Læsetid: 3 min.

Én er vikar, én er på dagpenge

Det Økonomiske Råd mener, at den forkortede dagpengeperiode virker. Siden Information første gang mødte to af de danskere, der var ved at ryge ud af dagpengesystemet, er den ene ansat som vikar, mens den anden er tilbage på dagpenge
Indland
8. oktober 2014

Ansat som vikar

I Løgstør, Nordjylland er 44-årige Brian Klemmensen lettet. Lettet fordi det er lykkedes ham at finde et arbejde efter godt fem år som arbejdsløs. Han mistede sit job i 2009, hvor den møbelfabrik han arbejde på, lukkede produktionen ned. Og bortset fra en måneds praktik i Dagli’ Brugsen i en by tæt på Løgstør, gav de hundredvis af ansøgninger, som Brian Klemmensen sendte til potentielle arbejdsgivere, ikke bonus. Ikke før han i februar 2014 fik tilbudt en vikarstilling på Siemens Wind Power-fabrikken i Aalborg. Her arbejder han to dage om ugen og 12 timer ad gangen med at pakke vindmølledele i kasser.

»Det kan næsten ikke beskrives, hvor meget det betyder for mig at have fået et arbejde. Nu har jeg noget at stå op til om morgenen,« siger han og understreger, at det har været ensomt at være arbejdsløs.

»Det er en stor sejr, at jeg igen kan forsørge mig selv og ikke længere er afhængig af noget system.« Systemet var Brian Klemmensen længe en del af, for da hans dagpengeperiode udløb, kom han på den særlige uddannelsesydelse og siden kontanthjælp. At Brian Klemmensen nu har fået et arbejde betyder, at de mange økonomiske bekymringer, han som arbejdsløs havde, er forsvundet: »Før gik jeg og var bange for, at jeg ikke ville kunne betale mine regninger.«

Selvom Brian Klemmensen er ansat som vikar på kontrakter af tre måneder, er han ikke bange for, at han igen kommer til at stå uden job.

»Det er ikke noget, jeg tænker på lige nu. Jeg er bare så vildt glad for at have fået et arbejde.«

Tilbage på dagpenge

For 57-årige Martin Dam Hansen fra Vallensbæk er kampen for at finde et job foreløbig endt med, at han endnu engang er på dagpenge. Martin Dam Hansen blev i 2010 fyret fra jobbet som it-projektchef i Forsvaret på grund af nedskæringer. Efter tre år som arbejdsløs blev han ansat som sælger i et kosmetik- og medicofirma i en såkaldt videns-pilotstilling. Ordningen betyder, at virksomheden kun skal betale 100 kr. i timen i et år, og formålet er at få akademikerne ind i små og mellemstore virksomheder. Ansættelsen ledte dog ikke til et egentlig job, og siden august 2014 har Martin Dam Hansen igen været uden arbejde.

»Det lyder måske dumt, men jeg tror stadig på, at jeg nok skal få et job,« siger han. Også selvom udsigterne ifølge ham ikke er gode.

»Arbejdsmarkedet diskriminerer dem over 50 år. Det er vist ikke nogen hemmelighed,« siger han og forklarer, at det for alvor gik op for ham, at der er noget galt med systemet, da en ven på samme alder som ham selv begik selvmord efter en fyring. Han understreger, at han på ingen måde er i samme situation som vennen, men alligevel kender til de følelser, der får arbejdsløse til at blive deprimerede eller i sidste ende begå selvmord.

»Jeg er så træt af at skulle forklare, at jeg er arbejdsløs, at jeg plejer at sige, at jeg forvalter vores formue, når nogen spørger, hvad jeg laver,« siger han selvironisk. For selvom han og hustruen skal tænke over, hvordan de bruger deres penge, så pointerer han, at deres situation langt fra er lige så slem, som den er for de mange arbejdsløse, der pludselig ikke kan betale huslejen.

»Vi lider ikke nogen nød. Både fordi min kone stadig arbejder, men også fordi vi er så gamle, at vi har betalt det meste af vores lån ud.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her