Læsetid: 3 min.

Globaliseringen udfordrer den danske velfærdsmodel

Kan den danske velfærdsstat overleve i en globaliseret verden? Nordiske forskere advarer i en ny rapport om, at grænseoverskridende kapitalisme og arbejdsmigration udfordrer den danske samfundsmodel
11. november 2014

En mørk og kold januarnat i 1933; efter 18 timers forhandlinger i statsminister Thorvald Staunings (S) lejlighed i Kanslergade på Østerbro, kunne Venstre, De Radikale og Socialdemokraterne endelig trykke hinanden i næverne. De var enige om det forlig, der har dannet grundlag for det, vi i dag kender som den danske velfærdsmodel: En samfundsmodel, hvor høje skatter modsvares af høje universelle sociale ydelser, og hvor arbejdsmarkedet ikke er reguleret af staten, men af aftaler mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Modellen blev udviklet og udbygget i årene efter Anden Verdenskrig.

Men spørgsmålet er, om den stadig er holdbar i dag.

Når en gruppe skandinaviske eksperter i aften i Oslo fremlægger konklusionerne af et treårigt forskningsprojekt for bl.a. Helle Thorning-Schmidt (S) og den svenske statsminister, Stefan Löfven (S), er netop det spørgsmål centralt. Der er nemlig sket meget, siden velfærdsstatens guldalder i 1960’erne.

»Der er sket en række markante ændringer i de geopolitiske forhold,« siger afdelingsleder på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) Lisbeth Pedersen, der er medforfatter til rapporten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Per Fuglsang
Per Fuglsang anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu