Information vinder pris for NSA-afsløring

Information modtager prestigefyldt journalistpris for i et ’banebrydende, internationalt samarbejde’ at have afdækket NSA’s danske forbindelse.
10. november 2014

Information blev søndag aften hædret for at have leveret dansk journalistiks vigtigste og mest gennemarbejdede afsløring i 2014.

Avisen modtog således Foreningen for Undersøgende Journalistiks (FUJ) pris for artikelserien NSA’s danske forbindelse, der løbende har afdækket den amerikanske efterretningstjeneste NSA’s aktiviteter forbindelse til Danmark og samarbejde med bl.a. Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Prisen går til journalisterne Sebastian Gjerding, Anton Geist, Henrik Moltke samt den amerikanske tv-dokumentarist Laura Poitras, der har samarbejdet med NSA-afhopperen Edward Snowden, hvis dokumenter artiklerne bl.a. er baseret på.

Journalisterne blev i aftes hyldet under Fagfestivalen i Odense Kongrescenter for prisen, der regnes for specialistprisen inden for den undersøgende journalistik. I juryens nomineringstekst hedder det:

»Med et banebrydende, internationalt samarbejde, under ekstremt vanskelige sikkerhedsvilkår, og på baggrund af et særdeles kompliceret og utilgængeligt researchmateriale, har de fire journalister formået to ting: Dels at fortælle et dansk publikum om betydningen i Danmark af det efterretningssamarbejde, som Edward Snowden afslørede. Dels at bringe afsløringer for et internationalt publikum om Danmarks rolle i det grænseoverskridende efterretningssamarbejde.«

De fire journalister har konkret dokumenteret, at NSA forud for COP 15 i København i 2009 spionerede mod de øvrige forhandlingsparter og havde planer om at fortsætte spionagen under selve klimatopmødet.

Desuden har journalisterne afsløret FE’s centrale placering i et globalt netværk styret fra NSA’s hovedkvarter i Fort Meade i USA. FE giver således NSA adgang til fiberkabler på dansk grund, der transporterer global og national telefon- og internettrafik igennem Danmark.

Senest dokumenterede de fire journalister lørdag i sidste uge, hvordan den britiske efterretningstjeneste GCHQ har spioneret systematisk mod internationale klimaforhandlinger, herunder mod COP15 i København i 2009. GCHQ sendte blandt andet en medarbejder til COP15.

”Vi er stolte og glade på vegne af vores kolleger. De har leveret et enestående fagligt håndværk og fremlagt uigendrivelige oplysninger af største væsentlighed for det danske – og internationale – samfund. Vi kan håbe, at regeringen snart finder anledning til at tage sagen ligeså alvorligt som andre lande i Europa,” siger Informations chefredaktør, Christian Jensen.

Information var ligeledes nomineret i online-kategorien for en datajournalistisk kortlægning af, hvor sjældent de økonomiske prognoser rammer den reelle virkelighed.

Information vandt senest FUJ-prisen i 2011 for afdækningen af statsløsesagen, der ligeledes det år modtog Cavling-prisen. Årets Cavling-pris uddeles i januar.

Prøv Information gratis i 1 måned

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Journal

Nye afsløringer fra whistlebloweren Edward Snowden viser, at NSA via et tæt samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste, har direkte adgang til al tele- og internettrafik, der transporteres gennem Danmark

NSA’s danske forbindelse

Nye afsløringer fra whistlebloweren Edward Snowden viser, at NSA via et tæt samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste, har direkte adgang til al tele- og internettrafik, der transporteres gennem Danmark

Forsiden lige nu

Kommentarer

Brugerbillede for Brian Jensen

Godt gået!!!
Tillykke!

Desværre er den realpolitiske integritet under afvikling i DK, så efterhånden er der ikke noget, der får konsekvenser. I stedet bliver vi spist af med udtalelser om at der ikke findes tegn på ULOVLIG udenlandsk overvågning.