Nyhed
Læsetid: 3 min.

GGGI på tilbagetog i korruptionssag

Det passer ikke, bring en berigtigelse, lød det for to uger siden fra GGGI, da Information kunne afsløre, at klimaorganisationen var under efterforskning for korruption. Men nu er sagen officielt bekræftet
Lars Løkke Rasmussen (V) på anklagebænken: GGGI-sagen indledte et stormvejr for Løkke, men en ny undersøgelse af GGGI vedrører angiveligt ikke Løkkes periode som formand for organisationen.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
2. oktober 2014

Kort efter at Global Green Growth Institute (GGGI) offentligt benægtede, at klimaorganisationen skulle være centrum for en korruptionsundersøgelse, bekræfter koreanske myndigheder nu officielt undersøgelsens eksistens.

Det fremgår af en orientering, som det danske Udenrigsministerium onsdag oversendte til Rigsrevisionen: »Udenrigsministeriet har modtaget underretning fra de koreanske myndigheder om, at den koreanske antikorruptionsmyndighed (Anti- Corruption and Civil Rights Commission/ACRC) har bekræftet, at en sag vedrørende GGGI er indledt. ACRC har ikke ønsket at oplyse yderligere om den igangværende undersøgelse,« lyder det.

Information omtalte allerede i midten af september ACRC’s efterforskning af GGGI, men det er først nu, sagens eksistens er bekræftet fra officielt hold. Hidtil har GGGI direkte benægtet sagen. Efter Informations oprindelige artikel rettede klimaorganisationen således henvendelse til Ekstra Bladet, som havde bragt et Ritzau-telegram om historien.

»Det danske telegrambureau Ritzau og jeres avis kørte en historie, der fejlagtigt anfører, at Global Green Growth Institute er under efterforskning af Sydkoreas Kommission for Anti-korruption og Civile Rettigheder (ACRC). Vi forstår, at ACRC ikke har modtaget nogen anmodning om at undersøge GGGI og ikke har nogen planer om at starte sådan en undersøgelse. Vi anmoder om, at I bringer en rettelse,« lød det i mailen fra GGGI’s kommunikationschef, Mike Sullivan, til Ekstra Bladet 16. september.

Intet svar

Selv om det var Information, der havde skrevet historien, modtog denne avis ingen henvendelse fra klimaorganisationen. Information blev i stedet opmærksom på GGGI’s klage via Ekstra Bladet og spurgte i en e-mail til klimaorganisationens kommunikationschef, om organisationen ville benægte, at en efterforskning var undervejs.

Mere end to uger efter har GGGI fortsat ikke besvaret den henvendelse.

I Udenrigsministeriets orientering til Rigsrevisionen ser det imidlertid ud til, at GGGI ikke længere benægter at være under efterforskning.

»GGGI har understreget, at undersøgelsen formentlig vedrører forhold, der ligger forud for etableringen af GGGI som international organisation i 2012, og at GGGI er rede til at samarbejde fuldt ud med ACRC, uden at det i øvrigt berører GGGI’s status som international organisation,« lyder det.

Dansk relevans

GGGI blev omdannet til en international organisation i sommeren 2012. Før da havde det været en koreansk organisation. Ifølge det koreanske udenrigsministerium har antikorruptionsmyndigheden ACRC ikke »kompetence til at undersøge forhold i internationale organisationer«, lyder det i orienteringen til Rigsrevisionen.

Hvis det er korrekt, kan ACRC’s undersøgelse kun omfatte tiden før sommeren 2012, det vil sige før Lars Løkke Rasmussen (V) tiltrådte som formand. Det udelukker imidlertid ikke, at undersøgelsen kan have relevans for Danmark. Skiftende danske regeringer har siden 2011 støttet organisationen med 30 millioner bistandskroner årligt, og Danmark har også i tiden før 2012 været repræsenteret i bestyrelsen, først af daværende energi- og klimaminister Lykke Friis (V) og dernæst daværende udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

Information har blandt andet afdækket, hvordan en række millionkontrakter i tiden før 2012 blev givet til konsulentfirmaet McKinsey uden en udbudsrunde – i strid med GGGI’s egne regler. Det skete, mens en McKinsey-medarbejder udstationeret i GGGI spillede det, eksperter har betegnet som en dobbeltrolle. Kontrakterne blev ifølge den koreanske rigsrevision betalt med støttemillioner fra Danmark.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra GGGI.

Information præciserer, at aftalen om at omdanne GGGI til en international organisation – som blev indgået i juni 2012 – først blev effektueret i oktober samme år. Formelt set blev GGGI derfor først en international organisation i oktober 2012. Dermed kan også Lars Løkke Rasmussens første måneder som formand blive omfattet af ACRC's undersøgelse. Lars Løkke Rasmussen blev formelt indsat som formand under en ceremoni i Rio i juni 2012.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Ja det kan være dyrt og dumt at ville fremstå som miljøets mand - ikke Løkke Rasmussen.

Hvorfor satsede Danmark ikke mere på FN, der har en organisation for bæredygtighed. Hvorfor skulle skatteyderne betale for en toppost til Løkke Rasmussen i GGGI.

Lene Christensen, Bjarne Andersen, lars abildgaard, Morten Kjeldgaard, Rasmus Knus, Sven Elming, Bjarne Bisgaard Jensen, Rasmus Kongshøj, Tue Romanow, Wilhelm May, Anne Eriksen, John Christensen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

@ Dorte Sørensen

(USA er ikke begejstret for FN) og (Danmark står sammen med USA) medfører (Danmark er ikke begejstret for FN). Kan det mon være rigtigt?

Dorte Sørensen

Kurt Loftkjær
USA er dog blevet mere FN orienteret siden G W Bush forlod det Hvide Hus.
Men du har ret Danmark virker i mange situationer som en stat i USA

Hvor husker vi dog kort.

Det er kun et år siden, Dansk Institut for Internationale Studier publicerede denne gennemgang af de grænseløse ulovligheder i den fhv. koreanske præsident (og fhv. CEO i Hyundai)-Lee Myung Baks personlige korruptionsinstrument, GGGI. Og her i banandømmet har vi fokuseret på rejsebilag og vores egen lille småkorrupte fadølshassan.

Foreløbige resultater af GGGIs 5-årsplan: "De 107 milliarder dollars har skabt mindre end én procent af de jobs der blev lovet" ... "flodrestaureringsprojekt kostede 7 milliarder dollars mere end projekteret, og vandkvaliteten i de koreanske floder er forværret" ... "Tusinder af kulturhistoriske områder blev bulldozet i forbindelse med byggeriet" ... "Alle 25 byggefirmaer involveret i projektet, inklusive store konglomerater som Hyundai og Samsung, har været ransaget af politiet under mistanke om korruption og bestikkelse i forbindelse kontraktforhandlingerne" ... "På atomkraftsiden blev flere reaktorer lukket ned i sommer, da det kom frem at flere komponenter til reaktorerne ikke er blevet testet. Leverandørerne havde i stedet bestukket tilsynsmyndighederne" ... "På nuværende tidspunkt er over 100 statsansatte og virksomheder anklaget for korruption og forfalskning af certificeringer."

Når man har den slags venner, kan man da ikke gå i stanghabitter.

http://www.diis.dk/hjem/diis+comments/diis+comments/diis+comments+-+dans...

Andreas Trägårdh, Jacob Jensen, Lene Christensen, peter fonnesbech, Helge Rasmussen, Dorte Sørensen, Anne Eriksen, Henrik Christensen, Niels Mosbak, Claus Jensen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Lader til at det lykkedes Løkke Rasmussen at få knæsat bedrageri, svindel og korruption som bærende princip i GGGI. Nu tager han snart fat som statsminister i Danmark.

Andreas Trägårdh og Lene Christensen anbefalede denne kommentar
georg christensen

3 g i, er det samme som røde kors, først skal de såkaldte "værdier" fastsættes ,og med kapital gerne udvides og med korrupte "ledelser" honoreres, ved hjælp af folkenes frivilligheder.

Enkeltindividernes følelser overfor hinanden, og her kommer så "reklameindustriens" nødhjælps værdiløsheder på "dagsordnen" , først skal "nødhjælpen" , styres og organiseres, mod god betaling, så får, først herefter mange frivillige muligheden får , at virke-

Et gigantisk privatiseret "nødhjælp´s" agentur, har samfundene fået oprettet, hver især fået oprettet, uden tanker om "værdien" af disse. Medens "enkelt individet" ,på frivillig basis "hjælper", tømmer lederne kassen.

NB: Toplederen hos "røde kors", bør ikke modtage en løn samt tillægsbetaling på over en million danske kroner. Hvad får han eller hun, samt deres topledere?.

Røde kors burde, være en "nødhjælps" organisation, med alle de frivillige, som deltager.og ikke bare en såkaldt "værdiskabende", "pengemaskine".

Nu kommer der nok snart flere penge til Løkke:
"Venstre åbner igen pengekassen for Løkke
Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, får fra november ikke længere eftervederlag
for sin tid som statsminister. Så nu åbner Venstre sin pengekasse. Baglandet er skeptisk.

Løkkes eftervederlag for tiden som statsminister slutter fra 1. november,
og dermed bliver indtægten på 1,439 millioner kroner om året skåret ned
til den almindelige løn for et folketingsmedlem: 616.295 kroner om året.
Men det er for lidt, slår Venstres partisekretær Claus Richter fast i en sms til DR.
Lars Løkke Rasmussen skal have en løn, der svarer til grundløbet for en minister.
Det vil sige 1.191.420 kroner,
og dermed ender Venstre med at betale mere end en halv million om året til Løkke.
..."
http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2014/10/03/131350.htm

GGGI er da også fine venner med den nuværende regering.
Desværre!

Helge Rasmussen

Danmark er nr. 1 på listen fra Transparency Internationals Research Corruption Perceptions Index 2013.
Sydkorea er nr. 46 ud af 177 lande.
Listen er baseret på, hvor korrupt landenes offentlige sektorer synes at være.

Det er altså en rangliste over lande hvor korruption bliver afsløret.
Lande hvor korruption er så godt skjult at det ikke opdages, favoriseres altså, i forhold til lande hvor korruption er åbenlys og anerkendes som et vilkår af befolkningen.

I vores lille land kan man undre sig over, hvorfor folketingets medlemmer i så høj grad enige med den velhavende lobby?

http://www.transparency.org/cpi2013/results