Nyhed
Læsetid: 3 min.

Alternativet er langt bagud

Alternativet kan i dag fejre sin etårs-fødselsdag, men det bliver svært at nå at samle vælgererklæringer nok til at kunne stille op til næste folketingsvalg, vurderer partiet selv
Uffe Elbæk på vej til et møde, hvor han fortæller om, hvordan man starter et nyt parti. Det sværeste viste sig til partilederens overraskelse at samle nok underskrifter

Uffe Elbæk på vej til et møde, hvor han fortæller om, hvordan man starter et nyt parti. Det sværeste viste sig til partilederens overraskelse at samle nok underskrifter

Indland
27. november 2014

Der findes mindst to versioner af historien om Alternativet – den negative og den positive. Læs den positive her 

På bordet foran Uffe Elbæk ligger en stak papirer med en brun elastik omkring. Papirstakken er vælgererklæringerne. Det er dem, Uffe Elbæk og resten af Alternativet lige nu kæmper med at indsamle. Og dem, som Uffe Elbæks tanker kredser om. Vælgererklæringerne, og så hvornår der bliver udskrevet valg. For de to ting hænger sammen.

Uffe Elbæk selv vurderer, at det ser »rigtig sort« ud, hvis folketingsvalget kommer til januar. Venter statsministeren med at udskrive valg til april »går det måske«.

Planen var ellers klar. På Folketingets åbning i oktober skulle Uffe Elbæk sammen med de øvrige spidskandidater have afleveret de 20.260 vælgererklæringer, som det kræver for et nystartet parti at stille op til et folketingsvalg.

Men indtil videre er det kun lykkedes partiet at indsamle omkring 12.000 vælgererklæringer.

»Det kom ikke som nogen overraskelse. Vi vidste allerede måneder inden, at den oprindelige plan var urealistisk.«

Uffe Elbæk er ikke meget for at forholde sig til, hvordan han havde det den første tirsdag i oktober. Det er ikke interessant, mener han. Det er den måde, vælgererklæringssystemet er indrettet på til gengæld.

»Det er et kæmpe bureaukrati, man som nystartet parti er oppe i mod. Processen er unødig langsommelig. Det burde ikke være så svært i et demokratisk samfund at blive godkendt til at stille op til Folketinget,« siger Uffe Elbæk.

Som systemet er i dag, skal borgere udfylde og underskrive en vælgererklæring og aflevere den hos kommunen, der godkender vælgererklæringen og sender den tilbage til borgeren.

Herefter skal borgeren sende erklæringen til det pågældende parti, der til sidst skal sende vælgererklæringerne til Økonomi – og indenrigsministeriet.

Det betyder også, at der lige nu ligger omkring 27.000 vælgererklæringer, som venter på at blive ekspederet videre i systemet.

»Jeg havde aldrig troet, at det var vælgererklæringerne, der ville blive det svære. Alt det andet ville blive svært, tænkte jeg. At starte lokale afdelinger og finde dygtige spidskandidater for eksempel. Men det viste sig at være lige omvendt,« siger han.

En del af forklaringen på de manglende vælgererklæringer, mener Uffe Elbæk skal findes i partiets »manglende kendisfaktor.«

Fra begyndelsen havde han besluttet, at han ikke ville hverve medlemmer hos de andre partier på Christiansborg eller få kendte venner til at støtte op om partiet.

»Vi ønskede at starte helt forfra. Hvis vi havde fået andre Christiansborg-politikere med, kunne vi potentielt tiltrække en masse problemer. Og havde jeg fået kendte venner til at støtte op, kunne det komme til at fremstå som et elitært københavner-projekt. Ingen af delene ønskede vi,« siger han.

Om det så var den rigtige vej at vælge, mener han er for tidligt at vurdere. En opgørelse over, hvad Uffe Elbæk har stemt, siden han blev løsgænger og politisk talsperson for Alternativet viser, at han i 227 ud af 250 tilfælde har stemt ligesom SF. Så måske er en anden forklaring, at det ikke er lykkedes Alternativet at forklare vælgerne, hvordan partiet adskiller sig fra venstrefløjen? Det mener Uffe Elbæk ikke selv.

»Jeg er en pragmatisk politiker, der stemmer for forbedringer, selv de mindste. Derfor har jeg stemt sammen med SF i de fleste tilfælde. Men når vi taler om de store linjer, er vi langtfra enige med venstrefløjen,« siger han.

Alternativet arbejder ifølge partiprogrammet for:  

· En ny politisk kultur
· Miljømæssig bæredygtighed
· Social bæredygtighed
· Økonomisk bæredygtighed
· Uddannelse og livslang nysgerrighed
· Iværksætteri og social opfindsomhed

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Er aldrig stødt på alternativets underskriftindsamlere, så måske de skal flytte på sig. Måske bare nogen af dem. Tænk alternativt!

Flemming Scheel Andersen, Thorbjørn Thiesen, Rasmus Kongshøj og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Jeg vil gerne skrive under. Hvor kan vi i København gå hen og skrive under?

Sabine Behrmann

Hans Hansen: Du kan udfylde en vælgererklæring på nettet: http://alternativet.dk/skriv-under/ - som alle andre, der har lyst til at støtte Alternativet.

John Christensen: Hvor ville du så foreslå, vi skal stille os op?

Vi er meget taknemmelig for gode idéer, ikke kun på dét område :-)

Henrik Christensen, Morten Pedersen, Niels-Simon Larsen, Flemming Scheel Andersen, Kasper Kjær og Mads Berg anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

I skal gå ind på Alternativet.dk. Her kan I skrive en vælgererklæring elektronisk.

Selvom alternativisterne er ude rundt omkring, er det som dråber i folkehavet, men med hjemmesiden kan enhver med en computer skrive en vælgererklæring.

Anne-Marie Blæhr, Torben Nielsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg vil godt nok ikkeskrive for Alternativet, stoler ikke på en tidligere radikal, før vedkommende har bevist at bruddet med de radikales politik er oprigtig, sporene skræmmer, se ny alliance - og efterkommeren saxo alliance.
Men tør man underskrive en vælgererklæring, gå til Alternativets hjemmeside, og bliv guidet til underskrift derfra.

Man kan få tilsendt en vælgererklæring her:

http://alternativet.dk/skriv-under/

Søren Kristensen

Seks punkter, som ikke adskiller sig væsentligt fra SF, S eller Ø og ikke et ord det jeg troede var hele humlen: borgerløn. Men det kan selvfølgelig også være journalisten ikke har fået det hele med - eller at jeg husker forkert. Eller at der gemmer sig mere bag "social opfindsomhed" end man sådan lige forestiller sig?

@Benny Larsen

Jeg synes nu ellers Alternativet gør alt, hvad de kan for at formidle deres holdninger bredt ud. Men de kæmper en hård kamp for at få plads i medierne med deres budskaber. Politiken er vel den eneste avis, der har trykt flere debatindlæg af Uffe Elbæk.

Det bør nu heller ikke være urolig for at Alternativet kommer til at ligne Saxo part.. undskyld Liberal Alliance. De to partier kunne stort set ikke være længere væk fra hinanden rent holdningsmæssigt.

Dorthe Jørgensen, Steffen Gliese, Thorbjørn Thiesen, Mathias Eskelund og Sabine Behrmann anbefalede denne kommentar

Jeg har hele tiden sagt, Alternativets kampagne for at forklare folk, de ikke er EL, er misforstået. Nu viser det sig så, de i stedet skulle have brugt kræfterne på at forklare folk, at SF ikke er venstrefløj.

Torben Nielsen, Rune Petersen, Kasper Kjær, Mathias Eskelund, Grethe Preisler og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Jeg tror alle de mennesker, som arbejder for at få Alternativet på benene er mere end godt klar over, at politisk projekt som Alternativet er et år tier langt projekt. Man ændre ikke verdens dagsorden bare sådan lige.

Hvis det ikke kan nåes, at indsamle nok vælgererklæringer inden et folketingsvalg, så er det ikke nødvendigvis så afgørende. Og intet er spildt. Bestemt ikke. Hele den platform der er opstået omkring bevægelsen (for en folkelig bevægelse burde budskabet være) Alternativet med de mange lokale afdelinger rundt i landet er en vigtig base at arbejde videre på.

- Hvis det ikke går denne gang, så går det næste gang. That's life...

Lars Knudsen, Uffe Elbæk, Dorthe Jørgensen, Flemming Scheel Andersen, Thorbjørn Thiesen og Mathias Eskelund anbefalede denne kommentar
Sabine Behrmann

Claus Jensen: Hvorfor skulle vi dog prøve at stjæle en opgave fra SF, som de er enestående dygtige til selv at løse?

Dorthe Jørgensen, Mads Kjærgård, Steffen Gliese og Mathias Eskelund anbefalede denne kommentar

Den negative :

- Den besværlige opstillingsmetode vil sandsynligvis forhindre opstillingen. Så hvad kan det nytte.
- Trods ministeriet (Vestager) løfte om digitale vælgererklæringer sker det nok ikke, da folketinget ikke er interesseret i farlige konkurrenter.
- Cirkusdirektørens omdømme - trods hans menneskelighed - kaster skygger ind over partiets realisme - i vælgernes øjne.
- En tredje vej er forsøgt i 90 år. Retsforbundet har, trods tre omgange i folketinget og regeringsdeltagelse, ikke formået at ændre vælgernes indstilling, bl.a. at bifalde høje personskatter og deltage i kampen om tilrane sig mest muligt retur.
- Vi kender betegnelserne "landsbytosser" og "storbytosser". Uden kendisser, hvilken slags tosser vil dette parti stille op med. Det finder et lyst hoved i medieverdenen snart på.
- Basisindkomst er et fatamorgana. Der sker ikke revolutioner i Danmark. Det sørger den herskende klasse for.
- Klima problemerne er ikke menneskabte. Derfor en overflødig og illusorisk mærkesag.

Det er noget af det ALTERNATIVET er oppe imod.

Læs den positive.

Måske består det fundamentale problem ikke så meget i bureaukratiske procedurer, men snarere i politisk uklarhed. Overskrifterne for Alternativets partiprogram har svært ved at bestå ikke-testen. Hvem går ikke ind for miljømæssig bæredygtighed, -social bæredygtighed eller -økonomisk bæredygtighed? Og ny politisk kultur... Hvad fanden betyder det? Der er lidt for meget snik-snak rundbordssamtale over det hele. Men på den anden side er det selvfølgelig også farligt at vove noget - at forholde sig konkret til en kompleks virkelighed, med et væld af indbyggede dilemmaer.

Grethe Preisler

Måske skulle Alternativet hellere have brugt kræfterne på at forklare folk, hvorfor Uffe Elbæk er bedre end Anders Samuelsen til at samle de menige afhoppere fra RV under en anden partifane en den, Formand Vestager tog med sig til Bruxelles, da hun blev forfremmet til Konkurrencekommissær.

"Højt bebuder gyldenår glade nytårssange:
Blomstre som en rosengård skal de øde vange
mødes skal i stråledans Libanons og Karmels glans
Sarons yndigheder."

Glenn Lynge Andersen og Mathias Eskelund anbefalede denne kommentar

Søren Kristensen, 09.48 - Jo, borgerlønnen (basisindkomst) ligger i "Social bæredygtighed".

Jeg kender ikke partiets politik for andet end nogle overskrifter, men jeg støtter at de bliver opstillingsberettigede pga behovet for nye ideer som f.eks. basisindkomst. Derfor udfyldte en vælgererklæring for en måneds tid siden, men efterfølgende modtog jeg ikke noget retur fra kommunen, så jeg forstår udmærket det ser sort ud for partiet.

Men hvorfor i alverden kan man ikke skrive under digitalt i en håndvending uden at skulle aktivere et større bureaukratisk apparat? Man kan flytte folkeregister adresse, tinglyse, stifte bundløs gæld og så meget andet digitalt, men altså ikke give sine mening til kende. Det er jo helt sort. Den næste bliver vel, at banden af etablerede Christiansborg partier bestemmer, at borgere også skal have lægeerklæringer, så det kan bevises, at de er helt raske oven i bøtten.

Lars Knudsen, Kim Kristensen, Flemming Scheel Andersen, Ejvind Larsen, Benjamin Bach og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Uffe Elbæk selv vurderer, at det ser rigtig sort ud, hvis folketingsvalget kommer til januar, men hvis statsministeren venter med at udskrive valg til april, så går det måske.

Tvivl ikke tro kun, det skal nok gå alt sammen.

Flemming Scheel Andersen, Ejvind Larsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Politikerne blev skudrædde efter 1973-valget, så i stedet for at gøre, hvad de burde have gjort: indgået en stærk alliance med befolkningen om udviklingen af samfundet i den retning, der var enighed om, men som politikerne var for feje til at stå ved, da det virkelig gjaldt.

Torben Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Rasmus Kongshøj og Thorbjørn Thiesen anbefalede denne kommentar

Det er tæt på at være en demokratisk pligt for enhver borger at skrive en vælgererklæring til Alternativet. Uanset om man er politisk enig eller ej.Det er så latterligt svært at stille nye partier. DK har brug for, at de etablerede kræfter presses hårdere, end tilfældet er.

Jeg synes i øvrigt, at @Henrik Wagners pointe er spændende: Udover den bureaukratiske og reglementerede chikane, foregår der så en mere skjult chikane af nye partiers opstillingsmuligheder? Hvad siger Alternativ-folkene om Folkeregistrenes service-sind overfor deres projekt?

Thomas Løcke, Steffen Gliese, Flemming Scheel Andersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

http://alternativet.dk/opkob-de-pressede-landbrug/
I det omfang landbruget ikke trives uden offentlige tilskud, bør det nationaliseres, og ikke (re-) kapitaliseres.

Det tager formodentlig under et minut at checke en vælgererklæring.

Grethe Preisler

Det er svært at spå især om fremtiden. Men jeg tør godt vædde et skrabelod på, at den næste regering vi får, bliver en 'samlingsregering' med Lars Løkke Rasmussen som statsminister, med mindre han falder i en tønde fadøl uden redningsvest og drukner forinden.

Ganske uanset om Alternativets 'græsrødder' når at samle underskrifter nok eller ej til at opstille med Uffe Elbæk som spidskandidat, før der bliver udskrevet folketingsvalg igen.

Gert Selmer Jensen

Grethe Preisler-
Lars Lykke stod desværre ikke til at rede. Han modsatte sig alle redningsforsøg.

"Som systemet er i dag, skal borgere udfylde og underskrive en vælgererklæring og aflevere den hos kommunen, der godkender vælgererklæringen og sender den tilbage til borgeren."

Jeg tror, det er mere end 2 måneder siden, jeg udfyldte vælgererklæring via Alternativets digitale mulighed for dette. Jeg har dags dato endnu intet hørt fra Høje Taastrup Kommune. Ligger der mon "en fejl" på Alternativets hjemmeside eller fejl ved kommunen?

Måske ligger der tusindvis af endnu uregistrerede stemmer gemt "under disse to systemer?" Hvad vil/kan partiet gøre for at finde dette spild?

Gert Selmer Jensen

Løkke.!

Magnus Bidstrup

Som medlem af Alternativet må jeg lige kommenterer en enkelt ting. Jeg, eller de mennesker jeg taler med som har sympati for projektet, er ikke radikale afhoppere.
Jeg tror snarere vi kan betegnes som almindelig mennesker, som har fået nok af new-speak, spin og en generel politisk utilstrækkelighed til at løse en række væsentlige problemstillinger. "Vi" (og her taler jeg igen om dem jeg taler med) er langt hen af vejen den almindelige borger som lider af akut politikerlede, og en følelse af tab af indflydelse på hvor vores samfund bevæger sig hen. Og da "at stemme blankt" tilsyneladende ikke længere sender noget politisk signal, er vi blevet "tvunget" til at involvere os politisk.

Der er mere og mere der minder om jordskredsvalget for 30 år siden. Dog alligevel på en anden baggrund.

En gammel levebrødspolitiker som Uffemanden er da ikke alternativ til noget som helst!

Dorthe Jørgensen

Så vidt jeg ved, behøver man ikke at vente på, at kommunen returnerer vælgererklæringen med posten. Man kan bare selv gå op og hente den.

Kære Uffe Elbæk,
Held og lykke med dit og dines nye parti - uagtet jeg er politisk uenig, så vil jeg gå ind på jeres hjemmeside og skrive under, så I også får chancen.

Men der er bare én ting, der undrer mig: reglerne for indsamle underskrifter er i dag blevet LEMPET i forhold til før i tiden (den elektroniske underskrift). Ligeledes har I internettets mange fora til at gøre opmærksomme på jeres eksistens - og I får også oplysende artikelplads i Information o.a. steder.

Hvorfor er det så så meget sværere for jer som nyt parti end alle de øvrige nye partier, som er kommet til siden...ja, siden SF kom i Folketinget, Retsforbundet, CD, Kristeligt Folkeparti, Fremskridtspartiet osv.? Dengang var der ikke engang internet til at "propagandere"...

Ja, undskyld mig, men jeg har svært ved at have forståelse for jeres problem - med mindre det skyldes, at et flertal af jeres medlemmer ikke vil indsamle aktivt eller online...?

Bortset fra at skemaet kan hentes på nettet, er der ikke vedtaget mere. Det er i støbeskeen.
Flere små partier, bl.a et par af dem du nævner, henvendte sig til ministeriet for et par år siden og Vestager satte arbejdet i gang. Vi venter stadig !!!
Det er ikke sværere end før !

Kære Claus Petersen - der er ikke problemer med at få folk til at skrive under i første omgang. Det vil jeg skyde på, at over 40.000 vel har gjort på nuværende tidspunkt (vi har selv registreret 27.000 digitalt).

Der hvor besværligehederne opstår er to steder:
1) Kommunerne er voldsom langsomme med at behandle vælgererklæringerne der kommer ind. I dag var der et eksempel, hvor en der havde skrevet under i slutningen af januar i år, først nu fik sin godkendte vælgererklæring tilbage fra kommunen. Det er i min optik dybt demokratisk problematisk.
og
2) Indtil for en uge siden skulle du som borger sende den godkendte vælgererklæring ind med post til os i Alternativet. Hvorefter vi samler dem sammen og sender dem over til indenrigsministeriet til sin tid.

Men folk er simpelthen ikke længere vant til at sende noget med post længere. Hvis de endelig finder en kuvert og et frimærke frem er postkassen flyttet i mellemtiden:-)

Så masser af udfordringer. Mildest talt.

Men det skal nok gå....er vi ikke i tvivl om:-)

Henrik Christensen, Benjamin Bach, Torben Nielsen, Steffen Gliese, Michael Kongstad Nielsen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

@Uffe Elbæk, de problemer, du beskriver, er ekstremt problematiske!!!

Først er der den direkte effekt af forsinkelsen: Det gør det alt andet end lige sværere at føre valgkamp, når den endelige opstillingsberettigelse forsinkes som følge af kommunernes nedprioritering af vælgererklæringer.

Så er der en indirekte effekt: Tabet af potentiale, som følge af den tid, der går uden en endelig opstillingsberettigelse. Potentielle medlemmer og politiske meningsfæller indstiller ikke lytte-apparatet på jeres frekvens, fordi I vedbliver at være det dér parti, som ikke har opnået opstillingsberettigelse. Fra at have medvind som følge af at have stiftet et nyt parti, havner man i et langt vakuum af usikkerhed, selvom det da nok skal lykkes i sidste ende.

Og så er der en anden indirekte effekt, som får indflydelse på indsamlingen af vælgererklæringer: Rygtet om dårlig behandling af vælgererklæringerne, giver den enkelte vælger endnu en udfordring. Hvem gider gå helt ned i postkassen og betale 8 kr for at sende en lap papir, som man godt kunne tvivle lidt på, om overhovedet når frem?

Men jo mere, I selv snakker om det, des sværere bliver det at snakke politik, så jeg kan godt forstå, at I forholder jer roligt omkring dette forhold og bare klør på. Man kunne dog godt savne, at jeres partiprogram indeholder noget om et opgør med opstillingsberettigelsen for nye partier.

Rigtig meget held og lykke med projektet, håber at I oplever et jordskred og kommer ind og ændrer på denne og mange andre mangler i det danske demokrati-system!

Kære Benjamin - du har fuldstændig ret. I alt det du skriver. For Alternativet er det selvfølgelig møg irriterende. Men det største problem er af demokratisk karakter. For hvis kommunerne er så langsomme med at sende tilbage som tilfældet er og/eller at indsendte vælgererklæringer decideret forsvinder, kan man af ren bureaukratisk vej forhindre at et parti får mulighed for at stille op. I fredags var der eksempelvis en der fik sin godkendte vælgererklæring tilbage fra kommunen. Vel at mærke en vælgererklæring vedkommende havde sendt ind til kommunen sidst i januar måned i år. Så ti måneder efter. Det er i mit perspektiv helt uhørt. Så nu er vi i dialog med Kbhs kommune endnu engang, for at finde ud af, hvor problemerne opstår.

Uffe Elbæk - jeg benytter lejligheden til at nævne, at jeg tidligt indleverede skemaet. Men jeg kan ikke huske, om jeg fik den tilbage og videresendte den. Tiden går jo og hukommelsen er la-la.
Det peger på, at I bør nævne problematikken, hvor I kan komme til det, med vejledning om hvordan vi kan kontrollere postgangen. I er sikkert opmærksom på dette.
Endvidere : Oplysning om vi kontakte jer og få kontrol på modtagelsen. Kræver arkivering efter navn eller fødselsdato ?
Jeg går på borgerservice (Kolding) og opklarer/rykker/sparker. Det kan andre også gøre !

Michael Kongstad Nielsen

Hvis man er usikker på, om man tidligere har skrevet under digitalt som stiller (vælgererklæring?), er det så dumt eller ok at gøre det igen?
Ps. - har ikke fået respons fra kommunen.