Nyhed
Læsetid: 3 min.

’Det havde måske været bedre med lidt flere balloner’

Det gik stille for sig, da de studerende på KU demonstrerede imod uddannelsesministerens plan om at beskære de humanistiske studier. De studerende er ikke vrede, kun lidt skuffede
De studerende på Humaniora på Københavns Universitet sendte i går balloner til vejrs i protest mod ministerens plan om at beskære de hunanistiske studier.
Indland
4. november 2014

De har ubevidst farvekoordineret deres tøj. En ensom bordeauxrød pullover venter i kaffekøen, ellers er oufittene blandt de studerende i aulaen på Humaniora på Københavns Universitet næsten alle grå, sorte og hvide.

Det er en blæsende efterårsdag, og Danske Studerendes Fællesråd har varslet 24 timer med »aktiviteter« på landets universiteter. De vil vise deres utilfredshed med, at uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) på grund af den høje dimittendledighed vil begrænse antallet af studiepladser på Humaniora. Det kan betyde, at en række små sprogfag som russisk, persisk, tyrkisk og polsk bliver så små, at de helt lukker, og det har den seneste måned fået universiteternes ledelser til at fare i flint. Rektor på KU, Ralf Hemmingsen, har i skarpe vendinger kritiseret Sofie Carsten Nielsen, der i sidste uge måtte konstatere, at hun »næppe nogensinde bliver enig med KU«.

Alligevel er arrigheden over reformen til at overse blandt de studerende. Her er ingen megafoner og partisantørklæder. Faktisk ligner protest-aktiviteterne til forveksling en ganske almindelig studiedag.

926 balloner

En støvet lysstribe siver ind mellem persiennerne og rammer kinden af en indisk-studerende på bagerste række. Selv om det er protestdag på KU, er undervisningen i hindi propædeutik i fuld gang. Studenterrådet for humaniora på KU har nemlig opfordret de studerende til at passe deres uddannelse.

»Vi vil rigtig gerne sende et positivt signal og vise ministeren, at vi gerne vil vores uddannelse og gerne vil være med til at dimensionere studiepladserne. Vi vil bare gerne gøre det på en ordentlig måde,« forklarer Kristoffer Dannefer, der er formand for de studerende på humaniora på KU. Dagen er en »kærlighedserklæring til universitetet,« forklarer han.

Formiddagens hovedattraktion er, at de studerende vil lade 926 heliumballoner sprede sig i efterårsvinden for at symbolisere de 926 studiepladser, som fakultetet efter eget udsagn skal skære væk. Aktionen får en lidt uheldig start, da to kvindelige studerende mister grebet om en del af de grønne, blå og orange balloner, der svæver op og sætter sig fast under aulaens loft. Der er heller ikke helt 926 balloner, men kun cirka 100 – »der var noget, der hed budget,« som en af arrangørerne siger. Klokken 12 slippes ballonerne fri i en koordineret aktion med resten af landets universiteter, og den stride vestenvind blæser på fem sekunder de hundrede symboler ud af syne.

»Det havde måske været bedre med lidt flere balloner,« mumler en studerende.

Ingen vrede

Når studerende varsler protest har det traditionelt duftet af højrøstede demonstrationer på Christiansborg Slotsplads og besættelser af professorkontorer. Men ikke i dag. De studerende på KU er ikke rigtig vrede over den nye reform. De er »uforstående« og »skuffede«, men ikke vrede forstås.

»Jeg er ikke en vred type, og det ligger nok ikke til den danske kultur at blive vred. Jeg er mere uforstående overfor, at ministeren ikke vil tage debatten med de studerende og universiteterne,« siger 26-årige Kristoffer Møllegaard, der studerer russisk.

Men burde I ikke være vrede over, at der overhovedet skal skæres ned på Humaniora?

»Jo, det burde vi nok. Der mangler måske lidt stemning,« siger han.

Studenterrådet for humaniora er heller ikke vrede. Den er ikke engang imod beskæringer. Det er bare måden, det sker på, mener Kristoffer Dannefer.

»Vi går ind for dimensionering, for der er fag, hvor der bliver uddannet for mange. Men modellen rammer de forkerte. F.eks. fremmedsprog hvor der bliver skåret rigtig meget,« siger han.

Uddannelsesministeren bør ikke se på studiernes dimittendledighed, når hun beskærer, men på de generelle ledighedsstatistikker, mener Kristoffer Dannefer.

»Hvorfor er det kun Humaniora, der skal skæres på, når erhvervsøkonomi f.eks. har en reel ledighed på 22,1 pct., og vi på Humaniora har én på 6,9 pct.,« spørger Kristoffer Dannefer.

Ingen occupy-stemning

Mellem træbordene i aulaen, der er fulde af Macbooks og madpakker, tegner to piger på et banner. De har begge langt, lyst hår og er klædt helt i sort; den ene i hvide sko, den anden i sorte. De læser moderne Indien- og sydasienstudier; et af de små sprogfag, der efter dimensioneringen kan blive så lille, at det helt må lukke.

»Vi beskæftiger os med en sjettedel af jordens befolkning, og det er ret vigtigt, at vi i lillebitte Danmark har midler og mennesker, der beskæftiger sig med det, der sker i økonomiske og sociale power-centre i verden,« siger 23-årige Frederikke Bencke. Bag hende kan man lære at skrive sit navn på japansk, hindi, koreansk og thai.

Når det nu er så vigtigt for jer, troede jeg måske, der ville have være lidt mere occupy-stemning herude i dag ...

»Det troede jeg også,« hvisker hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her