Op mod en million dokumenter. Så meget kunne materialet fra de involverede myndigheder løbe op i. Det fik den kommission, der er nedsat til at undersøge beslutningsgrundlaget og krigsdeltagelsen i Irak og Afghanistan, at vide på et møde, fremgår det af et svar til Folketinget fra april.
»Det var det første bud, vi fik, og der var min første reaktion jo selvfølgelig, at det var forfærdeligt,« siger Michael B. Elmer, der er formand for kommissionen og vicepræsident ved Sø- og Handelsretten.
I stedet for at modtage det samlede materiale fra krigene fra Forsvaret, Forsvarsministeriet, Forsvarets Efterretningstjeneste, Statsministeriet og Udenrigsministeriet og andre myndigheder, har kommissionen derfor valgt en anden tilgang.
»Da jeg fik tænkt mig om, så kunne jeg godt se, at vi aldrig kunne nå det. Vi måtte simpelthen sige, at vi ikke kunne modtage alt, hvad de (myndighederne, red.) havde liggende af papirer rundt omkring fra krigene. Derfor bruger vi det, vi kalder en selektiv tilgang,« siger Michael B. Elmer.
Blandt andet ved hjælp en liste over søgeord, som kommissionen har udvalgt, har myndighederne selv fremfundet sager, som matcher søgeordene. De sager er der fra myndighedernes side lavet lister over, som kommissionen så har fået udleveret.
»Dem har vi så gennemgået med myndighederne, og i et vist omfang har vi kunnet sidde og kigge i deres sagsbehandlingssystemer og slået op på dokumenter og akter i sagerne, når vi var i tvivl om, hvorvidt en sag var relevant,« siger Michael B. Elmer og fortsætter:
»Vi er jo godt klar over, at vi ikke når at læse en million dokumenter i vores levetid. Så det er meget vigtigt, at vi får sorteret fra og kan koncentrere os om det, som er relevant.«
Adspurgt til, om det ikke kunne føre til, at kommissionen overser vigtige dokumenter, som ikke matcher søgeordene, svarer Michael B. Elmer bekræftende.
»Derfor vil vi også foretage stikprøver, og vi vil ud fra det materiale, vi får, samt vores viden om forholdene, se, om der er andet materiale, vi mangler. Jeg er relativt fortrøstningsfuld. Hvis der er en smoking gun, så skal jeg nok finde den,« siger han.
– Så går det i så fald bedre end med Skattesagskommissionen?
»Ja, men de har jo også haft indbrud. Det får vi forhåbentlig ikke her, hvor vi i hvert fald er sikrede,« siger Michael B. Elmer.
Sen tilladelse fra PET
At kommissionen er sikret, siger formanden med henvisning til, at kommissionen først i løbet af de seneste par måneder har fået den sikkerhedsgodkendelse fra Politiets Efterretningstjeneste, der gør, at kommissionen kan få lov til at modtage og læse klassificerede dokumenter om krigene via deres it-systemer.
Det er dermed først sket to år efter, at kommissionen blev nedsat i 2012. Det har DR afdækket. Derfor har kommissionens medlemmer kun kunne læse ikkeklassificerede dokumenter indtil nu.
»Der har været forskellige foranstaltninger, som af sikkerhedsmæssige årsager skulle udføres ved vores bygning og it-systemer, som har trukket ud. Det har taget tid, og derfor er sikkerhedsgodkendelsen fra PET desværre trukket ud,« siger Michael B. Elmer.
»Man skal have vide, hvad der skal gøres og meget gerne på én gang. Og så skal det godkendes. Men jeg kan ikke uddybe det mere,« siger han.
Kommissionen havde ifølge formanden forventet, at den ville være klar til at modtage klassificerede dokumenter sidste sommer. Men Michael B. Elmer er også selv blevet forbavset over, hvor store kravene er til sikkerheden både i forhold til it-systemerne og bygningerne.
»Jeg er også blevet meget overrasket over, hvor let det faktisk er at bryde sikkerheden,« siger han.
Justitsminister Mette Frederiksen (S) skrev i går i en mail til flere medier, at hun mener at være bekendt med interne samarbejdsproblemer i kommissionen. Der var i går intern tvivl blandt kommissionsmedlemmerne om, præcist hvilken dato inden for de seneste to måneder kommissionen fik sikkerhedsgodkendelsen fra PET, fortalte DR. Det ønsker Michael B. Elmer ikke at kommentere.
Det har ikke været muligt for Information at få et interview med ministeren. PET ønsker ikke at kommentere sagen, men henviser til justitsministeren.
- Problemet er at kommisionen bliver aflønnet uanset om de laver noget eller ej...Hvis de nu først havde fået løn fra det tidspunkt, hvor de var blevet clearet af Pet til at læse dokumenterne, så var der helt sikkert ikke gået to år med at blive clearet.... det er så menneskeligt så menneskeligt....:-(
Det er også lige meget nu.
Nu har vi jo travlt med den næste krig og er kommet ind i vanen.
Et par spørgsmål.
Hvad mon PET har brugt de to år til? Er der tale om sabotage?
Danmark nærmer sig betegnelsen "kommissionshelvede". Hver gang politikerne træffer dårlige, tvivlsomme eller måske ulovlige beslutninger så netsættes der en kommission for at gennemgå og komme til bunds i hvad der er op og ned. Ingen har åbenbart råbt op om den sindsygt langsomme PET-sikkerhedsgodkendelse af denne Irak kommission. Hvorfor vil jeg spørge?? Er det helt bevidst så kommissionen umuligt kan komme igennem papirerne - som nu netop formanden bedyrer! Danmark er på mange måder et godt demokrati, men dette system trænger til store forbedringer, eller befolkningen burde måske spørges når KRIG er det politiske spørgsmål.
Krig bliver holdt hemmeligt....
PoliticusDominans
http://politicusdominans.dk/?p=509
Kommissionen bliver alligevel nedlagt efter næste valg. Den kommende borgerlige regering vil vel ikke undersøge sig selv.
Om kommissionen indtil da gennemlæser sagens akter eller spiller femhundrede er vel inderligt ligegyldigt, da der aldrig vil blive publiceret noget substantielt.
Kommissionen bliver alligevel nedlagt efter næste valg. Den kommende borgerlige regering vil vel ikke undersøge sig selv.
Om kommissionen indtil da gennemlæser sagens akter eller spiller femhundrede er vel inderligt ligegyldigt, da der aldrig vil blive publiceret noget substantielt.
@Rasmus Kus
Kommisionen blev de facto nedlagt her:
"Blandt andet ved hjælp en liste over søgeord, som kommissionen har udvalgt, har myndighederne selv fremfundet sager, som matcher søgeordene. De sager er der fra myndighedernes side lavet lister over, som kommissionen så har fået udleveret."
Sammen med to års uforstyrret arbejdsro til at redigere og fjerne ubehagelige dokumenter, er undersøgelsen blevet et meningsløst spil for galleriet.
Kommissionen bliver alligevel nedlagt efter næste valg.
Er det ikke et flertal i Folketinget, der har nedsat kommisionen?
Er det mon bare mig, der undrer mig over, at en minister, her Mette Frederiksen, henvender sig til "flere medier", med et rygte(?), en formodning(?), en insinuation(?) om, at der skulle være "interne samarbejdsproblemer i kommissionen"?
Det mest relevante for omgivelserne er, i hvilket omfang man har udleveret fanger til tortur - eller i øvrigt medvirket til krigsforbrydelser.
Danskerne var i landet fra 2003-august 07, dvs. man har udleveret fanger videre til briternes og amerikanernes tortursystemer i denne periode.
I både Iraq og Afghanistan har man ikke kunnet redegøre for fangeantallet - dvs. at et ukendt antal er overleveret til britiske og amerikanske torturnetværk.
Om disse tortursystemer er følgende kendt:
Abu Ghraib:
Torturen i Abu Ghraib blev kendt fra maj 2003-april 2004 og beskrevet i en artikel af Seymour Hersh april-maj 2004.
Torturen fortsatte imidlertid andre steder, se nedenfor.
Fra efterår 2004 iværksattes den såkaldte "Salvador option", under bl. a. ambassadør John Negroponte, tidligere El Salvador, og David Petraeus, der ankom juni 2004.
Man rekrutterede Shia-militser, der blev lovet straffrihed for overgreb - efter et mønster tidligere brugt i El Salvador.
Et hemmeligt torturfængsel i Bagdad Lufthavn blev drevet af USA/UK, i direkte forbindelse med Petraeus:
http://www.theguardian.com/world/2013/apr/01/camp-nama-iraq-human-rights...
Veteraner fra Iran-Contra-krigen blev hentet ind:
http://www.theguardian.com/world/2013/mar/06/pentagon-iraqi-torture-cent...
"Colonel James Steele was a 58-year-old retired special forces veteran when he was nominated by Donald Rumsfeld to help organise the paramilitaries
Coffman reported directly to General David Petraeus, sent to Iraq in June 2004 to organise and train the new Iraqi security forces"
Steele, who was in Iraq from 2003 to 2005, and returned to the country in 2006, reported directly to Rumsfeld."
Et netværk af torturcentrer blev drevet, bl. a. i Samarra, med hjælp af Shia-militsen:
http://www.democracynow.org/2013/3/22/new_expos_links_torture_centers_in...
http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/exclusive-devastating-doss...
Disse militser blev imidlertid berygtede for overgreb, og blev bremset efter nov 2005.
Istedet begyndte man at sætte sunnier og shiaer op mod hinanden, bl. a. ved false flag-attentater. med en shia-sunni borgerkrig som resultat.
(False flag attentater var blevet brugt allerede i Falluja efterår 2004, og Basra-episoden november 2005 indebar et dække over en sådan false-flag-gruppe.)
Det førte til den hidtil største voldsbølge mellem shiaer og sunnier i 2006 med ca. 30.000 attentater.
I samme forbindelse styrkede man også de Al Quaeda-relaterede grupper, hvoraf det nuværende IS har udviklet sig.
http://uprootedpalestinians.wordpress.com/2014/09/14/how-the-west-create...
August 2007 forlod de danske soldater Iraq, og hele perioden er altså på 4½ år.
Så stop dog det nonsens - disse kommisioner er udelukkende sat i værk fordi en politisk gruppering forsøger at ramme en anden. Hvad skal vi med en konklusion om 5+2 år - når resultatet højst sandsynligt er både forældet og sikkert ganske ligegyldigt om 7 år. Nu viser det sig endda at de 3 høje herrer i kommisionen ikke engang kan arbejde sammen, hvordan skal de så blive enige om andet end en udvandet konklusion. Eneste vindere i denne sag er akvaokaterne der skal score en fed hyre 7 år frem i tiden.
Hvad er det lige det politiske flertal bag kommissionen mener kommissionen kan belyse?
Alle har jo taget stilling til grundlaget for den danske deltagelse - og evt. tortur er jo en sag for domstolene - ikke kommissioner.
Det lugter langt væk af 100 millioner brændt af til ingen verdes nytte...så ville jeg næsten hellere give Bornedal de 100 millioner så han kunne lave endnu et mislykket krigsdrama, nu bare om Irakkrigen.
100 millioner? 100 kr. pr. dokument, man alligevel ikke kunne overkomme at læse?
Lad dog os alle hjælpe kommissionen - det er bare at åbne databasen, så alle frit kan læse med. Naturligvis er dette kun juridisk muligt for de ikkeklassificerede dokumenter, men da kommissionen selv har brugt de sidste to år på udelukkende at gennemgå disse, lader det til at de med PETs årelange hjælp har en klar skelnen i baserne.
Kommissionen forklarer selv, at alt nu ligger ordnet elektronisk og med søgeord i, så det er bare med at få lukket op for fri adgang via internettet hurtigst muligt!
Jeg synes at den kendsgerning at man på FORHÅND OPGIVER at gennemgå dokumentationen i sin helhed er en katastrofe - hverken mere eller mindre.
Så ved man altså - til fremtidig brug - hvordan man skal undgå at en "sag" bliver belyst.
Desuden "rumles" der med at en fremtidig borgerlig regering helt vil "nedlægge" Iraq kommissionen.
Jeg bliver helt svimmel ved tanken om de muligheder man i fremtiden har for at "mørklægge" - og dette er vel bare begyndelsen.
Giv mig styrke...!!
Sørgelig læsning at mange dokumenter står i vejen for at få sandheden frem om Dansk Krigsliderlighed.
Opgaven er enkel hvordan agerede de tre partier inden krigsindsatsen blev i værksat.
hvorfor var det lande med interesse i olie der iværksatte krigen som det er fremgået i USA England på falske grundlag. En krig hvor Holland og Danmark tilsluttede sig.
Krigen drejede sig om at få fjernet ikke bare Sadam men hele styret Sadam, var det olieinteresserne der var årsagen hertil. AT Danmark efter en tabt krig efterlod et land i kaos, hvor oleinteresserne var tilgode set.
Efter min mening skal svarene på krigen findes i disse spørgsmål.