Nyhed
Læsetid: 1 min.

Landbrug & Fødevarer stævnet i sag om svinebakterier

For at modgå Landbrug & Fødevarers krav om hemmeligholdelse af oplysninger om, hvilke landbrug der er inficeret med svine-MRSA, stævner Dansk Journalistforbund nu organisationen. Det er en principiel sag om økonomisk stærke organisationers mulighed for at hindre offentlighed, siger pressejurist
Indland
30. oktober 2014

Landbrug & Fødevarer bliver nu stævnet af Dansk Journalistforbund (DJ) på vegne af to journalister. Det sker i et forsøg på at standse organisationen i at forhindre Fødevarestyrelsens udlevering af dokumenter om landbrug, der er inficerede med svine-MRSA-bakterier.

Tilbage i juni udtalte Folketingets Ombudsmand, at Fødevarestyrelsen ikke havde tilstrækkeligt grundlag for at hemmeligholde oplysninger om, hvilke svinefarme der er smittet med svine-MRSA, sådan som styrelsen først havde lagt op til i en afgørelse over for journalisterne Nils Mulvad og Kjeld Hansen. Da Fødevarestyrelsen ville efterleve Ombudsmandens udtalelse, stævnede Landbrug & Fødevarer staten for at få omgjort afgørelsen om at give journalisterne aktindsigt, og denne stævning har opsættende virkning på udlevering af aktindsigten. »Vi er indtrådt i sagen og nedlægger selvstændig påstand om, at materialet skal udleveres, og at Landbrug & Fødevarers krav om opsættende virkning skal afvises,« siger DJ’s advokat, Tyge Trier. Ifølge DJ er oplysningerne om svine-MRSA-inficerede landbrug af stor offentlig interesse, fordi de omhandler fødevaresikkerhed. Omvendt argumenterer Landbrug & Fødevarer for, at landmænd ikke skal hænges ud i offentligheden, hvis deres svinebesætninger er smittet.

Strid om offentlighed

Forskningschef og ekspert i offentlighedsloven, Oluf Jørgensen, peger på sagens principielle betydning. Ifølge ham drejer sagen sig om, hvorvidt økonomisk stærke organisationer skal have »mulighed for at hindre offentlighed ved at anlægge retssag«. Oluf Jørgensen finder det »usandsynligt,« at Landbrug & Fødevarer skulle vinde sagen. »Det vil undergrave Ombudsmanden, hvis domstolene når frem til en anden konklusion om den aktindsigt,« siger han. Også Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, vurderer, at Landbrug & Fødevarer har en dårlig sag:

»Vi har været meget sikre i vores vurdering af denne sag, og hvis der ikke kommer nye oplysninger frem under retssagen, så går vi stærkt ud fra, at domstolene vil nå samme resultat som os,« siger han til Information.

Landbrug & Fødevarers chefjurist Charlotte Bigum Lynæs understreger, at organisationen har »stor respekt« for Ombudsmanden.

»Denne sag om aktindsigt er imidlertid så juridisk principiel, at gældende ret skal fastlægges af domstolene,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Finn Olav Hansen

Ud i gabestokken med os alle sammen, landmænd, journalister, læger, politikere etc. Så kan vi sidde der og pege fingre af hinanden :-)

Det hele virker ret "uklædeligt".

Sagen burde være anlagt af et nyhedsmedie og ikke af DJ.

Landbrug og Fødevarer burde nok have lagt en anden linje, men landmændenes "fagforening" varetager vel deres medlemmers interesser bedst muligt ( - som en god fagforening bør og skal).

Objektivt set ( tallene for dødsfald af svine-typen af mrsa kan findes på google) er sagen ikke et spørgsmål om førevaresikkerhed , men snarere en del af en videregående og MEGET mere alvorlig problemstilling om alle "multi- resistente" stafylokokker , som navnlig er specielt farlige i et hospitalsmiljø.

Ud af de ca 52.000 dødsfald om året i Danmark er svine-mrsa'en så vidt jeg kan se hidtil ansvarlig for knap 1 pr år ?

Lad mig gætte. 80 % ar de danske sine farme er inficerede heriblandt alle dem der er repræsenteret i landbrugets top.

Lene Christensen, morten Hansen, lars abildgaard, Rune Petersen, Anne Eriksen, Carsten Mortensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Man kan undre sig over at der skal en Ombudsmand ind over, før DJ træder i karakter. Sagen synes så principiel - som jeg ser det - at DJ burde have trådt til øjeblikkelig for at beskytte ytringsfriheden, en journalists naturlige "undersøgelsespligt", deres medlemmer arbejdsfrihed - og generelt kampen mod magthavers lukkethed.

Lene Christensen, lars abildgaard, Jens Falkesgaard, Rune Petersen og Jes Elnif anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

good on them- go for it

Det er ikke interessant, hvilke svinefarme der inficerede. Vis en svinefarm der ikke er det....og så find ud af, hvorfor den ikke er det....

Ole Chemnitz Larsen

Skatte- og Justitsministeriet hindrer også offentlighed ved at dække over forhold, der som udgangspunkt er klare overtrædelser af Straffeloven.

Nå, Ole?

Og sådan er det jo hele vejen rundt. Så vi skal åbenbart bare holde kæft?

Nej, det skal vi ikke. Og hvis landmændene selv er for tumpede til at indse det, så bør nogle af os forklare dem, at på et eller andet tidspunkt er det pludselig slut med eksport af danske svineprodukter.

Til den tid kommer de vel og forlanger kompensation fra den danske stat.

Lene Christensen, morten Hansen, Michal Bagger, Jens Falkesgaard, Palle Yndal-Olsen, Britt Kristensen, Tue Romanow, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, lars abildgaard, Viggo Helth og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Rigtigt - dansk svineavl har i årtier ligget på knæ og bedt om øretæver. Hvis ikke de tager sig sammen og refomere - så har de selv bedt om det.

De har fandme ikke og skal ikke have ret til at censurerer nogen eller noget.

Sandheden er at danske svin kun er "sunde" fordi "de strutter af penicilin" til skade for os alle.

Stop dette svineri - det er ikke kun ødelæggende for vores helbred det er også grov dyremishandling og det på masseindustielt niveau.

Jeg selv rører aldrig svinekød af samme grund. Lad os alle boycotte skidtet - eller gør i det mindste en individuel indsats for kun at købe kød fra dyr der behandles dyreetisk og samfundsmæssigt forsvarligt.

Britta Hansen, Lene Christensen, morten Hansen, Michal Bagger, Jens Falkesgaard, Mikael Nielsen, Rune Petersen, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Laust Holst, Kim Houmøller, lars abildgaard og Viggo Helth anbefalede denne kommentar
John Christensen

Det var samme hemmelighedskræmmeri i 'listeria-sagen' for nylig. Virksomheder der UNDLOD at fjerne de inficerede varer (43ialt), kunne vi ikke få navnene på. Uha - vi skulle jo nødig ødelægge deres amoralske og ulovlige virksomhed!

Navnebeskyttelse kan i visse tilfælde være i orden, men ikke i en sag hvor man sætter profit over sundhed, og derved udsætter forbrugere for fare.

Tænk hvis Super Best og andre forretninger kunne nedlægge navneforbud - når de fusker og gambler med vores liv og sundhed? Nej vel!

Fødevareministeren må afbryde sin personlige valgkamp og så se at få fjernet antibiotikaen fra vores fødevarer.

Hvis jeg ellers er korrekt informeret, så er mrsa-stafylokokker alligevel resistente! Så fjern medikamenterne eller find forsvarlige produktionsmetoder.

Sikke et svineri.

God dag der ude

Lene Christensen, lars abildgaard, Jens Falkesgaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Landbrug & Fødevarer kender IKKE deres besøgstid. Svineproduktionen er færdig i Danmark allerede. Polakker og andre fra øst-Europa er beskæftiget på gårdene. Svinene bliver fragtet til udlandet inden slagtning. Det vi har tilbage er forurenet jord samt risikoen for MRSA. Landbruget har vist brug for politikere der kan tale erhvervet op.

Som forbruger er det vores ret at vide om kødet er inficeret eller ej. Personligt er jeg begyndt at fravælge svinekød. Man har talt om resistente bakterier i 30 år eller mere, og der sker intet. Bare man er kynisk nok, og har Venstrelobbyen som senge kammerart er det legalt.

Britta Hansen, Lene Christensen, Jens Falkesgaard, Robert Ørsted-Jensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

vi skal da også have oplyst om privat adresse hvor der kan være MRSA eller den Farlige CPE bakterier. ud på nette med dem alle eller endnu bedr de kan få en lille chip i koroppe så kan man følge dem på nette vor de er.

var det ikke bare letter at sige alle grise har MRSA alle folk som har været ude at rejse syd på har MRSA eller CPE med hjem

http://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article5132228.ece

Jeg spiser med største glæde Dansk gris, det findes ikke beder kød.

Jeg er veganer. Hvis i andre vil have kræft og andre sygdomme så fortsæt bare jeres usunde levevis. Kun med jeres støtte kan landbruget fortsætte deres dyremishandling..

Preben Rasmussen

Dansk svineproduktion er ved at gå planken ud. Konkurser på stribe venter om hjørnet.

Landbrug og Fødevarer har skudt sig selv og svinefabrikkerne i foden med kravet om hemmeligholdelse af MRSA-smittede bedrifter.

Svine-MRSA lader sig ikke standse med mørklægning og retssager.

Når Dan J. nu indrømmer, at op til 70 % af svinebesætningerne har MRSA, hvorfor gør han så ikke noget effektivt ?
Det ligner en kamikaze-politik, hvor målet er, at 100 % af svinene skal være MRSA-inficeret.

Poul Sørensen

Det kan være vi også skulle forbyde alt snak om global opvarmning, det skader jo også en masse brancher.... eller gøre som kommunerne ansætte eksperter, der vil sige hvad som helst for penge... eller gøre det klart for embedsmændende at de altid skal konkludere det politikerne gerne vil og ikke kun når det drejer som om en krig om olie.
- Vores samfund fungere i forvejen på et system af løgn og bedrag.... ikke mindst til valgene... hvorfor ikke tage skridtet fuldt og simpelthen forbyde folk og sige sandhenden. Loven om ytringsfrihed kunne laves om til retten til "at lyve om alt muligt".... sikke mange pinlige samtaler der vil kunne skydes ud i fremtiden, til den næste generation....