Læsetid: 2 min.

Splittelse af familier kan stride mod menneskerettigheder

Jurister og organisationer advarer forud for torsdagens folketingsbehandling af regeringens nye asyludspil mod, at lovforslaget kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions beskyttelse af familiens enhed
20. november 2014

Inden førstebehandlingen af regeringens asyludspil advarer juridiske eksperter og flere organisationer politikerne om, at stramningen kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions beskyttelse af familiens enhed.

»Der er rigtig meget, der taler for, at det er i strid med menneskerettighedskonventionens artikel 8,« siger Peter Starup, der er lektor i jura på Syddansk Universitet.

Ifølge lovforslaget skal asylansøgere fra bl.a. Syrien først have krav på at få familiesammenføring efter et år, selv om myndighederne har vurderet, at de ikke selv kan være i hjemlandet på grund af krig og overgreb på civile. Ægtefæller og børn må derfor blive tilbage i det krigshærgede land uden mulighed for at blive familiesammenført. Sådan bliver den danske udlændingelov indrettet, hvis regeringens lovforslag om en stramning af asylreglerne bliver vedtaget.

Peter Starup henviser til, at staten ifølge artikel 8 i menneskerettighedskonventionen ikke kan nægte familiesammenføring, når det er forbundet med uoverstigelige hindringer for en familie at optage familielivet i et andet land: »Med lovudkastet ser vi det modsatte, nemlig at myndighederne vil hindre sammenføring af familien det første år, selv om familien ikke har et alternativt opholdsland. Når man laver et sådant lovudkast, hvis overensstemmelse med artikel 8 er tvivlsom, gør man det ud fra en kalkule om, at der endnu ikke er faldet dom i helt identiske sager.«

’Mærkeligt omvendt’

Jesper Lindholm, adjunkt ved Aalborgs Universitets juridiske afdeling, mener, at Folketinget bør afvise den del af lovforslaget, der omhandler familiesammenføring: »Inden Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol kommer med en afgørelse, kan de danske myndigheder have administreret konventionsstridigt i flere år. Det vil være ansvarligt af Folketinget at afvise denne del af lovforslaget for at undgå tvivlen om brud på Danmarks internationale forpligtelser,« siger han og tilføjer: »Det er i sig selv mærkeligt omvendt, at man fra myndighedernes side vurderer, at hjemlandet er så farligt, at flygtninge skal have beskyttelse, men samtidig mener, at det ikke er tilsvarende farligt for tilbageblivende familiemedlemmer.«

Dansk Flygtningehjælp beklager i sit høringssvar den begrænsede adgang til familiesammenføring, mens Amnesty mener, at »ordningen vil være i strid med retten til et familieliv«, med henvisning til artikel 8.

Justitsministeriet skriver i en bemærkning til lovforslaget, at lovforslaget er i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtigelser. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Mette Frederiksen (S).

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • steen Nielsen
  • Britta Hansen
steen Nielsen og Britta Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

... beskyttelse af familiens enhed. - og en 'familie' er åbenbart et éntydigt universelt begreb uanset tid og sted - og kulturkreds ...

Ole Chemnitz Larsen

Benægter også reelt at 20 er større end 10 som en flugtvej væk fra forhold i Justitsministeriet,

der som udgangspunk kriminelle, herunder en omfattende korruption.

Dette viser fakta på fakta fra Mette Frederiksens Justitsministerium.

Det er på grænsen af det ufattelige, at familiesammenføring bliver ved og ved og ved med at være et problem for skiftende danske regeringer. Med den ene hånd laver de lovgivninger, hvor den ene ægtefælle (før alene bofælle) skal forsørge den anden (her bliver familie mindste enhed overfor staten = dybt problematisk og stridende mod individet som bærende konstituent for demokratiet) og med den anden vil man nægte folk at blive ført sammen med deres familier. Og nu laver regeringen en Ninn Hansen på sig selv. Fantastisk politisk arbejde (ironi for dem der skulle være i tvivl).

Søren Blaabjerg

Beklageligvis ser det ud til at flertallet i den danske befolkning i denne henseende er helt på linie med Mette Frederiksen.
Stegt flæsk med persillesovs. Det´ baare deiligt! Så DANSK at det gør ondt

Udlændingestyrelsen har forbrudt sig længe mod Børnekonventionen og den europæiske menneskerettighedskonvention med justitsministeriets velsignelse.
Mange Danske børn forbydes at have et familieliv i Danmark hvis deres mor er under 24 år og når så dagen oprinder får de en pistol for panden og bliver afkrævet P.t. ca. kr. 51.000,- for at få deres borgerret, at få et familieliv i Danmark. Penge som skulle bruges til at integrere disse børn, som f.eks at købe tøj, udstyr osv. disse børn får ingen hjælp nogen steder fra, men skal finde sig i overgreb fra embedsmænd fra udlændingestyrelsen og det latterlige udlændingenævn hvor til man kan klage. Til dette nævn har man indkøbt en landsdommer som skulle være en garanti for seriøs klagebehandling, sagsbehandlerne optræder anonym, svarerne fra dette nævn er så latterlige at man lige så godt kan sende klagen til et cirkus.

Og så har vi Folketingets ombudsmand som lægger oppe i hængekøjen med hans 82 embedsmænd, han går helt uden om den varme grød, har besøgt hans facebook profil og der sker åbenbart ikke meget i denne institution.
Hele molevitten lider af den samme virus og sygdom som kaldes indavl.

Tue Juncker-Løndal

Jeg er ikke jurist. Jeg kender ikke lovteksten der er overtrådt, og jeg ved ikke hvilke paragraffer man kan straffes under. Jeg er derimod et menneske. Et menneske, der er uendeligt træt af dette lands politikere og deres (og vores) behandling af andre mennesker. Et menneske, der ikke forstår hvordan man kan overlade hele familier til død, tortur og lemlæstelse, samtidig med at man insisterer på krigen mod selvsamme mennesker. Et menneske, der ikke kan se, hvordan dét at lade kystvagten se på mens tusindvis af nødlidende mennesker, der har satset alt på et bræt, drukner i Middelhavets lune vande, er forskelligt fra blot at slå disse mennesker ihjel. Et menneske, der ikke forstår hegn i Bulgarien og asyldebat i Danmark, og et menneske, der forfærdes dagligt over den hårdhed, som vi øjensynligt er blevet udstyret med. Hvis disse karrierepolitikere så absolut vil i krig, skal jeg være den første til at opgive min overførselsindkomst for at få sendt dem til Irak med en hulens fart. For det er ikke i dette menneskes navn at dette land begår, og har begået, de talløse horrible forbrydelser, vi nu, som nation, står på mål for. »Fader! forlad dem; thi de vide ikke, hvad de gøre.« Lukas 24:34