Analyse
Læsetid: 6 min.

2015 bliver forrygende

Det har været et ganske fortræffeligt år i dansk politik: tre formandsskifter, tre regeringsrokader og et valg til Europa-Parlamentet, hvor Dansk Folkeparti for første gang blev landets største parti. Men fortvivl ikke: 2015 tegner til at blive mindst lige så farverigt. Informations Casper Dall har fundet frem til fire politiske fikspunkter for 2015
Medmindre Helle Thorning-Schmidt annoncerer nye politiske forhandlinger i nytårstalen, bliver 2015 ikke som de seneste tre år præget af flere store, brede politiske forlig.

Thomas Lekfeldt

Indland
31. december 2014

1. FOLKETINGSVALG

Nedtællingen er forlængst gået i gang, og luften på Christiansborg er tyk af valgkampsrygter. Hos Venstre mener man, at valget hellere burde komme i dag end i morgen, for partiet står i meningsmålingerne til at indtage Statsministeriet.

I Dansk Folkeparti kniber de sig selv i armen efter hver ny meningsmåling, fordi de slet ikke tør drømme om så høj en tilslutning, som målingerne gang på gang giver dem.

Hos Konservative vil de gerne have lidt længere tid, så partiformand Søren Pape Poulsen måske når at blive kendt uden for Viborg og omegn, mens Radikales vicestatsminister og partileder, Morten Østergaard, har planlagt skitur og vinterferie – dog med afbestillingsforsikring.

Hos Socialdemokraterne er der kun én, der ved, hvornår der skal være valg – hvis hun overhovedet ved det på nuværende tidspunkt – men partiet er parat.

Lige meget om folketingsvalget kommer i 1., 2. eller 3. kvartal af 2015, vil hele næste år i dansk politik være præget af det. Op- takten kan blive langvarig, og der er allerede stilstand i dansk politik.

På nuværende tidspunkt er det eneste store forhandlingsforløb, som udestår på regeringens to do-liste, et forlig om gymnasierne, så med mindre Helle Thorning-Schmidt annoncerer nye politiske forhandlinger i nytårstalen, bliver 2015 ikke som de seneste tre år præget af flere store, brede politiske forlig.

I afdelingen for forudsigelser er der også åbnet for gætterier om valgdatoen: før eller efter overenskomstforhandlingerne på det offentlige område? Før eller efter arbejdernes internationale kampdag 1. maj? Før eller efter sommerferien?

Faktum er, at der i Folketinget i 2015 kan opstå helt nye brudflader i dansk politik: Bliver Dansk Folkeparti så store, at det ikke kan undgå at komme i regering, eller bliver det de facto regeringsparti som støtteparti for en V-regering? Og får centrum-venstre så stort et nederlag, at der vil sende partierne ud i mørket mange år ud i fremtiden, fordi de ikke kan finde fælles fodslag? Eller foretager Helle Thorning-Schmidt et politisk comeback af historiske dimensioner?

2. FORMANDSSKIFTE(R)

Genvinder Lars Løkke Rasmussen og de borgerlige partier flertallet efter et folketingsvalg, forventer alle, at Helle Thorning-Schmidt trækker sig som formand for Socialdemokraterne. Overrasker Helle Thorning-Schmidt og resten af venstrefløjen, så regeringen bliver genvalgt, forventer alle, at Lars Løkke Rasmussen trækker sig som formand for Venstre. Der er altså langt mere end Statsministeriet på spil for de to statsministerkandidater – vi taler om resten af deres respektive politiske karrierer.

Smider Thorning tøjlerne, står Mette Frederiksen klar i kulissen, og valget af en ny formand hos Socialdemokraterne ventes at foregå helt udramatisk.

Anderledes dramatisk kan det ende hos Venstre. For er Kristian Jensens post som næstformand ensbetydende med, at han også er partiets næste formand? Selv siger Lars Løkke Rasmussen, at hvis han skulle få den berømte tagsten i hovedet, bliver Kristian Jensen Venstres næste formand, men efter et eventuelt valgnederlag kan der sagtens være andre venstremænd, som ser deres snit til at forsøge sig med et regulært formandsvalg.

Søren Pind, Carl Holst og Troels Lund Poulsen har tidligere været nævnt som mulige arvtagere, men det er nok mere sandsynligt, at tidligere forsvarsminister Søren Gade vil blive forsøgt kørt i stilling som formandskandidat af den del af Venstre, som er loyal over for Lars Løkke Rasmussen. Her ønsker man ikke Kristian Jensen som formand for partiet.

De fraktioner i Venstre blev udstillet i fuld offentlighed op til partiets hovedbestyrelsesmøde i begyndelsen juni i år, hvor Lars Løkke Rasmussen selv havde sat spørgsmålstegn ved, om han var den rigtige til at stå i spidsen
for partiet efter at have tabt et mandat ved valget til Europa-Parlamentet og været igennem endnu en bilagssag.
Det er ikke kun de to statsministerkandidater, hvis formandsposter er på spil i en valgkamp: Kan Konservatives Søren Pape Poulsen overleve, hvis han ikke leverer den lovede og forventede fremgang?

Hos Liberal Alliance vil man også gerne have vokseværk og være tættere på 10 procent af stemmerne end de nuværende fem procent – vil Anders Samuelsen kunne levere det? Og trækker Helle Thorning-Schmidt valget til efter sommerferien, kan Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen ikke stille op på grund af partiets rotationsprincip.

3. FAGBEVÆGELSEN

Det er ikke kun i toppen af de politiske partier, der er garanti for udskiftning i 2015: LO skal også på organisationens kongres i oktober vælge en ny formand i stedet for Harald Børsting. Endnu har ingen meldt sig offentligt som kandidat til at overtage posten, men uden for offentlighedens søgelys er forskellige fagforeningsformænd i gang med at køre sig i stilling.

Flere navne florerer på rygtebørsen, og blandt de navne, der nævnes mere vedholdende, er Kim Simonsen, formand for HK, LO’s næstformand, Lizette Risgaard, og Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Efter det dramatiske kampvalg mellem Harald Børsting og Tine Aurvig-Huggenberger i 2007, som Børsting lige akkurat vandt med 406 stemmer mod Aurvig-Huggenbergers 389 stemmer, er det håbet i store dele af LO-familien, at det kommende års formandsvalg kan blive noget mindre dramatisk.

Ud over formandsvalget i LO står fagbevægelsen over for yderligere to store udfordringer i 2015: Dels skal tankerne omkring en fusion mellem de to store hovedorganisationer, LO og FTF, fortsætte, hvis fusionsplanerne om et par år skal føres endeligt ud i livet, dels skal fagbevægelsen formentlig indstille sig på, at den efter et folketingsvalg skal søge politisk indflydelse hos en borgerlig regering.

Mens der er lavet en køreplan for en eventuel fusion mellem LO og FTF, er det mere tvivlsomt, hvordan fagbevægelsens fremtid kommer til at se ud under en ny regering – hvad enten den bliver blå eller rød.
I 2011 havde særligt LO-toppen blandet blod med Socialdemokraterne og SF om at levere 12 minutters ekstra arbejdstid om dagen. Det skulle ske gennem trepartsforhandlinger, men nærmest før forhandlingerne overhovedet var kommet i gang, afbrød finansminister Bjarne Corydon processen. Blandt andre Dansk Metal var ikke parat til at sløjfe helligdage, og så var det ifølge finansministeren ikke muligt at finde de mange minutter.

Selv om der siden hen er gjort meget for at forbedre forholdet mellem fagbevægelsen og regeringstoppen, er det aldrig blevet rigtig godt, og det tætte parløb fra valgkampen i 2011 vil ikke blive gentaget i 2015. Selv om både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl gennem længere tid har været til faste kaffemøder på fagbossernes kontorer, er det tvivlsomt, om de to borgerlige partiledere har forståelse for fagbevægelsens udfordringer, hvis de skulle komme ind i ministerkontorerne efter et valg.

4. FORHANDLINGER

lgerne fra lærerkonflikten fra foråret 2013 havde lagt sig, er der risiko for, at regeringen igen falder i unåde hos store lønmodtagergrupper. De offentlige overenskomster skal genforhandles, og der er ikke udsigt til store lønstigninger.

Til gengæld er der udsigt til, at Kommunernes Landsforening igen har udset sig arbejdstidsaftaler som et af de områder, hvor den ønsker indrømmelser fra fagbevægelsen.

»Vi har længe set behov for ændringer. De nuværende regler hører til en tid, hvor arbejdet var mere statisk, og hvor en pædagogmedhjælper for eksempel kun havde én jobfunktion,« sagde Michael Ziegler (K), forhandler på vegne af KL og borgmester i Høje-Taastrup, til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Foreløbig har parterne blot kunnet enes om køreplanen for forhandlingerne. De enkelte faglige organisationer har mødtes med KL og Finansministeriet, som repræsenterer staten, i løbet af december, og i januar er de første to politiske møder mellem KL og organisationerne skrevet ind i kalenderen. Går alt vel, er det planen, at overenskomsterne skal være færdigforhandlet færdigt ved udgangen af februar.

Selv om politikerne på Christiansborg siger, at de slet ikke bekymrer sig om overenskomstforhandlingerne, fordi det forløb følger den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter aftaler den slags internt, har både rød og blå blok øjnene stift rettet mod forhandlingerne.

Begge på grund af at aftalerne helst ikke skal blive alt for dyre for statskassen, men for regeringens vedkommende, fordi den på ingen måde ønsker en gentagelse af
forhandlingsforløbet fra 2013, hvor Socialdemokraterne, Radikale og SF var lagt for had af store dele af de
vælgere, som traditionelt stemmer på partierne til venstre for midten. Det tør man ganske enkelt ikke i et valgår.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Jeg er sikker på, at det bliver et forrygende år på Christiansborg og deromkring.
Politikere og presse plejer nok at kunne underholde finenden, når det kniber.

Men befolkningen.. hvad med os?

Dana Hansen, lars abildgaard, Henrik Klausen, Henrik Nielsen, Carsten Mortensen, Steffen Gliese, Tue Romanow, Lykke Johansen, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen, Nille Torsen, Rune Petersen, Peter Ole Kvint, Karsten Aaen og www.worldnewspaperlink.com onlinegktoday.blogspot.com anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

hinanden

Niels Engelsted

Undskyld jeg siger det, der er langt vigtigere politiske begivenheder i vente end de opregnede, der nærmest virker ikke kunne sognerådsagtige men også temmeligt ligegyldige. Begynd for eksempel med parlamentsvalget i Grækenland 25. januar...

Benjamin Bach, Dana Hansen, lars abildgaard, Preben Haagensen, Henrik Klausen, Michael Borregaard, Michael Kongstad Nielsen, Henrik Nielsen, Søren Kristensen, Gert Romme, Steffen Gliese, Henriette Bøhne, Tue Romanow, Rasmus Kongshøj, Lykke Johansen, Anne Eriksen, Nille Torsen, Rune Petersen, Karsten Aaen, erik mørk thomsen, Holger Madsen, Lise Lotte Rahbek og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Jamen sikke et jubelår for politiske journalister??
Hvad med dem de politiske rævekager går ud over i stigende omfang?

Kunne interessen ikke strækkes til at udensøge følgerne

Benny Larsen, Dana Hansen, lars abildgaard, Henrik Klausen, Lene Christensen, Henrik Nielsen, Helene Kristensen, Tue Romanow, Lykke Johansen, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen, Rune Petersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Peter Andreas Jørgensen

Information var den eneste del af pressen, hvor jeg kunne opleve journalistik, der ikke opfatter politik som sport eller spil.

Havde aldrig troet, at jeg nogensinde skulle skrive den sætning i datid. Der blev jeg sgu ked af det.

Benjamin Bach, Dana Hansen, Christel Gruner-Olesen, Henrik Klausen, Hans Larsen, Lene Christensen, Britt Kristensen, Henrik Nielsen, Henrik Christensen, Rune Aagaard, Steffen Gliese, Helene Kristensen, Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

1. Thorning udskriver valg så sent som muligt, så hun sidder længst muligt på posten, hvis hun, som ventet, må forlade den efter valget.

2. Thorning trækker sig aldrig frivilligt fra posten. Hun skal smides ud, så en udfordrer til posten vil være nødvendigt for at få den påkrævede udskiftning i partiets top. Pape og Samuelsen bli'r siddende, for der er ikke oplagte arvtagere, og Konservative har ikke brug for flere formandsskift i mange år fremover, hvis de skal håbe at bestå.

3. Fagforeningerne bli'r stadig mere irrelevante, og flere og flere vil forlade LO-forbundene. Hvem der bli'r formand? Tjah, who cares.

4. Overenskomstforhandlinger - tjoh, indgreb vil være udelukket i et valgår. Mon ikke det statslige område lægger sig ret fladt ned? Forløbene og indgrebet forrige år var med til at understrege, hvor irrelevante fagforeningerne er blevet, i hvert fald så længe "vennerne" er ved magten.

lars abildgaard, Henrik Klausen, Anne Eriksen, Flemming Scheel Andersen, Carsten Mortensen, Claus Jørgensen, Helene Kristensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Om det er den ene eller anden liberale politiker der sidder på magten i Danmark er ret ligegyldigt. Det rigtig spændende bliver, hvor meget brand der går i Grækenland, Portugal, Italien og Spanien - hvor rigtig mange mennesker nu lever under fattigdomsgrænsen. Der bliver snart rigtig meget ballade i de lande, og man kan da håbe at det hiver kammeratklubben EU i millioner af stykker, så folket igen får magten over produktionsapperatet og pengene.

Benny Larsen, Dana Hansen, lars abildgaard, Henrik Klausen, Michael Kongstad Nielsen, Hans Larsen, Anne Eriksen, Lene Christensen, Peter Jensen, Britt Kristensen, Flemming Scheel Andersen, Henrik Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Mortensen, Holger Madsen, Claus Jørgensen, Henrik Christensen, Steffen Gliese og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

Amen.

Hvorfor i alverden skulle Helle gå af hvis hun mister statsministerposten til Løkke. Det er sket for andre socialdemokrater før. Det er kun noget pressen finder på for at gøre det mere dramatisk. De har ikke noget at have set i.

Steffen Gliese

Jo, Peter Jensen, for Thorning har bragt partiet ned til en for alle socialdemokrater uacceptabel størrelse, hvor partiet simpelthen ikke kan forventes at blive betragtet som det egentlige regeringsparti. Og det har vi saftsuseme brug for et socialdemokrati, der er.

Preben Haagensen, Lene Christensen og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

2015 bliver utvivlsomt et forrygende år for den faste stok af sports-journalister i presselogen på Christiansborg. Som har deres gode udkomme af at forsyne læsere, lyttere og seere med korridorsladder om 'sognerådsmedlemmernes' indbyrdes trakasserier om, hvis tur det er til at bemægtige sig 'nøglerne til maskinrummet', og hvem af 'de ærede medlemmer af det høje ting', der er 'den bedste politiske håndværker'/respektive har kvajet sig mest siden i går og nu står for tur til få luftet sit eksorbitante forbrug af tasker og underhylere mv på forsiden af BT og Ekstrabladet.

Om den næste statsminister i DK bliver nydelige Helle Thorning-Schmidt eller knap så fotogene Lars Løkke Rasmussen kan stort set komme ud på ét, da man skal lede med lup for at opfange de finere nuancer i den ræson, hvormed de på hver deres særlige måde vil lede 'Forretningen Danmark' i disse for Folket, Nationen og EURO'en så vanskelige tider.

Så hurra for 'den fjerde statsmagt' og Glædeligt Nytår til dagspressens 'eksperter' i selvmål og benspænd mellem fedtspillerne på de bonede gulve i Rigets Borg. Og Gud bevare Danmark og Den danske Model, nu og i al evighed - Amen.

Glenn Lynge Andersen, Laust Holst, Dana Hansen, Vibeke Rasmussen, Lene Christensen, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Carsten Mortensen, Holger Madsen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

2015 bliver med sikkerhed et vigtigt politisk år, da briterne går til parlamentsvalg den 7 maj. Det beskæftiger Dall sig ikke med, og sådan er det, når horisonten er begrænset til det nationale.

Det bliver et afgørende valg for den europæiske union, og kan såmænd også blive det for Storbritannien, da det gennem Skotlands udtræden af Det forenede Kongerige kan føre til en opløsning af samme, som The Guardian skriver i en analyse.

Det drejer sig om højrepopulismens fremmarch i Europa i almindelighed og UK og et konservativt parti i krise i særdeleshed. Det er meget tænkeligt, at dele af denne diskussion når de danske kyster - og Informations redaktionslokaler, og at Thorning-Schmidt derfor må overveje, om EU bliver til et tema for den danske valgkamp.

Dana Hansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Niels Engelsted:

Alvorligt spørgsmål: Tror du virkelig, nogen læser disse kommentarer og har udbytte af dem udover de par håndfulde debattører, som også deltager aktivt?

Niels Engelsted

Claus, jeg tror, at langt flere læser dem end vi tror, og at langt færre læser dem end vi håber.

Benjamin Bach, Benny Larsen, lars abildgaard, Vibeke Rasmussen, Flemming Scheel Andersen, Lise Lotte Rahbek og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

Man kunne jo altid starte for sig selv...

2015 bliver forrygende - kedeligt. En af de to violette grupper bliver valgt.
Alt efter ståsted : En af socialdemokratierne bliver valgt eller - en af de liberale, eller - en af de to vækstmenigheder.
For medierne bliver der salgsmateriale i forrygende mængde.
Skulle der være andre boller på supper : Stor fremgang for EL og LA, eller succes for ALTERNATIVET.

Oscar Ibrahim

Jeg ved godt, at det er off-topic, men jeg kunne simpelthen ikke dy mig:

"Paven i sin nytårstale: Vi skal tjene de fattige - ikke udnytte dem"
http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2015/01/01/0101070154.htm

Jeg bliver bare mere og mere forelsket i den mand!

Glenn Lynge Andersen, Henrik Klausen, Anne Eriksen, HC Grau Nielsen, Britt Kristensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

There's a hole in the bucket dear Liza, dear Liza
There's a hole in the bucket dear Liza, a hole!

Go fix it dear Henry, dear Henry, dear Henry
Go fix it dear Henry, dear Henry, fix it!

With what shall I fix it? Dear Liza, dear Liza?
With what shall I fix it? Dear Liza, with what?

Pengene fosser ud af statskassen og ned i et hul i jorden i Bruxelles (og derfra videre til tænketanken i Guderne må vide hvor)

Fra fåmandsvælde (oligarki) til demokrati
Kommer forhåbentligt øverst på regeringens dagsorden i 2015

De rige er jo blevet endnu rigere og de fattige endnu fattigere og mest med en stor gæld man når længst, så glem alt om at være en samfunds økonomisk ansvarlig borger og da slet ikke en gældfri pensionist med en opsparing, for så bliver du straffet og din folkepension forringet.
Med andre ord et EU oligarki styret dansk regerings scenarie, med et beskatning koncept der tilgodeser penge udlåner meget højere, end en sund samfunds økonomi.

Hvad betydning det så får for vores lille land, bliver selvfølgelig interessant når fåmandsvældes mest demokrati korrupte, prompte vil blive krævet samfunds beskattet, på lige fod med os andre.

Tak for de mange gode artikler og kommentarer i året der gik.
Mvh. fra Langeland

Gert Selmer Jensen

Ja,ja, lille Grethe.!

Michael Kongstad Nielsen

DF bliver største parti, og vi får en "Sveriges-tur", da ingen vil pege på "Tulle" under dronningerunden. I Danmark plejer største parti i en "blok" at stille med statsministeren, men "Tulle" vil være for uspiselig, så Løkke og Thorning indgår en lokumsaftale om at pege på konservative Pape som ny statsminister. Sikke et show. Samtidigt er Alternativet valgt ind med et mindre jordskred, og S har nærmet sig en nedtur af Pasok´ske dimensioner. Alternativet starter opbygningen af et nyt flertal i Danmark på tværs af de to gamle, sammensmeltede blokke.

Michael mediespåmand. Du overgår med flere længder de kendte. Forrygende !
Søg jobbet som Quordrups efterfølger : - )

Michael Borregaard

Niels Engelsted, fuldstændig enig, klokken er slået, og minutviserne løber, mere afgørende end det danske valg - og udskiftning i fagforeningerne, er bogstavstavssuppen indeholdende blandt andet, TTIP, TISA, CETA, GPA, EGA, BTIA og (HLRCF) mv.. For, for indbyggeren i det enkelte land, handler dette som al anden historie om mennesker og skæbner. Om et sted at putte børnene om aften, et job eller et socialt sikkerhedsnet at stå op til. Dermed sagt. Handler det om, hvordan teknologien er blevet brugt til, specielt siden 1980erne i kølvandet på oliekriserne, at trælbinde arbejdstageren og de marginaliserede til at afstemme tiden efter de transatlantiske virksomheders egomani. Det er da også mere interessant som du siger, hvad der skal ske i Grækenland, og ikke mindst i Ukraine, hvor IMF med støtte fra USA til græsodsbevægelserne og den nye borgerlige præsident, gennem fonde har pumpet ikke mindre end 5 milliarder dollars ind, for at sikre, at det var et borgerligt parti som var vestligt stemt som blev valgt, så der ikke skulle opstå komplikationer med, at rulle den røde løber ud for IMF.

Henrik Klausen

Nu fortryder jeg, at jeg anbefalede Niels Engelsteds ellers gode kommentarer - de er næsten altid gode - pga link til et site, der kører rundt i guldbillernes paranoia. Det er sgu ikke den slags irrationaliteter, der er brug for. Må huske at checke links før anbefaling...