Læsetid: 2 min.

Eksperter: Undersøgelse af dansk krigsindsats bliver ikke uvildig

Ministeriernes egne embedsmænd og Forsvaret skal selv undersøge deres egen indsats under 13 års krig i Afghanistan. Den eneste del af krigsundersøgelsen, der foregår uafhængigt, skal kun afdække internationale erfaringer – ikke den danske indsats
18. november 2014

Undersøgelsen af Danmarks krigsindsats i Afghanistan bliver tandløs, fordi embedsmænd og Forsvaret skal undersøge sig selv. Det vurderer flere iagttagere, efter Udenrigsministeriet fredag på sin hjemmeside offentliggjorde en pressemeddelelse om, at regeringen og partierne bag Afghanistan-indsatsen har vedtaget at gennemføre en undersøgelse, der ikke inddrager uafhængige eksperter til at granske krigen.

»Der kommer ikke til at være bid i den, fordi det, der specifikt omhandler den danske indsats, skal håndteres af myndighederne selv,« siger Sten Rynning, professor ved Center for War Studies ved Syddansk Universitet. Den eneste del af undersøgelsen, der ikke skal varetages af centraladministrationen selv, er bestilt fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), der er blevet bedt om at samle de internationale erfaringer med at koble militær, politik og udviklingsarbejde – og altså ikke Danmarks.

»Det er tydeligt, at det er en intern undersøgelse, og at eksterne eksperter ikke spiller nogen rolle i den danske del af evalueringen,« siger Sten Rynning. »De to ’eksterne’ institutioner, som involveres i undersøgelsen – Forsvarsakademiet og DIIS – er de facto ikke eksterne, men hører under henholdsvis Forsvars- og Udenrigsministeret. Det smager af et markant ønske om kontrol‚« fortsætter han.

Uenig forligskreds

Afghanistan-undersøgelsen blev bebudet i august af udenrigsminister Martin Lidegaard (R) efter en debat, der udsprang af en række artikler i Information. Her kaldte den britiske officer Mike Martin den danske indsats for »forfejlet« og beskyldte blandt andet Danmark for ikke at forstå det land, vi invaderede sammen med USA og Storbritannien.

Eventuelle forventninger til en større, kritisk granskning af krigen kuldsejlede dog ved et efterfølgende møde i kredsen af partier omkring forsvarsforliget. Her var der, som beskrevet i Information i september, store uenigheder om, hvad undersøgelsen skulle omfatte. Udenrigsminister Martin Lidegaard skrev da i en mail til Information, at der var »forskellige politiske ønsker«, og at der ikke var udsigt til »et stort kommissionsvæsen«.

I den forbindelse advarede Ole Wæver, professor i international politik ved Københavns Universitet, om, at man lavede en »meningsløs undersøgelse«, der ville blokere »enhver diskussion af, hvad vi har forsøgt at opnå« med krigen.

Ole Wæver siger i dag, at Forsvarets beslutning »bekræfter mine værste anelser«, og han er enig i kritikken af, at undersøgelsen ikke bliver uvildig.

Information forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra udenrigsminister Martin Lidegaard.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Roepstorff
  • Kurt Nielsen
Søren Roepstorff og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hehehe... Der er vel ingen der havde regnet med noget seriøst? Men det er da en fin mulighed for at bruge penge på ingenting og samtidigt give gode ben til undersøgerne ;oP