Læsetid: 3 min.

Tyrkiet lægger pres på Danmark efter frifindelse af kurdere

I dag udløber appelfristen for byrettens frifindelser af de 10 kurdere, der var tiltalt for at samle ind til PKK. En sag, der har Tyrkiets fulde bevågenhed
Folk kan ikke straffes for politiske sympatier, men for kriminelle handlinger, og det kunne ikke bevises, at 10 kurdiske aktivister handlede i ond tro, da de støttede den kurdiske tv-station Roj TV økonomisk. Derfor blev de frikendt.

Jens Astrup/Ritzau Scanpix

4. november 2014

Det tyrkiske udenrigsministerium, hvis bistand til de danske myndigheders spørgsmål om en tyrkisk domstols mystiske løsladelse af den mistænkte attentatmand i Lars Hedegaard-sagen i bedste fald kan kaldes nøjsom, har nu udbedt sig en forklaring fra Danmark på Københavns Byrets frifindelse af de 10 danske kurdere, der var tiltalt for indsamling af penge til PKK under dække af tilskud til den kurdiske tv-station, Roj TV.

Kendelsen fra forrige onsdag viser, at retten ikke fandt det bevist, at kurderne samlede ind til PKK, der er på EU’s og USA’s terrorliste. At der ikke kan påvises ulovligt forsæt, fordi de tiltaltes påstand om, at de samlede ind til Roj TV uden at vide, om pengene gik videre til PKK, blev accepteret på grund af bevisets stilling.

Anklagemyndighedens appel-frist udløber i dag, og det kan være årsagen til, at det tyrkiske udenrigsministerium i sidste uge reagerede officielt på frifindelsen ved at lægge pres på de danske myndigheder i form af en skriftlig henvendelse, der ifølge den tyrkiske avis, Hürriyet, afkræver en forklaring på frifindelsen og gør gældende, at »bekæmpelse af og finansiering af terrorisme er en international forpligtelse for ethvert land, således også for Danmark. Derfor er information og en forklaring om forholdsregler mod finansiering af terrororganisationen PKK, herunder den aktuelle sags historie, blevet afkrævet de danske myndigheder«.

Den kurdiske labyrint

Uden for retslokalerne ser virkeligheden således ud: De kurdiske foreninger i København – og i Europa – støtter stort set alle det forbudte kurdiske arbejderparti, PKK, i kravet om politisk autonomi i Tyrkiets kurdiske provinser, simpelthen fordi det bogstav for bogstav også er de legale kurdiske partiers og organisationers program. Anklagemyndigheden har således ret i, at der er en sammenhæng mellem eksempelvis Dansk-Kurdisk Kulturcenter i Viktoriagade på Vesterbro og PKK’s væbnede guerillastyrke i Kandilbjergene mellem Irak og Tyrkiet.

Men den sammenhæng er politisk, ikke nødvendigvis organisatorisk. Kurdiske politikere og tillidsfolk kan være meget enige med PKK’s politiske program, men ikke enige i PKK’s militære praksis, som fra 1984 har været terror mod civile og militære mål.

Nogle kurdiske aktivister arbejder for de politiske mål, men ikke de militære midler. Andre gør utvivlsomt begge dele, men det skal så bevises, og det er denne distinkte forskel, byretten tog ad notam i frifindelserne 22. oktober.

Folk kan ikke straffes for politiske sympatier, men for kriminelle handlinger. Og det kunne ikke bevises, at de 10 tiltalte fra diverse kurdiske foreninger havde handlet i ond tro – altså med det formål at samle ind til PKK.

Appelsag er mulig

Om anklagemyndigheden appellerer til landsretten afhænger af en vurdering af frifindelsens holdbarhed – altså om indsamlerne kan have været i god tro. Særlig prekært er et afsnit, der omhandler en indsamlingsfest til fordel for indkøb af »gasmasker til guerillaen«.

Fire af de 10 tiltalte, der administrerede denne indsamling, påstod, at de 103.450 kroner ikke var gået til gasmasker, men til underskudsdækning af en ’newroz’-fest for det kurdiske nytår i Dansk-Kurdisk Kulturcenter på Vesterbro. Et beslaglagt håndskrevet regnskab, der viste at den omtalte fest faktisk gav et overskud på 53.000 kr. (og altså ikke underskud), forklarede de tiltalte med, at det var ’foreløbigt’ og derfor ikke omfattede en række andre udgiftsposter.

Den forklaring købte byretten, men hvis anklagemyndigheden vurderer, at landsretten ikke vil købe den, kan det føre til en appelsag.

Afstår anklagemyndigheden fra appel, udløses en række erstatningskrav – da de tiltalte blev anholdt i september 2012 blev ni af dem varetægtsfængsel i tre måneder, heraf flere uger i isolation.

Sagen mod de tiltalte udsprang af sagen mod Roj TV, der havde sendetilladelse i Danmark, og som den tyrkiske ambassade allerede i 2005 anmeldte til politiet for at være finansieret af PKK. Det danske radio- og tv-nævn frikendte tre gange, senest i 2008, tv-stationen, og fandt ikke grundlag for at inddrage sendetilladelsen. Først da statsminister Anders Fogh Rasmussen i 2009 søgte job som NATO-generalsekretær kom der skred i sagen – nu blev danske politifolk og anklagere sendt til Ankara, den tyrkiske avis, Sabah, meddelte, at en tiltale var på vej, og i september 2010 blev Roj TV’s kontor i København ransaget af politiet, der beslaglagde computere og mobiltelefoner. Daværende premierminister Recep Tayyip Erdogan sagde bl.a. i London, at indgrebet mod Roj TV var en del af en aftale om Tyrkiets accept af Anders Fogh Rasmussens NATO-job, hvilket Fogh har afvist.

Roj TV blev i juli 2013 dømt for støtte til PKK, og tiltalen mod de 10 frikendte kurdere var en udløber af Roj-sagen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det osmanniske rige gik efter sigende i opløsning på grund af at dets ledere var verdensfjerne og excentriske, og Erdogan drømmer jo om at blive den næste i rækken.

Rasmus Valentin

Denne sag er i luften tyk af orkestrerede politisk bagtanker, at det er absurd byretten skal afsætte det sidste punktum. Jeg vil æde min hånd på at der ikke kommer en appel fra anklagemyndigheden i denne sag, på trods af at politiets ressourcer ved aflytning og overvågning nærmest gjorde sagen stensikker med udgangspunkt i dommen fra sidste år fra Landsretten som satte direkte forbindelse mellem PKK og Roj TV.
Ergo burde det være en smal sag for byretten at påvise at en indsamling i Danmark til Roj TV er fortsæt til støtte af PKK. Terrorlovgivningen paragraf §114 giver så vide beføjelser til at dømme folk for, at selv organisationer der både udøver politisk virksomhed men samtidig har til hensigt at begå terorrhandlinger, at disse personer kan straffes med indirekte støtte til terror.
Dvs. man kan ikke blot henvise at en indsamling kun går til at støtte den politiske gren af et parti/organisation, da disse to ting ikke kan opdeles hvis en organisation har et element af terror i sig.
Men dommen er selvfølgelig belejlig for regeringen, hvor det ville have været absurd at have en straffesag kørende herhjemme mod herboende borgere, samtidig med at man side om side kæmper mod IS, I en krig hvor fjenders fjende hurtigt bliver venner.

Nu er Tyrkiet langt fra at være et demokrati og lige så langt fra normal retssikkerhed. Og en række aktuelle sager i de sidste år har vist - også om korruption, at landet ganske hastigt bevæger sig længere og længere væk fra både begge dele og fra det EU-medlemskab, som Georg W. Busch lovede dem.

Så er det rigtigt, at prisen for Tyrkiets accept af Danmarks lille kontorbestyrer i Nato var, at disse kurdere skulle dømmes og udvises til straf i Tyrkiet. Ligesom Tyrkiet selv gør alt for at knuse, det tyrkerne kalder bjergtyrkere (kurdere).

Men dette mellemværende må Venstre og Fogh Rasmussen selv afklare med Tyrkiet, for det er ikke noget, der kommer Danmark og danskerne ved.

Men ser man på de 2 sager, den kurdersagen og Lars Hedegaard-sagen. Så er det tydeligt, at hvor kurdersagen var en ualmindelig uretfærdig handling mod disse kurdiske gamlinge, så er Lars Hedegaard-sagen et spørgsmål om bevidste provokationer og ikke om noget som helst andet. Derfor er det jo også ret ligegyldigt, om denne sag skal belaste danske domstole.

Kaj Spangenberg

En tyrkisk domstol løslod den formodede attentatmand imod Lars Hedegaard i stedet for at udlevere ham til retsforfølgelse i Danmark.
Et passende dansk svar må være at give den kurdiske tv-station ROJ ny sendetilladelse.

Preben Haagensen, lars abildgaard, Jens Falkesgaard, Martin Schou, Erik Jensen , Niels Engelsted og Morten Kjeldgaard anbefalede denne kommentar

Hvis nogen kan anvise en måde hvorpå man i praksis kan støttte Roj Tv, eller en tilsvarende kurdisk kanal, økonomisk, vil jeg da overveje at gøre det.
Ikke nødvendigvis af sympati med alt de foretager sig, men slet&ret af hensyn til informationsfriheden, der tilsiger at der bør være en sådan kanal, gerne med base i Danmark eller andetsteds i Europa.

Så hvis nogen kan anvise et kontonummer? Så får vi se om jeg skal møde op i Byretten af den grund - eller fordi jeg har skrevet dette?

Jeg støtterne kurdernes kamp for en selvstændig stat, hvilken størrelse den skal have og om det i forhold til Tyrkiet for visse områder kun kan blive til et udvidet selvstyre, det er så lidt oppe i luften så og sige...men det må stå helt klart, at tyrkenes hidtidige politik er et levn fra fortiden og aldeles uantageligt... tyrkerne må modernisere deres syn på sig selv og omverdenen.

Jens Falkesgaard, Morten Kjeldgaard og Mikael Nielsen anbefalede denne kommentar
Morten Vesterbro-Hansen

Tyrkiet siger:

»bekæmpelse af og finansiering af terrorisme er en international forpligtelse for ethvert land, således også for Danmark.«

Jeg siger:
Kik i et spejl.

Mikael Nielsen, Preben Haagensen, Torben K L Jensen, ellen nielsen, Martin Schou og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

Ikke noget at sige til at Tyrkiet at fortørnet
Danmark løber jo fra de aftaler, som Fogh har indgået med Tyrkiet.

uffe hellum, lars abildgaard, Rune Petersen, Holger Madsen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

Morten Kjeldgaard

"Information skrev for 4 år siden om Foghs tyrkiske studehande"
Kære ven, hvad information skriver, er ikke en del af et helligt og ufejlbarligt skrift.

Hvis Fogh er færdig med sit nato-job, så kan danmark vel genoptage ytringsfriheden nu?

1) Tv-stationen Roj er farlig, fordi de får penge af PKK.
2) Folk, der giver penge til Roj er farlige, fordi Roj giver penge til PKK
3) Strubesnitterne i ISIL er farlige, så PKK er vores nye venner.

Enhver totalitær lov, som fx de idiotiske terror-love, har altid idiotiske konsekvenser langt ud over hensigten.

Drop terrorlovene, og retsforfølg kun for konkrete forbrydelser, ikke for politiske og kulturelle forbindelser. Ellers kunne man jo forfølge de konservative for deres afskyelige alliancer med Folkepartiet, med Venstre, og det daværende nazistparti. Eller forfølge enhedslisten for sine alliancer med venstrefløjens ekstremistiske ungdomsbevægelser. De er vist ikke meget bedre end VUs racistiske druk- og tegnekonkurrencer...