Læsetid: 2 min.

Embedsmænd: Juridisk grundlag for Irakkrigen var politisk bestillingsarbejde

Facit var på forhånd lagt fast ’fra højeste sted i regeringen’, da embedsmænd i Udenrigsministeriet i 2003 konkluderede, at det var lovligt for Danmark at gå i krig i Irak. Det fortæller embedsmændene nu selv i ny bog
18. oktober 2014

Det var politisk bestillingsarbejde, da jurister i Udenrigsministeriets Folkeretskontor i 2003 erklærede dansk deltagelse i Irakkrigen for lovlig. Det fortæller flere af juristerne nu i bogen Mørkelygten af den prisbelønnede journalist Jesper Tynell.

»Der blev sagt: ’Kom nu ikke og sig, at det ikke kan lade sig gøre’. Så markant var ønsket. (…) Det fremgik ganske klart, at det var ønsket fra højeste sted i regeringen. Vi skulle ikke komme og sige, at det ikke kunne lade sig gøre. Og det er klart, at med det i baghovedet så var der ingen tvivl om, hvad facit skulle være,« siger en af de involverede embedsmænd, der ligesom sine kolleger bliver citeret anonymt i bogen.

Udlægningen fra embedsmændene står i skarp kontrast til den daværende regerings forsikringer om, at der var tale om en strengt juridisk vurdering, da Udenrigsministeriet i et afgørende notat konkluderede, at krigen var folkeretligt lovlig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Ejvind Larsen
 • Benno Hansen
 • Henning Pedersen
 • Peter Jensen
 • Søren Roepstorff
 • Thorbjørn Thiesen
 • Jan Frederiksen
 • Stig Bøg
 • Dorte Sørensen
 • lars abildgaard
 • Henrik Christensen
 • Oluf Husted
 • Jakob Silberbrandt
 • randi christiansen
 • Espen Bøgh
 • Kurt Nielsen
 • Jette M. Abildgaard
 • Steffen Gliese
Ejvind Larsen, Benno Hansen, Henning Pedersen, Peter Jensen, Søren Roepstorff, Thorbjørn Thiesen, Jan Frederiksen, Stig Bøg, Dorte Sørensen, lars abildgaard, Henrik Christensen, Oluf Husted, Jakob Silberbrandt, randi christiansen, Espen Bøgh, Kurt Nielsen, Jette M. Abildgaard og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Rasmus Kongshøj

Undrer det nogen?

Den slags statsautoriserede ekspertudtalelser er intet andet end politiske partsindlæg. Ligesom den hærskare af fine kommissioner, der har brugt stabler af papir på at finde ud af, at det er nødvendigt at slagte velfærden, og forgylde Overdanmark.

Gid vore kære ledere dog havde modet til at sige "Ja! Vi gør det her fordi vi vil det, fordi det stemmer med vores ideologi", i stedet for hele tiden at prøve at dække sig ind bag smagsdommere og såkaldte eksperter.

Andreas Trägårdh, Ivan Breinholt Leth, Niels Engelsted, Anne Eriksen, Søren Roepstorff, Elisabeth Andersen, Janus Agerbo, Peter Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller, Rune Petersen, Lene Christensen, lars abildgaard, Torben Nielsen, Henrik Christensen, Jakob Silberbrandt, randi christiansen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Ulovlig statsmagten står over loven/borgernes vilje.

Og embedsmændene/lovens/folkestyrets tjenere står i kø for at behage

ulovlig statsmagt.

Sådan er det bare.

Dette viser fakta på fakta, forstået som de ansvarliges egne dokumenter, der ofte viser, at tjenerne er villig til begå strafbare forhold for at behage/dække over strafbare forhold begået af den administrative elite.

På dette område synes især Justits- og Skatteministeriet at være i udbrud.

Andreas Trägårdh, Janus Agerbo, lars abildgaard, Rune Petersen, Torben Nielsen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det var jo gennemskueligt allerede dengang. Folk er alt for autoritetstro.

Andreas Trägårdh, Ejvind Larsen, Ture Nilsson, Anne Eriksen, Janus Agerbo, Bjarne Bisgaard Jensen, Rune Petersen, Ib Heinisch, Lene Christensen, Bjarne Andersen, lars abildgaard, Jette M. Abildgaard, Kurt Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvordan kan man ønske at sætte unge danskeres liv unødigt på spil? Det burde være kriminelt.

Andreas Trägårdh, Ole Nielsen, Ivan Breinholt Leth, Peter Hansen, Thorbjørn Thiesen, Lene Christensen, lars abildgaard, Torben Nielsen, Preben Haagensen, Jette M. Abildgaard, Kurt Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Per Stigs troværdighed

Jeg har igen og igen anfægtet Per Stigs troværdighed - i denne og andre sager. Det er en bittersød fornemmelse, hvis det nu kan bevises, at jeg havde ret.

Ejvind Larsen, Niels Engelsted, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Jørn Holm-Pedersen, Bjarne Andersen, lars abildgaard, Torben Nielsen, Jette M. Abildgaard, Rasmus Kongshøj og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar

Det kan da godt være, at Per Stig Møller havde nogenlunde rent mel i posen. Jeg er langt mere tilbøjelig til at tro, at en vis forhenværende Nato-generalsekretær havde sine smudsige fingre langt nede i den samme pose mel.

Niels Engelsted, Anne Eriksen, Søren Roepstorff, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Hansen, Steffen Gliese, Thorbjørn Thiesen, Kim Houmøller, Rune Petersen, Ib Heinisch, Lene Christensen, lars abildgaard, Bjarne Andersen, randi christiansen, Jette M. Abildgaard, Kurt Nielsen, Rasmus Kongshøj og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar

Man kan ikke kan forvanske love og traktater - alle juridisk kyndige kan revidere andre juristers argumenter og konklusioner.

Så at hævde, at udenrigsministeriets jurister har lavet et bestillingsarbejde virker usandsynligt al den stund, at alle juridiske professorer, lektorer samt advokater (med speciale i statsret/ international ret/forlkeret) har kunnet checke de juridiske vurderinger og afsløre dem "på stedet".

Det er vigtigt at finde sandheden i denne sag, men er journalister fødte sandhedsvidner med høj moral o s v ? - bare tænk på Se & Hør sagen samt News of the World.

Dan Johannesson

Løgn + løgn + løgn + danskernes konstante naive og dybt uforklarlige og grundløse autoritetstro, grænsende til det infantilt følgagtige = Danmark 2001 - ?

Andreas Trägårdh, Ture Nilsson, Anne Eriksen, Janus Agerbo, Peter Hansen, Steffen Gliese, Thorbjørn Thiesen, Rune Petersen, lars abildgaard, Torben Nielsen, Jakob Silberbrandt, Jette M. Abildgaard og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Jette Andersen

"Per Stig Møller afviser til gengæld embedsmændenes påstande: »Jeg sagde til medarbejderne, at det skulle være et fuldstændigt rigtigt papir. De fik ingen politisk ordre fra mig. Ingen som helst,« siger han."

Efter denne udtalelse må spørgsmålet jo så være, hvor ofte der blev/bliver opereret med urigtige papirer...

Henning Pedersen, Nanna Wulff M., Lars Adrian, Janus Agerbo, lars abildgaard, Steffen Gliese, Rune Petersen, Claus Jensen, Henrik Christensen, Jakob Silberbrandt og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Hvis der som udgangspunkt foreligger lovbrud, kan forsøg på "lovliggørelse" medfører en overtrædelse af 2. led i Straffelovens § 155, fordi skriverierne kan være til uberettiget fordel for dem, der stod bag det første lovbrud, svarende til korruption.

Skriverier, der er en udbredt praksis blandt især jurister, når de første lovbrud er begået.

Har selv modtaget en bunke breve af denne type, herunder 5 breve fra daværende departementschef Peter Loft i Skatteministeriet.

Bestillingsarbejde eller ej. Der var ikke nogen, som havde sat sig bare en lille smule ind i den daværende debat, som ikke var klar over, at hele grundlaget for krigen var forfalsket og udelukkende byggede på grove løgne.

- Dybt tragisk for demokratiet og folkestyret, at det ikke fik et politisk og retslig efterspil for de involverede politikere, som støttede løgnen.

Nærmest en blanco check til politikerne, at de kan gøre nøjagtig hvad der passer dem uden konsekvenser.

Andreas Trägårdh, Ejvind Larsen, Dan Johannesson, Janus Agerbo, lars abildgaard, Steffen Gliese, Rune Petersen, Lene Christensen, Bjarne Andersen, Jakob Silberbrandt, Preben Haagensen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar

AFR's ivrighed for at sende danske soldater i krig bør ikke komme bag på nogen.

Senere viste han også sin ivrighed for krigsdeltagelse som NATO generalsekretær, hvorved NATO reel blev misbrugt i kampagnen mod Libyen, der ligger helt udenfor NATOs sfære.

AFR's rolle som stærk mand ved begge lejligheder viser problemet med stærke mænd, "de har det mere end svært med demokrati", som jo står i vejen for deres rolle som stærk mand, så der handles på trods af demokratiet, "det skal bare lige bøjes lidt her og der"!

AFR's kommentar til spørgsmålet om Libyen krigen, som jeg senest læste det var; "at det var en klar succes", og afviser bestemt enhver anden udlægning.

AFR's selvforståelse hviler på tesen om , "at man ikke kan tage fejl", som en livsforståelse, hvilket kan virke meget underligt på andre mennesker.

lars abildgaard, Steffen Gliese, Thorbjørn Thiesen, Rune Petersen, Lene Christensen, Bjarne Andersen, Jakob Silberbrandt og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar

Jeg har ikke svært ved at tro det er rigtigt, at embedsmændene blev presset til at levere Fogh-regeringens ønskede konklusion. Men jeg har sgu svært ved at respektere en flok embedsmænd, som først lader sig tryne og derefter kun vil udtale sig anonymt. Hvis man vil af med sin dårlige samvittighed, bliver man nødt til at stå frem og møde konsekvenserne med åben pande. Juridisk er det også ubrugeligt. Skvatmikler.

Kurt Nielsen, Ejvind Larsen, Per Bruun, lars abildgaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Rune Petersen, Lene Christensen, Lars B. Jensen, Jakob Silberbrandt, Jette M. Abildgaard og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Justitia, ved vi, er en skrøbelig kvinde, som kan manipuleres og voldtages af behændige folk - og bliver det. Smuthuller i loven bliver samvittighedsløst anvendt. Seneste historie i den boldgade handler om afr's gode ven gwb, som var så forhippet på at komme i krig med irak, at han skjulte oplysninger om saddams kemiske våben > de var der, men var leveret af usa, dengang saddam var allieret mod iran.

Vi ved, at der sker ting magtens korridorer, som ikke er i orden - vi ved bare ikke hvad og af hvem. Magtens gyser.

Ejvind Larsen, Steffen Gliese, Thorbjørn Thiesen, Lene Christensen, Torben Nielsen og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Lars B. Jensen

Er det ikke ved at være tiden at Frank Grevil bliver rehabiliteret, Han blev dømt for at fortælle at Anders Fogh løj.

Andreas Trägårdh, Kurt Nielsen, Jette Andersen, Mads Olsen, Ejvind Larsen, Per Bruun, Henning Pedersen, Anders Graae, Niels Engelsted, Søren Roepstorff, Steffen Gliese, Thorbjørn Thiesen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Houmøller, Jan Frederiksen, Rune Petersen, Ib Heinisch, Lene Christensen, Stig Bøg, Bjarne Andersen, lars abildgaard, Torben Nielsen, randi christiansen, Jakob Silberbrandt og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Nu er det passende med et: TAK! til Frank Grevil.

En artikel og 14 kommentarer uden at nævne den dansker,
der valgte fængsel fremfor løgnen.

Kurt Nielsen, Ejvind Larsen, Anders Graae, Niels Engelsted, Steffen Gliese, Rune Petersen, Ib Heinisch, Lene Christensen, Stig Bøg, Bjarne Andersen, lars abildgaard, Torben Nielsen, randi christiansen og Lars B. Jensen anbefalede denne kommentar
Lars B. Jensen

Jeg synes at den danske stat skylder Frank Grevil en undskyldning og måske en erstatning.

Andreas Trägårdh, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Rune Petersen, Lene Christensen, lars abildgaard, Stig Bøg, Bjarne Andersen, Torben Nielsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Der mangler et ministerium for folketinget, hvis eneste opgave det er at levere juridisk uvildig verificering til folketingets 179 medlemmer.

- Folketingets medlemmer skal sgu da ikke google sig til indsigt og forståelse over indholdet af det politiske arbejde på Christiansborg.

Jesper Oersted

Bogen bygger på "anonyme kilder", ja den er god! Regeringen, under hvilken embedsmændene skulle have lavet bestillingsarbejde, sidder der ikke længere. Det betyder, at de pågældende embedsmænd naturligvis kan stå frem med navns nævnelse, uden risiko for repressalier. Når det ikke gør det, så må det være fordi de ikke står ved deres udtalelser til bogens forfatter. Meget utroværdigt. Det ligner virkeligt et venstrefløjs-bestillingsarbejde.

Jesper Oersted
"Det betyder, at de pågældende embedsmænd naturligvis kan stå frem med navns nævnelse, uden risiko for repressalier." Så mange meninger og så lidt viden.

Undertegnede hæfte sig ved, at udenrigsministeriet og Lidegaard ingen kommentarer har.
Hvornår har Lidegaard ingen kommentarer haft.
Om nogle år så han nok heller ingen kommentarer til hans private Iraq krig.

Per Stig Møller er en lille forpjusket mand.
Først imod krigen.
Men bagefter banket på plads Fogh. Så han pludselig var han for krigen.
Alle ved at grundlaget for krigen var løgnagtigt.
Men de fleste var ligeglade. Så ligeglade at Fogh blev genvalgt.

Per Stig er som sagt en lille mand.
Som nu forsvarer sin eftergivenhed.

Rune Petersen, lars abildgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Søren Bro
RIGSRETSSAG.

Og krigsforbryderdomstol.

Andreas Trägårdh, Kurt Nielsen, Dan Johannesson, randi christiansen, Søren Bro, Rune Petersen, Steffen Gliese og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

De, der har læst Losurdo, vil vide, at krig er en af de første midler til at undertrykke den helt almindelige befolkning i et liberalistisk system.

"Gid vore kære ledere dog havde modet til at sige "Ja! Vi gør det her fordi vi vil det, fordi det stemmer med vores ideologi""

Gid vi dog ophørte med at kalde vore folkevalgte repræsentanter, vore tjenere, for vore ledere. Det går jo helt, helt galt når vi på dén måde fordrejer optikken - og de udråbte 'ledere' kan slet ikke forvalte ledelsesopgaven, thi samfundsudvikling og folkelig magtrepræsentation handler slet ikke om ledelse, men om samarbejde og deltagelse. Intet under at korrumperingen er allestedsnærværende; den lever i sproget og besætter vore udsyn til de demokratiske fordringer.

lars abildgaard, Kurt Nielsen, Mads Olsen og Kirsten Kjellerup anbefalede denne kommentar

For tiden hersker der jo en del debat omkring Danmark og eftervirkningerne ved tabet af Slesvig/Holsten i 1864.

Der har været referencer til vores neutralitet i 1. og 2. verdenskrig, fodnote politikken i EF osv osv. I forlængelse af denne debat er det så værd at huske, at vores udenrigspolitik og dermed også vores forsvarspolitik blev markant ændret efter 9-11 og den daværende danske regerings samarbejde med USA.

Vi blev inddraget i en krig i Irak der på mange områder den dag i dag sætter begrænsninger for vores gøren og laden samt vores samspil med omverdenen.... ligeledes blev vi inddraget i en krig i Afghanistan og som direkte konsekvens af tidligere Irak krig nu igen i mellemøstens konflikter i Syrien og Irak.

Vi - den danske befolkning og vælger som politikerne er ansvarlige overfor - bliver fyldt med usandheder, fordi det tjener det politiske miljø og dens målsætning at gøre noget andet end det befolkningen måtte ønske. Derfor er vores demokrati i fare, når embedsværket ikke er uvildigt.

Hvis politikere får embedsværket til at udføre bestillingsarbejde så danskerne bliver ført bag lyset og inddraget i en krig, der ligeledes sker på et løgnagtigt grundlag, så er det ikke mindre end landsforræderi. Man er underlagt helt enkelte betragtninger, når man bevidst inddrager fæderlandet i en krig, der kan resultere i samfundsomvæltning eller helt/delvist tab af suverænitet og menneskeliv.

Som afledt hændelse af disse løgne overfor befolkningen, så har unge danske soldater mistet liv og lemmer... og sandsynligvis har Fogh Rasmussen fået sin betaling herfor ved da han blev udnævnt til øverste leder for NATO.

Jeg vil uden tøven sætte et X på en underskriftsindsamling det kaldte til en undersøgelsesdomstol og mulige rigsretssager mod de daværende politikere og deres embedsfolk.

Tak til Jesper Tynells fortsatte skarpe og dybdegående journalistiske linje, som fortsat leder til afsløringer af misbrug.

lars abildgaard, Kurt Nielsen, Jette Andersen, Ib Heinisch, Ejvind Larsen, Dan Johannesson, Kirsten Kjellerup og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Peter jensen - på trods af at visse af folkets tjenere i den grad misrrøgter deres - inddragende og samarbejdende - ledelsesopgave, så er ledelse ikke desto mindre deres opgave - når de kaldes 'ledere' er det derfor ironi med sarkasme på.