Læsetid: 2 min.

Venstrefløjen og DF er enige om bedre vilkår til au pairer

I kampen for at sikre bedre løn og arbejdsforhold for au pairer i Danmark melder Dansk Folkeparti sig nu i koret med Enhedslisten og SF og åbner derved for en bred aftale. De Radikale afviser yderligere lønstigninger
12. september 2014

Au pairer i Danmark skal have mere i løn end det, regeringen lægger op. Det sagde Enhedslisten og SF i maj, og nu slutter Dansk Folkeparti sig til dem. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har præsenteret regeringens udspil til reform af au pair-ordningen. Eksempelvis skal en au pairs løn, eller ’lommepenge’ som det hedder, stige fra de nuværende 3.250 kroner om måneden til 4.000 kroner om måneden. Men de to venstrefløjspartier og Dansk Folkeparti mener, at lønnen skal stige til 5.000 kroner.

»Jeg synes, det er rimeligt nok, at au pairer får lidt mere løn og frihed for deres arbejde. Så vi har ikke noget imod at sige som Enhedslisten og SF,« siger udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, Martin Henriksen.

Kravet kommer, efter at De Konservative og Venstre har advaret imod, at en lønstigning på au pair-området vil gøre ordningen for dyr for børnefamilierne.

LÆS: K vil holde au pair-løn nede af hensyn til børnefamilier

»Der ser vi forskelligt på tingene sammenlignet med V og K,« siger Martin Henriksen.

De Radikale mener, at en lønstigning på 1.750 kroner, som Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti ønsker, er for høj. De mener, at regeringens udspil med en lønstigning på 750 kroner om måneden er en »substantiel forbedring«, fordi beløbet er lommepenge.

»Danmark ligger fint i forhold til lande, som vi sammenligner os med. Man skal tænke på, at kost og logi fortsat er dækket ind, hvorfor beløbet er lommepenge,« skriver ligestillingsordfører for Radikale Venstre, Liv Holm Andersen, i en mail.

Holdbar aftale

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, undrer sig over De Radikales udmelding og håber, de vil være åbne over for forslaget om en yderligere lønstigning, når de skal forhandle forslaget på plads:

»Når man ser på, hvilken politik De Radikale normalt slår sig op på, undrer det mig, at de tilsyneladende er tilbageholdende, når det kommer til at give au pairer bedre forhold.«

Enhedslisten vil helst gøre helt op med au pair-ordningen, men det er et skridt i den rigtige retning at sikre højere løn og bedre rettigheder, påpeger Johanne Schmidt-Nielsen. Derfor glæder hun sig over Dansk Folkepartis udmelding og sætter sin lid til, at der kan blive lavet en bred aftale, som ikke lige kan ændres, hvis regeringsmagten skifter efter valget.

»Jeg håber regeringen er åben over for at hæve lommepengene til 5.000 kroner om måneden, som stadig ikke er en høj løn. Det glæder mig, at Dansk Folkeparti bakker op, så vi har mulighed for at lave en aftale, der holder,« siger hun.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen kalder da også størstedelen af regeringsudspillet »udmærket«, men har en enkelt indvending.

»Hvis jeg skal nævne noget, vi ikke bryder os om, er det, at regeringens udspil giver bedre mulighed for at blive i Danmark, hvis man under et au pair-ophold stifter familie. Vores bekymring er, at det kan åbne for misbrug af ordningen, så der synes vi, at man skal fastholde de nuværende regler.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

DF lægger mere og mere afstand til de blå partier og nærmer sig mere og mere S, SF og EL. Dette bekræfter min mistanke om, at DF planlægger et kup efter næste valg baseret på deres forventede fremgang. Jeg tror, at de forestiller sig følgende:

1. De peger på Lars Løkke som den, der bør lede forhandlingerne om en ny regering.
2. Men de blå partier afviser under diss forhandlingerne for meget af det, som DF er gået til valg på. Derfor bryder forhandlingerne sammen, og DF giver de andre skylden for dette.
3. DF ser sig på grund af sammenbruddet nødsaget til at pege på Kristian Thulesen Dahl som ny leder af regeringsforhandlingerne.
4. Dronningen udpeger dog lederen af S som ny forhandlingsleder, da vedkommende har flere mandater bag sig.
5. Sandsynligvis må dog også S opgive at danne regering. Ellers skal S finde sammen med V eller bøje sig totalt for samtlige DFs krav.
6. Hvis også S må give op må dronningen følge DF og udpege Kristian Thulesen Dahl som forhandlingsleder.
7. Da DF er gået til valg på noget, der ligner S politik, vil S, SF og EL støtte dannelsen af en DF mindretalsregering i betragtning af omstændighederne. De vil dog næppe være med i en sådan DF ledet regering.
8. Kristian Thulesen Dahl går til dronningen, der udnævner ham til statsminister for en ren DF mindretalsregering.

Flemming Nielsen

Hæ hæ hæ
Du glemmer den allermest åbenlyse, at V peger på en S mindretalsregering og SR fortsætter, yderlig er det også mulighed for nyvalg. Men glem det regeringen vinder valget.

Flemming, det er muligt.

Jeg tror dog, at det bliver uden de radikale, hvis det sker. Men jeg kan godt forestille mig i ovenstående forløb, at Helle Thorning bare vil acceptere at føre ren DF politik, ligesom hun jo tidligere accepterede at føre ren blå politik efter Vestagers anvisninger. Sker dette vil DF få svært ved ikke at acceptere hende som leder af en S-DF regering ;-)

»Danmark ligger fint i forhold til lande, som vi sammenligner os med. Man skal tænke på, at kost og logi fortsat er dækket ind, hvorfor beløbet er lommepenge,« skriver ligestillingsordfører for Radikale Venstre, Liv Holm Andersen, i en mail.

Heri er jeg enig med De Radikale, da ordningen ikke er et 'arbejdsforhold'.
Ordningen mister sin hensigt for unge,
hvis voksne fra f.eks. Fillipinerne kan/skal være medforsørger af sin familie i hjemlandet!

Hvor er alle Danmarks førende feminister henne i en sag, hvor kvinder udsættes for så åbenlys og groft misbrug som under Au Pair ordningen?

Preben Rasmussen, Leif Høybye og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

Det er helt utroligt, at vi vil være bekendt at "tilbyde" så ringe arbejdsvilkår som ligger i den nuværende Au Pair ordning.

Al snak om kulturel udveksling er det rene vås, som dækker over et ønske om at kunne bevare en ordning, hvor man tilbyder slavelignende forhold. Sagen er, at mange - fortrinsvis kvinder - arbejder i ganske mange timer for en utrolig dårlig løn.

At danske børnefamilier vil gå neden om og hjem fordi de skal betale kr. 5.000,- om måneden for en Au Pair er ligeledes helt hen i vejret.

Sagens kerne er vel, at brugerne af ordningen er for nærige til at betale en anstændig løn for at have "pige i huset".

Preben Rasmussen, Grethe Preisler, lars abildgaard, David Zennaro, Leif Høybye, Hanne Ribens, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen og Ernst Petersen anbefalede denne kommentar

Hvis au pairer ikke skal have en anstændig løn, så bør de heller ikke kunne sættes til at arbejde - udover måske et par timer om ugen.

David Zennaro, Rasmus Kongshøj, Kjeld Hansen og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

Ingen er vel villige til at betale anstændig løn for en uanstændig ordning.
Lidt Erasmus Montanusagtigt argument bevares, men er det ikke sagens kerne?

lars abildgaard, David Zennaro og Uffe Bundesen anbefalede denne kommentar

Henrik Petersen,
ingen påstår at disse børnefamilier vil gå helt udenom hvis de skulle betale 5000,- i lommepenge, men er det ikke slemt nok når de skal nøjes med en lidt billigere vin til middagen?

"bedre løn og arbejdsforhold for au pairer i Danmark"

- Da der er tale om et arbejdsforhold skal der tegnes overenskomst for området.

David Zennaro, Bo Carlsen, Rune Petersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Au pair-ordningen er intet andet end statstilskud til velhavernes tyende. Hvis au pairs skulle arbejde på samme vilkår som alle muligt andre, skulle der udbetales overenskomstmæssig løn, og den ansatte skulle betale skat.

I en tid, hvor vil får tudet ørerne fulde med hvor lidt det offentlige har råd til, er billige stuepiger til velhavere, der er for dovne og magelige til at passe deres egne børn, nok en af de sidste ting, vi skal bruge penge på.

lars abildgaard, Bo Carlsen, Anders Kristensen og Leif Høybye anbefalede denne kommentar

Når man medregner kost og logi så vil en skattefri løn på 5.000 kroner være en temmelig høj løn for ufaglært arbejde i forhold til stuepiger, rengøringsmedarbejdere eller lignende.

Martin Kristensen

Jeg er ikke sikker på det er en god ide at hæve beløbet - men jeg er noget i tvivl.

Det er ikke fordi jeg ikke under au pair'erne ekstra penge, eller fordi jeg køber Kons. himmelråbende idioti men fordi argumentet går på at hvis de laver arbejde så skal de lønnes bedre. Men de skal netop ikke lave arbejde, og ved at sætte lommepengene er med det argument legitimerer man arbejdsforholdet!

Man burde hellere slå ned på at au pair ikke er arbejdskraft og så erstatte/supplere ordningen med mulighed for midlertidige arbejdstilladelser under ordentlige forhold.

Preben Rasmussen

1 barn i vuggestue + 1 eller 2 børn i børnehave .... hvad koster det lige ?
+ hushjælp + babysitting osv. 24 / 7.

Så kan det vist godt lønne sig med en slave-au-pair.
Ufatteligt politikerne fortsat tillader dette slavearbejde.
Men måske Christiansborg-politikerne selv er storforbrugere af au-pair-ordningen ?

Grethe Preisler

Johanne Schmidt-Nielsen har ret - tiden og fællesmarkedet er for længst løbet fra au pair-ordningen.

Den havde en vis berettigelse i halvtredserne og halvfjerdserne - som en chance for pæne unge piger fra pæne familier med begrænsede økonomiske midler til at komme ud at se sig lidt om i verden som optakt til en karriere som hjemmegående husmødre med foden under eget bord og ansvar for opfostringen af den generation af mønsterbrydere fra de lavere klasser, der skulle gøre gode tider bedre og give børnene i det næste slægtled mulighed for at stige et trin højere op på den sociale rangstige end de selv var nået ved flid, sparsommelighed og rettidig indmeldelse i fagforening og A-kasse.

De drømte ungt, de tænkte langt, de så kun alt for kort. De slog deres lid til "trickle down effekten" og chancen for at bygge det fremtidens hus, hvor få fik for meget og færre for lidt for deres arbejde, på ruinerne af forestillingen om "den krisefri kapitalisme".

Nu sidder feministen Mette Frederiksen på forhøjningen i sit beskæftigelsesministerium og leder efter nye lapper i sykurven til at dække hullerne i det sociale sikkerhedsnet, som de gode tiders magthavere strikkede sammen. Og guderne skal vide, at det ikke er nogen let opgave, hun har påtaget sig, for hvad for en lap skal hun vælge, mens hun sidder der som en anden Penelope og syer på Laërtes ligklæde og venter på at Far kommer hjem og rydder op i redeligheden igen? Den 'røde', den 'blå' eller den 'skotskternede'?

Panta rei.