Baggrund
Læsetid: 3 min.

’Vi siger fra som muslimer og samfundsborgere’

Egentlig føler de sig ikke forpligtet til at tage afstand til IS’s brutaliteter, bare fordi de selv er muslimer. Alligevel har debattørerne Tarek Hussein og Zubair Hussain taget initiativ til en demonstrationpå lørdag med budskabet om et nej til Islamisk Stat
Libanesiske teenagere startede for nyligt kampagnen #BurnISISFlagCHallenge på sociale medier. Islamisk Stats brutale fremfærd får nu en række danske muslimer til at arrangere et protestoptog mod den islamiske gruppe

Libanesiske teenagere startede for nyligt kampagnen #BurnISISFlagCHallenge på sociale medier. Islamisk Stats brutale fremfærd får nu en række danske muslimer til at arrangere et protestoptog mod den islamiske gruppe

Twitter

Indland
10. september 2014

Det er ikke bare som muslim, men lige så meget som demokrat og humanist, at jurastuderende og samfundsdebattør Tarek Hussein sammen med cand.polit. og debattør Zubair Hussain har taget initiativ til et protestoptog mod den islamistiske gruppe Islamisk Stat (IS) på lørdag. Egentlig er han træt af politikere og politichefer, der forventer af muslimer, at de tager afstand fra grupper, der begår vold i islams navn.

»Vi reagerer ikke, fordi politikere som Martin Geertsen vil have muslimer til at reagere. Det her er en ekstraordinær situation, hvor IS’s propaganda påvirker nogle unge til at begå hellig krig,« siger han og understreger, at lørdagens optog har et alment humanistisk afsæt. Her bør ikke bare muslimer, men alle danskere tage afstand fra de afskyeligheder, som IS for tiden forvolder i Syrien og Irak.

Zubair Hussain er også træt af, at muslimer stilles til ansvar for andre muslimers handlinger.

»Desværre er der nogle politikere, der sætter lighedstegn mellem passivitet og accept. Forstået på den måde, at hvis muslimer ikke offentligt tager afstand fra IS, så betyder det, at de er enige med, hvad IS står for. Den nævnte slutning siger mere om afsenderen end dem, der omtales,« siger han.

I weekendens Jyllands-Posten opfordrede politiinspektører fra København og Østjylland muslimer til at tage offentlig afstand fra IS’ handlinger. Derfor hilser Bent Isager-Nielsen, politiinspektør og efterforskningschef ved Københavns Vestegns Politi, initiativet velkommen:

»Det er rigtig godt, når muslimer opfordrer andre muslimer til at tage afstand fra IS og i det hele taget tage afstand fra voldelig islamisme. For jeg er sikker på, at det betyder noget, når nogen, man har tillid til og respekt for, opfordrer én til det. På den måde kan det have en større vægt, end hvis andre siger det«, siger han.

Selv om Zubair Hussain og Tarek Hussein afviser, at lørdagens event sker i kølvandet på opfordringer som denne, håber de, at demonstrationen vil skabe opmærksomhed om, at der er alternativer til IS’ fortolkning af islam, og at det vil få særligt de unge, som potentielt er udsat for IS’ propaganda, på bedre tanker.

»Jeg er praktiserende muslim og beder fem gange om dagen, men det betyder ikke, at jeg sympatiserer med IS,« siger Tarek Hussein og tilføjer, at hensigten med demonstrationen også er at stille sig i midten af, hvad han kalder en polariseret debat i Danmark. Om målet for lørdagens march tilføjer Zubair Hussain:

»Jeg ville ønske, at man med et trylleslag kunne trylle det fåtal af muslimer, der kæmper på IS’ side, på andre tanker. Det kan man desværre ikke. Og man ville være naiv, hvis man tror, at demonstrationen kan rykke deres holdninger alene. Til gengæld håber jeg, at demonstrationen kan få nogle af dem, der synes, IS lyder spændende, til at ændre deres holdning. Men det kræver sikkert supplement af andre tiltag«.

Indtil nu har de to fået positiv respons fra mange unge muslimer, som glæder sig over demonstrationen, fordi også de er frustrerede over, at en gruppe som IS tager islam som gidsel, oplyser Tarek Hussein.

Ifølge ham er det på tide, at det muslimske miljø i Danmark kommer på banen. Han henviser til, at muslimer både i Frankrig og Norge har demonstreret mod IS, ligesom engelske imamer har udstedt en fatwa mod IS.

»De muslimske organisationer i Danmark er ikke gode til at samles om aktiviteter på grund af interne opgør mellem moderne og mere traditionelle muslimer. Men hvis de muslimske miljøer overkommer teologiske og politiske forskelle og står sammen, vil unge automatisk søge derhen i stedet for til de ekstreme miljøer,« siger Tarek Hussein.

Derfor glæder det ham også, at flere muslimske organisationer herunder Muslimernes Fællesråd og Dansk Islamisk Råd støtter op om demonstrationen, ’Vi siger NEJ til (U) Islamisk stat!’, på lørdag i København.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming Nielsen

Godt interaktiv

Klart tale.
Islam er den livsform og -holdning, der fører til fred. Det arabiske ord islam, der betyder gudhengivelse, er dannet ud fra samme konsonant-rod (s-l-m) som ordet salam, der betyder fred.

S. L. Petersen, Per Klüver og Holger D. Kvist anbefalede denne kommentar

Meget positivt, det de gør. For hvis ikke, sker netop det, at mistanken og myten ikke fjernes.
Derfor er denne udtalelse ikke helt dækkende :
" Desværre er der nogle politikere, der sætter lighedstegn mellem passivitet og accept. Forstået på den måde, at hvis muslimer ikke offentligt tager afstand fra IS, så betyder det, at de er enige med, hvad IS står for. "

Islam betyder underkstelse for Gud og hans lov Sharia. Koranen er en hellig bog skrevet af Gud og ikke genstand for fortolkning. Biblen er en bog skrevet af mennesker om en hellig person derfor er den genstand for fortolkning. Gammel testamente er med i Biblen som en kontekst, da det er den jødiske lovbog. Biblen består af evangelier som er "glædesbudskaber" om frisættelsen fra loven (den jødiske). Kristne er fristatte af loven mens muslimer er underlagt den. Kristendommen siger mennesket er synder (læs uperfekt) og er tilgivet for dette. Nogle vil så sige, at mennesket ikke kan acceptere det er synder og derfor kaster sig over utopier som kan frisætte mennesket fra dens natur.
Det, at være kristen er fortvivlensen over dette- ville Kierkegaard sige.

Dennis Iversen, Mattias Pedersen, Viktor Knudsen, Kaj Spangenberg, Kristoffer Larsen og Preben Haagensen anbefalede denne kommentar

Det er korrekt at man ikke kan og skal gøre alle muslimer ansvarlige for ekstremisternes hærgen. Både og. Hvis det store flertal af anstændige Tyskere havde offentligt tilkendegivet deres afsky med de brune horders hærgen i de tyske storbyer i 1930 erne, (Kristallnacht mm.), ville Hitler måske ikke havde set sit snit, i hvert fald ville det måske have afholdt mange unge fra at melde sig under hagekors fanerne.

Måske.

Filo Butcher
Man må sige, at Islams Krystalnat har varet længe og faktisk siden dens start har den brugt vold og intimederinger som primært måde til omvendelse. Kristendommen har primært brugt troen på miraklet som drivkraft. Her er nogle primærkilder om tiden fra invasionen af Syrien, Palæstina og Egypten hvordan samtiden oplevede det. De går frem til første korstog og motiverne for dens igangsættelse som var drabet på 60.pilgrimme.http://www.nomos-dk.dk/underhalmaanen/halvmaanen-israel-palaestina.html

Dennis Iversen, Viktor Knudsen, Kristoffer Larsen og Jens Larsen anbefalede denne kommentar

Vil bare ønske, at masse medierne kunne gøre sig den erkendelse, at undlade at oversætte IS til "islamisk stat"

Det kan nemlig danne grobund for mere respons baseret sammenblandinger mellem et gammelt fromt ønske hos nogle, om at leve i fred og fordragelighed i hjemlandet med en Kalif, og så navnet på en bande terrorister.

Og som ISIS eller ISIL blev det jo ikke oversat.

S. L. Petersen, Viktor Knudsen, ellen nielsen og Filo Butcher anbefalede denne kommentar

.. de ligner en flok bonderøve der kommer kørende alle i ens firhjulstrækkere og deres kappe om hovedet,.. hvorfor kapper de ikke hovedet af hinanden? hvis alle(dem inklusive) er så onde? hvorfor indfører de ikke sharia-love overfor hinanden, pisker hinanden til døden osv. men neeeeej,.. de "mægtige krigere" synes det er sjovere at stene en bedstefar eller piske en kvinde,.. end at piske sig selv til døden,. ikke fordi de synes det er sjovt men fordi inderst inde er de små feje drenge som ville græde og skrige fik de en splint under neglen, som helst ville gemme sig bag deres mor/mødre(de har vel ikke alle den samme mor?) hvis der var slagsmål,. er meget cooool i store grupper, osv osv,. mellemøstens-hillbillies,.. Land Cruiser-banden,.. buhuuuu hvor er de farlige :-)

Helge Berg. Du kan meget vel have fat i noget centralt der.
Refleksionerne kan dog komme langt både dybt og bredt hvis man vil prøve at forstå dem.

Jeg synes at finde en nøgle i gangster rap tekster, og at det går ud på et umiddelbart sundhedstegn, om du vil, omkring ikke at ville bosses med.

Og hvis der så hele tiden er nogen, der bosser med en - hvad er den natur-liige reaktion? - kamp eller flugt.

Og kan den så ende i, "jamen så går vi sammen og bosser med jer".

Egoets sidste krampetrækninger ?

Man kan da have lov at håbe - Liberté, égalité, fraternité, ou la mort!

Jens Cini?
Du har vel sovet over i historietimen da I lærte om korstogene, hvor den rette tro skulle bankes ind i muslimernes hoveder ved siden at der var fribillet til plyndring, massemord og -voldtægt, den spanske Inkvisition og de utallige krige i Europa som Paven og kirken var meddelagtig i?

Tro på mirakler, min bare.

Den kristne kirke og derved de kristne samfund var indtil Martin Luthers reformation ikke spor bedre end IS' kalifat er i dag!

Dorthe Jørgensen, Jens Kofoed, Bjarne Bisgaard Jensen og Anders Feder anbefalede denne kommentar

Selv strafferne var de samme.

John Christensen

Gruppen Islamisk Stats handlinger i Syrien og Irak virker ganske skræmmende.
Medierne har til gengæld aldrig interesseret sig for hvor skræmmende det er at være offer for vores missiler og bombetogter - nat efter nat efter nat.
Afskrækkelsen er fast ingrediens i krige og MAGTSPIL og det rullende og grænseløse Kalifat benytter så bare de muligheder de har. De forventer at de ved at eskalerer konflikten kan rekruttere i endnu højere grad til Jihad.

Det vil klæde en fællesdemonstration imod IS - i lige så høj grad at tage afstand fra VESTLIG IMPERIALISME?
Når alt kommer til alt har den vestlige imperialisme selv skabt IS!
Foruden det magttomrum som er skabt i Irak.

UDSKIFTNINGEN AF MALIKIS REGERING I BAGDAD HAR ABSOLUT INTET MED DEMOKRATI AT GØRE!

Bare endnu et eksempel på hvordan vores valgte repræsentanter har spændt os foran USA' s mere og mere desperate dødskamp, inden kineserne erklærer den føderation for KONKURS.

God dag der ude

Må DIN gud være med dig, men undlad at gøre religion til andet end et helt og aldeles INDIVIDUELT TRO SPØRGSMÅL.
Jeg har intet udestående med muslimer, men ønsker at vi sammen skaber en GLOBAL fremtid, hvor folks behov kommer frem for elitens og deres monopolers behov. HELT ENKELT!!!

KALD DET FREDENS VEJ

John Christensen

Foruden det magttomrum som er skabt i Irak.......og andre steder, af de VILLIGES KOALITION.

FN' s genralforsamling is coming up - KRÆV NU AT VORES REPRÆSENTANTER sendes afsted med ønsket om fred fremfor blot uendelig imperialistisk krig kaldet KRIG IMOD TERROR?

Vi forlanger derfor at de aktivt taler og arbejder - åbent - for fredens sag og imod krig.

Danmark er IKKE I KRIG! har forsvarsminister Nicolai Wammen erklæret så sent som i juni i år, og lad det blive derved!
Husk ham på - at han varetager danmarks interesser, som ihøjere og højere grad er forskellige fra USA' s

John Christensen

Foruden det magttomrum som er skabt i Irak.......og andre steder, af de VILLIGES KOALITION.

FN' s genralforsamling is coming up - KRÆV NU AT VORES REPRÆSENTANTER sendes afsted med ønsket om fred fremfor blot uendelig imperialistisk krig kaldet KRIG IMOD TERROR?

Vi forlanger derfor at de aktivt taler og arbejder - åbent - for fredens sag og imod krig.

Danmark er IKKE I KRIG! har forsvarsminister Nicolai Wammen erklæret så sent som i juni i år, og lad det blive derved!
Husk ham på - at han varetager danmarks interesser, som ihøjere og højere grad er forskellige fra USA' s

John Christensen

Dobbeltopslag. Sorry!

God dag der ude trods ALT

John Christensen

RET-TRO ER RETRO
VI LEVER I 2014!

Åbenbart magter ingen at gendrive Filo Butchers pseudo-marxisme, hvor det ikke er "religion er opium for folket", men "kristendom er opium for folket".

"Jens Cini?
Du har vel sovet over i historietimen da I lærte om korstogene, hvor den rette tro skulle bankes ind i muslimernes hoveder ved siden at der var fribillet til plyndring, massemord og -voldtægt, den spanske Inkvisition og de utallige krige i Europa som Paven og kirken var meddelagtig i?" Og hvad med Islams fredelige udbredelse? Sidstnævnte en hyppig myte, som visse pseudo-venstreorienterede stadig tror på...

"Den kristne kirke og derved de kristne samfund var indtil Martin Luthers reformation ikke spor bedre end IS' kalifat er i dag!" - igen skæres alle kristne samfund over én kam - god generalisering, Filo Butcher, rigtig god stil...

Straffene var i øvrigt ikke de samme (bl.a. udeblivelsen af stening) - det gør dem ikke mindre barbariske, men forskellen er blot, at efter hekseafbrændingerne stoppede, så fortsatte de muslimske stater med at have sharia-lovgivning.
Så kan du selv lægge århundrederne sammen med brutale straffe i de kristne samfund og i de muslimske samfund - og regne det ud.

Derudover var de muslimske samfund langt mere aktive i slavehandelen, men det er jo også en ubekvem sandhed, som ikke passer ind i pseudo-marxismen, hvor kun den "hvide, kristne" var, er og kan være ond...

Ynkeligt at høre både kommentatorer og lande bruge korstogene som legitimation for alt muligt, som IKKE har nogen påviselig korrelation til dette andet end i deres egne hoveder!

Hvornår tager danske politikere afstand fra USAs, Saudi Arabiens og Tyrkiets fælles støtte til væbnede fundamentalistgrupper?

Alle ekstremistgrupperne forsynes gennem Tyrkiet, støttet af Saudi Arabien og Golfstaterne.

US embassy in Ankara headquarters for ISIL:

http://nsnbc.me/2014/06/22/u-s-embassy-in-ankara-headquarter-for-isis-wa...

ISIS har modtaget våben overdraget til FSA

http://english.al-akhbar.com/content/isis-jihadists-using-us-weaponry-study

http://news.antiwar.com/2014/09/08/made-in-the-usa-report-shows-isis-usi...

ISIS forsynes gennem Tyrkiet, og ledes af den saudiske prins Abdul Rahman al-Feisal (død marts 2014), den Saudiske udenrigsministers bror.

Denne bror til udenrigsministeren døde imidlertid i marts, så de nuværende forhold er fortsat lidt uklare.

"En tilfangetagen ISIS-mand sagde i februar, at IS' øverste leder er prins Abdul Rahman al-Feisal":

http://www.wnd.com/2014/02/smoking-gun-saudis-running-jihadists-in-syria/

http://www.voltairenet.org/article182036.html

Vil bare ønske, at masse medierne kunne gøre sig den erkendelse, at undlade at oversætte IS til "islamisk stat"

Hvad ville du foretrække? Den her terrorgruppes erklærede mål er at grundlægge en, ifølge dem selv, ISLAMISK STAT.

Skulle medierne omdøbe IS til eksempelvis "Islam inspirerede seperatister" eller andet, ville der således være tale om noget af omskrivning, med forvrængning af virkeligheden som resultat.

Det er et nødvendigt initiativ, som her tages - tillykke med det.

Sagen er jo, at den der tier, samtykker - og det er ikke noget, som "bare" siges, fordi det er noget med muslimer/islam.

Hvis f eks fanatiske kristne abort-modstandere i Danmark pludselig lavede voldelige aktioner, så ville man naturligvis forvente , at "normale, seriøse kristne" straks tog afstand og fordømte fanatikerne.

Bekender man sig åbent og offentligt til en religion/tro, så må man "stå på mål" for den - man kan ikke bare lukke af og lade som ingenting, hvis der foregår noget "griseri" - det gælder forhold som f eks muslimer og terror, katolikker og pædofile præster o s v o s v o s v.

Ref: Jens Haushøj
10. september, 2014 - 09:39

Citat: " Hvad ville du foretrække? Den her terrorgruppes erklærede mål er at grundlægge en, ifølge dem selv, ISLAMISK STAT.
Skulle medierne omdøbe IS til eksempelvis "Islam inspirerede seperatister" eller andet..."

Arghhh - så har jeg fået formuleret mig utydeligt eller mangelfuldt. Mit ønske er, ud fra den forhåbentligt pointe, jeg skriver, at de slet ikke laver det om til andet, end det, som det er - 2 bogstaver I og S (som de 4 i ISIS eller ISIL)

Bjarne Bisballe

Alle muslimer lever i verden med den samme veldefinerede gudgivne lovkontekst som livsgrundlag.
Når nogle muslimer på den baggrund kan oprette et voldeligt kalifat og andre kan modsætte sig det, er der behov for en teologisk diskussion for at få opklaret, hvem der har ret.
Islam har malet sig op i et hjørne. Tiden er kommet til endeligt og teologisk, at få fordømt den ene af de to holdninger eller, mere radikalt, at få gjort op med dogmet om koranens ufejlbarlighed. DET ER EN TEOLOGISK AFKLARING, DER EFTERLYSES. Den imam, der teologisk kan påpege Islamisk Stats u-islamiskhed, kan blive islams Martin Luther!

BB 10.34. Hvis du med:

"Den imam, der teologisk kan påpege Islamisk Stats u-islamiskhed, kan blive islams Martin Luther!"

mener:

"Den imam, der teologisk kan påpege IS´s (ISIS/ISIL) u-islamiskhed, kan blive islams Martin Luther!"

så tror jeg, du har fat i noget MEGET VÆSENTLIGT

Hvornår tager "ikke-muslimer" afstand til den støtte de giver ISIS? Jeg spørger bare... fordi åbenbart går folks hukommelse ikke længere tilbage end guldfisks. Når der i flere år nu er kommet rapporter ud om hvordan vi støtter "moderate frihedskæmpere" i Syrien og Libyen. Det er vildt komisk hvordan historie bare forsvinder fra fårenes hukommelse som var det vand hældt igennem en si. Det er sku uhyggeligt...

Filo Butcher
Nej, jeg har ikke lært det i historie time. Det første korstog var primært et forsøg på, at sikre de hellige steder og adgangen til dem. Militært var man for svag til og tilbage erobre flere andre områder. Da Ridley Scott lavede hans film om korstogene " Kingdom of Heaven" var flere historikere ude og kritiske den fordi den forlæg ikke var historiske kilder men den Skotske roman forfatter Sir. Walter Scott som var romanforfatter. Nej, min tillid til historietimerne kan ligge på et lille sted specielt hvis dem der skriver den bevist ignorere primært kilder.Her et et nyt eks. på et forsøg på, at omskrive historien fordi det passer en for en samtids politiske dagorden. Det er om Florence Nightingale;http://www.dailymail.co.uk/news/article-2255095/The-black-Florence-Night...

Kaj Spangenberg

Nogle kalder sig rettroende - andre er blot ret truende.

Lars Kristensen

Den muslimske verden står over for samme problem som resten af verdens befolkninger også gør.

Flere og flere mennesker bliver rodløse, fordi vi mennesker får en større og større bevidsthed om den verden vi lever og eksisterer i.

Denne viden er med til at skabe tvivl over for de toneangivende kulturelle værdiers reelle værdier.

De kulturelle værdier har i årtusinder ligget i et politisk, religiøst, økonomisk eller militært miljø, hvor de har været de samfundsskabende roller, der har været det, der satte værdierne.

Nu er menneskeheden ved at blive spredt for alle vide vinde, hvad angår tilhørsforhold til en specifik samfundsrolle. Flere og flere mennesker bryder med den traditionelle overtagelse af sine forældres samfundsrolle, hvorved specielt de unge er letpåvirkelige, fordi unge mennesker i dag står uden en egentlig samfundsrolle (job).

Unge mennesker vil gerne opleve at kunne identificere sig med en rolle og når de unge samtidig føler en indre vrede, de ikke ved hvor de skal gøre af, kan de nemt forledes til at gå derhen, hvor de kan opleve en identitet, hvor også deres indre vrede kan komme til udfoldelse.

Når rollen, de unge i deres søgen efter en egnet rolle, de kan identificere sig selv med, befinder sig i ekstremistiske grupper af diverse afskygninger, bliver de draget af gruppens sammenhold og tryghed. Herefter får de svært ved at komme væk igen, når det går op for dem, at de valgte forkert, fordi gruppens sammenhold er afhængig af, at ingen forlader gruppen. Det gør, at gruppen også er ekstremistisk mod egne gruppemedlemmer der vil væk.

For 30-50 år siden var det de venstreorienterede ekstremistiske grupper de unge blev draget hen imod, fordi de var modsætninger til det bestående og sådan er det med de muslimske ekstremistiske grupper i dag.

Så verden har ikke forandret sig, det er kun navne på grupperne der er anderledes.

Dorte Sørensen

Jeg kan ikke lade være - Men hvorfor skal de danske muslimer tage afstand - når mange var forargede over, at nogle få mente at de danske jøder havde medansvar for Israels behandling på Vestbreden og i Gaza.
Hvorfor blev der ikke demonstreret imod dette krav til de danske muslimer.

Dorthe Sørensen - det skal de (danske) muslimer heller ikke! Det er blot nogle populistiske politikere, som har startet dette og vil gyde olie på DF's oprørte vande...
Personligt tager jeg afstand fra IS - og vil gerne deltage i en demonstration mod IS. Hvad de (danske) muslimer vælger at gøre, skal hverken jeg eller politikerne blande sig i.
De, som mener, at de danske jøder har et medansvar for Israels handlinger, må jo komme frem og manifestere sig i pressen eller til demonstrationer - jeg har svært ved at se deres ansvar (med mindre de aktivt tager derned og tager del i det).

Per Larsen - ja, fint med lingvistikken, men hvis jeg nu i en artikel vedr. jøder kommenterede "Israel kommer af...blabla...og betyder "Guds land", så ville det jo være både irrelevant og med en undertone af propaganda. Og slutningen fra lingvistikken omkring islam til at opfatte det preskriptivt som "livs-form og holdning, der fører til fred" mangler underbygning og logiske forudsætninger

Jens Cini:

Koranen er også skrevet af mennesker.

Dorte Sørensen:

Hvorfor skal danske demokrater tage afstand fra, hvad der indimellem sker i andre demokratiske stater?

De to muslimer taler mest om aktiviter og holdninger her i landet.
De burde præcisere, at hvad der sker i Iran, må de rode med selv uden vores indblanding, og at herboende lejesoldater kan blive væk med deres ekstremisme.

godt, fint, på alle måder positivt initiativ - selvom det sker på den let "fornærmede" afstandtagende baggrund, at "vi i hvert fald ikke føler at det er vores ansvar "og at det" egentlig er lidt strengt, at vi skal "tvinges" til at ytre" ...... der er for mig at se ingen grund til at have reservationer overfor egen stillingtagen og klare udmelding, når andre angiveligt mistolker, -bruger og -informerer om indholdet og rækkevidden af noget SÅ centralt for de interviewede, som troen; hele grundlaget for deres liv, læser jeg mellem linierne. Jeg ville s'gu blive stiktosset!! Her KUNNE man måske godt tænke sig lidt mere entusiasme - men igen: dejligt (og endeligt kunne man sige!)
Hvis der var tale om en flok protestanter, som under påberåbelse af biblen og Luther's skrifter opførte sig som IS, så ville biskopper og folkekirkepræster en masse igen og igen tage afstand, påvise at dette ikke er kristent, at man skal holde sig fra dem etc. osv.
Hvor er imamer og mullaher? Hvor er Abdul Pedersen, hvor er vort hjemlands vemodige fredagsbønmødeledere? Var det ikke på tide at DE fik forklaret deres proselytter, at dette ikke er Islam, ikke er Hallal og på alle måder et misbrug af religionen?
Eller..........???

Ole Olesen
"Koranen er også skrevet af mennesker" -ufattelig dum kommentar. Det er jeg enig den er. Problemet er, at muslimerne tror det og det er det handler om. Du og jeg er ikke muslim -så det synspunkt er omkostningsløst. En britisk historiker forsøgte i en dokumentar, at spore de historiske rødder for Koranen og blev direkte i første afsnit advaret om det. Han måtte gå under jorden pga trusler. og de næste afsnit blev aldrig sent. Nævn mig en tekst skrevet af en muslim, som mener Koranen er skrevet af mennesker og man kan fortolke den kristisk og i en historisk kontekst. Man fandt for år tilbage ved en udgravning en ældre koran som ikke sagde det samme som de nuværende. Det skabte ballade. Det er beskrevet her i The Atlantic Monthly http://www.theatlantic.com/magazine/archive/1999/01/what-is-the-koran/30...

Jo flere der tager afstand fra IS, muslimer som ikke-muslimer, des bedre.

Og nej; Der er ingen forpligtelse til offentligt at tage afstand, men det skal være velkomment.

Arash Shahr: Du kan jo også spørge dig selv om hvorfor ISIS aldrig blev angrebet af Assad eller ISIS angreb Assad før indtil for en måned siden....

Bjarne Bisballe

Ja, Dorte Sørensen (12:37), det skal danske muslimer, fordi de lever i et land hvor de fleste ikke-muslimer ikke forstår, hvad der foregår.
I muslimske miljøer, ved vi, er der udstrakt sindelagskontrol og pres på for at man skal være en "god" muslim. De fleste ikke-muslimer kan så ikke forstå hvorfor personer, der alle definerer sig som "gode" muslimer kan nå frem til så vidt forskellige holdninger til det i koranen nævnte kalifat. Nogen "gode" muslimer er arge modstandere, mens andre er fanatiske tilhængere. Hvem af dem er de "bedre" eller endog "de bedste" muslimer? IS-tilhængerne med koranen i hånd argumenterer gerne for, at de er af fineste aftapning - altså en teologisk diskussion, som indtil den er afsluttet, gør ikke-muslimer forvirrede.
Demonstrationen bliver netop arrangeret af personer der føler sig forpligtede på deres religions vegne. Det er al ære værd, men den er og bliver kun et lag feel good fenis ovenpå det egentlige problem, det teologiske.

Den er særdeles vigtig den her. Må dog også være svær for muslimerne, da de jo hverken har haft en Messias eller en reformator.

Kunne ønske, de ligesom "dansken med sin kirke", kunne tage det ned til noget praktisk rituelt og trøstende, og hvilke mærkater, man nu lige kan sætte på.

Og at flere måske søgte offentligt at stille sig frem, i fald, de vælger slet ikke at benytte troen og dens institutioner.

Og måske vores udenrigs diplomati, i den anledning, vil gøre en ekstra indsats for at oplyse de (FN) lande, der stadig måtte have dødsstraf omkring ateisme, at der er at tage den for vidt.

jeg skal gerne lægge ud, at jeg ikke bruger den kristne kirke eller dens institutioner, eller for den sags skyld, andre . men nej - jeg er IKKE ateist af den grund* Og passer heller ikke i kassen "agnostiker" Er bare et menneske, der prøver at være mig, og lade andre det samme - måske jeg ville reagere hvis, man kaldte mig "fritænker"..
Og kære medborgere:

Der sidder nogle imponerende, og det mener jeg, indsigtsfulde, herunder behørigt tolerante, både i bredden, højden og dybden, omkring ledelsen i det her land.
Og sker det først, at en for eksempel religiøs organisation, i navn af organisationen rettet mod et givet mål, begynder at benytte vold eller trusler om vold, så vil vi hurtigt se anvendelse af Grundlovens

§ 78
Stk. 2.
"Foreninger, der virker eller søger at opnå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkene, bliver at opløse ved dom".

*Citat nogle folk i mellemøsten for et par årtusinder siden:
"Gud er ånd og skal tilbedes i ånd og sandhed" . Og ved en anden anledning: "Gud er Kærlighed"

Er jeg den eneste der savner en klar afstandtagen til IS fra de selvsamme organisationer, moskéer, Imamer og offentlige personager bla. Vær meget fremme ved muhammedkrisen.
Grimhøjmoskeens talsmanden kunne ikke tage afstand sidst jeg hørte ham i radioen.
Men de kan knalde af over Israel hamas konflikten uden omsvøb.

At 'lægge afstand' til IS er hverken svært eller noget at blive imponeret af. .
At kunne ind-se at IS ikke 'gavner islam' særligt i dansk sammenhæng heller ikke.
Beklager, smileyen er ikke sur, men - lidt 'nå, hvad så ?'...
efter demonstrationen vil de måske fortælle hvorfor og hvordan de så er 'muslimer' ? :-)
Positivt beskrevet : , ikke ' vi er ikke racister' - negations-versioner, tak.
Det er den svære øvelse, som forbliver umulig ved dagens ende.

At islam er 'freden's religion, bliver sommetider forsøgt ...
... til forskel fra hvilke skulle denne hybris så mene....?
'Fredens religion' er - beklager, men ord er taknemmelige - enhver ståksat knytnæve i synet og konsekvens eliminering af mindretal. Klart fodslaw. Dejlig fred og ro så.
Holder ikke en meter... :-D

Dorte Sørensen

Ole olsen10. september, 2014 - 13:30
Beklager du må have misforstået mig. Jeg efterlyste en dansk demonstration i lighed ,ed den på Nørrebro, der beklagede, at nogle i Danmark gav de danske jøder medansvar for hvad Israel fortager sig på Vestbreden og i Gaza. Ville det ikke klæde den samme grubbe mennesker at gå samme tur med fortællingen om at de danske muslimer eller ikke har med ansvar for IS s uhyrligheder.

Her er en historie fra Holland om IS:

http://www.aljazeera.com/indepth/features/2014/09/islamic-state-fears-ta...

Bl.a. er 'den store majoritet' af muslimer i Holland, hverken for eller imod IS, iflg. talsmanden for Muslimer i Dialog:

Ali Abu Safiya, spokesman for Moslims in Dialoog, a similar platform, said only a small part of the Muslim community in the Netherlands supports the IS unconditionally and "applauds everything they do".

"A larger group condemns the IS entirely. Like the vast majority, we are not for or against the IS, but we have a more nuanced position," he said.

georg christensen

Muslimer er at betragte på lige fod med kristne og jøder. Det er i bund og grund den samme religon de bygges på, en religon, som for flere tusinde år siden bygge sit grundlag på endnu ældre religoner, og forsøgte at forny sig. En fornyelse, som allerede i begyndelsen fejlede, og på grund af "Enkelt individers" magtbegærd, stadig forfejler, det virkelige religøse mål: LIVETS af skillelse fra DØDEN, tilhøre på ingen måde LIVET, det er indtil "nuet" beviseligt. Et sted, hvor også jeg bare nå sige "sådan er det bare". Hvis det skal ændres, må nok hele universet "kollapse", og forny sig endnu engang.

NB: Så længe "LIVET", på u forsvarlig og magtbegærlig vis "leger" med døden, kommer livet ikke videre.

Det er et supergodt initiativ som jeg gerne vil takke for d'herrer for, men hvorfor skal vi dog høre på selvmodsigelser og tågesnak?
.
"Egentlig er han (Tarek Hussein) træt af politikere og politichefer, der forventer af muslimer, at de tager afstand fra grupper, der begår vold i islams navn."
Hvorfor er han dog træt af det? I forhold til hvad? Hvis jeg var muslim ville jeg da selv føle mig forpligtet til at tage afstand fra iS, og jeg ville naturligvis anerkende mine medborgeres helt rimelige forventninger til at jeg tager afstand. Hvorfor er det lige at Tarek Hussein har så stort et problem med det? Det bliver jeg ked af, for det er jo bare et udtryk for at folk bekymrer sig, hvilket vel er positivt. Jeg føler mig jo også forpligtet som medborger til at komme til jeres demo!
.
"Vi reagerer ikke, fordi politikere som Martin Geertsen vil have muslimer til at reagere. "
Hvis det ingen betydning har, hvad Martin Geertsen eller andre mener, hvorfor er det så så vigtigt at nævne det?
.
"Zubair Hussain er også træt af, at muslimer stilles til ansvar for andre muslimers handlinger."
Skal det forstås sådan at muslimer afviser at skulle stå til ansvar for hvad der udspringer af deres tilvalgte religion? Skal man så bare tørre ansvaret af på Islam generelt, som noget der ligger helt udenfor den enkelte muslims ansvarsområde eller hvordan skal det forstås?
.
»Desværre er der nogle politikere, der sætter lighedstegn mellem passivitet og accept, forstået på den måde, at hvis muslimer ikke offentligt tager afstand fra IS, så betyder det, at de er enige med, hvad IS står for. Den nævnte slutning siger mere om afsenderen end dem, der omtales,« siger han."
Det ligner nu efter min mening en gang selvmodsigende snik-snak. Zubair Hussain siger jo netop efterfølgende at det er "på tide, at det muslimske miljø i Danmark kommer på banen. Han henviser til, at muslimer både i Frankrig og Norge har demonstreret mod IS, ligesom engelske imamer har udstedt en fatwa mod IS."
Passivitet og accept er vel også præcis det samme, med mindre passiviteten skyldes intimidering. Muslimer der ikke tager afstand fra IS, tager ikke afstand fra IS. Slut prut.
Det er logik og det kan ikke engang en bogstavtro tolkning af de sprogforsimplende idiomatiske definitioner af trikonsonantsammensætningerne i de klassisk-arabiske ordbøger (som ret sikkert ikke er guds værk!) lave noget som helst om på.
.

Jens Cini: Islam betyder underkstelse for Gud og hans lov Sharia. Koranen er en hellig bog skrevet af Gud og ikke genstand for fortolkning.
.
Hvordan kan det undgås? Koranen siger selv (efter sigende), at det kun er få forundt at forstå hvad der står i Koranen. Hundredevis af år efter Koranen, er der derfor formentlig ingen tilbage der forstår noget som helst, uden at skulle relatere til forsimplede betydningsforslag i ordbøgerne Det er vel derfor, at det er blevet så bidende nødvendigt med ordbøger over det klassisk-arabiske sprog.
Disse ordbøger er udtryk for menneskets uvidende og fejlbarlige fortolkninger og grove reduKtioner af sproget. De klassisk-arabiske ordbøger er nemlig ikke skrevet af gud og fandtes slet ikke på Muhammeds tid.

Det kan nemt undgås Jesper Hansen. Du siger det selv : at de 'troende' ifølge Koranen ikke har mandat til at udtale sig om noget som helst ('få forundt at forstå'.. som du skriver.....). Spørg imamen. Eller en politiker .. . Sådan er det bare.

georg christensen

Jeg er desværre nok, set ud fra flertallets øjne en fjollet "ateist". Alligevel nyder jeg, at endelig "muslimerne", tør stå side om side med de såkaldte "kristne", som i grunden, til forvæksling ligner hinanden, og kun afskilles af magtbegærlige "prædikanters" overherrefornemmelser. I grunden fjollede "ego" trippere, som fuldstændig i "guldets navn" fuldstændig har mistet ballansen.

georg christensen

Stort "hurrar" til alle , som siger fra. Vi har ,alle "LIV", vi har "alle", fået nok af "kapitalismens" enegang, noget, som især "muhamedanerne", araberne igen viser sig som forgænger, og er med til at oplyse den såkaldte "maffiøse", oplyste vestlige verden´s kristendoms fornemmelser om.

Kristendommens "mafionister, som muslimernes mafionister" (prædikanter med deres egne "ego" trippere) ,bør ikke længere afskille vores fællesskabers "livs oplevelser".

NB: Lad os i fællesskab, finde vores fælles værdier, lad os i fællesskab få "LIVET" tilbage til denne planet "jorden". Lad os i fællesskab få forståelsen af, at hvad der kommer efter "LIVET", er utilgængeligt for "LIVET", i grunden "heldigvis". Det er måske noget, det er måske intet, ligegyltigt, hvad det er, så er vi alle en del deraf.

Morten Pedersen

Kære Georg, et godt råd er at skrive uden alle de anførselstegn - det lægger en distance til alt du skriver, som om du egentligt ikke mener de udtryk du anvender.
Venlig hilsen Morten

Sider