Læsetid: 3 min.

Afmagten klumper sammen på midten i Sverige

Den kontroversielle ’December-aftale’ i Sverige er endnu et eksempel på, hvordan gamle partier i Europa forenes henover midten i store teknokrat-koalitioner for at holde de nye protestpartier uden for indflydelse
Den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven sammen med Moderaternas leder Anna Kinberg Batra ved en pressekonference i Stockholm i weekenden

Den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven sammen med Moderaternas leder Anna Kinberg Batra ved en pressekonference i Stockholm i weekenden

Maja Suslin

30. december 2014

Et gråt spøgelse går gennem Europa. Som modsvar til den populistiske protestbølge i vælgerhavet søger gamle partier sammen i store teknokratkoalitioner i flere og flere lande. Senest har det politiske establishment i Sverige forsøgt at danne vognborg mod det fremadstormende Sverigedemokraterna med weekendens opsigtsvækkende ’December-aftale’.

Frem til mindst 2022 vil Sverigedemokraternas stemmer reelt ikke tælle med i Riksdagen. Konsekvensen kan blive voksende politisk desillusion.

I første omgang er den nye pagt en symbolsk falliterklæring for den socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven, som taktisk set ikke lykkedes med at splitte den borgerlige alliance, og som demokratisk set har accepteret en form for forfatningstilføjelse, der midlertidigt ændrer de parlamentariske spilleregler.

’December-aftalen’ er et nederlag for det grundlæggende demokratiske princip om at dele sig efter anskuelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Espen Bøgh
  • Søren Rehhoff
  • Philip B. Johnsen
  • Erik Jensen
Espen Bøgh, Søren Rehhoff, Philip B. Johnsen og Erik Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er som det altid har været-.

Den eneste måde at holde protestpartierne nede, er ved at gøre noget ved problemerne !

De partier der ikke hører til yderfløjene og som mormal vis har den største vælgeropbakning, kan kun tabe vælgere ved ikke at tage problemerne alvorligt.

Morten Pedersen, Preben Haagensen, Henrik Christensen, Jan Hansen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar

Hold nu op, Kim Øllgaard, der har ikke været andet end opstramninger i den frihed, vi allesammen har nydt, i de seneste 20 år, for at genere muslimerne.

curt jensen, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, Karsten Aaen, Philip B. Johnsen, Rune Petersen, Mikkel Nielsen, Rasmus Kongshøj, Christian Mondrup, Carsten Mortensen og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg synes det bliver spændende at se hvad de vælgere der har stemt på de partier der bliver sat uden for indflydelse siger til det...

Danskerne er blevet forført til at beskæftige sig med et absolut marginalt problem, mens overklassen slog de andre tilbage til start og lykkedes med at splitte befolkningen.

Vivi Rindom, curt jensen, Niels Duus Nielsen, Mads Kjærgård, Rune Petersen, Mikkel Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

Jordskælvet er i gang, skriver LTM - men han kan jo ikke regne?
Det er ikke størrelsen, det kommer an på - det er placeringen af de sidste stemmer mellem blokkene, der afgør tingene.

Herhjemme har de Radikale været tungen på vægtskålen i temmelig lang tid, indtil DF fik chancen, da Fogh ikke kunne nære sig i 2001. Havde han ikke brugt DF-stemmerne, så ville han jo ikke have kunne danne regering, da de Radikale holdt sig til den røde flok.

Næh, det ville klæde skribenten bedre, hvis han forsøgte at finde ud af, hvorfor disse højre-ekstreme partier har en sådan fremgang i midten af europæisk politik.

Mit bud er en Putin, der systematisk dyrker disse partier - og det passer godt ind i beskrivelsen af ham som en fascistisk leder, der ikke kan nære sig for at fodre hunden med dens egen hale.

Især hans bidrag til Marie Le Pen i Frankrig er bemærkelsesværdig. Og det er ikke småpenge, Putin råder over til den slags sager.

Helene Kristensen

Almindelig sund fornuft og logik siger jo, at kan vælgerne ikke få politikerne til at tage problemerne alvorlige ved at stemme på nogen, som vælgerne ser tager problemerne alvorligt, ja så vil nogle af vælgerne bruge andre metoder, som ikke nødvendigvis indebærer dialog eller at stemme på andre alternativer. Det kunne man se for år tilbage i Tyskland, og når tyskerne (RAF) kunne bruge vold og magt, kan andre landes befolkninger også finde på benytte denne form for argumentation.

Morten Pedersen, Kim Kristensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Peter Hansen har helt ret. Den angivelige 'islamiske trussel' mod Europa er en myte på linje med myten om 'den jødiske verdenssammensværgelse'. Bag denne mytedannelse og dens populistiske politik tårner de reelle problemer sig op: økonomisk krise, arbejdsløshed, kapitalens udbytning af befolkningerne, politikernes forvandling til en arrogant herskende klasse, mediernes degeneration til meningsmaskine, opløsningen af den sociale solidaritet, forfølgelse af anderledes tænkende, optakt til en ny kold krig, og en endeløs række af interventioner og krige i periferien og verden ude omkring. Imens breder neo-facismen sig over hele Europa. Denne gang bærende en 'demokratisk' maske.

Lars Lundberg, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Martin Madsen, Verner Nielsen, Mads Kjærgård, Karsten Aaen, Rasmus Kongshøj, Mikkel Nielsen, Gert Romme, Morten Kjeldgaard, Carsten Mortensen og Jakob Lilliendahl anbefalede denne kommentar
Troels Klinke Hansen

Det er muligt at LTM's analyse er korrekt ud fra et kortsigtet magtspilsperspektiv, men der er andre skillelinier, som kunne tilsige en mere optimistisk analyse...med lidt bedagede ord: Mellem dannelse og dumhed, mellem pøbel og intelligencia, mellem medieinficeret overflade og menneskelig egentlighed. Med Villy Sørensens 'hverken-eller'-midte som ideal (frit erindret): "Det er let nok at være radikal i siderne, venstreradikal, højreradikal. Men radikalitet på midten er sværere, for det kræver dybde"

Philip B. Johnsen

Sverige er ikke alene, hele EU bløder, EU er ikke rummeligt nok i den nuværende form.

Hvor er det sørgeligt EU ikke blev et projekt, med focus på de helt store linjer, Europa kunne præge udviklingen for hele verden, var kortene spillet bedre, de nu EU splittende yderfløje, kunne formodentlig været, mere eller mindre uden indflydelse på EU, de ville ikke være opstået, men Jean-Claude Juncker's Lux-gate mafia, finanssektorens grådighed generelt, (gældsætningsproblematikkerne), usolidarisk tilgang til flygtningeproblemer og generelle kulturforskelle bliver formodentlig, det der tager livet af EU, ved hjælp af yderfløjene, på lidt længere sigt, hvor efterlader det Europa?

Det er sørgeligt, der har aldrig været, større brug for stabilitet og handlingskraft i verden end nu, hvor klimaudfordringerne tårner sig op.

Mig bekendt har Putin ikke ydet økonomisk støtte til Marine Le Pen. Partiet har fået et lån i en russisk bank, som skal betales tilbage med renter. Det skete under en valgkamp, hvor de etablerede franske banker pludselig ikke kunne finde ud af at udstede et helt sædvanligt lån til et parti, som de ikke sympatiserer med.

Morten Pedersen, Preben Haagensen, Kim Kristensen, Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Ja; Det er sgu sørgeligt at højrenationalismen har fremgang i disse tider.

I min optik skyldes det ene og alene at midterpartierne har lukket deres øjne for reelle problemer.
Dette ikke alene i forhold til den massive indvandring, men også overfor den reaktion der er kommet i forhold til at tørre udgifterne af på de mindrebemidlede ( Bistandsklienter, arbejdsledige og syge).
Vælgerflugten til den yderste højrefløj består mest af gamle "socialdemokrater". Folk der føler sig forrådt af de etablerede partier.
De vælgere der er flygtet ud til det yderste højre er ikke racister pr. definition; De er frustrerede mennesker.

Morten Pedersen, Vivi Rindom, Preben Haagensen, Kim Kristensen, Niels Duus Nielsen, Rasmus Kongshøj, Jan Hansen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Frank Hansen, så er det måske lige så betænkeligt at det netop er en russisk bank der har ydet lånet.

Som LTM så rigtigt påpeger er det kløften mellem politikerne og vælgerne, der udvider sig i stedet for at blive mindre, og dermed skaber en identitetskrise mellem det vælgerne tror på om et demokrati og de rettigheder der følger til en fri debat om alle emner.

Problemet er ikke kun svensk, men gennemsyrer det meste af Europa i dag og især EU og dets parlament, hvor vi ser de helt samme tendenser højre blokken låser sig selv mere og mere inde i sig selv, og deres egne drømmefiktioner med løfter om bedre velstand og velfærd for borgerne, men samtidig ikke leverer varen til borgerne / vælgerne.

Samtidig er udvidelserne mod Øst og især GRIIS landene nærmest "to alen af et stykke" økonomisk elendighed, som politikerne i EU vil have arbejderne skal betale for ved at afstå fra øget velstand og velfærd, - der går til nærmest korruptionslignende tilstande som der intet opgør har været med fra politisk side i EU.

Politikerne "flager" nærmest kun for egen storhed eller storladenhed for "tomme huse" med floskler om bedre tider, medens arbejdspladserne forsvinder til Asien, og skatteindtægterne til staterne udflages til skattely i dunkle aftaler udenom og i lummerhed af bl.a. Juncker fra Luxembourg, der nu er valgt til kommissionsformand, nærmest som en hæder for hans bedrag overfor de øvrige Europæiske lande i Unionen.

Demokratiet er meget langt væk i disse politikeres optik, - det handler kun om at rage til sig personligt i total liberalistisk stil, - hverken moral eller etik overfor demokratiets grundbegreber er længere til stede hos dem, kun grådigheden for livsstil i tagetagen tæller.

Per Torbensen, Kim Kristensen, Curt Sørensen, Rune Petersen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Frank Hansen, det er veldokumenteret at Putin støtter adskillige højrenationale bevægelser og partier i Europa, bl.a. Front Nationale, men også f.eks. græske Gyldent Daggry og ungarske Jobbik. Naturligvis med henblik på at svække EU, ved at fremme anarki, fremmedhad og kaos i Europa.

Karsten Aaen og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne kommentar

Det er muligt at Putin støtter diverse højrenationale bevægelser, men jeg kan stadig ikke se noget odiøst i at en russisk bank udsteder et lån på kommercielle betingelser. Hvis Danske Bank giver mig et lån kan det heller ikke tages til indtægt for, at Danske Bank støtter mine besynderlige politiske standpunkter.

Hans Jørn Storgaard Andersen

Frank Hansen: Det er da nærliggende at tro, at Putin forsøger at bruge sine sparepenge på at nedbryde alt, hvad han ikke bryder sig om - især EU og sikkert også NATO og måske endog FN.

Det lyder kluntet, måske - men forsøg at se det fra hans side.
USSR forsøgte noget lignende med pengetransporter til diverse kommunistiske partier i Europa mv.
Nu er kommunismen så skiftet ud med det halvbrune, fascistiske - og jeg bruger med vilje ordet: Fascisme, fordi det er russernes yndlingssmædeord for Vesten - iflg. dem er vi alle efterkommere af General Franco - den gamle dreng.

Jørgen Mathiasen

Le Pen har fået et lån i en russisk bank, angiveligt fordi hun ikke kunne få et i Frankrig. Det har fået prof. Marlene Wind til i Politiken at kalde de højrepopulistiske partier for Putins nyttige idioter, og det kan Lars Trier Mogensen jo overveje.

Det er nu engang den herskende borgerlige opfattelse i kongeriget DK, som LTM deler, at man bedst forholder sig til højrepopulismen, som man angiveligt vil bekæmpe, ved at gøre den salonfæhig. Det har højrepopulismen tilfældigvis udnyttet til at sætte sine synspunkter igennem, altså netop det, man angiveligt ville undgå.

Det er i mellemtiden også blevet de danske socialdemokraters position, men der er i kongeriget indtil dato ikke ført bevis for, at det er en rigtig strategi. Derimod har vi set et større udtræk især af fremmedfjendtlig lovgivning og retorik i en meget lang årrække, og kan forvente mere af den slags fra Danmark.

Inden Trier Mogensen får set sig om, lever han i et land med splinternye grænsebomme.

Det er muligt, at den nuværende islamistiske trussel mod demokratiet er minimal, sådan som Peter Hansen og Curt Sørensen gør sig til talsmænd for. Ja, ifølge Curt Sørensen er den oven i købet "en myte" - det vil sige et problem, der reelt er ikke eksisterende.

Curt Sørensens påstand modbevises direkte af de senere års fremkomst af mere eller mindre salafistiske og islamistiske grupperinger så som "Kaldet til islam" og Hizb-ut-Tahrir. De mange muslimer, der har forladt Europa for at kæmpe for Islamisk Stat er et andet vidnesbyrd.

Jeg er derfor uenig i, at vi derfor blot kan feje problemerne ind under gulvtæppet og lade som ingenting.

Jeg er derfor også klar modstander af, at man - som en del af en eller anden mere eller mindre selvudnævnt elite - med udgangspunkt i en selvfed, som regel uddannelsesbaseret, arrogance, blot kan og skal affærdige modstanderne af islamismen med, at de jo er ikke-uddannede, dumme, uintelligente, svovlende racister, der er blevet "forført".

Det er at feje åbenlyse problemer ind under gulvtæpppet, og i øvrigt håne den del af befolkningen, der ønsker, at der gøres noget effektivt ved dem. Det eneste, man opnår med den tilgang, er at bygge yderligere på de frustrationer, der får vælgerne til at søge mod de højreekstreme partier og bevægelser. Man skaber med andre ord grobund for ekstremister, så længe man blot ignorerer de problemer, og derved de frustrationer, gode og jævne borgere læser om, hører om og til tider selv oplever.

WZB's analyse fra 2013 påviser, at der i Europa eksisterer et solidt vækstlag for islamismens fortsatte fremgang. (http://www.wzb.eu/en/press-release/islamic-fundamentalism-is-widely-spread). Også derfor skal problemerne tages alvorligt frem for at blive ignoreret. Også i Sverige. Ja, måske endda især i Sverige.

Morten Pedersen, Simon Winther, Preben Haagensen, Kim Kristensen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Befolkningerne tabes i projektes økonomiske focus.

i Sverige såvel, som i Danmark, er tabet af arbejdspladser, til ny svenskere, ny danskere, EU arbejdstageres frie bevægelighed og globalisering grobunden for yderfløjene.

Man kan konstatere, at de problemer Sverige har ved, at lade demokratisk valgte kandidater med 12,9 % opbakning i befolkningen, gå til spilde, afspejler direkte det demokratiske underskud i EU.

EU's i Lux-gate mafia, bære skylden for, at der mangler penge i statskasserne i EU landene og finanssektorens grådighed generelt, (gældsætningsproblematikkerne) for krisen i Sydeuropa, men selvrendsanelse er ikke tilstede i EU.

Det er hele EU der forbløder, af de manglende kulturelle forudsætninger for sammenhold, gæld (skyld) og mafia!

"Det er muligt, at den nuværende islamistiske trussel mod demokratiet er minimal"

Islam kan ikke sameksistere med demokrati. Islam indeholder sin egen lovmekanisme der er afgørende forskellig fra demokratiet. Hvis man har demokratiet som lovgrundlag kan Islams lovgrundlag ikke eksistere, hvis man har islam som lovgrundlag kan demokratiet ikke eksistere.

Indtil islam kommer igennem en oplysningstid som giver mulighed for at erklære at man som muslim vil fortolke og ikke acceptere andres (præsternes) udlægning af indholdet vi islam fortsat være en modstander til demokratiet.

Indtil islam kommer igennem en forvandling som differentierer den sekulære stat fra religionens dogmer vil islam fortsat være en modstander af demokratiet.

Preben Haagensen, Kim Kristensen, ellen nielsen og Dennis Iversen anbefalede denne kommentar

Morten Kjeldgaard og andre:
Hvad skulle Putin få ud af at destabilisere EU?
Husk at det var russerne der led de største person tab, under anden verdenskrig, og at russerne har væsentlige økonomiske interesser i EU.
At Putin er på udkig efter partier, og grupperinger, som ser mildere på Rusland, er der ikke noget odiøst i. Det vil enhver leder gøre.
Jeg tror bare ikke, at han på sigt, vil få noget ud af at støtte fascister, hverken på sin udenrigs- eller indenrigspolitik. De har en for dunkel historie.
Putins stærkeste kort er vel, det samme som kinesernes - de firmaer og organisationer, som allerede er etablerede i Rusland, og som har store økonomiske interesser der.
De har ofte direkte at adgang til de politikere som bestemmer i EU.

Niels Bøjden
At Islam og demokrati ikke kan sameksistere er direkte usandt.
99,9% af de unge muslimer, jeg møder i mit arbejde, på Københavns Vestegn, er jeg sikker på har en demokratisk natur - fordi de mener at islam, for dem, i bund og grund er demokratisk. Jeg møder i øvrigt også mange, som siger, at hvis de blev tvunget til at vælge, så ville de vælge demokrati frem for religion - helt analog med danske kristne.
Hvis du vælger at være isalmofob, går du Søren Espersens amerikanske, nationalkonservative ærinde, og kaster dig ud i skræmmesumpen, blandt mormoner, scientologer, og klynkende eksistens angste jehovaer, som flyder rundt med deres Vagttårn og råber "Vågn op!"

Thomas Borghus, Lars Lundberg, Henrik Christensen, Karsten Aaen og Keld Sandkvist anbefalede denne kommentar

Til Nils Bøjdens kommentar vil jeg blot anføre, at jeg ikke taler om, hvorvidt islamismen (ikke islam) er en trussel eller ej, men om hvor vidt den skal tages alvorligt eller ej.

"At Islam og demokrati ikke kan sameksistere er direkte usandt.
99,9% af de unge muslimer, jeg møder i mit arbejde, på Københavns Vestegn, er jeg sikker på har en demokratisk natur - fordi de mener at islam, for dem, i bund og grund er demokratisk."

Så prøv du at spørge dem om man skal leve efter fællesskabets regler eller efter koranens regler. Prøv at spørge dem om man kan fortolke koranens budskaber som man mener er rigtigt eller om det er immamans fortolkning der er gældende.

Morten Kjeldgaard

Nils Bøjden, der er nu ikke noget i vejen med at leve efter regler, der er strengere end fællesskabets. F.eks. kan man frivilligt afstå fra at drikke alkohol, selvom dette generelt er tilladt i samfundet.

"Så prøv du at spørge dem om man skal leve efter fællesskabets regler eller efter koranens regler. Prøv at spørge dem om man kan fortolke koranens budskaber som man mener er rigtigt eller om det er immamans fortolkning der er gældende."

De unge jeg møder er godt klar over at imamerne fortolker forskelligt, og at der ikke er en tolkning af koranen.
Jeg tror, at hvis de mødte en imam, som opfordrede dem til at opføre sig antidemokratisk, så ville de vælge ham, eller de antidemokratiske dele af hans prædiken fra.
Jeg tror i øvrigt at unge, selv i Iran, har det på samme måde.

Desværre er der stadig alt for mange national - og ærke konservative, der smider om sig med selvfabrikerede usande og vandsirede argumenter - grimt og åndsforladt, hvis du spørger mig.

Thomas Borghus, Karsten Aaen, Niels Duus Nielsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Den aktuelle udvikling i Grækenland er at regne for en mindre bølge og den svenske for et plump i vandet i sammenligning med de kæmpebølger, der kan rulle ind over EU, hvis Marine Le Pen bliver præsident i Frankrig, således som den danske prof. Marlene Wind spekulerer i, eller hvis David Cameron den 7. maj i år vinder parlamentsvalget i UK på grundlag af et EU-fjendtlig valgprogram.

Det vil efter al sandsynlighed føre en britisk udmeldelse med sig, men bl.a The Guardian regner med, at det også vil føre til en skotsk udmeldelse af Det forenede Kongerige, og en nyindmeldelse i EU. Hvis de græske vælgere mener, at stemmesedlen er = ønskesedlen til jul, så kan briterne vist ikke være i tvivl om, at det ikke er "frit valg på alle hylder", de står over for.

Bliver Marine Le Pen i 2017 derefter præsident i Frankrig vil det føre til en sammenstyrtning i EU-konstruktionen, fordi den franske Europa- og Tysklandspolitik siden 1950erne styrter sammen, og det er langt mere graverende end en konservativ sejr i UK.

I begge tilfælde vil det være en sejr for højrepopulismen. Måske bliver der så danset i DK mens Trier Mogensen synger en sang - offentligt. I resten af Europa vil denne mulige succes for højrepopulismen skabe en gevaldig turbulens.

Islam mangler en reformation a`la den kristendommen har gennemlevet. Om det så er nok, er en helt anden sag. Islam er en lovreligion og hvordan man kan adskille religion og lov fra hinanden, ser umuligt ud - måske en gordiskknude løsning? Vi skal under ingen omstændigheder have et parallelsamfund med to lovsæt.

Jeg undre mig faktisk over, hvilker kendskab Bent Hansen egentlig har til verdens religioner - herunder også den såkaldte reformation, der jo kun berørte en lille del af kristendommen.

Og jeg undrer mig især over Bent Hansens kendskabet til kendskab til islam - eller totalt mangel på samme, og kan da samtidig konstatere, at hans udtalelser er ualmindelig ensporede.

Jeg bor ikke i Danmark, Bent Hansen, men har bolig og personnummer i 2 andre lande, ligesom jeg rejser en stor del af året. Og en meget stor del af min kontaktflade - herunder også vores bedste venner - er netop mennesker, som i en eller anden grad kan anses som muslimer. Og de er, Bent Hansen, lige så forskellige som alle andre mennesker. Ofte bor der også både jøder og ortodokse i samme områder som muslimerne, og det er faktisk helt normalt, at man fejer hinandens højtider, ligesom de gejstlige fra alle religioner, om formiddagen, sidder sammen på en fortovscafe over en kop te eller kaffe, og diskuterer de fælles problemstillinger.

Så er det da rigtigt, Bent Hansen, at præcis som der stadig findes kristne, der hugger arme og ben af vandtro - f.eks. Lords Resistance Army (LRA), så findes der også vildfarne muslimer, der går til yderligheder. Men ingen af disse grupper repræsenterer alle trosfæller, Bent Hansen.

Jeg syntes, du bør besøge en moske, og tale lidt med de tilstedeværende, næste gang du har muligheden - mange taler ganske godt fransk eller engelsk. Og uden at have noget religiøst tilhørsforhold i det hele taget benytter jeg altid muligheden.

curt jensen, Thomas Borghus, Christian Mondrup, Rune Petersen, Karsten Aaen, Henrik Christensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

"Nils Bøjden, der er nu ikke noget i vejen med at leve efter regler, der er strengere end fællesskabets."

Det personlig valg om man vil leve sammen med 3 kvinder, 3 mænd eller begge dele, om man vil spise døde dyr eller kun døde blomster, om man vil gå med træsko om onsdagen eller kun spise lakridskonfekt med højre hånd kommer ikke mig ved. Men hvis andre diktere at det må jeg ikke fordi det står i en eller anden bog vil jeg sige til dem : Bland dig uden om , båtnakke. Hvis jeg har lyst til at farve mit højre øre grønt eller kun drikke postevand kommer det ikke dig ved.

Selvfølgelig kan der bo muslimer dør om dør med alle mulige andre troende eller ikke -troende.
De her sort/hvid fremstillinger er jo intet værd.
Men det er dog en kendsgerning, at der er reelle problemer med en del af indvandrere fra muslimsk dominerede lande. Spørgsmålet er procentdelen.
Dette kan sagstens fastslås uden at generalisere.

Lad nu være at blive bange for egen skygge. Se nu bare tingene i øjnene; Ingen bør være bange for at blive betegnet som racist, udelukkende fordi man ytrer fakta.

Morten Pedersen, Preben Haagensen og ellen nielsen anbefalede denne kommentar

Politiken - der ved gud ikke kan beskyldes for at være DF-venlig - havde i sidste uge en serie om de "nye" DF-vælgere. De lever på ingen måde op til de gængse fordomme om at være uuddannede, socialt marginaliserede, fremmedfjenske etc. De stemmer DF fordi de er EU-skeptiske, interesserede i dyrevelfærd og bekymrede for de mange reformer, som S/SF/R har gennemført rammer forkert. Og de har generelt ikke en skid til overs for LLR.
De burde altså være S/SF/R-vælgere - de er bare stået af fra det, de opfatter som utroværdige, visionsløse politikere. De ser - mærkværdigt i mine øjne ,men anyhow - DF som de troværdige og ærlige, der vil de såkaldt almindelige mennesker det godt.
Problemet er, at det ikke er gået op for S/SF/R endnu. Det gør det nok først, når de er blevet helt decimerede.

Morten Pedersen, Per Torbensen, Preben Haagensen, Rune Petersen, Henrik Christensen, Christian Svenstrup Harder og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Utmärkt att skillnaden mellan Sverigedemokraternas och Dansk Folkepartis rötter klargörs för danska läsare: de förra har sina rötter i uniformerade skinnjackor, de senare i Glistrups hippie-aktigt slitna morgonrock.
Rötterna förnekar sig inte i välskräddade kostymer. Deras 49 mandat har genom ett förhastat fräckt uppträdande, bl a brutna vallöften till pensionärer och arbetslöshetsförsäkrade, blivit diskvalificerade.
Det ger en riksdag med mer hanterliga 300 mandat med en rödgrön majoritet på 159 där vänsterpartiet är tungan på vågen. Det gör att diskussionen nu kan handla om väsentligheter: neoliberalismens krasch och vad man skall göra åt denna med utgångspunkt från John Stuart Mill, Marx, Keynes och Piketty. Många ser detta som en möjlighet: http://www.etc.se/ledare/ett-hogforraderi-att-gladjas .

För diskussionen om islam och modernismen anbefaller jag demografen Emmanuel Todd och hans "Le rendez-vous des civilisations" (http://sv.wikipedia.org/wiki/Le_rendez-vous_des_civilisations eller om man föredrager att läsa på engelska http://truth-out.org/archive/component/k2/item/73286:emmanuel-todd-kouch...).

Även Todds betraktelser om skillnaden mellan danskt och svenskt utifrån traditionen om familjebildning kan vara av intresse:
http://sv.wikipedia.org/wiki/L%27Invention_de_l%27Europe#Den_nordiska_ut...

Gott nytt år

Morten Pedersen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Der vil ske det samme i andre lande som i Grækenland: De allierende administratorpartier vil smelte bort. PASOK, det græske Socialdemokrati, var et af de to store regerende partier og havde i fordums tid næsten 50% af stemmerne. Idag er partiet så godt som udslettet. Det ligger nede omkring 5%.

Dansk Folkeparti har gjort det samme i Danmark, hvor man ser bortsmeltningen af Socialdemokratiet og til dels SF, selvom det her går meget langsommere. DF har i nogle målinger ligget som det største parti, og det vel kun et spørgsmål om tid, før det bliver det.

Tendensen er klar: Smid ideologien væk og fortsæt ad det neoliberalistiske spor og forbered dig på din egen begravelse. Det er kun et spørgsmål om tid.

Karsten Aaen, curt jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

- og således endte en diskussion om svensk demokrati i den grøft hvor nogle luftede deres fordummende, propagandistiske, generaliseringer om Islams forfærdeligheder. Det er mig en gåde at nogle mennesker mener at de kan kloge sig i påståede usympatiske træk hos en 4. del af jordens befolkning, uden at det får dem til at ligne lallende imbecile.

- Nå. Kan i iøvrigt huske de borgerliges demokratiske sindelag, da vi blev løjet ind i en ulovlig angrebskrig i Irak? Sikke et flertal der var..

Godt nytår folkens.

@Thomas Borghus

Vil du påstå at der ikke eksisterer en afgrundsdyb forskel på demokratisk retsgrundlag og islams retsgrundlag?

@Thomas Borghus

Men ellers kan du jo tage til et samfund regeret efter Islams principper og så udtale de berømte sidste ord: Koranen er menneskeværk og derfor kan alt i koranen kritiseres. At betragte Koranen som et absolut værk som samfundet kan regeres efter må derfor betragtes som en løgn.

Og se hvad der så sker hvis der er andre mennesker tiltede når du udtaler ordene.

Og det er lige præcis den debat som man i Sverige ikke ønsker at tage: Hvad er konsekvensen af at samfundet ændres ved at 100 - 200.000 mennesker med en religion hvor retsopfattelsen er fundament forskelligt kommer ind i landet?

Ked af at skulle sige det, men:
På trods af det gode borgerskab hen over midten gang på gang bedyrer at "vold fører ikke til noget..." så forholder det sig i virkeligheden lige omvendt.
Hvis man ser tilbage i vores historie, både nyere og ældre og ikke kun Europa men verden rundt, så vil man se at det næsten udelukkende er vold der skaber forændring. Det gode borgerskab er nemlig blind og døv overfor alt andet, og vil ikke reagere før lokummet brænder. Ganske bogstaveligt.

For ikke at nævne at det gode borgerskab selv plejer at bruge vold som magtmiddel og gør alt for at holde fast i magtmonopolen.

Scenen er sat.
Når de demokratiske spilleregler ensidig bliver ændret til borgerskabets fordel og fredelige demonstrationer systematisk bliver mødt med og slået ned med, voldelig magt, hvad er der så tilbage af demokratiske midler?

Dennis Berg, Jan Bisp Zarghami, Jacob Mathiasen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

@Thomas Borghus

Og hvis du tror at man , ligesom det svenske Soc.Dem og deres partnere i vognborgen , får problemerne til at gå væk vil at proppe fingrene i ørerne, lukke øjnene og højt råbe : Alle der taler om det er rascister, tra-la-la-la.

Så vil du til det næste valg i Sverige se et SD parti der bliver markant større men alle de udfordringer det medbringer.

"propagandistiske, generaliseringer om Islams forfærdeligheder" er bestemt ikke noget jeg ser dig udøve, Carsten - Nils, derimod.. Tjah. Det er vist en anden snak.

Thomas Borghus.

Tak for svar.
Grunden til at jeg spørger er, at jeg før er blevet betegnet som racist, i tråde som denne.
Det reagerer jeg som regel på.
Men jeg vil så overlade det til Niels at forsvare sig selv.

Nils Bøjden,
helt enig, jeg vil heller ikke domineres af en gammel bog. Men hvis du tror at du er fri til at gøre og lade som du vil, i vores demokratiske samfund, så kan du godt tro om.
De regler og reguleringer som bestemmer over os virker bare ikke så stødende på dig fordi du er vant til dem. Lige så eksotisk som Koranens love vil virke på dig, så vil vores love virke på en fårhyrde fra Anatolien der har fået politisk asyl hos os.

Når man så lader fårehyrden sejle sin egen sø så snart han har fået opholdstilladelse, vil denne blive meget forvirret, usikker og i sidste ende endnu dybere traumatiseret end han var ved ankomsten.

Forfejlet integration har årsager. Hvis man gjorde sig lidt anstrengelser ville langt den største del af invandrerne blive glad for vores samfund og resten ville være så ubetydende i antal at ingen lagde mærke til dem.
Men der er stort set ingen der nogensinde vil gøre sig anstrengelser for at forklare vores samfund til dem, og så er resultatet givet. De kan kun holde fast i det eneste de kender og hinanden.

Eksempel: I slutning af 80'erne kom der tusindevis af vestligt sindede, sekulære Iranere til Skandinavien, langt de fleste af dem med fine, lange universitetsuddannelser. Læger, matematikere, ingeniører, højere middelklasse, mindst lige så fisefornemme som vores. Mange af dem endda uddannet i England USA eller Frankrig.
De blev smidt i samme "indvandrer" bås som de fundamentalistiske Shiitiske analfabeter der blev fordrevet fra Irak af Saddam Hussein og som de absolut INTET havde tilfælles med, ikke engang troen. De arbejder stadig som pizzabagere og taxachauffører, og er efter 20 år hos os desillusionerede og langt mindre vestligt sindede end da de kom, fuld af håb.

Langt de fleste muslimer i verden er lige så verdslig som langt de fleste kristne er, og deres kloge bog betyder ikke mere for dem end vores kloge bog betyder for os. Langt hen ad vejen er de to bøger faktisk ret identiske. En håndfuld ekstremister får af os tildelt æren for at repræsentere en fjerdedel af menneskeheden og ikke nok med det, får også afgørende indflydelse på vores politiske beslutninger og lovgivning.
Ligesom RAF udstillede politistaten i Tyskland og vandt sympati i befolkningen for det, så udstiller de få hånfuld radikale Islamister vores Xenofobi og racisme og vinder sympati for det blandt de borgerlige, sekulære muslimer.

Det er så fuldstændig grotesk som det overhovedet kan blive.

Curt Jensen.

Er det samme sket i Sverige ?

Jeg tror ikke på de nemme forklaringer.
Derfor er der heller ikke nogen nemme løsninger.
Men at lukke øjnene/tale ned til folket, er ikke den vej politikerne skal gå.
Og vælger politikerne ingen vej at gå, så går flere og flere stemmer ud til højre.

Ved ikke om det samme er sket i Sverige, men det ville undre mig hvis det ikke er.
Nej nemme løsninger er der ikke, men at kalde alle idvandrere for Islamister er vel den nemmeste af dem alle.

For mig at se, så drejer denne tråd sig om svenske forhold; En anden tråd drejer sig om Tyske forhold, med demonstrationer mod islamisme.

Det dur ikke at forklare problemerne i Sverige og i Tyskland ud fra danske forhold. I hvert fald ikke hvis man samtidig vil fastholde at Danmark er specielt dårlig til at integrere folk med andre kulturer/religioner.

Så inden man forklarer svenske forhold med danske argumenter, så burde man nok lige først undersøge om det samme gælder for Sverige.
Ikke hermed sagt at det ikke forholder sig sådan, men at det for nuværende er gætværk.

Sider