Læsetid: 5 min.

For fjerde gang: Vindmøller på land er billigst

Ingen anden energiteknologi i Danmark kan producere strøm så billigt som møller på land, fastslår Rockwool Fonden. Udviklingen fortsætter i møllernes favør, selv om kulkraft-værker har fået massiv støtte på EU-niveau i årtier
Én ting er, at danske vindmøller på land ifølge Rockwool Fonden og Energistyrelsen producerer billigere el end fossile kraftværker. Noget andet kan imidlertid være, hvad vindkraftens indmarch betyder for den gennemsnitlige produktionspris for el i det samlede danske energisystem. Også det ligger der nu vurderinger af.

Én ting er, at danske vindmøller på land ifølge Rockwool Fonden og Energistyrelsen producerer billigere el end fossile kraftværker. Noget andet kan imidlertid være, hvad vindkraftens indmarch betyder for den gennemsnitlige produktionspris for el i det samlede danske energisystem. Også det ligger der nu vurderinger af.

Morten Stricker

26. november 2014

Herefter kan næppe nogen være i tvivl: I dag præsenteres for fjerde gang inden for få måneder en rapport, der fortæller, at den billigste måde at producere strøm på er via vindmøller på land. Hvor strøm produceret i værker med fossil energi bliver stedse dyrere, så falder prisen for elproduktion ved vindkraft konstant. Faktisk koster strøm fra landmøller nu under halvdelen af strøm produceret på traditionelle kraftværker, såkaldt termisk produktion.

Det er Rockwool Fonden, der i samarbejde med professor i økonomi Anders Sørensen, Centre for Business and Economic Research på Copenhagen Business School (CBS), fremlægger den seneste analyse af omkostningerne ved forskellige måder at producere el på i Danmark. Analysen har også relevans internationalt, fordi Danmark er landet, hvor vindkraften er nået op på den højeste andel af elproduktionen, p.t. næsten 40 pct.

»Prisen for en megawatt-time lavet på vind er betydeligt lavere, end hvis den er produceret med kul, olie eller gas. Og forskellen er steget markant de seneste årtier,« konkluderer Rockwool Fonden, der har analyseret prisudviklingen fra 1998 til 2011.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • randi christiansen
 • Jens Falkesgaard
 • Anders Feder
 • Kurt Nielsen
 • Niels-Simon Larsen
 • Brian Rosberg
 • Henrik Christensen
 • Gert Selmer Jensen
 • Kristoffer Larsen
 • Niels Engelsted
 • morten Hansen
 • Toke Andersen
 • Ejvind Larsen
randi christiansen, Jens Falkesgaard, Anders Feder, Kurt Nielsen, Niels-Simon Larsen, Brian Rosberg, Henrik Christensen, Gert Selmer Jensen, Kristoffer Larsen, Niels Engelsted, morten Hansen, Toke Andersen og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars Peter Rasmussen

15 øre per kilowatttime er vel en overkmmelig pris for art redde vores planets klima fra den sikre katastrofe... hvad er det så lige vi venter på?

Elisabeth Andersen, Jens Falkesgaard, Vibeke Hansen, Roald Andersen, Kurt Nielsen, Rasmus Kongshøj, Henrik Christensen, Gert Selmer Jensen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

I går i TV2 News fokuserede "eksperten" på den tænkte beregning, hvori kulkraften skulle have kørt på fuldt kraft frem til i dag, der altså i tankerne skulle kunne give en fordel i pris på 14%.
Man er altså fløjtende lige glad med rapportens hovedkonklusioner, nemlig at vindenergi er den rigtige vej frem for Danmark.

Jens Falkesgaard, uffe hellum, Anne Eriksen, Kurt Nielsen, Henrik Christensen, Janus Agerbo, Rune Petersen, Niels Engelsted og Kristoffer Larsen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Så mangler der bare en undersøgelse, der viser at disse monstre også er rentable i velhaverkvarterer. Sært nok skal de altid stilles op ude ved små landsbyer og naturområder, hvor de ikke generer de gode meningers liv og grund- og huspriser.

Kim Olsen, Torben Nielsen, Rasmus Kongshøj og Bo Carlsen anbefalede denne kommentar

Man glemmer udbygningen med solceller som regeringen brutalt har stoppet. Solenergi giver mindre behov for backup med sort energi idet der er perioder med sol hvor vinden ikke blæser.
Og se så at få integreret bedre med andre landes elnet. Der er altid steder hvor solen skinner eller vinden blæser.
Noget af det værste denne regering har lavet miljømæssigt var at stoppe den private investering i solcelle anlæg. På bare et år i 2012 blev opsat solcelleanlæg der dækker 2 procent af landets energi forbrug. Det kunne i dag have været 6 procent.

Jens Falkesgaard og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

Elmo Vinkel.
Regeringen har ikke stoppet private investeringer i solceller, de har sænket afregningsprisen til el-nettet, der åbenlyst var blevet for høj, med de hastigt faldende priser på solceller.
Samtidig blev ordningen udvidet til ikke kun at omfatte private husejere. Nu kan almennyttige boligafdelinger også installere solceller og få en garanteret pris på den strøm der sælges til el-nettet.
Altså en forbedring for alle andre end private husejere.

Rune Nielsen, Roald Andersen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

INTERESSANT at modstandere af den grønne omstilling stadig argumenterer imod grøn el-produktion ved at påstå at det ikke kommer til at ske før priserne kan konkurrere med fossil produktion.

Og et flertal af dronningens subjekter holder tilmed fast i denne overtro også.

Steffen Gliese, Jens Falkesgaard og Roald Andersen anbefalede denne kommentar

Her i Tyskland regner man med at den gennemsnitlige pris på elmarkedet (før skatter og afgifter) er faldet 2 cent (15 øre) pr. kWh pga. vindmøller og solkraft. I Tyskland er tilskuddet til solcelleanlæg også faldet markant, pga. de faldende produktionsomkostninger på kinesiske solcelleanlæg, mens landbaserede vindkraftanlæg næsten totalt har mistet tilskud. Så effektive og billige er de.

Det kommende nye atomkraftanlæg i Storbritanien kommer til at producere strøm til en tilskudsgaranteret pris, der ligger over hvad solcelleanlæg kan producere til uden noget tilskud i dag.

Om et par år vil der på en god sommerdag være solcelle-elproduktion i Tyskland, der langt overstiger behovet for el. 80 GW regner man med. Vores lille lokale kommune (ca. 1700 indb.) har sammen med fælleskommunale elselskaber og andelsselskaber for et par år siden investeret i et 3 MW solcelleanlæg. Andelsselskabet som vi er med i ville gerne investere i landbaserede vindmøller også, men dels er det enormt bøvlet godkendelsesmæssigt (i forhold til solceller) med lange, rigtigt lange, godkendelsesprocedurer, og de første 10 år giver en vindmølle i Tyskland for tiden ingen afkast.
Men en typisk vindmølle producerer i 20 år eller mere, så for os, der ikke er bange for langtidsinvesteringer, er det ikke noget problem. Vi satser på at blive væsentligt ældre end blot 10 år ældre, men desværre vil de fleste investorer se et afkast med det samme, så det går trægt med at få opstillet vindmøller på de vindblæste bakker i Eifel ... ja, ja, der står allerede mindst 1352 i Rheiland-Pfalz med 2,5 GW kapacitet, men der er altså også rigtigt mange forblæste bakker.

Det undrer mig, at analysen slet ikke omtaler det bidrag til fjernvarme, som fossile kraftværker kan levere gratis til samfundet som en del af afkølingsprocessen. Elektricitet produceret med vindkraft giver intet sådant bidrag, og det skal vel medtages i beregningen. Det er absurd at betragte elkraft som en isoleret branche, der ikke påvirker eller påvirkes af andre behov for energi.

Bo Carlsen, Thomas Koch og Thomas Christensen anbefalede denne kommentar

Mon det med i beregningerne, når naboerne til vindmøllerne får nedsat arbejdsevne p.g.a. søvnproblemer og andre gener af vindmølle-støj?

Den virkelige "game changer" bliver når effektiv energilagring bliver dagligdag. Mange tror ikke det kommer. Bliver ligesom ulven; og da bliver vind alt andet overlegent. Et bud er inden 2020.

Majbritt Nielsen

Kaare Thomsen
26. november, 2014 - 21:13
A kraft er vejen frem.
Gad vide om folk der bor omkring Fukushima(japan) siger til det? De skal først til at ryde op nu. Det tager tid, for deres affald og reaktor. Det kunne være spændende at se en beregning på hvad det koster at køre og afvikle et A-kraftværk. En fra vugge til grav-udregning. For at se om det kan betale sig.