Nyhed
Læsetid: 2 min.

Fejlbehandlede indsatte udelukkes fra Patienterstatningen

Indsatte i danske fængsler har ikke mulighed for at få erstat-ning for fejlbehandling gennem Patienterstatningen. Ifølge jurister kan der være tale om et brud på FN-konventionen. ’Fuldstændig urimeligt,’ lyder det fra et flertal i Folketinget
Indland
4. december 2014

Indsatte, der kommer til skade eller bliver fejlbehandlet hos en fængselslæge, kan ikke søge erstatning gennem Patient- erstatningen. Fængslernes sygeafsnit er nemlig ikke omfattet af loven om patienterstatning, og dermed har de indsatte dårligere adgang til erstatning end andre borgere.

I stedet henvises fejlbehandlede indsatte til at anlægge et civilt søgsmål mod Kriminalforsorgen, hvis de vil opnå erstatning. En proces, der ofte er både dyr og langsommelig. Flere jurister vurderer, at der kan være tale om et brud på FN’s konvention om borgerlige og politiske rettigheder, som forbyder enhver form for diskrimination, og som Danmark er internationalt forpligtet til at overholde.

»Det lyder, som om man muligvis har et problem,« siger Jørgen Albæk Jensen, juraprofessor ved Aarhus Universitet.

Loven om patienterstatning omfatter stort set alle sundhedspersoner og de fleste institutioner, hvor der ydes lægehjælp. Men fængslerne er specifikt blevet undtaget af økonomiske hensyn, da man reviderede loven i 1997.

Flertal for undersøgelse

Et politisk flertal på Christiansborg vil nu have sagen undersøgt. Information har været i kontakt med ordførere fra alle Folketingets partier. Ingen af ordførerne var på forhånd bekendt med de indsattes forringede adgang til erstatning.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, vil undersøge, om det er nødvendigt med en justering af loven: »Når man fængsler folk, har samfundet en forpligtelse til at tage vare på dem. De har fået en straf, men de skal ikke straffes yderligere i forhold til deres patientrettigheder,« siger han.

Også de radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen, undrer sig: »Hvis en læge har begået en fejl, så skal man kunne få erstatning som patient, uagtet om lægen arbejder på et sygehus eller i et fængsel,« siger han.

De indsatte, som ønsker erstatning, men ikke har råd til at føre en retssag, kan søge om fri proces. Det vil sige, at staten betaler alle omkostninger ved retssagen. En optælling viser, at der er blevet givet fri proces nul gange i den type af sager fra 2005 til 2013.

SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, mener, at det er »fuldstændig urimeligt« at udelukke de indsatte fra Patienterstatningen, mens Enhedslistens Pernille Skipper kalder det »tosset«: »Man skal jo ikke acceptere flere fejl fra læger, bare fordi de behandler indsatte,« siger hun.

Venstres Karsten Lauritzen er principielt enig, »men der er andre steder i samfundet, vi bør se på først«, siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Som Shakespiere allerede erkendte: "There is something rotten, in the state of Denmark".

måske lidt mere end bare "something"

Rune Petersen, Janus Agerbo og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Fængsler er åbenbart stadig uhumske....måske et levn fra de tider hvor det hed Tugt- og Rasphus - man raspede træ af farvede træsorter ....fangerne døde af det. Det kunne man naturligvis ikke erstatte dem for :-)

Kan det ikke været noget, der er afskaffet af VKO? De partier blev jo altid til små liderbasser når kriminelle skulle straffes. Og helst gerne i overskrifter og maks 4 stavelser.

Undskyld.

Fængslerne er åbenbart ikke mere uhumske, end at Østeuropæere kommer hertil per anbefaling - begår kriminalitet udelukkende med det ærinde, at komme ind bag murene. Så helt slemt kan det ikke være (a pro pos middelalderlige forhold). Selvfølgelig skal indsatte ha' patientrettigheder - men det største problem er helt sikkert ikke de rettigheder samfundet har tildelt dem, men de rettigheder de bliver "tildelt" af "visse grupper medindsatte".

Får ofre for kriminelle handlinger begået af fattige indsatte også erstatning?

Det kan hænde at de tildeles erstatning, men i de fleste (måske alle) tilfælde, er der intet at hente.

Alle skal behandles ordentligt, også indsatte, som skal have adgang til lægehjælp, medicin og anden behandling, på lige fod med os andre.

Skal familien til en indsat have lov til at sagsøge staten for tab.