Læsetid: 2 min.

Folketingsmedlemmers økonomi skal frem i lyset

Politisk flertal gør det obligatorisk for folketingsmedlemmer at registrere biindtægter og ben i tingets hvervregister
22. november 2014

Efter 50 års tilløb får folketingsmedlemmerne nu pligt til at oplyse, hvad de har af økonomiske interesser og hverv ved siden af folketingsarbejdet.

Et flertal i Folketingets præsidium, bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten anbefaler nemlig, at tingets frivillige såkaldte hvervsregister bliver obligatorisk. Kun Venstres medlem af præsidiet, Bertel Haarder, afviser åbenheden om biindtægter og/eller lønnede tillidsposter.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), henviser til at, Europarådets antikorruptionsorgan GRECO (The Group of States against Corruption) senest har anbefalet, at registreringen bliver obligatorisk, ligesom hvervsregistret er obligatorisk i Sverige, Norge og Island (mens det er frivilligt i Finland).

»Vi kan selvfølgelig ikke tvinge folketingsmedlemmerne til at registrere sig, hvis de ikke vil. Men vi håber selvfølgelig, at medlemmerne vil følge denne principielle beslutning og opfordring. Jeg tror egentlig, at man som folketingsmedlem er mere udsat ved ikke at gøre det end gøre det,« siger Mogens Lykketoft.

En obligatorisk registrering af de privatøkonomiske oplysninger har været drøftet i Folketinget siden 1966, hvor Liberalt Centrum første gang foreslog det. Spørgsmålet har imidlertid altid været, hvad Folketinget egentlig skal gøre, hvis medlemmerne ikke vil være med, da grundlovens valgbarhedsbetingelser sætter grænser for straffen.

Ifølge det ny hvervsregister straffes en manglende registrering da også »kun« med offentliggørelsen af en fortegnelse over de fraværende folketingsmedlemmer.

I dag findes oplysningerne kun ved at klikke sig ind på hvert enkelt folketingsmedlems side.

En række borgerlige politikere med Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen i spidsen, har hidtil ikke blot afvist at gøre hvervsregistret obligatorisk. De har personligt boykottet registret. Det er sket med henvisning til, at vælgerne bare kan lade være med at stemme på vedkommende, hvis de føler sig stødt over den manglende registrering. En modstand som har holdt regeringspartierne og SF tilbage. Årsag: Der har været tradition for, at alle – eller i hvert fald de store – partier skal være enige om ændringer, eller i hvert fald større af slagsen.

Dansk Folkepartis medlem af præsidiet, Pia Kjærsgaard, er dog uforstående overfor det tidligere regerigsparties modstand.

»Det er logisk, at hvis man har et hverv ved siden at sit folketingsarbejde, så registrerer man det for ikke at skabe unødige komplikationer for ens parti eller en selv. Hvorfor ikke? Jeg kan ikke se problemet i det, andet end at det begynder at blive en principsag – og den kan jo nogle gange være lidt svær at forsvare,« siger Pia Kjærsgaard.

Enhedslisten som har stået alene med kravet om et obligatorisk hvervsregister er tilfreds med, at det nu endelig kommer.

»Folketingsmedlemmer kan ikke være inhabile – de kan jo varetage alle mulige økonomiske interesser og gøre, hvad de vil. Men vælgerne og offentligheden må have mulighed for at se, hvordan det forholder sig med disse interesser. Så det er et stort fremskridt,« siger Enhedslistens medlem af præsidiet, Per Clausen.

Selv om hvervregistret nu bliver obligatorisk, kontrolleres folketingsmedlemmernes oplysninger dog ikke. Derfor kan et folketingsmedlem i princippet lade sig registrere og angive, at vedkommende ikke har nogle hverv eller interesser, selv om han eller hun har en lønnet bestyrelsespost eller andet.

Det er formelt Udvalget for forretningsordenen som på et møde i den kommende uge skal vedtage den obligatoriske registrering i hvervregistret.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bertel Haarder til, om Venstre vil rette sig efter Folketingets beslutning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steen Sohn
Steen Sohn anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu