Baggrund
Læsetid: 2 min.

Fogh ville vide, om han kunne retsforfølges for dansk deltagelse i Irakkrigen

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen spurgte Udenrigsministeriets jurister, om han kunne retsforfølges ved Den Internationale Straffedomstol som en konsekvens af Danmarks deltagelse i Irakkrigen, siger embedsmænd i ny bog
Indland
18. oktober 2014

Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Scanpix

Kan jeg blive stillet for Den Internationale Straffedomstol?

Det spørgsmål stillede tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen op til Danmarks deltagelse i krigen i Irak. Det siger flere anonyme jurister fra Udenrigsministeriet, fremgår det af ny bog med titlen Mørkelygten af journalist og Cavling-vinder Jesper Tynell.

Ministeriets jurister tolkede det spørgsmål som et tegn på, at han havde forstået regeringsinterne advarsler om det juridiske grundlag for Danmarks deltagelse krigen i Irak:

»Han havde pludselig, om ikke fået kolde fødder, så ville han i hvert fald være sikker på, at det aspekt behøvede man ikke tænke på,« siger en af Udenrigsministeriets jurister og fortsætter: »(…) den risiko, er det klart, er ikke sjov for en regering og en statsminister«.

Anders Henriksen, der er lektor i folkeret på Københavns Universitet, er overrasket over den oplysning:

»Det illustrerer, at man godt er klar over, at man vælger en fortolkning af folkeretten, som ikke er den mest oplagte,« siger han.

Det synspunkt deler Jens Elo Rytter, der er professor i forfatningsret på Københavns Universitet:

»Den oplysning var også ny for mig,« siger han og peger på et notat, som blev afgivet til Folketinget fra regeringen om det juridiske grundlag for, at Danmark kunne deltage i krigen i Irak.

»Embedsmændenes oplysning fortæller, at statsministeren er i ond tro om, at den formelle ordlyd af notatet er fuldt dækkende for problemstillingen. For hvis man tager notatet for pålydende, så var der ikke noget problem, og så havde man jo et mandat til at gå i krig. Og så kan man jo slet ikke begynde at tale om straffeansvar,« siger Jens Elo Rytter.

Aldrig hørt om det

Men embedsmændene konkluderede, at Anders Fogh Rasmussen ikke kunne retsforfølges ved straffedomstolen, som benævnes ICC, for at indlede en ulovlig angrebskrig. Det fremgår ifølge bogen af notat til Statsministeriet, fordi:

»ICC indtil videre ikke er kompetent til at retsforfølge personer for at have begået forbrydelser om aggression«.

Først fra 2017 har domstolen mulighed for at behandle den slags spørgsmål. Til det siger en embedsmand fra Udenrigsministeriet:

»Det er jo skønt at få et notat, der siger, at den er o.k. og: ’Jeg kommer ikke i rigsretten, og jeg bliver ikke stillet for en international straffedomstol’. Det er jo rart at få at vide.«

Per Stig Møller, der var daværende udenrigsminister i VK-rege-ringen, kalder oplysningen »helt vild«.

»Jeg har aldrig hørt om, at Anders skulle have bedt om et papir på, hvorvidt han kunne stilles for International Criminal Court. Det har jeg aldrig nogensinde hørt om. Det er første gang, at jeg hører om det,« siger Per Stig Møller.

Information har forsøgt at få en kommentar fra Anders Fogh Rasmussen, men det har ikke været muligt. Udenrigsministeriet har heller ikke ønsket at kommentere embedsmændenes udtalelser.

LÆS: Embedsmænd klamrede sig til ’juridisk halmstrå’ for at opfylde krigsønske

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kirsten Kathrin

Det vil altså sige, at Fogh var klar over, at det han ønskede sammen med Bush og Blair, kunne være lovstridigt.
Det er svært at fatte sympati for en sådan leder.
Nu Har Fogh så optrådt som Natos generalsekretær, og det var da heller ikke her, han kunne være en samlende leder. Ofte var han også her på "krigsstien" og skulle vise muskler.
Utroligt at vi kunne falde for sådan en splittende person i Danmark.

Mads Berg, Michael Madsen, Tove Lodal, Michael Reves, Tommy Knudsen, Søren Blaabjerg, Kira Hjuler, Filo Butcher, Bjarne Andersen, Lykke Johansen, Laust Persson, Preben Haagensen, Eva Bertram, Mette Hansen, Lene Christensen, Torben Arendal, Ejvind Larsen, Jens Kofoed, Jette M. Abildgaard, Torben Nielsen, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen, Jørgen Steen Andersen, Steffen Gliese, lars abildgaard, Jens Jørn Pedersen, Rune Petersen, Janus Agerbo, Pia Qu, Tue Romanow og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: Fogh Rasmussen var først ude masseødelæggelsesvåben som en stor grund til at deltage i angrebskrigen mod Irak uden om FN. Men på dagen hvor deltagelsen med mindst mulig flertal i Folketinget blev vedtaget tale Fogh Rasmussen ikke så højt om masseødelæggelsesvåben.

Michael Madsen, Søren Blaabjerg, Filo Butcher, Lene Christensen, lars abildgaard, Ejvind Larsen, Jette M. Abildgaard, Steffen Gliese, Jørgen Steen Andersen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Tue Juncker-Løndal

Jeg er jo, desværre, ikke overrasket, men for pokker, venner! Skal vi ikke se at få hevet ham for en domstol? Millioner af forliste skæbner skriger det til os.

Mads Berg, Michael Madsen, Hasse Feldthaus, Michael Reves, Kirsten Kathrin, Kurt Nielsen, John Victor Lorck, Filo Butcher, Merete Jung-Jensen, Bjarne Andersen, Lykke Johansen, arne poulsen, Mette Hansen, Sven Dall, Jette Andersen, Tino Rozzo, Torben Arendal, peter fonnesbech, Ejvind Larsen, Jette M. Abildgaard, Dan Johannesson, Keld Sandkvist, Torben Nielsen, Rasmus Kongshøj, Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Steffen Gliese, lars abildgaard, Jens Jørn Pedersen, Rune Petersen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar

Eksemplerne Fogh, Bush, Obama -og FN et langt stykke af vejen, dokumenter til fulde, at international jura er totalt underlagt mtermational magtpolitik, og at Frederik Harhoff og andre jurister, der prætenderer professionelt at beskæftige sig med international lov og ret, udelukkende agerer som juridiske fortolknings og legitimerings-redskaber for denne magt.

Ja, utroligt! Og jeg er så glad for at jeg ikke er en af de omtalte "vi" men sammen med flere andre antikrigsfolk, bl.a. Fredsvagten ved Christiansborg der fylder 13 i morgen, ikke åd noget af propagandaen hverken ved invasionen af Afhanistan eller Iraq.

Michael Madsen, Thomas Borghus, Filo Butcher, Lykke Johansen, Eva Bertram, Torben Arendal, Flemming Scheel Andersen, Ejvind Larsen, lars abildgaard, Jette M. Abildgaard, Dan Johannesson, Jørgen Steen Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Bodil Waldstrøm

Fogh vidste, hvad han gjorde. Han vidste, at det var dybt kritisabelt. Og han gjorde det på Danmarks - på vores vegne. "Vi" gik i krig, og siden er vi fortsat på den kurs. Det er så tragisk ....

Mads Berg, Michael Madsen, Lykke Johansen, Kirsten Kathrin, Kurt Nielsen, Søren Roepstorff, Filo Butcher, erling jensen, Bjarne Andersen, Laust Persson, Preben Haagensen, Kjeld Hansen, Mette Hansen, Sven Dall, Lene Christensen, Torben Arendal, Flemming Scheel Andersen, Ejvind Larsen, Rune Petersen, Jette M. Abildgaard, Torben Nielsen, Janus Agerbo, Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Steffen Gliese, lars abildgaard, Jens Jørn Pedersen, Pia Qu og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Og Clinton selvfølgelig også apropos Nato's ulovlige intervention i eks-Jugoslavien, og FN's og Harhoff's rolle deri.

Jens Jørn Pedersen

Og den mand vil nu være international rådgiver - føj for f.....

Michael Madsen, Tommy Knudsen, Søren Roepstorff, Søren Blaabjerg, Filo Butcher, Lykke Johansen, Lene Christensen, Torben Arendal, lars abildgaard, Jette M. Abildgaard, Jørgen Steen Andersen, Steffen Gliese og Stig Bøg anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Tænk, at det kommer frem! Det er fantastisk - ikke alene var han en uduelig statsminister i forhold til lovgivningssjusk, fordi det mest af alt handlede om at gøre den danske stat ukampdygtig, så grænseløse liberalistiske forestillinger ikke blev stillet hindringer i vejen, men han var også på alle andre måder en forbryder og en køter.
Og alt dette skyldes ikke indvandringsspørgsmålet, men efterlønsløgnen i 1998, der gjorde Socialdemokratiet totalt uspiseligt for store dele af den danske arbejderbefolkning. Alt andet end forrædere i egne kredse. Nyrup og Lykketoft har også meget på samvittigheden.

Michael Reves, Lykke Johansen, Kurt Nielsen, Janus Agerbo, Søren Blaabjerg, Filo Butcher, Per Torbensen, erling jensen, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, Kjeld Hansen, Mette Hansen, Torben Arendal, Flemming Scheel Andersen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Steffen Tor Jensen

"To initiate a war of aggression, therefore, is not only an international crime; it is the supreme international crime differing only from other war crimes in that it contains within itself the accumulated evil of the whole." - Robert H. Jackson

Søren Blaabjerg, erling jensen, Eva Bertram, Torben Arendal, Kirsten Lindemark, Jette M. Abildgaard, Thomas Borghus og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Kynismen har åbenbart ingen grænser, og de 60% af danskerne som støtter den nuværende bombning undrer sig vel over, at deres had mod os bare bliver stærkere. Tror man, at had kan standses med bomber?

Mads Berg, henrik hansen, Søren Roepstorff, Janus Agerbo, Filo Butcher, Per Torbensen, erling jensen, Merete Jung-Jensen, Lykke Johansen, arne poulsen, Mette Hansen, Sven Dall, Lene Christensen, Torben Arendal, Lars Lund, Flemming Scheel Andersen, Ejvind Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, lars abildgaard, Jette M. Abildgaard, Dan Johannesson, Thomas Borghus, Torben Nielsen, Rune Petersen, Rasmus Kongshøj, Stig Bøg, Bodil Waldstrøm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Embedsmændenes oplysning fortæller, at statsministeren er i ond tro"

Det er der jo sådan set aldrig nogen som har tvivlet på.
Manden vidste hele tiden, at han løj Danmark ind i krigen.
Og at krigen var ulovlig.
Men han skulle åbenbart have rygdækning for at begå ulovligheder.
Den gav embedsmændene uden problemer.
De vidste, at deres karrierer stod på spil.

Det burde være en formsag at få Fogh dømt ved en krigsforbryderdomstol.
Så kan Lidegaard indfange Assad bagefter.
Måske bliver Fogh og Assad cellekammerater.
Så kan de fordrive de lange dage med at diskutere deres storhedstid.

Lykke Johansen, Kurt Nielsen, Søren Blaabjerg, Marianne Rasmussen, erling jensen, Bjarne Andersen, Torben Nielsen, Lene Christensen, peter fonnesbech og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Selvfølgelig kunne Anders Fogh ikke retsforfølges. Krigsforbrydelser, der er noget the bad guys gør, ikke USA og venner.

Kirsten Kathrin, Tommy Knudsen, Janus Agerbo, Søren Blaabjerg, erling jensen, Torben Nielsen, Lene Christensen, Flemming Scheel Andersen, Ejvind Larsen, lars abildgaard, Rune Petersen og Keld Sandkvist anbefalede denne kommentar

Se denne nylige og meget stærke seance hvor Kim Bildsøe tre gange spørger Fogh om han ikke synes at han har ét eller andet ansvar for det kaos der foregår nede i Irak. Hvor Fogh - muligvis som én af de eneste i landet - fastholder at invasionen i Irak SLET IKKE har noget med det nuværende kaos at gøre. (klippet starter 1:34 - Fogh er på fra 9:49): http://www.dr.dk/tv/se/21-soendag/21-soendag-105#!/09:59

Michael Reves, Kirsten Kathrin, Søren Roepstorff, Janus Agerbo, Søren Blaabjerg, erling jensen, Torben Nielsen, Mette Hansen, Torben Arendal, Flemming Scheel Andersen, Ejvind Larsen, Steffen Gliese, lars abildgaard, Rune Petersen og Steen Sohn anbefalede denne kommentar
Bodil Waldstrøm

Jeg sidder og kommer til at tænke på, hvordan det egentlig kan være, at der ikke var nogen jurister uden for den politiske verden, der dengang gjorde opmærksom på eller i det mindste overvejede i det offentlige rum, om det nu også kunne være lovligt, at vi gik i krig.

Kurt Nielsen, Rasmus Kongshøj, erling jensen, Mette Hansen, Lene Christensen, Flemming Scheel Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steffen Gliese og Jette M. Abildgaard anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Om det var en forbrydelse at gå i krig i Irak?? Ja selvfølgelig var det det.

Om Fogh nogensinde bliver dømt for sin deltagelse?? Nå, det skal der være en vilje til.

Den vilje til at anklage tidligere magthavere for misbrug, den ønsker ingen magthaver at eksercere og udvise.
For så skal hans egene handlinger jo også bedømmes??
Hvem af dem har rene hænder idag??

Kurt Nielsen, Janus Agerbo, Søren Blaabjerg, Rasmus Kongshøj, Marianne Rasmussen, erling jensen, Bjarne Andersen, Torben Nielsen, Lene Christensen, Steffen Gliese og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Bodil Waldstrøm
Det var fordi Fogh gjorde det klart, at det kunne føre til repressalier, hvis man offentligt gik imod beslutningen!
Man var nærmest landsforræder, hvis man offentligt kritiserede Foghs beslutning.

Kirsten Kathrin, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen, Bjarne Andersen, Torben Nielsen, Mette Hansen, Lene Christensen, lars abildgaard, Rune Petersen, Bodil Waldstrøm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

Per Dørup Jensen: Du skrev i dit første indlæg ... "Eksemplerne Fogh, Bush, Obama -og FN ..." - og jeg mener, at du forregner dig med to ting: Obama og FN.
Mig bekendt har Obama ikke indledt nogen krig mod en anden stat i sin regeringsperiode - og hvad FN angår, så gælder vist det samme princip, at man kun kan indlede en væbnet aktion mod et andet land, hvis Sikkerhedsrådet sanktionerer det med et flertal og uden at stormagterne nedlægger veto.

Du fortsætter så i en anden artikel med en ligeså urigtig oplysning: "Og Clinton selvfølgelig også apropos Nato's ulovlige intervention i eks-Jugoslavien". Jeg husker ikke præcist, hvordan denne aktion blev lanceret, men jeg husker, at Danmark deltog for første gang siden 1864, og at jeg selv blev omvendt fra pacifist til tilhænger af en væbnet aktion mod Milosevic's regime, der forsøgte at slagte de arme indbyggere i Kosova, selvom de udgjorde 90% af befolkningen dér.

Michael Kongstad Nielsen
Kurt Nielsen, Filo Butcher, erling jensen, Eva Bertram, Kurt Lindy Hansen og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar

Jens Jørn Pedersen

"Man var nærmest landsforræder, hvis man offentligt kritiserede Foghs beslutning."
Efter min mening var man, uden nærmest, landsforræder, hvis man skrev defaitistiske artikler når Danmark var i krig.
Dette har altid været et af symptomerne for landsforræderi, at fratage soldater og befolkningen deres morale.

Jens Jørn Pedersen.

Nærmest landsforræder. Ja.
Men endnu værre.
Han delte os også op i bukke og får.
Der var mange får. Ca. 49 procent.

Michael Reves, Kirsten Kathrin, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese, erling jensen, Bjarne Andersen, Mette Hansen og Lene Christensen anbefalede denne kommentar

Ved Nürnberg processerne efter 2. Verdenskrig ( og ligeledes i Japan ) var et af hovedanklagepunkterne " iværksættelse af angrebskrig ".
Og det blev man dømt til døden for.

Michael Reves, Kurt Nielsen, Janus Agerbo, Rasmus Kongshøj, Ole Nielsen, Per Torbensen, Steffen Gliese, erling jensen, Rune Petersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Hvem ved om ikke også en Socialdemokratisk ledet regering havde stået " skulder ved skulder" med Bush i Irak. Nøjagtigt som Nyrup gjorde med Clinton i eks-Jugoslavien og som Thorning gjorde i Libyen, og nu gør i Syrien? I øvrigt kan det goddt undre at krigsmodstanden ikke var og er tilsvarende fremme i skoene vedr. Nato' s og Danmarks forbrydelser i disse lande. I modsætning til Irak må de åbenbart have købt Nato's lige så tungtvejende " humanitære" interventionsbegrundelser i de pågældende lande.

Rasmus Kongshøj, Per Torbensen, erling jensen, Rune Petersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

1) En regering har intet retlig grundlag for at give en sådan instruks - om at embedsværket skal afgive et juridisk notat med urigtige oplysninger - hvorfor de pågældende påståede embedsmænd, der optræder som anonyme kilder, ikke har haft pligt til at efterkomme en sådan instruks, tværtom - i fald de efterkommet en sådan - da har de nærmere gjort sig skyldig i grov tjenesteforsømmelse.

2) Den danske deltagelse i Irakkrigen brød åbenlyst ikke dansk ret - hvad vi har højesterets ord for i dets afgørelse vedr. Grundlovskomiteen 2003-sagen - og ejheller heller international ret, da krigen havde et FN-mandat, nærmere bestemt resolution 678 (der ved Sikkerhedsrådets vedtagelse af resolution 1441, hvori det eksplicit anføres, at Irak ikke overholder resolution 687) finder genanvendelse - skulle det folkeretligt forholde sig anderledes, da er det alene Sikkerhedsrådet som folkeretligt har myndighed til at afgøre andet gennem en resolution herom - det har Sikkerhedsrådet ikke gjort.

3) At den daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen, skulle have forespurgt embedsapparatet om, hvorvidt han kunne retsforfølgelse internationalt for den danske deltagelse i Irakkrigen, ja, det forekommer ganske usandsynligt - men hvis det ikke desto mindre skulle have været tilfældet, hvad som nævnt forekommer ganske usandsynligt, da skulle Fogh have en klar interesse i svaret vitterligt var embedsværkets rene juridiske vurdering renset for politisk belejlighed, og svaret var som bekendt, at Fogh ikke kunne blive retsforfulgt - det svar er faktuelt forkert.

Hvis historien er som oplyst af de påståede anonyme kilder - da har embedsværket fejlinformeret Fogh med svaret om Fogh ikke kunne retsforfølges - da Sikkerhedsrådet faktuelt altid ville kunne nedsætte en international domstol til formålet eller, med den danske regerings tilsagn, sagen kunnenblive ført ved ICJ, mens ICC rigtig nok ikke har kompetence på området, ICC, som jo bestemt ikke er den eneste internationale retsinstans.

Men en sådan retsforfølgelse forudsætter i alle tilfælde - og det er blandt andet derfor historien forekommer usandsynlig - at der er politisk vilje blandt stormagterne til at rejse en international straffesag mod Fogh for dansk deltagelse i Irak - hvad er en viden Fogh må forventes at besidde, hvorfor en forespørgsel herom til udenrigsministeriets folkeretskontor er helt hen i vejret, da det ikke handler om jura, men politik, hvorfor det ingen mening giver at spørge disse jurister til det juridiske grundlag, når det i realiteten handler om at gætte sig til stormagternes fremtidige politiske valg, hvor det forekommer endog ganske usandsynligt, at stormagterne pludselig iværksætter en international straffeprocess mod Fogh (eller Bush for den sags skyld).

Meget tyder på kilderne er blevet overtolket eller fejltolket.

Og Hans Jørn. Indledte Obama ikke en krig mod Libyen og indirekte mod Syrien? Nej, skammeligt nok undlod Nordatlantisten Medvedev og den kinesiske kommunist-regering, hvis udenrigspolitik et langt stykke hen ad vejen, er styret af vestlige og især amerikanske transnationale selskaber, at undlade at nedlægge veto.
Det gjorde de til gengæld i eks-Jugoslavien, men det blæste Clinton, Nyrrup og Harhoff som bekendt på.
Og hvad angår serbernes overgreb på Kosovo-albanere, tror jeg nu ikke sidstnævnte holdt sig tilbage med tilsvarende overgreb. Mildt sagt. Men hvis du vælger blindt at tro på Nato's "humanitære etniske" begrundelse frem for at styrke dit argument ved at medinddrage kritikere, må din konklusion jo logisk blive som du anfører.

Og hvad angår serbernes overgreb på kosov

Michael Kongstad Nielsen

Lasse Johansen:
1) Embedsmænd har pligt til at udføre ministerens ordre. Hvis de mener, den er ulovlig, kan de sige det til statsministeren. Det var læren af Tamilsagen.

Michael Reves, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Rune Petersen, lars abildgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Nej, Michael, tjenstemænd har pligt til at følge lovlige, tjenstlige ordre, og pligt til ikke at udføre ulovlige ordre.

Anders Fogh Rasmussen er indbegrebet af starten på politisk dekadens i Danmark...

Kirsten Kathrin, Filo Butcher, Rune Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Uenig Lasse.

Flemming Scheel Andersen

Kjeld Hansen

Den "ære" har Nyrup nu engang

Søren Roepstorff, Søren Blaabjerg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Michael,

det er et faktuelt forhold - tjenestemænd har pligt til at overholde loven - og når du erklærer din uenighed, erklærer du dig ude af pædagogisk rækkevide.

Steffen Gliese

Alle har pligt til at overholde loven, men embedsmænd er trænede i at bøje den. Desuden er det jo et spørgsmål om endeligt ansvar, og dette hviler på Folketingets flertal.
På samme måde som Fogh ville kunne dømmes, under forudsætning af en skiftende opinion i de øverste lag i USA og UK, Lasse Johansen, og det er vel ikke helt usandsynligt, at det vil ske.

Flemming Scheel Andersen og Frank Hansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Tænk, hvor er der på alle interessante områder kommet ny luft ind i de seneste dage, netop som alt håb syntes ude.

Lars R. Hansen

Peter Hansen

Sandt - eller næsten sandt - men embedsmænd er underlagt særlige love, hvor der stilles særlige krav til deres embedsførsel eller tjeneste og hertil hører pligten til ikke at følge ulovlige ordre, men alene lovlige og tjenstlige ordre.

Og hvad angår det andet - så ser jeg ingen som helst tegn på noget sådan - altså at stormagterne pludselig skulle iværksætte en international retsforfølgelse af de politiske ledere i de stater, der deltog i Irakkrigen - jeg regner det som værende helt udelukket - men pointen er, at det internationale retssystem ikke handler om jura, men politik, hvorfor det igen mening ville give for Fogh at forhøre sig herom hos folkeretskontoret.

Som Peter Hansen gør opmærksom på, så var det Folketinget som i 2003 vedtog at Danmark skulle deltage i besættelsen af Irak efter at en snæver koalition bestående af USA, Polen, Storbrittanien og Australien først havde nedkæmpet Saddams styrker. Vores første bidrag var at sende en ubåd samt Olfert Fischer; senere blev det fulgt op af landstyrker. Masseødelsesvåben var ikke en del af den danske begrundelse for at deltage i krigen, derimod henviste aktstykket i Folketinget til Iraks manglende opfyldelse af tidligere FN-resolutioner.

Det afgørende er imidlertid, at det er Folketingets ansvar. Det var hverken regeringen eller Anders Fogh Rasmussen som besluttede at Danmark skulle gå i krig. Det ansvar påhviler alene Folketinget og de medlemmer som stemte for forslaget.

Masseødelsesvåben -> Masseødelæggelsesvåben

Er der i øvrigt nogen som kan forklare mig hvordan man tæmmer den ustyrlige selvudfyldelsesfunktion? Den virker som en drillende nisse. Jeg har fornylig været ude for følgende forvanskninger af min tekst:

pilsner i stedet for hilsner
femifisser i stedet for feminister

Det risikere jo at blive pinligt, især i officielle skrivelser.

Gode råd til en ung verdensborger. - eller på engelsk: Treason.

Svig, lumskhed og forræderi mod fædrelandet –
Sligt regnes overalt for en usonbar brøde.
For hvis det lønner sig, min søde,
Så kalder man det nemlig noget andet.

Elias Bredsdorff: Nonsens og Bonsens (oversat fra engelsk), med tegninger af Arne Ungermann. Selskabet Bogvennerne. Cambridge, 1978.

Frank Hansen.

Du husker forkert.
Deltagelsen i det forbryderiske overfald på Iraq hvilede kun på stemmer fra VKO.
Så snævert et grundlag som det kunne blive.

Da Iraq var blevet besat, og man troede, at krigen var afsluttet accepterede flere partier, at Danmark skulle deltage i besættelsen.

Som bekendt er krigen ikke afsluttet endnu.
Så det er et stort ansvar som påhviler Danmark. Takket være VKO.

Flemming Scheel Andersen og erling jensen anbefalede denne kommentar

Jeg husker udmærket, at det første mandat kun blev vedtaget af VKO. Men det er også rigtigt, at Danmark ikke deltog i angrebet på Irak. Det blev foretaget af USA, Polen, Storbrittanien og Australien. Danmark tilsluttede sig først besættelsen efter at den Irakiske hær havde overgivet sig.

Hvorfor lade sandheden stå i vejen for en god historie.

Krige drejer sig om at slå ihjel, lemlæste og forkrøble mennesker, også den krig Anders Fogh Rasmussen, naturligvis på helt ulovligt grundlag, han som statsminister førte Danmark ind i. De er så afskyvækkende og forfærdelige, at vestlige massemedier afholder sig fra at vise deres sande følger, eller indvier os i deres altid meget komplekse karakter og baggrund.

Det forventes, at vi helhjertet støtter krige, men uden at få adgang til at se deres virkelighed. Medier giver som regering og folketing et steriliseret billede, fordi de, under dække af et hyklerisk hensyn til vores sarte nerver, ikke ønsker at vise folk ligene, før de puttes i kisterne. Man merkt die Absicht und wird verstimmt.

Vi har endnu til gode at se et eneste lig af en dræbt dansk soldat og de barske følger af Anders Fogh Rasmussens politik og kyniske og primitive indstilling til komplekse forhold på den internationale scene. Regeringer og massemedier ønsker at vise os krig som et elektronisk spil, med strålende lys i baggrunden og gode lydeffekter, eller nærbilleder af tapre krigere, som affyrer deres geværer mod en usynlig fjende, eller en F-16 etjager, der tager af fra en base i Irak mod en ny fjende, med en dansk heltemodig pilot ved knappen til affyring af dødbringende missiler; denne gang hedder han ISIS.

De ønsker ikke, at vi skal se sønderrevet kød, afrevne lemmer, kroppe knust til ukendelighed, blod, indvolde, afføring, urin. Hvis folk så det, kunne man risikere at miste opbakning til krigen, og andre interesser, som intet har med frihed, demokrati og hjælp til nødlidende mennesker at gøre, er fuldstændigt afhængige af vælgernes støtte.

Med et overvældende flertal i Folketinget bag den seneste krigsdeltagelse i Irak, er der en nærliggende fare for at blive karakteriseret som et ufølsomt menneske, som ikke vil det bedste for ens medmennesker, hvis man ikke følger trop og støtter op om krigen.

Desværre er der ikke nogen, der tænker, når alle tænker det samme.

Medier glorificerer krig og militarisme, og vi bliver bombarderet med de samme kvalmende budskaber om krigens nødvendighed. Vi hører intet om den virkelige baggrund for krigen, hverken den i Irak eller i Afghanistan og vores altafgørende medansvar for, at en Saddam Hussein kunne undertrykke sin befolkning i årtier. Det er det gode mod det onde, og så kan det vist ikke blive mere forløjet. Mange mennesker er besjælet af den tyrkertro, at demokratiske samfund er vaccineret mod at begå endog horrible krigsforbrydelser; det er kun diktaturer, der begår dem - en ualmindeligt primitiv indfaldsvinkel til beskrivelse af verden.

I dag er Saddam Hussein et monster, i går en intim samarbejdspartner, som havde olie, vi kunne bruge, og som var mere end villig til at aftage vort militære isenkram og indgå andre profitable handelsaftaler. Rumsfeld, der trykker hånd med Saddam i 1983, en nær allieret af vesten, under krigen med Iran, står stadig i frisk erindring, selv om det er 31 år siden, og mens han begik de værste forbrydelse mod sin egen befolkning og havde invaderet Iran. Disse sammenhænge bliver, selv om de er dokumenteret til overflod, aldrig draget frem i noget medie. Jovist gassede han sin egen befolkning med 5.000 ofre og nogle iranere, men ikke et ord om, hvem der forsynede ham med gassen. Fy fan, hvis vore læsere forventer et helhedsbillede – det bliver ikke hos os. Vi har helt andre interesser.

I 2006 dokumenterede et forskerteam fra Johns Hopkins School of Public Health, at krigen indtil da, med aktiv dansk deltagelse og Anders Fogh som bannerfører, havde kostet 656.000 irakere livet. Deres resultater blev offentliggjort i the Lancet, et af verdens højest estimerede lægevidenskabelige tidsskrifter, men jeg tager for givet, at det for en Anders Fogh var prisen værd for at slippe af med Saddam Hussein. Han har aldrig givet udtryk for fortrydelse. Madeleine Albright, daværende amerikansk udenrigsminister, gav udtryk for samme holdning på Sixty Minutes, da hun i 1996, under 12 års knusende sanktioner mod Irak af Lesley Stahl fik at vide, at de havde kostet en halv mio. irakiske børn livet. Hertil svarede hun : "Det var prisen værd". Nogle kunne fristes til at mene, at en sådan udtalelse var udtryk for en perverteret, depraveret moralopfattelse. Hun er siden blevet lovprist for sin medmenneskelighed.

I dag er tallet for ofre i Irak 1,4 mio, og ISIS har naturligvis intet med dette at skaffe. De er opstået ud af den blå luft.

Hele det massive propagandaapparat, som mainstream medier råder over, i al deres hykleri, svulstige patriotiske udladninger og dobbeltmoral, er kørt i stilling for at beskrive det nye monster, som hugger hovedet af folk - indtil i dag på 5, fem, mennesker. "Vi" nøjes med at sprænge titusindvis i stumper og stykker med et missil fra en drone eller andre moderne teknoligiske vidundere; vi er åh, så civiliserede.

Når vi er færdige med vores besættelser i Irak og Afghanistan vil politikere søge efter flere monstre for kommende generationer at bekæmpe. Patrioter som Anders Fogh Rasmussen taler altid om at dø for deres land, aldrig om at slå ihjel for deres land eller hvem, der skal slås ihjel., eller de uden tvivl alt for mange uskyldige, der vil blive følgen af dansk og allieredes indsats i Irak. Vi har ikke det mindste imod at slå millioner af andre forældres børn ihjel, så længe det ikke er vores børn. Vores begrundelse for at intervenere bliver solgt som et hensyn over for nødlidende mennesker.

Dette hensyn viste vi ikke i 1965 i Indonesien, da USAs nære allierede, Suharto, slog et folkeligt oprør ned, med drab på op mod 1 million mennesker – og naturligvis med overvældende aktiv støtte fra USA; eller i Chile i 1973, eller i Korea med 3-4 mio ofre, eller i Indokina med 4 mio. ofre, eller i Nicaragua, eller i Guatemala, eller i Østtimor i 1975, da Suharto slog en tredjedel af befolkningen ihjel, igen med altafgørende støtte fra gæt hvem, eller i ….

Erling Jensen, cand.jur.

Mads Berg, Thomas Borghus, Kurt Nielsen, Toke Andersen, Søren Blaabjerg, lars abildgaard, Rune Petersen, Ditte Jensen, Filo Butcher, Flemming Scheel Andersen og Ole Nielsen anbefalede denne kommentar

Frank Hansen
Danmark deltog officielt i angrebet.
Den U-båd som skulle have deltaget i angrebet på Iraq kom så vidt jeg husker aldrig i brug.
Nogen i forsvaret havde glemt i skyndingen, at U-båden ikke var bygget til høje søvandstemperaturer på op til 30 grader.
Pinligt ud fra en teknisk betragtning.
Men Foghs vilje fejlede ingenting.
Så vidt jeg husker, så måtte ubåden fragtes hjem ombord på et andet skib.

Danmark deltog i besættelsen fordi, at det var under FN mandat.
I modsætning til overfaldet på Iraq, hvor der ikke var et FN mandat.

lars abildgaard, Rune Petersen og erling jensen anbefalede denne kommentar

Det har i lang tid undret, at hr. Erling Jensen, cand.jur., har kunnet holde ud at opholde sig i det militære system med de holdninger, han her i lang tid har lagt for dagen ...

Jan Weis.
Det er ikke så usædvanligt.
Undertegnede har været officer i søværnet.
En del af det militære system er nødvendigt.
Dog ikke den del som fører vanvittige krige i Mellem Østen. Den del er helt overflødig.
Og burde afskaffes øjeblikkeligt.

lars abildgaard, Rune Petersen, Filo Butcher, Flemming Scheel Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@Ole Nielsen

Såvidt jeg husker tog selve krigen 32 timer indtil Bagdad var erobret og den irakiske hær havde overgivet sig. Aktstykket i Folketinget blev først vedtaget dagen efter at USA, Polen, Storbrittanien og Australien havde indledt angrebet. Hvordan kan en ubåd, som er mindst tre uger undervejs, have deltaget i dette?

Du er vanskelig at argumentere med Frank Hansen.
U-båden blev fremsendt lang tid får krigen startede.
Ligesom alt det USA fremsendte også blev fremsendt før krigen startede.
Det forekommer ikke hensigtsmæssigt at fremsende materialet dagen før invasionen.
Selve invasionen tog vist i øvrigt et par uger.
Følgerne af denne invasion har nu varet i over ti år.
Så vidt jeg sendte Danmark også en korvet.
Men U-båden huskes bedst. På grund af det komiske forløb.
Men som sagt.
Det er tanken som tæller.

Steffen Gliese

At folk overhovedet gider have besværet med at slås forekommer mig fuldkommen absurd.

Jens Thaarup Nyberg, erling jensen og Ole Nielsen anbefalede denne kommentar

Peter Hansen
Det gør vesten sådan set også kun, hvis drabene kan begå i sikkerhed fra flere kilometers højde.

erling jensen, Rune Petersen og Filo Butcher anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men stadigvæk, Ole Nielsen - der er jo ikke nogen gevinst ved det.

Næ Peter Hansen.
Det er meget dyrt at være skødehund for USA.

Alan Strandbygaard, erling jensen, Rune Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jan Weis

Det har vakt din undren, at jeg har kunnet gøre tjeneste i det militære system med de holdninger, jeg giver udtryk for på denne blog.

Til det denne lille kommentar.
Jeg har jeg det på nøjagtigt på samme måde som med mit danske statsborgerskab, som har varet en kende længere end den tid, jeg tilbragte i militæret. Fordi Anders Fogh slipper godt fra at være ansvarlig for Danmarks aktive deltagelse i krigsforbrydelser i Irak, kunne jeg da ikke af den grund opgive mit danske tilhørsforhold. Det betyder ikke, at jeg ikke græmmes over den udenrigspolitik, han har været ansvarlig for og vil bruge min grundlovssikrede ret til at slå et slag, om end beskedent, for en anden politik, end den han er tilhænger af. Han udstiller et menneskesyn, der ligger uendeligt langt fra mit eget, og burde sidde på anklagebænken i en krigsforbryderproces sammen med massemordere som Blair og Bush.

Det kommer naturligvis aldrig til at ske. Hvor du står, må du gøre op med din egen samvittighed.
Jeg har ingen problemer med mit moralske kompas, som dansker eller som tidl. tjenstgørende i det danske militær. Det er ikke med min gode vilje, at historien altid skrives af sejrherren, måske især når det drejer sig ens fædreland.

Erling Jensen, cand.jur.

Thomas Borghus, Flemming Scheel Andersen, lars abildgaard og Ole Nielsen anbefalede denne kommentar

Sider