Læsetid: 2 min.

SF skoser R for at støtte klimakommissær

Den radikale europaparlamentariker Morten Helveg Petersen støtter spanske Miguel Arias Cañete som EU’s nye klima- og energikommissær. ’Frygteligt nedslående,’ siger SF
22. oktober 2014

EU’s kommende klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete er blevet kritiseret højlydt, siden han blev nomineret til posten. Adskillige ngo’er og partier har anklaget den 64-årige spanier for blandt andet at have tætte forbindelser til olieindustrien.

Nu breder kritikken sig også til det danske politiske landskab. SF’s Margrete Auken rejser i en serie avisannoncer spørgsmålet om, hvorvidt Radikale Venstres Morten Helveg Petersen bryder med valgløfterne om at kæmpe for klimaet i EU ved at støtte Cañete.

»Jeg mener helt klart, han har ført de vælgere, som ønsker den grønne politik, bag lyset, når han støtter Cañete,« siger Margrete Auken (SF), der er medlem af gruppen De Grønne/Den Europæiske Fri Alliance.

Det afviser Morten Helveg Petersen. Den kommende klima- og energikommissær har været dygtig under høringerne, påpeger han.

»Cañete svarede fornuftigt på mine spørgsmål, vedrørende Nordsøen, vedvarende energi, og hvordan vi fragter den energi videre,« siger Morten Helveg Petersen, der er medlem af gruppen Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa (ALDE).

Den grønne ngo og paraplyorganisation Friends of the Earth Europe, hvis medlemmer tæller 31 nationale miljøorganisationer, har udtrykt »dyb bekymring« over, at Miguel Arias Cañete skal sidde som klima- og energikommissær.

Det bunder blandt andet i hans forbindelser til to spanske oliefirmaer, hvor han har siddet som direktør og har haft aktier for 437.000 euro. Aktierne er siden blevet solgt og direktørposten givet videre – men til Miguel Arias Cañetes egen svoger, hvilket har fået Friends of the Earth Europe til at fastholde sin kritik.

Corporate Europe Observatory, CEO, som er en organisation, der holder øje med, hvordan EU’s politik bliver påvirket af store selskaber og lobbyister, forholder sig også skeptisk til Cañetes position. CEO skrev i slutningen af september, at også Cañetes søn var involveret i de to oliefirmaer, og at Cañetes har overtrådt spanske antikorruptionslove, mens han sad som både direktør for virksomhederne og medlem af det spanske parlament.

Grøn eller sort?

SF’s Margrete Auken kalder i annoncen Cañete for inhabil og er skuffet over, at de radikale vælger at støtte ham og bryde med det tætte samarbejde, der ifølge SF’eren har været, når det gjaldt de grønne spørgsmål.

»Tidligere har vi kunnet stole trygt på de radikale i klimasager. Derfor er det frygteligt nedslående at se, at vores nuværende radikale ikke er med. Vi har mistet den gode stemme, vi skulle have haft i ALDE-gruppen,« siger Margrete Auken.

Morten Helveg Petersen mener, at De Grønne har sagt nej til al forhandling. Og understreger, at han i udvalgene vil arbejde med at holde den nye kommissær op på sine udtalelser: »Jeg arbejder og tager ansvar. Og hvad laver Auken? Hun forbereder helsidesannoncer.«

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu