Læsetid: 5 min.

Nu satser også supermarkeder på lokale fødevarer

Det er ikke kun små madmarkeder, økologer og gourmetrestauranter, der satser på lokalt producerede fødevarer. Det gør de store kæder også
Taglandbruget Østergro på Æbeløgade dyrker økologiske afgrøder i midten af København. Nu vil også supermarkedskæderne Coop og Føtex satse på lokalt producerede fødevarer.

Tor Birk Trads

3. september 2014

Lokalt producerede fødevarer er ikke kun noget, mindre madmarkeder satser på at sælge i fremtiden. Det gør de store spillere i dansk detailhandel også. Således annoncerede Coop i foråret, at supermarkedsgiganten vil efterleve et nyt »mad-manifest«, hvor Coop lover, at koncernens butikker i fremtiden vil have langt flere lokale varer på hylderne, ligesom butikkerne vil satse mere på økologi, sundhed og dyrevelfærd.

I juni fulgte så den anden af de helt store fødevarespillere på det danske marked så trop, og i fremtiden vil der i landets 88 Føtex-butikker blive udbudt langt flere lokale varer til kunderne. Kæden har derfor hyret virksomhederne GO’local og Dansk Cater til at støvsuge lokalområderne for producenter, der kan levere lokalt producerede fødevarer.

Og det er en tendens, der er kommet meget hurtigt, men som man i landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, forventer, er kommet for at blive. Det fortæller Klaus Jørgensen, der er chef for Markedsanalyse hos Landbrug & Fødevarer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Carsten Mortensen
 • Jørgen Steen Andersen
 • Philip B. Johnsen
 • lars abildgaard
 • Torben Arendal
 • Søren Ansbjerg
 • Jan Nygaard
 • randi christiansen
 • Niels-Simon Larsen
Carsten Mortensen, Jørgen Steen Andersen, Philip B. Johnsen, lars abildgaard, Torben Arendal, Søren Ansbjerg, Jan Nygaard, randi christiansen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Simon Larsen

Ros, ros. Fortsæt bare med mere af den slags.

Mette Hansen, Michael Madsen, lars abildgaard, Torben Arendal, Benjamin Bach og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Ude på landet kan man undres meget over, at der ligger Dagli' Brugsen, Spar, Fakta, Netto, Rema 1000 osv. i massevis.. og ingen af dem sælger mad fra de omkringliggende producenter, selvom de sikkert kunne få dem leveret gratis på en traktor.

Jeg tror ikke, det er en logik, der følger profit-optimering i speciel grad. Snarere en kultur, der tvinger alle butikkerne til at have samme vareudbud.

Bob Jensen, Mette Hansen, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

De skulle måske også prøve at få gang i fællesskabet. Det drejer sig jo ikke bare om 'ting'. Alt det, der går under navnet lavpris er et udtryk for tingsliggørelsen.
Hvis målet er, at fattige mennesker får gode produkter, så må man også have dem med i processen. Så indgår de i det fællesskab, der skaber varen, og så bliver varen mere end blot en ting.

Philip B. Johnsen

Med til historien høre, at Klaus Jørgensen, chef for Markedsanalyse hos Landbrug & Fødevarer "er vidende om", hvilke udfordringer det konventionelle landbrug, kan se i horisonten, i takt med klimaforandringer ændre forudsætningerne for landbruget, ikke kun vejrliget, men også med nye sygdomme og invasive arter af planter og dyr.

Der kan blive god brug for selvforsyning i hidtil ukendt omfang.

Tak til dem, der frivilligt afprøver nye veje.

Benjamin Bach, Jørgen Steen Andersen, lars abildgaard, Niels-Simon Larsen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

De er jo nødt til at gøre noget, for at have handel tilbage. Vi er allerede rigtig mange, der ikke kunne drømme om at betale penge for det elendige klamp til kød, man kan købe i butikkerne. For det første stammer det meste fra producenter, der kører dyr til andre lande for at blive slagtet, så kører de kødet tilbage til Danmark - men vel at mærke ikke det bedste kød, men resterne når man har solgt kvalitetsvarerne til eksportmarkederne. Så alle deres fine ord om bæredygtighed, pladder. Så nejtak, intet butikskød til mig, jeg køber hos en lokal der har opfedet en flok kalve eller svin under gode forhold, som ikke har fyldt dyrene med medicin for bare at få dem til at overleve livet i en dyrefabrik, får dyrene slagtet lokalt, og sælger lokalt. Det ved man er kvalitet, fordi ellers sælger han intet. Det rigtig fine er, at når jeg så producerer flere æbler og kartofler end vi selv kan spise, ja så bytter man. Det holder så ikke bare ved madvarer, men også andet hjemmelavet. Jeg vil hellere støtte nabomanden/konen, end hælde flere penge i kæmpestore producenter, for hvem kvalitet, bæredygtighed og lokalsamfundets overlevelse er ubrugelige parametre - der tænkes kun profit.

Torben Arendal, Jørn Petersen, Britt Kristensen, Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard, Jørgen Steen Andersen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar