Nyhed
Læsetid: 3 min.

Politisk flertal vil undersøge indsattes patientrettigheder

En række partier undrer sig over, hvorfor indsatte i landets fængsler ikke er omfattet af sygesikringen. Ordførere fra begge regeringspartier, SF og Enhedslisten vil nu se på, om systemet skal laves om
Indland
1. december 2014
Fængselslægerne er i dag ansat af fængslet og dermed ikke en del af det almindelige sundhedsvæsen. En ordning, der kritiseres af DIGNITY – Dansk Institut mod Tortur – og den retspolitiske forening KRIM for at stille lægerne i en loyalitetskrise mellem de indsatte og fængslets ledelse.

Fængselslægerne er i dag ansat af fængslet og dermed ikke en del af det almindelige sundhedsvæsen. En ordning, der kritiseres af DIGNITY – Dansk Institut mod Tortur – og den retspolitiske forening KRIM for at stille lægerne i en loyalitetskrise mellem de indsatte og fængslets ledelse.

Tor Birk Trads

Et flertal i Folketinget vil nu have undersøgt sundhedsforholdene nærmere for indsatte i danske fængsler.

Reaktionen kommer, efter Information i weekenden kunne fortælle, at forholdene på flere punkter halter efter det øvrige sundhedsvæsen. Indsatte i danske fængsler er ikke omfattet af sygesikringen, og fængslerne har derfor deres eget sundhedssystem, som af fagfolk betegnes som gammeldags og potentielt farligt for de indsattes sundhed.

»Fængslerne har bygget et parallelt sundhedsvæsen op, og jeg synes, vi skal tage en drøftelse af de her forhold for at se, om der skal justeres på de indsattes rettigheder og gøre systemet mere nutidigt,« siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

Kritikken af fængslernes sundhedsbetjening går blandt andet på, at de indsatte ikke har retten til frit lægevalg, og at fængslerne kommunikerer dårligt med det omgivende sundhedssystem, hvilket kan føre til svigt i sygeplejen.

De radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen, undrer sig også over, at de indsatte ikke er omfattet af sygesikringen.

»Rent principielt ser jeg det gerne ændret. Vi lever i et land, der yder universelle sundhedsydelser, og det er da underligt, at man ikke har samme mulighed for at få god og faglig sundhedsbehandling, fordi man er frihedsberøvet,« siger Jeppe Mikkelsen.

Han tilføjer dog, at det formentlig vil være dyrt at ændre systemet. For eksempel vil det kræve ekstra ressourcer, hvis de indsatte skal køres til en praksis uden for fængslet, hver gang de vil til lægen. Han vil tage kritikpunkterne med til de næste forhandlinger om Kriminalforsorgens økonomi, som dog først går i gang i 2016.

’En by i Rusland’

Retsordførerne Karina Lorentzen og Pernille Skipper fra henholdsvis SF og Enhedslisten vil nu begge spørge justitsminister Mette Frederiksen (S) om, hvorfor de indsatte ikke er omfattet af sygesikringen.

Karina Lorentzen mener, det er problematisk, at fængslerne skal betale for de indsattes sygepleje både inden for murene og hos eventuelle speciallæger og psykologer uden for fængslet. Særligt, når en undersøgelse i januar viste, at ni ud af ti varetægtsfængslede i Vestre Fængsel havde en form for psykisk lidelse. Hun foreslår, at det i stedet bliver regionerne, der overtager lægebetjeningen af de indsatte inde i fængslerne.

»Fængslerne er selvfølgelig opmærksomme på deres sundhedsudgifter. Men det betyder, at muligheden for at modtage behandling uden for fængslet er en by i Rusland,« siger Karina Lorentzen.

Fængselslægerne er i dag ansat af fængslet og dermed ikke en del af det almindelige sundhedsvæsen. En ordning, der kritiseres af DIGNITY – Dansk Institut mod Tortur – og den retspolitiske forening KRIM for at stille lægerne i en loyalitetskrise mellem de indsatte og fængslets ledelse. Enhedslistens Pernille Skipper kan ikke se »et eneste lægefagligt argument imod«, at de indsatte skulle være omfattet af sygesikringen. Hun fremhæver desuden, at det vil være bedre i overensstemmelse med princippet om normalisering, altså at tilstræbe en så normal hverdag som muligt for de indsatte.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, kan godt forstå kritikken, men er mere forbeholden. Han ser udelukkelsen fra sygesikringen som en del af straffen for de indsatte.

»Man har bare ikke de samme rettigheder som lovlydige borgere, når man er frihedsberøvet. Vi er sådan set åbne for at diskutere en anden model, men den må ikke være dyrere end i dag,« siger han.

Socialdemokraternes Flemming Møller Mortensen mener, at de indsattes sundhedspleje har været et overset emne i dansk politik, fordi det falder mellem to stole, nemlig Justitsministeriet og Sundhedsministeriet, og ikke ligger højt på den politiske dagsorden.

»Jeg kan se, at vi ikke har haft en diskussion om sundhedstilbuddene til de indsatte på Christiansborg siden 2009. Men med jævne mellemrum skal vi som politikere prøve at tage tyren ved hornene i forhold til de små enklaver, vi ikke beskæftiger os med i vores hverdag, og se, om udviklingen har stået stille,« siger han.

Flemming Møller Mortensen vil nu indbyde en række eksperter til et møde i Sundhedsudvalget for at blive klogere på, hvor der eventuelt kan laves forbedringer, og hvilke erfaringer der findes fra andre lande.

Serie

Dømt til dårlig behandling

Seneste artikler

 • Da overlægens kritik forstummede

  23. december 2014
  Allerede for 30 år siden advarede overlæge Jørgen Ortmann om ’umenneskelig’ behandling af de indsatte i Anstalten ved Herstedvester. Til hans store fortrydelse førte kritikken ingen forandringer med sig. Til gengæld blev han fyret, og synet på de indsatte har ikke ændret sig siden da, mener han
 • ’Jeg kan ikke længere lide at stå med ryggen til andre indsatte’

  22. december 2014
  Martin Hansen fik kastet kogende olie i ansigtet af en medindsat i Nyborg Statsfængsel. En fængselsbetjent, der overværede overfaldet, takkede efterfølgende ja til et tilbud om psykologhjælp, mens Martin Hansen aldrig fik tilbuddet. I dag tør han ikke være i rum med for mange mennesker. ’Ekstrem forskelsbehandling,’ siger professor
 • Ministerium undersøger forskelsbehandling af indsatte

  19. december 2014
  Sundhedsminister Nick Hækkerup vil have undersøgt, om indsatte i danske fængsler fremover skal have mulighed for at søge om erstatning for fejlbehandling gennem Patienterstatningen ligesom andre borgere
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En fuldkommen latterlig problemstilling - selvfølgelig skal folk i fængslerne bevare deres sygesikring, ligesom sygesikringen i øvrigt igen skal bringes tilbage til den nationale standard i stedet for den dårligere EU-ordning. Vi kan ikke leve med at forringe vilkårene for danske borgere, blot fordi de er ringe andre steder.

Peter Hansen, lars abildgaard, Henrik Christensen, Carsten Mortensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Uden at jeg ved, hvad sygesikringen er, hvem der har lavet den og hvorfor, kan jeg da godt undre mig over denne forskel på borgerne.

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, kan godt forstå kritikken, men er mere forbeholden. Han ser udelukkelsen fra sygesikringen som en del af straffen for de indsatte.

Og hvis de er ved at krepere, og lægen er et pjok, der forsømmer sit ansvar - ja så må de jo bare krepere. Det må de tage med som en del af straffen.

Karsten Lauritzen skulle tage og læse Information, for enten er han tilstrækkeligt uinformeret - eller også er manden uhørt kynisk - selv for en V-politiker.

/O

Anne Eriksen, Peter Hansen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Henrik Christensen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

"Vi er sådan set åbne for at diskutere en anden model, men den må ikke være dyrere end i dag"

Han siger vist at sygeforsikringen af fanger kontra dem udenfor, har været underlagt spareprogram.

Anne Eriksen, lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Ifølge venstre er det en del af straffen hvis man bliver syg i fængslet og dør.

Med den holdning er det jo ikke svært at forstå deres umenneskelige angreb på de 2 mill dårligst stillede i danmark.

Man må jo håbe at nogle af dem som tidligere har valgt de neoliberale begynder at få øjnene op for den trussel de udgør mod folket.

Peter Hansen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

Det helt sygt, hvilket selvfølgelig også gælder Venstre, hvis Venstre mener, at samfundet kan straffe indsatte ud over det, de er dømt til.

Og jeg syntes faktisk, det er så sygt, at jeg slet ikke tror, at Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, er så svagt fungerende, at han har sagte dette. I så fald er han jo fuldstændig uegnet, ikke blot som retsordfører men også som politiker i et retssamfund.

Carsten Mortensen, Henrik Christensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Majbritt Nielsen

Problemet kan opstå, da lægen er ansat af fængsels væsnet. Og derfor kan have loyalitets problem kan opstå.

I stedet burde lægen være ansat i regionerne som ansatte på hospitalerne er.
Men om fangerne skal fragtes rundt til forskellige læger i omegnen?
Det kan man så diskutere.

Henrik Christensen

Nogle læger kan besøge plejehjem, sikkert også fængsler. Hvad der så kan foretages der, afhænger jo af udstyret, men her må regionerne jo finde ud af hvad der er mest hensigtsmæssigt - flytte fangerne eller indrette mere avancerede konsultationer. Der er sikkert en del der bør ske på hospital, og en masse kasse-tænkning på tværs af behandling og transport myndigheden...

Uanset hvad, så er den dømte straf indespærring, ikke helbredsforringelse...

Det er muligt sundhedssystemet i fængslerne trænger til at blive gået efter i sømmene. F.eks. virker det uhensigtsmæssigt at det sundhedsfaglige personale er ansat af fængslerne direkte.

Men at de skulle være omfattet på samme vis som ikke-fængslede, er vist ikke realistisk. Jeg kan da i al fald levende forestille mig indsatte der vil deres "egen læge" i Skagen, selvom de er fængslet i København. Nok især i sommerhalvåret.

Man kan vel også argumentere for at deres forhold på visse områder er bedre end dem udenfor murene. Umiddelbart virker det i al fald som om ventetiden på en alm. konsultation er væsentlig mindre end hos min læge.

Mig bekendt er muligheden for externe undersøgelser og behandlinger da heller ikke ringere end for resten af befolkningen.

Arne Kruse Nielsen

Temmelig entydig Borgeren taget i forvaring - mister folkepensions andele også. Tælleren gælder KUN som fri borger i samfundet. Optælling starter fra 15. leveår og man skal opnå 40 år som fri borger og på dansk grund for 100 % FP-ret. Er ophold under 5 år udbetales der ikke noget. Service i forvaring gælder også ikke danskere.