræmmeri hos den magthavende elite.

Lovgivning som fratager danskere deres statsborgerskab er at strække vælgernes mandat ud i magtmisbrug.

Sker det bør det prøves ved en domstol.

Det er typisk at det netop er de borgerlige vælgere som tyr til netop den slags metoder, de mangler totalt respekt for alle andre der ikke er som dem.

Men igen magtmisbrug, nepotisme og korruption er jo netop de borgerliges varemærke.

Rigtige danskere tager ansvar for andre danskere, alt andet er den sædvanlige borgelige ansvarsfralæggelse.

"Det er typisk at det netop er de borgerlige vælgere som tyr til netop den slags metoder, de mangler totalt respekt for alle andre der ikke er som dem."

Jeg er ikke borgerlig, men øhhhh min "respekt" for mennesker, der måtte bære rundt på sympati for IS eller deres idéer, er også forsvindende lille!

"Rigtige danskere tager ansvar for andre danskere, alt andet er den sædvanlige borgelige ansvarsfralæggelse." - Hvordan foreslår Hr.Petersen at vi tager ansvar for disse velintegrerede "danske" individer, der befinder sig tusindvis af kilometer herfra ifærd med at sætte nazismen til skamme?

Jeg er oprigtigt nysgerrig, for findes der skyggen af svar, burde mange indenrigs problemer kunne løses ganske hurtigt!

Jørn Boye, Helene Kristensen, Vasili Frang og Jan Mogensen anbefalede denne kommentar

Når nogen bosat i Danmark drager ud i verden for at føre krig mod de værdier og idealer EU og Danmark bygger på, har jeg meget svært ved at se dem vende tilbage...

"Venstrefløjens" evige skræk for at udfordre islam og indvandringen af denne "nynazisme".

Ja, det er ganske rigtigt meget SF-agtigt og ligeledes i tråd med Enhedslistens politik, at vi igen skal bruge masser af tid og skattekroner på dybt radikaliserede muslimer med dansk statsborgerskab, der rejser til Syrien og Irak eller andre mislykkede islamiske stater for at myrde løs på uskyldige civile kristne mænd, kvinder og børn i et omfang, der efterhånden tangerer Stalins og Hitlers omfattende massemord i det forrige århundrede.

Når de så har myrdet bestialsk løs et par måneder på mænd, kvinder og børn, fordi de tilfældigvis ikke er muslimer, ja, så skal disse stakkels unge radikaliserede mennesker naturligvis kunne rejse hjem til deres elskede Danmark, hvile ud i familiens skød, og selvfølgelig med økonomisk understøttelse på kontanthjælp, dagpenge, førtidspension eller andre typer overførselsindkomster fra statskassen.

”Hvis folk er villige til at dø i hellig krig, mon så ikke de er fløjtende ligeglade med en risiko for at miste deres statsborgerskab?”, siger Johanne Schmidt-Nielsen, indfødsretsordfører for Enhedslisten, der ligesom SF mener, at man bør sætte sin lid til anti-radikaliseringsarbejdet i muslimske miljøer, altså ingen konsekvens over for de hårdkogte religiøse mordere.

Nej, Johanne Schmidt-Nielsen, disse religiøse mordere er netop ikke ligeglade med, at de mister statsborgerskabet, for så ved de og deres familier, hvad der venter dem socialt og økonomisk samt menneskeligt forude, hvis de pludselig skal flytte retur til det land, som de kom og fortalte os de var flygtet væk fra på grund af personlig forfølgelse.

Så ved de radikaliserede muslimer nemlig, at deres hjem fremover bliver en lerklinet hytte med bliktag og et hul i jorden til at forrette deres nødtørft, ikke en 4-værelses lejlighed i Gellerup med toilet, bad, varmt og koldt vand, elektricitet, gratis lægehjælp, gratis skolegang, fredelige omgivelser uden krig, og faste økonomiske overførselsindkomster til livsforsørgelse hver eneste måned.

Dèt er de radikaliserede muslimers svage punkt, for de er hamrende ligeglade med alverdens socialpædagoger, socialpsykologer, psykiatere, integrationskonsulenter, politifolk og alle mulige andre, der prøver at få dem på bedre tanker, og det må også være et spørgsmål om simpel etik og moral med hensyn til, hvor mange penge samfundet efterhånden skal bruge på dybt kriminelle morderiske religiøse fanatikere.

”Rigtige danskere tager ansvar for andre danskere, alt andet er den sædvanlige borgerlige ansvarsfralæggelse”, skriver Jens Haushøj, men over for dèt simple argument kan man kun svare, at rigtige danskere ikke rejser væk fra deres land for at myrde kristne mænd, kvinder og børn eller andre trosretninger, fordi man ønsker et religiøst kalifat, hvor alle mennesker skal leve i et totalitært helvede med religiøs enhed under tvang.

Næh, den etniske danske majoritetsbefolkning med førstefødselsret til deres fædrene jord, skal ifølge Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti udvise ekstrem forståelse over for de værste mordere, der begår drab i religionens navn. Men hvis 200 mennesker i morgen forsamles på Christiansborgs Slotsplads for at protestere imod disse radikaliserede muslimers afstumpede myrderier, ja, så konfronteres de omgående med en voldelig moddemonstration fra Antifascistisk Aktion og Socialistisk Ungdoms Front, der ikke vil have nazister i gaderne.

Men desværre udviser Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti sammen med flere andre partier i Folketinget en skræmmende ligegyldighed over for det ubestridelige faktum, at Danmarks nationale sikkerhed dag for dag bliver systematisk undergravet, fordi hverken politikere eller myndigheder griber konsekvent ind mod de værste religiøse forbrydere, der myrder løs til højre og venstre i islams navn, og èn gang for alle fratager dem et tildelt statsborgerskab samt udviser dem for bestandigt.

Vi savner etik og moral i dansk politik.

Gert Sørensen, Jørn Boye, Britt Kristensen og Kim Øllgaard anbefalede denne kommentar

”Rigtige danskere tager ansvar for andre danskere, alt andet er den sædvanlige borgerlige ansvarsfralæggelse”, skriver Jens Haushøj, men over for dèt simple argument kan man kun svare, at rigtige danskere ikke rejser væk fra deres land for at myrde kristne mænd, kvinder og børn eller andre trosretninger, fordi man ønsker et religiøst kalifat, hvor alle mennesker skal leve i et totalitært helvede med religiøs enhed under tvang."

Gør mig lige den tjeneste at læs min kommentar igen. Jeg er enig med dig og citerede en anden bruger herinde!

Undskyld, Jens Haushøj, det var en tanketorsk fra min side.

Ingen skade sket - Men når vi stort set ser ens på tingene, er der jo ingen grund til at være uenige ;)

Danskere har altid rejst ud for at deltage i krige , bare tænk på Franco, da de vente hjem derfra var der ingen der gøede.

Der er da ingen der har sympati for (is) men kommer danskere hjem fra den krig må det være retssystemet der tager det opgør, såfremt de har de beviser som skal til.

Det er et klart skråplan at lovgive om fratagelse af statsborgerskab, så er man da ikke bedre end (is).

Så .... Jens Haushøj, styr din gade justits og ager som om du stadig lever i et retssamfund.

"Danskere har altid rejst ud for at deltage i krige , bare tænk på Franco, da de vente hjem derfra var der ingen der gøede."

Genopfrisk lige min hukommelse her! Kæmpede danskerne FOR eller IMOD Franco? Sagt på en anden måde, var man ude i et ærinde af at afskaffe diktatur eller hjælpe det på vej? Jeg håber du spotter forskellen.

"Der er da ingen der har sympati for (is) men kommer danskere hjem fra den krig må det være retssystemet der tager det opgør, såfremt de har de beviser som skal til."

Kan ske jeg tager fejl, men de love vi opererer efter her til lands, udarbejdes vel stadig af de demokratisk valgte politikere? Dermed skulle lovene jo helst afspejle befolkningens ønsker, og her tror jeg egentlig danskerne er ret enige efterhånden - IS folk og deslige er bare ikke helt på med vognen, hvad angår vores værdier.

"Det er et klart skråplan at lovgive om fratagelse af statsborgerskab, så er man da ikke bedre end (is)."

Har du tænkt du alvorligt talt tænkt dig at stå ved ovenstående?

"Så .... Jens Haushøj, styr din gade justits og ager som om du stadig lever i et retssamfund."

Verdensklasse bemærkning!

Har du alvorligt talt tænkt dig at stå ved ovenstående?*

Der er faktisk folk på venstrefløjen, som ønsker et opgør med den nuværende regerings blødsødenhed, hvormed den tackler den ekstreme islamisme. De er rejser ud i dette ærinde har intet at gøre her i landet bagefter og bør ikke kunne rejse ind i landet igen og f.eks. blive behandlet for de fysiske og psykiske skader de har måttet pådrage sig i kampen for IS.

Der var for og imod Franco og hvad mener du så man burde have gjort med dem som var for Franco eller imod, din position er ikke let at fastslå.

Hvis folketinget laver en lov som vedtager at retssystemet kan fratage et statsborgerskab på grundlag af et bevist tilhørsforhold til (is) så er det i orden med mig, men Jens, det jo ikke det der er tale om , folketinget vil jo administrativt fratage statsborgerskab og det er ikke i orden.

Så ja jens ... det er gade justits og et skråplan som politikerne ikke skal betræde,

Husk jens .. at som dansker er du beskyttet af retssamfundet, derfor en tredeling af magten.

Jørn - Nu vi er på fornavn - Min position er absolut ikke svær at fastslå!

Enhver der aktivt og med militante midler, herunder terror, ønsker at bekæmpe, demokrati, frihed og lighed for loven, må indse at disse gerninger, hos den brede befolkning tangerer kriminalitet og derfor straffes - Og straffes hårdt!

Dette gælder enhver, der føler sig hævet over demokratiet og som med vold vil påtvinge andre en levevis de ikke ønsker!

"Hvis folketinget laver en lov som vedtager at retssystemet kan fratage et statsborgerskab på grundlag af et bevist tilhørsforhold til (is) så er det i orden med mig, men Jens, det jo ikke det der er tale om , folketinget vil jo administrativt fratage statsborgerskab og det er ikke i orden."

Hvorhenne har jeg sagt at det iorden!?

Du prøver tilsyneladende at påtvinge mig en holdning jeg ikke har.

Jens .. fornavn ... ja det lidt nemmere når vi forsøger at nå til forståelse.

Din position er ikke overraskende.

Hvis jeg kan udlede af din tekst du mener at vores retssystem allerede er i stand til at tage sig af dem som "føler sig hævet over demokratiet og som med vold vil påtvinge andre en levevis de ikke ønsker!" så er det vel heller ikke rimeligt at nogle borgerlige politikere vil til at lave særlove for en bestemt gruppe af muslimer, som man formoder har deltaget i krigshandlinger.

Jens... ellers vil jeg til enhver tid gerne besvare en anmodning om at uddybe mine synspunkter, hvis de forekommer svære at forstå.

Det er latterligt at bruge inddragelse af statsborgerskab som afskrækkelse. Disse unge mænd er parat til at dø martyrdøden og har ikke planer om at komme tilbage til Danmark. Hvis de vinder, har de skabt kalifatet, og vil nok helst bo der hvor de kan fortsætte med at voldtæge og myrde efter lyst og lune, som "kalifatets vogtere" e.l.
Hvis de taber, regner de vel ikke med at overleve.

At gøre det muligt at inddrage deres statsborgerskab på baggrund af en mistanke vil kun underminere retssikkerheden yderligere, i hvert fald for borgere med indvandrerbaggrund, hvilket kun vil bidrage til at radikalisere endnu flere unge muslimske mænd.

Men det er vist nok det DF ønsker, mon ikke?

Ole Brokdorf,
du vrøvler. Det du skriver er et sammelsurium af diverse floskler og klicheer fra den højrenationalistiske propagandahåndbog.
Jeg tror ikke at der findes ret mange familier, muslimske, kristne eller hvad ellers, der har sympati for IS myrderier, hverken i Danmark eller resten af verden.
Familier er familier, uanset hvilken kulturbaggrund de har, deler de de samme værdier.

Man skal ikke nægte indrejse for folk der beviseligt har deltaget i krigs- og andre forbrydelser, man skal anholde dem og stille dem for retten. Det kan man jo ikke hvis man sender dem retur.

”Jeg tror ikke at der findes ret mange familier, muslimske, kristne eller hvad ellers, der har sympati for IS myrderier, hverken i Danmark eller resten af verden”, skriver Filo Butcher i sin kommentar til mig klokken 17.24.

Næh, Filo Butcher, forhåbentlig er der slet ingen civiliserede mennesker, uanset etnisk, kulturel og religiøs baggrund, der har sympati for Islamisk Stat og deres barbariske morderiske adfærd, hvor de myrder mænd, kvinder og børn på bestialsk vis, udelukkende fordi de er kristne eller ateistiske sjæle.

Men som du jo selv antyder med sætningen ”… jeg tror ikke at der findes ret mange familier”, ja, så vil der nok altid være nogen, der vitterligt sympatiserer med Islamisk Stats ugerninger. Og derfor kan jeg ikke se logikken i din påstand om, at jeg har skrevet et ”sammensurium af diverse floskler og klichéer fra den højrenationalistiske propagandahåndbog”.

Jeg er blot en frihedselskende demokrat.