Nyhed
Læsetid: 2 min.

Dansk Eritrea-rapport bruges i angreb på landets kritikere

Regimevenlige medier sværter FN’s særlige udsending til Eritrea til på baggrund af den danske Udlændingestyrelses rapport om forholdene i den afrikanske etpartistat. Samtidig angriber Eritreas udenrigsminister EU-landenes asylpolitik for at være baseret på fejlagtig information
Eritreas udenrigsminister, Osman Saleh, benytter debatten om den danske rapport til at rette hård kritik mod EU-landenes asylpolitik over for eritreere. Arkiv

Niu Xiaolei

Indland
4. december 2014

Få dage efter udgivelsen af en omstridt rapport fra den danske Udlændingestyrelse går den nordøstafrikanske etpartistat Eritrea og dens sympatisører til angreb på udenlandske kritikere.

Ifølge en artikel på det regimevenlige website Tesfanews »til- intetgør Danmark alle beskyldninger om menneskerettighedskrænkelser fremsat mod Eritrea som intet andet end propaganda«.

Artiklen er illustreret med et billede af FN’s rapportør for Eritrea, Sheila Keetharuth, der ved flere lejligheder har kritiseret menneskerettighedssituationen i landet.

»Moralsk bankerot,« lyder dommen på Tesfanews med henvisning til, at FN’s rapportør har tegnet et mere dystert billede af forholdene i landet end den nye danske rapport fra Udlændingestyrelsen. En lignende udlægning finder man på andre regimevenlige websider. Under overskrifter som »Eritrea er offer for en kæmpemæssig propagandakrig«, og »Narrativet skifter … FN udfordret af EU-medlemsland«, fremføres den danske rapport som dokumentation for, at de internationale beskyldninger mod Eritrea er stærkt overdrevne.

Halmstrå

Samtidig retter Eritreas udenrigsminister, Osman Saleh, en hård kritik af EU-landenes asylpolitik over for eritreere.

»Vi opfordrer til en hastegennemgang af europæiske migrations- politikker over for eritreere, idet de, for at sige det mildt, er baseret på fejlagtig information, noget der i stigende grad bliver anerkendt,« udtalte ministeren.

Det skete ifølge det eritreiske informationsministerium i forbindelse med et europæisk-afrikansk ministermøde i Rom for få dage siden.

Ifølge professor Bjørn Møller, som er ekspert i afrikanske forhold ved Aalborg Universitet, er ministerens udtalelse med stor sandsynlighed en reference til den kontroversielle rapport, som den danske Udlændingestyrelse udgav i sidste uge.

»Ministeren siger formentlig sådan for at underminere alle de øvrige rapporter, der siger, at situationen er grotesk ringe i Eritrea. Her er den danske rapport et halmstrå, som han kan bruge. Der er så heller ikke rigtig andre halmstrå at gribe fat i,« siger Bjørn Møller.

Han vurderer, at regimet nu forsøger at bruge den danske rapport til at »miskreditere alle, der siger noget negativt om Eritrea«.

Den danske rapport har vakt opsigt både i ind- og udland, fordi dens konklusioner står i modsætning til vurderingerne fra FN, menneskeretsorganisationer og flere europæiske landes myndigheder.

På baggrund af rapporten konkluderede Udlændingestyrelsen, at eritreere, der illegalt er rejst ud af landet, godt kan vende tilbage, uden at det får så alvorlige konsekvenser, som det fremgår af de øvrige kilder på området. Det gælder også dem, der er deserteret fra den årelange værnepligt, som borgerne i landet bliver tvunget til. Således mener Udlændingestyrelsen, at forholdene omkring værnepligt og illegal udrejse ikke i sig selv medfører »forfølgelse eller giver de pågældende krav på beskyttelse«.

Rapporten kan få betydning for de mange asylansøgere fra Eritrea, der er kommet til Danmark, fordi den kan blive inddraget i afgørelsen af asylsagerne. Men rapporten bygger i høj grad på anonyme kilder, hvilket den er blevet kritiseret for.

Samtidig har én af kun to navngivne kilder i rapporten, professor Gaim Kibreab fra London, trukket sig fra rapporten. Han føler sig ifølge Berlingske »misbrugt« og »forrådt« af Udlændingestyrelsen.

Rapporten fra Udlændingestyrelsen blev til, efter at daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) udsendte en pressemeddelelse i august, hvor hun undrede sig over, at der var sket en markant stigning i antallet af asylansøgere fra Eritrea.

Information har forsøgt at få en kommentar fra det eritreiske Informationsministerium. Det har ikke været muligt.

Medier i Eritrea: Dansk rapport renser os for anklager

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Her gik man og troede at man bare kunne slette nogle linjer i en raport, smide nogle negere hjem til negerland o så var alt godt.

Så begynder de at lave alt mulig ballade der nede i Afrika...... ØV ØV ØV.

Toke Andersen, Wilhelm May, Jesper Hansen, Rune Petersen, Lene Christensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Henrik Christensen

Sådan kan man også komme i international fokus, kære Danmark. Hold da helt op, hvor jeg skammer mig ...

Toke Andersen, Wilhelm May, Gert Romme, Jesper Hansen, Rune Petersen, Lene Christensen, lars abildgaard, Claus Jensen, Rasmus Kongshøj og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Christel Gruner-Olesen

...der er vist nogle, der skal "angre" gevaldigt !

randi christiansen

Leveforholdene i eritrea er ligesom de fleste andre steder i verden uden tvivl rædsomme, alene en flerårig værnepligt er urimelig - klart at alle der kan flygte, gør det. Så hvad skal lille dk gøre? Åbne armene for alle verdens forfulgte ...? Jeg forstår det ikke, er der ikke faste kvoter og aftaler? Og hvad med alle de danskere, som må gå for lud og koldt vand, sultecirkulære og ingenting - hvor skal de flygte hen? Spør bare meget politisk ukorrekt ved det godt

ellen nielsen, Lars Bo Jensen og Vivi Rindom anbefalede denne kommentar
Henrik Christensen

Der er naturligvis både problemer for en mængde af vores eksisterende borgere, og for flygtninge, også dem der måtte være nået så langt som til vores land.

Men det er to sider af samme sag: Hvilken menneskelighed skal gælde for vort samfund, hvad vil vi være bekendt, hvad skal vi prioritere?

Der er ikke noget meningsfyldt begreb der hedder 'råd til'. Så længe der er en eller anden form for ressource, hvad enten penge af papir, bits eller tilgodebeviser, eller det er husly, mad, tøj, medicin osv, så er der noget at prioritere over.

Og bare fordi vi har prioriteret over noget, betyder det ikke at man ikke kan prioritere om. Og der bør bestemt prioriteres om, både i forhold til egne borgere og til flygtninge, bare for lige at starte med noget af det vigtige...

At undskylde sig med andre, egne borgere har det svært, er i den kontekst blot symptom på på den implicitte prioritering, at man ikke vil omprioritere og ikke selv vil yde mere eller give afkald på noget, hverken som individ eller som samfund.

Den holdning har man da lov at have, men jeg synes den er foragtelig. Ultimativt er det også selvdestruktivt. Umådelig snævertsynet og dumt.

Og hvor går grænsen? Uanset hvor meget man har, så er der ingen moralsk forpligtelse til at dele med andre? Velkommen til kapitalismens selvdestruktive højborg... du skal da heller ikke selv forvente at nogen deler noget med dig, så... Genkendelsens glæde? Ahaa...

Prøv at rejse i verden og oplev gæstfrihed, og vilje til at dele selv det meget lidt de har, med fremmede, uden nødvendigvis at få noget materielt igen. Hvorfor er vi i dette lille, ret velstående land, så forbandet nærige, kortsynede og egoistiske?

randi christiansen

Jamen lad da endelig sultens slavehær dele vores sidste skjorte. Intelligent hjælp?

randi christiansen

Det er jo de fattige ikke de rige der betaler - de rige vil ha sultecirkulærer, så der blir råd til skattelettelser, og de vil ihvertfald ikke gi så meget som en bøjet femøre til eritreanske flygtninge

Rasmus Kongshøj, Lene Christensen og John Christensen anbefalede denne kommentar

Claus Madsen: "Så begynder de at lave alt mulig ballade der nede i Afrika...... ØV ØV ØV"

Nej vel, de fyrer da champagnepropperne I udlændingestyrelsen, nu hvor rapporten er blevet bekræftet fra nærmeste hold. :-)

Helle har talt. Rapporten er god nok.

Det er svært at vide, hvad der er op og ned i denne sag. Så det er nok en god ide, at afgørelserne i sidste ende træffes af et uafhængigt nævn, Flygtningenævnet.

Skal jeg gætte en lille smule, så gætter jeg på, at regeringen køber sig tid til efter valget ved at trække de her menneskers asylsager ud i håb om, at det får nye flygtninge fra Eritrea til at søge mod andre EU-lande i stedet for Danmark, efterhånden som rygtet om de ”danske stramninger” når frem til menneskesmuglerne.

Det er så måske ikke ligefrem smukt. Men på den anden side krænker det heller ikke nogens menneskerettigheder. De pågældende er jo allerede i sikkerhed i Danmark. De må bare vente noget længere tid på opholdstilladelse, fordi der først har været fact-finding mission, og deres sager nu herefter skal en tur omkring Flygtningenævnet.

Torben Pedersen

Venter i spænding på en rapport fra Danmarks næste besøg i Nordkorea...

Niels Jørgensen

Er der noget vigtigt her?

Henrik Christensen

Hvad de dog ikke kan erklære omkring Nord-Korea i lyset af hvad Eritræa angives at være - slaraffenland, guitaspilleres bedste venner, næsten jævn fordeling af alle ressourcer til næsten alle borgere - nærmest Paradis måske?

Prøv at rejse i verden og oplev gæstfrihed, og vilje til at dele selv det meget lidt de har, med fremmede, uden nødvendigvis at få noget materielt igen. Hvorfor er vi i dette lille, ret velstående land, så forbandet nærige, kortsynede og egoistiske?

Henrik Christensen...
Gæstfrihenden ville måske være lige så stor i DK,
hvis gæsterne tog hjem igen efter endt gæsteophold.