Analyse
Læsetid: 3 min.

Dansk data opfanget ved kabeltapning er blot en ’tilfældighed’

Folketinget debatterede i går et forslag om at forbyde danske myndigheder at masseovervåge danskeres kommunikation. Det forslag kunne forsvarsministeren klart afvise. Det er allerede gældende ret. Det er imidlertid afgørende, at overvågningen efter alt at dømme primært retter sig mod international kommunikation, der løber gennem fiberkabler i Danmark
Indland
21. november 2014

ANALYSE – Venstre afviste det. Radikale Venstre og Dansk Folkeparti afviste det også. Og SF vaklede.

Kun Enhedslisten og Liberal Alliance sad i går tilbage i Folketingssalen som støtter til et beslutningsforslag om at forbyde danske myndigheder at masseovervåge danskeres kommunikation uden en retskendelse.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) affejede ligeledes Enhedslistens forslag i salen:

»Lad mig sige med det samme, at regeringen ikke kan støtte forslaget, fordi det allerede i dag ikke er lovligt for danske myndigheder at foretage masseovervågning af danskernes kommunikation,« sagde han.

Beslutningsforslaget skulle ellers tvinge regeringen til at fremsætte et lovforslag på området. Det skulle også gøre det ulovligt for danske myndigheder at samarbejde med udenlandske myndigheder, så sidstnævnte får adgang til »selvstændig tapning af fiberkabler, hvis dette også samtidig muliggør overvågning af danske borgeres kommunikation uden retskendelse«.

Men Enhedslistens forslag ramte ifølge ministeren ved siden af skiven, fordi det altså allerede i dag er i strid med gældende ret for danske myndigheder at foretage masseovervågning af specifikt danskeres kommunikation.

Beslutningsforslaget udspringer blandt andet af Informations afsløringer fra juni i år af det danske samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA. Men de afsløringer har netop afdækket, at det primære mål for samarbejdet er at overvåge kommunikation, der ganske vist løber gennem Danmark, men som oprinder fra andre lande.

Rettet mod udlandet

Konkret viser dokumenter, som Information har fået adgang til via whistlebloweren Edward Snowden, at NSA og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) efter alt at dømme samarbejder om at tappe fiberkabler i Danmark, der transporterer både dansk og international tele- og internettrafik.

Det var formentlig netop på grund af overvågningens internationale karakter, at forsvarsministeren i går i Folketingssalen kunne sige, at:

»Forsvarets Efterretningstjeneste kan således ikke selv eller i samarbejde med udenlandske partnere rette sin elektroniske indhentning imod i Danmark hjemmehørende personer. Og lad mig også derfor også slå fast, at FE selvsagt ikke må foretage såkaldt masseovervågning af danske borgeres kommunikation.«

Her er nøglen til forståelsen af ministerens svar, at han netop påpeger, at FE ikke kan »rette sin elektroniske indhentning imod i Danmark hjemmehørende personer«.

Loven om Forsvarets Efterretningstjeneste fastslår da også, at FE’s indhentning af oplysninger skal være »rettet mod udlandet«. Men indhentningen af data er samtidig også »geografisk neutral«.

Flere jurister vurderede i forbindelse med Informations afsløringer derfor, at FE lovligt kan tappe fiberkabler i Danmark, så længe de ikke søger direkte efter og målretter indhentningen mod danskeres kommunikation.

Selv om danskeres data formentlig vil ryge med i nettet i forbindelse med den generelle indsamling af data, så vil det ifølge loven kunne opfattes som en »tilfældighed«, fordi målet for indhentningen er udenlandsk data.

Således ser det ud til, at regeringen kan afvise Enhedslistens forslag, netop fordi det specifikt kun omhandler danskeres kommunikation, og fordi FE-loven ifølge regeringen ikke gør det muligt direkte at målrette masseovervågningen mod danskere.

Rådata kan videregives

Det udelukker dog ikke, at den danske kommunikation, der bliver opsnappet ved en »tilfældighed« kan videregives til NSA i forbindelse med tapning af fiberkabler.

Videregivelse af den rådata, der strømmer gennem fiberkablerne, er nemlig underlagt særligt lempelige videregivelseskrav, fordi rådata betragtes som data, der på indhentningstidspunktet er »ikke-erkendte data«.

Persondatalovens krav kan således »ikke meningsfyldt over- føres til de enkelte rådata« ifølge loven.

Og medmindre udlevering af rådata ligefrem »kan indebære en risiko for tortur eller anden umenneskelig behandling«, står det FE frit for at udlevere de pågældende oplysninger.

En kilde med kendskab til området har dog tidligere påpeget over for Information, at der i forbindelse med kabeltapning i Danmark i et vist omfang vil foregå en filtrering af den trafik, der bliver opsamlet.

Det foregår ved at frasortere kommunikation, der eksempelvis vedrører .dk-mailadresser. En grov filtrering, der dog ikke fanger danskere med gmail.com-adresser.

Imidlertid har andre NSA-dokumenter vist, at den amerikanske tjeneste har et samarbejde med mange andre lande om tapning af fiberkabler. Og dermed kan dansk data opfanges i nogle af disse lande.

Dette set-up har Edward Snowden tidligere beskrevet i en erklæring til Europa-Parlamentet, hvor han brugte Tyskland og netop Danmark som tænkte eksempler. Her forklarede han, at NSA »ganske enkelt« kan opfange »kommunikationerne fra de tyske borgere, når de passerer Danmark, og de danske borgeres, når de passerer Tyskland«.

Og på den måde er overvågningen ikke rettet mod tyskere i Tyskland, ligesom den ikke er rettet mod danskere i Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nicolai Wammen bør sættes under total folkelig overvågning.

Rune Petersen, Michal Bagger, Rasmus Kongshøj, Andreas Trägårdh, lars abildgaard, Tue Romanow og Stig Bøg anbefalede denne kommentar

Det ville uden tvivl være hjælpsomt, hvis medierne i langt større udstrækning bidrog til at uddanne danskerne i demokrati, så menige medlemmer af samfundet kunne indse de antidemokratiske aspekter ved overvågning i almindelighed og hemmelige tjenester i særdeleshed - at det pr. definition er antidemokratisk. Så kunne de måske begynde at sætte deres krydser på valgdagen på et oplyst grundlag.

René R. Odgaard, Rune Petersen, Torben Selch, Rasmus Kongshøj, Andreas Trägårdh og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
John Rohde Jensen

Jeg er skuffet over SFs vaklen. Resten kommer ikke som nogen overraskelse.

Niels-Arne Nørgaard Knudsen

hvornår melder politikerne ud med sandheden: at vores kommunikation overvåges. hvorfor er det næste naturlige spørgsmål.

Rune Petersen, Ib Heinisch og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Hele mødet kan ses på Folketingets TV, der starter med flere minutters tomgang, hvor alle venter på forsvarsministerens forsinkede ankomst, mens et medlem tager selfies fra de bagerste rækker. Salen er som sædvanligt stort set tom, hvor kun en håndfuld MFere deltager i debatten.

Som det nævnes i artiklen, kryber ministeren uden om forslaget, da ganske rigtigt allerede er dækket af eksisterende lovgivning - men som alligevel ville kunne besværliggøre efterretningstjenesternes overvågning af os alle. For en uddybning af de kringlede love, der muliggør kronisk overvågning, se min nørdede gennemgang af krigens love. Og selvfølgelig lykkes det heller ikke denne gang at få en konsistent forklaring, blot atter en henvisning til det nødvendige i fortsat hemmeligholdelse.

Rune Petersen, Henrik Christensen og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar

Blot en 'tilfældighed' at danskere også overvåges.
Jeg kan ikke finde mange steder hvor jeg kan lave e-mail adresser der ender på '.dk' uden at skulle betale.
Derimod kan jeg ved @yahoo.com og @hotmail.com altid få en gratis e-mail.(for nu at google ikke altid skal være det eneste der nævnes i forbindelse med søgemaskiner eller e-mail). Det må derfor være sandsynligt at hovedparten af danskeres e-mail korrespondance overvåges og videregives til fremmede efterretningstjenester.
Det er ikke tilfældigt, men en beslutning der er taget med fuldt overlæg, selv om vi nok aldrig får at vide af hvem og hvornår.

Det er vel nok en stor trøst at det kun er de andre der bliver overvåget......get real..... håber vi kan lære lidt af Spanien, og komme op med et alternativt politisk parti(er), som er mere i synk med befolkningen, for er sikker på at både blå og røde vælgere er godt trætte af politikernes bedrevidende på deres bekostning.

Det er dog den værste gang juristeri, den forklaring.
De mennesker der har udtænkt den må virkelig hade os og vores børn.
De bedriver Schalburgtage mod vores samfund og vores rettigheder.
Håber de kommer for en dommer en dag.

Henrik Christensen, Kurt Nielsen, Rune Petersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Hvor dumme tror Nikolaj Wammen og hans djøffer, at vi egent ér herude i offentligheden. Der er under ingen omstændigheder spor af "Lovens ånd" i deres 'præsterede' kaudervælsk. Så tilliden til en magtarrogant politisk elite må lide nye knæk, når man fortsætter paraderne overfor offentligheden med så gennemskueligt ringe effektivitet...

Med venlig hilsen

Henrik Christensen, Olav Bo Hessellund, Kurt Nielsen, Torben Selch og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Det skal nok passe, at danske spiontjenester ikke overvåger danske borgeres kommunikation. Hvad vi derimod også kan regne med er, at de hemmelige tjenester er del af et internationalt netværk for overvågningshæleri, hvor man spionerer mod hinandens borgere, og videregiver de oplysninger, der af den ene eller anden grund måtte være interessante, til hinanden.

På den måde overholder man loven - ingen spionerer mod egne borgere - mens det hemmelige politi samtidig ingen begrænsninger møder i praksis. Keine Hexerei, nur Behändigkeit.

Det er mageløst dejligt at nyde alle det borgerlige demokratis umistelige retsgarantier.

Kurt Nielsen, Rune Petersen, Torben Selch, Johnny Hedegaard, Henrik Christensen og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Johnny Hedegaard

Jeg ved ikke hvad det er for en leg, de leger inde på Christiansborg.
Men jeg ved, at det er frustrerende og ydmygende at andre ikke regner borgernes intelligensniveau højere end hvad der foregår i et abebur.
Men det, der gør mig utryg her i demokratiets højborg er spørgsmålene:
Hvem står bag?
Det er ikke nok at pege på én eller flere organisationer; hvem står bag dem, hvem styrer. Eller lever disse områder helt og aldeles deres eget ukontrollable liv? - Eller kommer vi ind i en verden af konspirationsteorier, hvor der sidder en håndfuld grå eminencer og manipulerer med brikkerne på skakbrædtet?

Hvorfor er det så vigtigt for "nogen" at praktisere denne "Behändigkeit"?

- Så vidt jeg har forstået, har man ikke fundet afgørende og fældende beviser i forhold til terrorlovgivningen via overvågning. Hvis dette stadig er korrekt mangler vi altså svar på:
HVORFOR?

Steffen Tor Jensen

An exercise in not giving a fuck

Henrik Christensen

Som i mere vel erkendte diktaturstater er argumenterne for statens indblanding ofte at beskytte befolkningen imod sig selv...

Et sådan demokratisk paradoks har nu - dokumenteret - udbredt sig til den vestlige verden, der bryster sig af frihed.

Det er og bliver komisk, hvis det ikke var så tragisk, fordi de alvorlige terrorister naturligvis har fundet omveje for den slags. Hvor mange er det lige, der er dømt på grundlag af informationer af tilstrækkelig værdi fremskaffet som følge af overvågningen? Jeg kan ikke lige komme i tanke om nogen...

Alverdens Sci-Fi film og bøger er allerede realiteter, og ligesom forfatterne beskrev det, er fårene indifferente; at der ind imellem ryger et par stykker til slagtning for den fælles underholdning, matyrium eller blot understøttelse af den konservative retsfølelse, er en del af spillet.

Og fårene, de enten holder sig i dækning af overlevelsens alter medens de ser til andre forulempes, eller gør som hele danmark så tit har gjort - holder med den side der ser ud til at vinde krigen.

Skam få det samfund, der samlet bryster sig af de fås kamp mod overmagten, også under WWII. Jeg græmmes, og jeg er ikke engang af den årgang...

Frihed er noget man til stadighed gør sig fortjent til, eller mister berettigelsen af!

It is funny excuse to justify braking of human right to privacy with cooperation with America. This is DK territory and not USA. DK is not American colony to protect interest of America with damaging privacy of own citizens. Cooperation should exist as always only about exact individuals and they must have court permission for spying that person. Mass spying is made to create totalitarian capitalism, so called corporate dictatorship. UN conventions are just dead letter on the paper, we are back in the time from before WWII.

Niels-Arne Nørgaard Knudsen

"i'm just a pitiful anonymous", marylin manson

Niels-Arne Nørgaard Knudsen

"i'm just a pitiful anonymous", marylin manson