Læsetid: 4 min.

Tabu om døden står i vejen for den gode død

Døden er så stort et tabu, at den står i vejen for specialiseret smertelindrende hjælp til døende patienter, viser en undersøgelse
6. oktober 2014

Det er så svært for danskerne at tale om døden, at det kommer i vejen for, at døende patienter får viden om smertelindrende hjælp i deres sidste tid. Det viser en undersøgelse fra Palliativt Videncenter (PAVI).

»Danskernes generelle forhold til døden og tabuet omkring den, oplever vi som en barriere for, at lægfolk og professionelle kan formidle viden om livstruende sygdomme, lidelse og mulighed for lindring,« siger Helle Timm, som er en af forskerne bag undersøgelsen og centerleder på PAVI.

Ifølge retsmediciner og forsker ved Syddansk Universitet Jørgen Lange Thomsen er døden blandt de største tabuer i Danmark. I dag har danskerne svært ved at forholde sig til, at vi og vores nærmeste på et tidspunkt skal forlade livet.

»Engang var det anderledes. Både fordi døden fyldte mere, fordi læger ikke havde de samme muligheder for at helbrede patienter, men også fordi religion fyldte mere,« siger Jørgen Lange Thomsen, der qua sit arbejde ofte oplever, at døden er et tabu for danskerne. Han tilføjer, at folk bliver unaturlige, når de får at vide, at han arbejder med døde mennesker.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Thaarup Nyberg

"Bange for døden
... Undersøgelsen viser, at 81 procent af danskerne fremhæver, at livskvalitet er vigtigere for dem end at leve så længe som muligt. Kun fem procent svarer, at det er vigtigst for dem at leve så længe som muligt. Resten svarer, at de ikke ved det. ..."
Hvordan hænger det sammen, at ønsket om høj livskvalitet indebærer angst for døden ? Og hvad har sociologen at ha´ sine forestillinger om om andre menneskers forhold til døden i - tankespind.