Nyhed
Læsetid: 2 min.

Folketinget gør op med magtmonopol

Oppositionen får fremover bedre mulighed for at give regeringen modspil. Nyt forslag ændrer magtfordelingen i Folketinget
Et nyt lovforslag forhindrer et lille flertal i at sætte sig på en uforholdsmæssig stor del af formandsposterne i Folketinget. ’Det er et godt resultat af det samarbejdende folkestyre, siger Mogens Lykketoft.

Jakob Dall

Indland
18. november 2014

Efter et årtis tilløb gør Folketinget endelig op med regeringens monopol på de betydningsfulde formands- og næstformandsposter i tinget.

Alle Folketingets partier står bag et nyt beslutningsforslag om at ændre tingets forretningsorden, så disse poster fremover fordeles i forhold til de to valgforbunds – nemlig regeringens og oppositionens – forholdsmæssige størrelse.

»Forslaget er et godt resultat af det samarbejdende folkestyre og understreger dets værdi også i Folketingets fremtidige arbejde ved at forhindre, at et lille flertal som del i regeringskabalen sætter sig på en uforholdsmæssig stor del af formandsposterne i Folketingets stående udvalg,« siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S).

Beslutningsforslaget kommer, efter at daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) oven på folketingsvalget i 2005 netop blev kritiseret for at se stort på det såkaldte samarbejdende folkestyre, da posterne skulle fordeles

I princippet har valgforbundet bag regeringen kunnet sætte sig på formandsposten i samtlige udvalg, da partierne i dette har flertal i dem alle. Men i nogle udvalg har der udviklet sig en praksis, så formandsposten i finansudvalget for eksempel er et medlem af »regeringens valggruppe«, mens formandsposten i Europa-udvalget i de senere år har været besat af et medlem fra »oppositionens valggruppe«.

I 2005 satte den daværende Fogh-regerings valgforbund, bestående af de to regeringspartier Venstre og Konservative samt Dansk Folkeparti, dog danmarksrekord ved at tage 80 procent af formandsposterne. 20 ud af de i alt 25 formandsposter gik til VKO-valgforbundet, som i forvejen havde rekorden fra folketingsvalget i 2001. Dengang hed rekorden 18 ud af de daværende 24 formandsposter.

Til sammenligning er fordelingen mere lige under Thorning-regeringen, hvis valgforbund sidder på 17 formandspladser mod oppositionens ni (under den sidste Nyrup-regering var tallene endda endnu mere lige med henholdsvis 15 og 11 til de to valgforbund).

Anders Foghs Rasmussens danmarksrekord fik allerede dengang Folketingets daværende formand, Christian Mejdahl (V), til at bebude en ændring af reglerne, så posterne blev fordelt »lidt mere rimeligt«.

Alligevel skulle der gå et årti før det skete, og Mogens Lykketoft takker Socialdemokraternes og Venstres gruppeformænd for at have fået accept til ændringen i deres to valgforbund.

Enhedslistens medlem af Folketingets præsidium, Per Clausen, mener, at den mere ligelige fordeling af posterne sikrer en bedre lovkvalitet.

»Som udvalgsformand har man mulighed for at tage nogle initiativer i forhold til, hvordan udvalget arbejder og tage initiativer i forhold til høringer og lovgivningen. Så selvfølgelig betyder det noget, hvem som er formand. Det er godt for oppositionen at få den mulighed i forhold til regeringen og dermed bedre kunne kontrollere den,« siger Per Clausen.

Folketingsbeslutningen om at ændre sammensætningen træder i kraft efter det førstkommende folketingsvalg. Som valgforbundene ser ud i dag, hvor de er næsten lige store (92/87), ville det betyde, at de skiftes til at vælge.

»Men det er nu ikke kun, fordi alle godt kan se, at man en dag selv kommer i opposition. Faktisk er det også et spørgsmål om at uddanne partierne til at komme i regering og blive minister ved at tage ansvar og lære at lede et udvalg, som helst skal være så upartisk som muligt,« siger De Radikales medlem af Folketingets præsidium, Lone Loklindt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her