Nyhed
Læsetid: 2 min.

Politiet vil øge overvågning af bilister markant

Et nyt overvågningssystem, der fra næste år skal overvåge bilers færdsel, vil ifølge Rigspolitiets planer i løbet af få år blive udbygget langt mere end hidtil kendt. Friheden til at færdes i det offentlige rum kan blive begrænset, advarer professor
Indland
26. november 2014

Overvågning af borgere, der kører bil, vil ifølge Rigspolitiets planer blive udvidet markant

. Indtil nu har Rigspolitiet oplyst både offentligheden og Datatilsynet om, at et nyt overvågningssystem, der fra næste år skal aflæse bilers nummerplader og dermed registrere borgeres færdsel, vil scanne omkring 600.000 nummerplader dagligt.

Men samtidig »forventer« Rigspolitiet at indkøbe langt mere udstyr, end det anslåede antal registreringer er baseret på. Det viser udbudsmateriale fra Rigspolitiet og et notat til Datatilsynet.

Således »forventer« Rigspolitiet ifølge udbudsmaterialet at kunne købe udstyr til nummerpladegenkendelse til 80 patruljebiler og til 35 faste placeringer i løbet af tre-fire år fra det tidspunkt, hvor en kontrakt med en leverandør indgås.

Dertil kommer desuden udstyr til »diskret« og mobil brug. Men de 600.000 daglige registreringer er imidlertid udregnet på baggrund af en opsætning af systemet, hvor der kun er omkring halvdelen af det udstyr til rådighed.

Birgitte Kofod Olsen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed, mener, at der med systemet er tale om masseovervågning: »Derudover er det en udvidelse i forhold til det, som Rigspolitiet tidligere har meldt ud. Og når man udvider omfanget af udstyr, så øger man også intensiteten af masseovervågningen.«

Bevægelsesfrihed

Juraprofessor Peter Blume fra Københavns Universitet, der har speciale i persondataret, er enig i, at der er tale om masseovervågning.

»Anskaffer de (Rigspolitiet, red.) mere maskinel, så kommer de formentlig til at indhente mere data. Det gør i mine øjne ikke sagen bedre,« siger han og fortsætter:

»Hvis det ender med, at de scanner flertallet af nummerplader på vejene hver dag, så har vi en ganske omfattende overvågning, der i en eller anden forstand begrænser vores frihed til at færdes i det offentlige rum.«

Systemet kan bruges til at fange alt fra biler, som ikke har været til syn, til tilrejsende kriminelle, som politiet er blevet varskoet om af eksempelvis Europol.

Politidirektør Svend Larsen fra Rigspolitiet understreger, at der stadig er tale om et udbud, der ikke er afsluttet. I udbudsmaterialet står der også, at Rigspolitiet ikke er juridisk forpligtet til at købe det udstyr, de forventer at udvide systemet med.

»Vi ved først reelt, hvad prisen bliver, og hvor meget udstyr vi præcist kan købe, når vi indgår kontrakten,« siger Svend Larsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der går sikkert ikke mange år, så vil resten af det offentlige som f.eks. SKAT og jobcentre få adgang til de registrerede bilisme data og private virksomheder som f.eks. forsikringer og andre med interesse i disse overvågningsdata...

- Offentligheden vil bare give sin tiltiende accept som med al anden "big data" uden protest.

Søren Kristensen

Jeg er en af mange som i den senere tid har modtaget en bøde for at køre mod færdselsretningen på cykel i den pga. vejarbejde midlertidigt ensrettede Købmagergade og det var jo helt på sin plads. Overskriften på de skrivelser jeg i den anledning har modtaget er: Tilkendegivelse. Slet og ret. Ikke: bøde, bødeforlæg eller anden ligefrem prosa, men: tilkendegivelse (som hvad bogstaver angår sjovt nok også indeholder ordet tilgivelse, hvad der jo ikke ligefrem er tale om). Pointen er selvfølgelig at politiet giver sig til kende, underforstået at de er overalt, hele tiden, men blot i dette særlige tilfælde har valgt at give sig til kende - med en tilkendegivelse. Teksten afslører måske noget væsentligt om ambitionerne hos færdselspolitiet, hvis ikke politiet i det hele taget og hvad er da mere nærliggende end at begynde hos bilisterne, som på så mange måder udgør en fare for vor fælles fremtid og som samtidig er uhyre letaflæselige i deres adfærd. Langt de fleste bilister kører jo kun på vejnettet, som for længst er kortlagt og således lige til at gå til.

Jens Jørn Pedersen

Jeg har tidligere foreslået, at vi får indopereret en GPS ved fødslen, så kan alt registreres på dette i en stor database.

Jeg savner, at politikerne og deres ansatte træder frem og fortæller, hvorledes de ser vores fremtid, og hvad formålet med de forskellige tiltag er relateret til målsætningen.

Bo Carlsen, Dennis Berg og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Relateret til SKAT er det allerede nu således, at når SKAT har dømt os, så er vi skyldige indtil vi beviser uskyld. I det almindelige retsvæsen er det således, at vi er uskyldige indtil vores skyld er bevist.

Jeg savner, at politikere træder frem og fortæller, at det er det de vil, så vi kan forholde os hertil.

Henrik Christensen, Rune Petersen, Carsten Mortensen, Anne Eriksen, Flemming Scheel Andersen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Vi skal da bare have skudt en chip i nakken som de køtere vi er og regnes for, hvilket jeg har foreslået for 30 år siden.
Tænk at hele vor færden kan medvirke til at mistænkeliggøre enhver besværlig, kritisk borger, tænk at hvert utilsigtet forbrug og hver handling kan kontrolleres og reguleres.
Hvilket slaraffenland for det totalitære styre.

Alene vandspildet ved overdrevend toiletbesøg, kan nok betale for indførslen af systemet, når antallet af udskyld begrænses til det af regeringen fastsatte antal dagligt.
Kun ved skriftlig ansøgning i tre eksemplarer eller digital med kvittering, kan antallet forøges i tilfælde af sygdom. Sagsbehandlingen må forventes at vare 3 uger.

Morten Balling, Anne Eriksen, Carsten Mortensen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Overvågningssamfundet - endnu et skridt på vejen...
Det var ellers fint, hvis politiet havde tid til at tage sig af anmeldelser i stedet for at udbygge bestanden af "elektronisk legetøj". Men det er selvfølgelig ikke så spændende.
1984 kommer slet ikke til at række til, men den er jo også skrevet for mange år siden.

Hvorfor kommer jeg igen til at tænke på vaskerobotter på plejehjem og robotter til operationer på Supersygehusene? Det er vist temmelig kostbart og måske ikke det, vi virkelig trænger til?

Flemming Scheel Andersen, Janus Agerbo og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Brikkerne begynder at falde på plads...
Rejsekort - Tjek!
Bilisme - Tjek!
Mobiltelefoni, SMS, Emails - Tjek!

Snart mangler kun hånden til at dreje nøglen, så har vi Orwell's mareridt i 5. potens.

Carsten Mortensen, Kim Kristensen, Katrine Visby, Henrik Christensen, Morten Jespersen, Bo Carlsen, Jan Kønig og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Alt det mulige registreringsmæssigt bliver nødvendigt.

Jeg savner politikerne i dette spil. Jeg savner klare meldinger om fremtidsvision - hvis nogen?

Uhyggelige perspektiver når vi allerede i dag ser færdselsloven anvendt mod borgere, som i fortiden har forbrudt sig inden for et helt andet lovområde, *narkoloven. Når man ser det i sammenhæng med det mest kreative påfund, nultolerancen, er man vist ikke længere i tvivl. Magthaverne viger ikke tilbage for at begå overgreb mod befolkningen. Der åbner sig mange nye muligheder for at kontrollere befolkningen med de nye nummerpladeskannere. Du kan hurtigt lokaliseres, hvis du bevæger dig ud på det offentlige vejnet i Danmark, og du har opført dig uhensigtsmæssigt i forhold til den samlede gældende lovgivning.

* Hvis du tog dig en joint i fredags, er det slet ikke umuligt, at færdselspolitiets måleudstyr er i stand til at registrere det i dag, og hvis det er tilfældet, mister du kørekortet i 3 år og får i bonus en bøde på en månedsløn. Ingen slinger i valsen her. Hvis fredagsjointen er i stand til at påvirke din bilkørsel i dag, gad jeg godt vide, hvor man får fat i sådan en.

Kim Kristensen, Flemming Scheel Andersen, jens rasmussen, Janus Agerbo og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Større ulighed i samfundet, mere overvågning. Beskytter man et samfund, eller beskytter man sig mod samfundet.
Den menige dansker har sandsynligt et større ønske om flere synlige Jens betjente.
Man må håbe at danskernes personlige frihed holdes i hævd.
Et overvåget menneske er ikke frit. Og det har intet med "normal kontakt med omverdenen" at gøre.

Hvordan gik det egentlig med indførelsen af numre på politibetjentenes uniformer?

Carsten Mortensen, Henrik Christensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Vil I være med til at oprette en hjemmeside, måske et parti som protest mod registrering og overvågning?

Katrine Visby og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Danmark er mere og mere på vej mod at blive et totalitært samfund!

Carsten Mortensen, Anne Eriksen, Katrine Visby, Flemming Scheel Andersen og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

Hver gang en ny registrering iværksættes , sker det ud fra pæne og nydelige motiver til almenvellets bedste.

Og gradvist bliver man mere og mere overvåget - men det sker kun gradvist, så vi når at tilvænne os inden man komme med næste "velbegrundede" registrering.

Og hvorfor skal staten vide mere om os, end vi ved om hinanden ?

Det vil da være helt fint, hvis folks økonomiske forhold også var tilgængelige for alle andre på internettet - og selvfølgelig bør alle straffedomme, bødevedtagelser , skilsmissepapirer ,sygdomme, sociale sager o s v også være offentligt tilgængelige, så vi ved, hvad det er for nogle naboer vi har, og hvem vi inviterer i byen m v.

Seriøst talt - er vi ikke allerede gået alt for langt ? - og vi har vænnet os til det og fortsætter ufortrødent og trygt videre i samme spor .

Flemming Scheel Andersen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Helge Rasmussen

Når nu politiet får så meget udstyr til at overvåge folkets færden, så får de nok bedre tid til at tage sig af de store forbrydelser, som for eksempel, når hjemløse søge ly i regnvejr.

Carsten Mortensen, Dennis Berg, Kim Kristensen, Flemming Scheel Andersen og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

Privatiser politiet så vi kan få nogle flere bøder kradset ind, lige som med parkering....

Dennis Berg, Flemming Scheel Andersen og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

Her er IBMs ide om fremtiden, en lille microchip (rfid) i hånden, smart den betaler ens vare, låser alle dine dører op, etc. Og hvis de ikke kan lide dig slukker de bare for den/dig!

http://youtu.be/US-GcgHL2HM

En lille sjov historie udspillede sig i 2009 ved det årlige DEFCON møde. FBI var med som gæste talere, hackerne havde opsat et kamera og en RFID læser, så de kunne aflæse agenternes idkort og taget er billede:) Den opstilling måtte de nedlægge og destruere data, da ingen af FBI agenterne fandt det morsomt at blive registreret.
http://www.wired.com/2009/08/fed-rfid/

Og politikerne laver love hvor de garderer sig selv imod borgernes "snagen" i hvad der foregår på Christiansborg. Der er jo som bekendt forskel på l#rt og lagkage. Hvornår får almindelige mennesker nok af det der foregår her? Når det er for sent? Hvorfor sidder danskerne altid med hænderne i skødet og gør intet andet end at brokke sig til hinanden? Folk i andre lande er i gaderne og kæmper imod den mastodont af et totalitært system der rejser sig for alles øjne, men ikke i det lille eventyrland Danmark. I dette land bliver man hånet når man taler om revolution - lige gyldigt hvor sindsygt politikerne opfører sig imod befolkningen. Mærkeligt!

Jeg har en mistanke om, at det "bare" handler om, at politiet skal generere flere penge til statskassen i form af bøder for mindre forseelser. Det er åbenbart blevet almindelig praksis at gøre sådan. Et lignende morsomt eksempel er sagen om parkometer-aktivisterne, der var fremme for et par måneder siden:

NEW HAMPSHIRE: Højesteret i den amerikanske stat New Hampshire har fået en lidt speciel sag at tage stilling til, beretter The Telegraph. Sagen er indbragt af myndighederne i byen Keene med 22.000 indbyggere. Myndighederne er trætte af at miste store summer i parkeringsbøder, fordi en borgergruppe har taget kampen op med byens parkeringsvagter og fylder parkometrene rundt i byen, lige før vagterne skal til at udskrive bøder. Det har stået på i nogle måneder nu og har kostet den lille by op mod en halv million kroner. Gruppen bag aktionen udspringer af en bevægelse for at få flere til at flytte til New Hampshire, og ellers drejer det sig ifølge en talsmand bare om at give bilisterne en positiv oplevelse.

(http://www.fyens.dk/klodenrundt/Parkometer-aktivister-for-hoejesteret/ar...)