Nyhed
Læsetid: 3 min.

Professor: Kommissionen viser stor empati over for Loft

Den daværende departementschef i Skatteministeriet brød loven, da han ’involverede’ sig i den famøse skattesag. At det ifølge kommissionen skete uagtsomt, er en af de mest overraskende konklusioner, siger juraprofessor
Indland
4. november 2014

Den tidligere departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, der har næsten to årtier bag sig i den offentlig administration som topembedsmand, handlede i strid med loven under behandlingen af Helle Thorning-Schmidt og hendes ægtefælle Stephen Kinnocks skattesag. Men det skete uagtsomt. Det konkluderer den såkaldte Skattesagskommission i sin beretning, der i går blev afleveret til justitsminister Mette Frederiksen (S) af kommissionens formand, landsdommer Lars E. Andersen.

Netop det forhold, at kommissionen mener, at Peter Loft handlede uagtsomt, er en af de mere overraskende dele af de såkaldte bevis- og ansvarsvurderinger i beretningen, mener Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret på Københavns Universitet.

»Kommissionen kommer frem til, at Peter Loft har overtrådt loven, men han gjorde det ikke med vilje, men tilsyneladende i en god mening. Kommissionen viser i mine øjne her ret stor empati over for Peter Loft: Han gik over stregen, men han gjorde det egentlig bare, fordi han ville sikre, at alt var ekstra vandtæt. Der var en faglig interesse og ikke en politisk interesse for sagen. Den forklaring har kommissionen købt,« siger Michael Gøtze.

Kommissionen konkluderer, at Peter Loft handlede i strid med den såkaldte kompetenceregel i skatteforvaltningsloven. Reglen foreskriver, at en skatteminister ikke kan »træffe afgørelse om en ansættelse af skat«.

Det gælder således også det ministerium, ministeren råder over. Ifølge Loft selv involverede han sig i sagen for at undgå, at afgørelsen kunne kritiseres. Den forklaring tager kommissionen til efterretning.

Men Peter Loft afholdt en række møder med SKAT København, hvor han ikke kun diskuterede »regler og praksis af betydning for sagen, men i høj grad også faktum i sagen og måden, som sagen blev oplyst på,« skriver kommissionen.

Der er dog ikke grundlag for at konkludere, at Peter Loft overtrådte skatteforvaltningsloven forsætligt, vurderer kommissionen.

Men kommissionen fastslår, at Peter Loft »med den viden og de kvalifikationer, han besad, burde have handlet anderledes«, skriver kommissionen: »Han har således handlet uagtsomt.«

Michael Gøtze mener, at det er en »overraskende mild taksering« i forhold til, at Peter Loft er en person, »som udefra set burde have kendt disse regler«:

»Hvis Peter Loft kan få den slags syndsforladelse, så er min vurdering, at mange embedsmænd i så fald ville kunne få samme syndsforladelse. Peter Loft var jo en dreven og erfaren departementschef og i øvrigt jurist med ekspertise i netop skatteret,« siger Michael Gøtze.

Loft: Jeg overtrådte formregler

Kommissionens arbejde endte også et andet sted, end det begyndte, vurderer Michael Gøtze. I kommissionens opdrag står der, at den skal undersøge, om nogen har »søgt at påvirke afgørelsen« af statsministerparrets skattesag.

»Men kommissionen gør alt, hvad den kan for ikke at skrive noget om magtfordrejning,« siger Michael Gøtze og fortsætter:

»Det kan kun udledes indirekte af beretningen, at Peter Loft er frifundet for forsøg på magtfordrejning. Men der ikke nogen direkte stillingtagen noget steds til det spørgsmål i kommissionens ansvarsvurdering. Man skriver ikke engang, at det ikke kan lægges til grund, at Peter Loft har forsøgt at påvirke sagen og dermed gjort sig skyldig i magtfordrejning. Man går i en stor bue uden om det helt afgørende punkt rent juridisk,« siger Michael Gøtze.

Peter Loft pointerer også selv, at sagen oprindeligt drejede sig om, hvorvidt nogen udøvede magtfordrejning.

»Og det siger kommissionen, at det har jeg ikke, og det er jeg glad for. Det synes jeg, at pressen er hurtig til at springe over. Men jeg får kritik på nogle felter, og det er man jo aldrig glad for,« siger Peter Loft til Ritzau.

Han indrømmer dog, at han har overtrådt »nogle formregler« for, hvordan sagsbehandling skal finde sted.

»Kommissionen siger, at jeg ikke har blandet mig i sagen, men at jeg har fulgt den for tæt. Jeg har ikke blandet mig utidigt, og derfor er der ikke nogen, der har lidt skade af det her. Ingen har fået en dårligere retsstilling af det, jeg har gjort,« siger Peter Loft til Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Kommissionen kommer frem til, at Peter Loft har overtrådt loven, men han gjorde det ikke med vilje"

Dette er dansk lovgivning, når den er virkelig fornem.
I de fleste retsstater i verden er der to muligheder i retssystemet.
Skyldig eller uskyldig.
I Danmark har vi en tredje mulighed.
Man kan dømmes en lille smule skyldig.

morten Hansen, John Victor Lorck, Hanne Ribens, Else Damsgaard, Torben Lund, Kaj Spangenberg, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Bodil Waldstrøm, Torben Nielsen, Carsten Mortensen, Laust Holst, Søren Roepstorff, Jens Erik Starup, Lene Christensen, lars abildgaard, Andreas Trägårdh, Henrik Darlie, Preben Haagensen, Holger Madsen, Peter Ole Kvint, erik mørk thomsen, Katrine Visby, Mette Hansen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

gælder det så også almindelige danskere???? Latterligt at tænke på, at et parti som Venstre går ind for lavere kriminel lavalder!!!

Malan Helge, Torben Lund, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Torben Nielsen, Carsten Mortensen, Søren Roepstorff, Ole Nielsen, Merete Jung-Jensen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Andreas Trägårdh, Henrik Darlie, Holger Madsen, Benny Larsen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar

Ligesom i lægeverdenen udvises der her loge-solidaritet.

Arne Lund, Leif Høybye, Torben Lund, Kaj Spangenberg, Janus Agerbo, Anne Eriksen, Estermarie Mandelquist, Lene Christensen, Merete Jung-Jensen, Preben Haagensen, Mette Hansen og Katrine Visby anbefalede denne kommentar

>>jeg stak en nødløgn, men ikke med vilje<< :udvidet branding for Justitsen.

Carsten Mortensen, Søren Roepstorff, Lene Christensen, Rasmus Kongshøj og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Jamen, Loft ville bare sikre, at alt var i rette orden når Venstres spinberedskab skulle gå i gang med den afgørelse Loft mente endte i medierne. En antagelse der dog viste sig, at være forkert.

Jens Jørn Pedersen

Skulle skattesagskommisionen ikke være uvildig? Jeg spørger bare!
Det er en ommer!

Torben Nielsen, Kaj Spangenberg, lars abildgaard, Lene Christensen, Andreas Trägårdh, Mette Hansen og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Bevidst lovbrud

er som udgangspunkt strafbart.

Og det er jo set før at djøffere dækker over djøffere.

Ja, der foreligger dokumentation for. at fagforeningen DJØF har begået afpresning mod borgere, der blandt andet medvirkede til at dække over DJØF-chefer, herunder departementschef Peter Loft.

Kaj Spangenberg, Lene Christensen, lars abildgaard, Mette Hansen, Holger Madsen og Henrik Darlie anbefalede denne kommentar

aha - en djøf-kommision

Arne Lund, Kaj Spangenberg og Lars Jorgensen anbefalede denne kommentar

Mørkelygten har været i brug - igen igen. Troels, Peter og alle de andre er kun en anelse gravide. Man tror ikke på dem, men tror på dem - alligevel.
Det skal man fandeme være en rutineret DJØF'er for at kunne forstå logikken i.

Torben Lund, Kaj Spangenberg, Lars Jorgensen, Ivan Gullev, Bodil Waldstrøm, Lene Christensen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

- En af de mest overraskende konklusioner, siger juraprofessor.

Det behøver man sgu ikke at være juraprofessor for at konstatere. :-)
Gid den danske medieverden vil vågne op og være demokratiets vagthund igen. :-(

John Victor Lorck, Else Damsgaard, Kaj Spangenberg, Anne Eriksen, Bodil Waldstrøm, Estermarie Mandelquist, Ole Nielsen, Carsten Mortensen, Søren Roepstorff, Mette Hansen, Lene Christensen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Nu er det jo sådan, at enhver idiot er uskyldig, indtil det modsatte er bevidst.

Dette gælder alle idioter, gælder det også den tidligere Peter Loft. Også selv om netop han vidste, eller burde kunne vide, at han brød loven.

Og netop dette er underligt, for normalt er man strafberettiget, hvis man vidste, eller burde kunne vide, at det man gjorde, er ulovligt.

Leif Høybye, Janus Agerbo, Mette Hansen, Lene Christensen og Ole Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvis historien blev skrevet rigtigt ville det med tydelighed fremgå at dette ikke er usædvanligt, men blot en gentagelse af magtens selvforståelse.

Der er kun en vej ...jag dem tilbage i de huller de kom ud af og minimer dem i processen.

Jens Jørn Pedersen

Korruption er ikke blot penge under bordet, der er også kammerateri og gensidig støtte!

Henning Søndergaard, Britta Hansen, Torben Lund, Kaj Spangenberg og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar

Nogen skal vel udvise empati for Peter Loft. Den eksregering, der burde tage ansvaret, har alt for travlt med at dække over sig selv, til at bakke op om deres ansattes omdømme. Peter Loft får lov til at stå som den eneste, der har handlet lovstridigt. Kun embedsmændene kommer til at tage konsekvenserne af den sag, der i høj grad hjælp Lars Løkke i valgkampen.
Det er bekymrende om ikke forventeligt, at Venstre nu pure frikender den tidligere skatteminister, og ofrer en dygtig departementschef. Enten har Venstre ikke forstået, at det er ministerens ansvar, at embedsværket handler efter lovens bogstav, eller også er de totalt uden moralsk integretet. Partiets reaktion efter rapportens offentliggørelse viser, at man egentlig synes, der ikke var en sag rent politisk, men at ministeriet nok var synderen. Peter Loft blev departementschef under Poul Nyrup og fortsatte under VK regeringen indtil skandalen blev klar for enhver. Ingen spørger, hvorfor han frivilligt - og meget sandsynligt i sådan en sag - skulle sætte sin karriere på spil? På intet tidspunkt har Loft modtaget den støtte, han var berettiget til fra sin daværende chef, hvis uskyld burde afhænge af Peter Lofts håndtering af sagen. Tvært imod har Venstre siden regeringsskiftet undsagt adskillige ministeriers moralske habitus, og forårsaget såvel ministerafgange som topembedsmænds afgang. Ingen har sat spørgsmålstegn ved VK regeringens ansvar for ministeriernes fremgangsmetoder, men sluger råt Venstres forsøg på at give det indtryk, at det samlede embedsværk skulle have taget magten. Det er selvfølgelig også meget bekvemt i en situation, hvor man tæt på en valgkamp skal forsvare indtil flere kommissionsundersøgelser samt mistanke om partipolitisk pres på ministerierne. Politikerne råber højt, embedsmændene har ikke samme luksus. Jeg kan godt forstå Løkkes ønske om en blå flertalsregering!

Hanne Ribens, Kaj Spangenberg og Ole Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Kære Vibeke Hansen
Ved at følge kommissionens arbejde er det blevet klart, at det ikke var uvildigt.
Som Helle Thorning siger, så er der nogen, der ikke siger sandheden.
Venstre har fået lov til at ryste sagen af sig og Peter Loft er blevet prügelknabe. Kommissionen har syntes, at det var lidt synd for ham, men han har også dummet sig ikke uforvarent, men bevidst.

Malan Helge, Olav Bo Hessellund, Kaj Spangenberg og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar
Bodil Waldstrøm

Der er meget, der er skjult under overfladen, og som ikke er blevet opklaret og nok aldrig bliver det: Hvem lækkede til BT? Hvem sendte anonymt brev til kommissionen? Hvem brød ind i kommissionens lokaler og fjernede computer og usb-stik? - Jeg vil også gerne vide, hvorfor BT egentlig gik ind i denne sag og skrev om statsministerkandidaten LIGE op til valget? Hvem havde planlagt det? Det hele virker som en meget dårlig TV-serie, som ingen afslutning får.

Klaus Flemløse, Malan Helge, John Victor Lorck, Else Damsgaard, Kaj Spangenberg, Lars Jorgensen og Jens Høybye anbefalede denne kommentar

Man skal ikke forvente at Peter Loft nu fortæller sandheden om, hvem fra venstre der udleverede oplysninger til BT.
Peter Loft kender spillereglerne.
Og der står meget på spil for ham.
En retrætepost i et hjørnekontor og pension.
Og det skal såmænd nok gå.
Den empatiske landsret dommer har ikke været så hård ved Peter Loft.
Eller andre for den sags skyld.
Undertegnede synes at det flot at retssystemet har vist sig fra sin bedste side.
En stor forståelse og tolerance for anklagede.

Venstre er eksperter i at tørre skyldspørgsmål af på enkeltpersoner, som regel nogen, der IKKE er skyldige. For hvem tror, at det er Loft, som iværksætter dette plot alene, hvad med indbruddet
Resten er bare ramt af midlertidig demens og som Bodil Waldstrøm skriver, hvad med indbruddet i kommissionens lokaler?
Forhåbentlig er der en kvik journalist eller en medarbejder, der vil give denne komedie en ordentlig slutning. Kan vi overhovedet regne med noget andet end politikerlede?

Malan Helge, Olav Bo Hessellund, Bodil Waldstrøm og Kaj Spangenberg anbefalede denne kommentar

Mette Hansen.
"Latterligt at tænke på, at et parti som Venstre går ind for lavere kriminel lavalder!!!"

Ja. Noget selvmodsigende.
Tages kriminalitet i opløbet.
Så får de jo nok ikke senere en politisk karriere i partiet Venstre.

Kaj Spangenberg

Hvis ikke lige dette er politisk tragisk og en hån imod almindelige menneskers dømmekraft, så er det da en komedie af rang!

Birgitte Gøtzsche, John Victor Lorck, Leif Høybye og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar

Kommissionens navn skulle oprindelig have heddet Hvidvaskekommissionen. Da det det blev en undersøgelses kommission , hvor de indkaldte vidner kunne afgive forklaring, uden at være under vidne ansvar, vidste man at det ville være spild af tid og penge undtagen for kommissionens medlemmer. Total komedie.

Jeg kan se at Arnfeldt, spindoktoren der tilbød Extrabladet historien før BT fik den, nu mener, at han er blevet frifundet... Jeg forstår ikke, at de fleste accepterer, at BT kan give kildebeskyttelse som begrundelse for ikke at fortælle, hvem der lækkede oplysningerne. -BT beskytter jo magten, VK regeringen, og kildebeskyttelse er normalt noget, man bruger for at beskytte kilder, mod dem der sidder på magten!

Klaus Flemløse, Malan Helge, Olav Bo Hessellund, Bodil Waldstrøm og Jens Høybye anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Henrik Leffers - Ja, det her minder jo om Alice i Eventyrland, hvor tingene vendes på hovedet.

Borgerlige rettigheder som kildebeskyttelse, ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og indsigt i forvaltningen var oprindeligt tænkt som borgernes beskyttelse mod overgreb fra magten. I dag vendes de enten MOD befolkningen eller begrænses.

En ny opgave for Jesper Tynell!

Ingen tvivl om at denne afgørelse, kan have afsæt i kammerateri og gamle/nye venners klub, men der er også den mulighed, at afgørelsen skyldes selverkendelse. Kammeraterne/vennerne ved at de alle sammen mangler noget i deres intelligens - en form for handicap, og den slags bør man jo tage hensyn til i den slags afgørelser.

Christian Meyer Nielsen

Mette Hansen spørger: "gælder dette også for almindelige mennesker????". Til det spørgsmål er svaret ja. Det gælder eksempelvis for store dele af straffeloven at man ikke straffes for uagtsom adfærd.

Tja, hvad skal man så mene efter dette?

Nu er det politisk anerkendt at stikke en nødløgn, hvilket kom chefer til gode i justitsministeriet, og siden ikke politisk anfægtet eller tilsidesat, som noget uhørt demokratisk for et demokrati, og som derfor danner præcedens for alle i dagens Danmark.

- Lyv lige så lystigt du vil i de danske retssale, og undskyld dig med; "retten til nødløgnen", det nemlig straffrit!

Endvidere er alle nu også omfatte af, "den gode hensigt", - uagtet at den gode hensigt også indbefattede, redigering af Skats formulering omkring deres afgørelse af HTS skattesag, - som ikke var en skattesag alligevel, fordi der ingen sag var at komme efter, men den "tilbudte" tekstændring havde man gerne set indført i stedet for Skats egen, der ikke indeholdt noget ulovligt vedrørende skatteforholdene for HTS parret!

Dansk retsvæsen er nu sunket så dybt, at bananstatsniveauet er nået, men politisk og juridisk hjælp fra såvel politikere som forhenværende dommere.

Espen Bøgh.
Den empatiske landsrets dommer som ledede kommissionen er ikke forhenværende.
Desværre.
Han skal tilbage til landsretten i Viborg og passe sit arbejde.
Gad vide om han udviser den samme empati overfor f.eks. bankrøvere, voldsforbrydere, alfonser, skattesnydere, flugt billister og lignende.
Som han udviser overfor suspekte embedsmænd og politikere.

@ Ole Nielsen

Det er rigtigt, at dommeren i skattesagen skal tilbage til sit gamle job i Viborg, og han havde intet med Morten Bødskov og hans embedsmænds at gøre, det var derimod en pensioneret dommer der udlagde teksten om "nødløgnen", som embedsmændene var berettiget til, og hang sammen med det aflyste besøg i "fristaden" på Christianshavn.

Ja vi må håbe på empatien breder sig til og for "almuens" mennesker.

Hykleriet kender åbenbart ingen grænser ! Lasse Jensens kommentar i dagens avis skærer forskellen på det (u)lovlige og det (u)hæderlige ud i pap: bare fordi der ikke er en lov der forbyder handlinger, kan man godt gøre noget forkert.
Hver gang især politikere og andre i de øverste samfundslag gør noget uhæderligt, undskylder de sig med at det ikke er ulovligt - og reaktionerne kommer straks: vi skal have flere regler ...
Tillidstabet er markant.
Venstre er ved at udvikle sig til en forening hvor ingen midler er for uhæderlige for at nå målene... folketingsmedlemmer og ministre, der ikke forstår at opføre sig ordentligt - hæderligt. Som flere formentlig husker måtte Anders Fogh R. gå af på grund af kreativ bogføring, Troels Poulsen "troede" at en ministergave var personligt til ham - hans andel af smædegruppen under sidste valgkamp kendte stort set ingen grænser for modbydeligheder, Løkke smyger sig ud af utallige fiflerier for skatteborgernes regning. Der er tilsyneladende ingen grænser for grådigheden og den anløbe moral hos venstrefolkene: går den så går den.
Det værste er at de tilsyneladende har folkelig opbakning(!)

Klaus Flemløse

Jeg er meget i tvivl om rimeligheden i Skattesagskommissionen frikendelse af Venstre, Skatteministeriet herunder Peter Arnfeldt og Lars Løkke.

Ekstrabladet(EB) har indicier for, at der har været tæt kontakt mellem EB og Peter Arnfeldt. Disse indicier består af referater for en række telefonsamtaler og telefonlister, som Skattesagskommissionen ikke har tillagt vægt.

I forbindelse med Troels Lund Poulsens oprettelse af en konto til frivillig indbetaling af skat, var Peter Arnfeldt involveret. Sagen om denne konto var et forsøg på at latterliggøre oppositionen, altså magtfordrejning.

http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2013/04/03/145749.htm :
” Peter Loft (PL): - Peter Arnfeldt (Troels Lund Poulsens daværende spindoktor) var ret involveret i det (arbejdet med at oprette kontoen til frivillig indbetaling af skat).

Tidligere journalist ved Ekstra Bladet Jan Kjærgaard vidnede som den første for Skattesagskommissionen. Han fortalte, at pointen med den frivillige konto var at få den daværende oppositions ledere, Helle Thorning og Villy Søvndal, ud af busken.

Der ville næppe komme ret mange penge ind på kontoen, siger Peter Loft. - Men jeg mener ikke, der er noget illegitimt i det, siger Peter Loft om hvorvidt oprettelsen af en sådan konto var en gimmick og uden for, hvad et ministerium kunne være med til.”

Der er indicier for, at der er et link Skatteministeriet, BT og TV2 , idet Peter Arnfeldt kone var nyhedschef på TV2. I forbindelse med offentliggørelse af Agterskrivelsen holder en reportagevogn uden for Skatteministeriet og Frode Holm’s bopæl:

http://embed.scribblelive.com/Embed/v5.aspx?Id=74871&Page=1&ShowComments...
” Vi er nu frem ved et møde 16. september 2010, dagen hvor agterskrivelsen underskrives. EA: Jeg fyldes med stor undren over, at TV2 holder med en sendevogn udenfor - og holder også med en sendevogn ude hos Frode Holm (Thornings revisor). For mig bekendt var det en meget lille personkreds, der kendte til datoen.”

”Udspørgeren: Hvorfor TV2 holder dernede, ved jeg ikke. Men Peter Arnfeldts (Troels Lund Poulsens daværende spindoktor) kone er jo nyhedschef på TV2.”

Peter Christensen, fhv. Skatteminister har på et tidspunkt udtalt sig til TV om Helle Thornings skattesag, hvor der blev antydet uhæderlighed/skattespekulation. Desværre kan jeg ikke finde et link til denne udtalelse.
……..
…….
Jeg har engang været medlem af Venstre. I forbindelse med en valgkamp bruges der meget tid på at indsamle smuds om andre partier. Derfor har der været bestræbelser i Venstres vælgerforeninger for at finde smuds om Helle Thorning og det har efter al sandsynlighed været styret af Venstres Sekretariat, Venstres folketingsgruppe og Lars Løkke.

Konklusion:
Venstre har været dybt involveret i at bruge HTS skattesag i forbindelse med valgkampen.

Venstre ,TV2 og BT har samarbejdet for at genere HTS og Socialdemokratiet.

Det har ikke været direkte ulovligt alt sammen, men helt sikker moralsk angribeligt.

Bodil Waldstrøm, Anne Eriksen, Jørn Petersen og Ole Nielsen anbefalede denne kommentar