Læsetid: 3 min.

Ministerium undersøger forskelsbehandling af indsatte

Sundhedsminister Nick Hækkerup vil have undersøgt, om indsatte i danske fængsler fremover skal have mulighed for at søge om erstatning for fejlbehandling gennem Patienterstatningen ligesom andre borgere
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) oplyser, at ministeriet er i gang med at undersøge, om indsatte bør kunne søge erstatning gennem Patienterstatningen, hvis de kommer til skade eller bliver fejlbehandlet hos en fængselslæge. Det sker på baggrund af Informations artikelserie om indsattes forhold og rettigheder i danske fængsler og arresthuse.

Christian Liliendahl

19. december 2014

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse er i gang med at undersøge, om indsatte bør kunne søge erstatning gennem Patienterstatningen, hvis de kommer til skade eller bliver fejlbehandlet hos en fængselslæge.

Det oplyser sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i et udvalgssvar til SF’s retsordfører, Karina Lorentzen.

Svaret kommer på baggrund af artikler bragt i Information, som har fået Karina Lorentzen til at bede ministeren om at redegøre for, hvorfor indsatte ikke kan søge erstatning på lige fod med andre borgere, hvis de oplever svigt i fængslernes sundhedsklinikker.

Nick Hækkerup skriver i svaret til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg, at et udvalg i 1997 vurderede, at »de administrative procedurer og omkostninger ved at lægge området ind under loven ville være ude af proportion med det ringe antal skader«.

»Sundhedsområdet, herunder patienterstatningsområdet, har dog udviklet sig siden betænkningen blev afgivet,« fortsætter ministeren og oplyser, at man er i færd med en analyse af, hvilke områder patient-erstatningen bør dække fremover.

»I analysen indgår også spørgsmålet om, hvorvidt sundhedspersoner ansat i fængslernes sygeklinikker skal være omfattet af dækningsområdet.«

Det fremgår dog ikke nærmere af svaret, hvad der præcis har ændret sig på sundhedsområdet siden 1997, som gør det relevant at undersøge patienterstatningens dækning netop nu.

Alle partier overraskede

I en artikel bragt i Information 4. december vurderede menneskerettighedsjurister, at forskelsbehandlingen af de indsatte kan være i strid med FN’s menneskerettighedskonvention. De pegede specifikt på artikel 26 i menneskerettighedskonventionen, som forbyder enhver form for forskelsbehandling.

Ordførere fra samtlige Folketingets partier udtrykte overraskelse, da Information tidligere på måneden gjorde dem opmærksomme på, at sundhedspersonalet i fængsler er undtaget fra loven om patient-erstatning. Et flertal af ordførerne var dengang indstillet på at undersøge, om loven om patienterstatning bør udvides til også at omfatte fængslernes sygeafsnit.

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse oplyser gennem sin pressetjeneste til Information, at ministeriets analyse af patienterstatningens dækningsområde blev sat i gang allerede i slutningen af 2013 med henblik på at undersøge, om loven eventuelt skulle udvides. Herunder også, om dækningsområdet skal omfatte fængslernes sygeafsnit.

Politikere bifalder undersøgelse

Karina Lorentzen er glad for, at der nu er kommet fokus på forskelsbehandlingen.

»Jeg synes, vi har brug for ligestilling af indsatte og borgere uden for fængslerne på det her område. Jeg havde selvfølgelig gerne set, at ministeren havde sagt meget klart, at der ikke skal være forskel. Men mit håb er da også, at den her analyse vil vise, at vi selvfølgelig skal ligestille indsatte,« siger hun.

Også Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, hilser undersøgelsen velkommen.

»Indsatte er også borgere, og det giver ingen mening at forskelsbehandle dem i forhold til adgangen til patienterstatning,« siger ordføreren.

Han har været i dialog med sundhedsminister Nick Hækkerup, siden Information begyndte at skrive om de indsattes begrænsede adgang til at søge om patienterstatning, og han har også talt med sundhedsfagligt personale i flere fængsler.

»De er også interesserede i, at de borgere, som er indsat, har de samme rettigheder som andre. Jeg synes, det er rigtig godt, at man i samspil mellem Sundhedsministeriet og Justitsministeriet nu får kigget på det her,« siger Flemming Møller Mortensen.

Som tidligere beskrevet i Information vil et flertal i Folketinget umiddelbart støtte et eventuelt forslag om at udvide dækningsområdet for patienterstatningen til også at omfatte sundhedspersonale i fængsler.

»Vi kan ikke have en gruppe af borgere, som er retssikkerhedsmæssigt dårligere beskyttet end resten af befolkningen. Det er uholdbart,« siger Karina Lorentzen.

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget forventer, at analysen af patienterstatningens dækningsområde ligger færdig i løbet af foråret 2015. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Nick Hækkerup.

Serie

Seneste artikler

 • Da overlægens kritik forstummede

  23. december 2014
  Allerede for 30 år siden advarede overlæge Jørgen Ortmann om ’umenneskelig’ behandling af de indsatte i Anstalten ved Herstedvester. Til hans store fortrydelse førte kritikken ingen forandringer med sig. Til gengæld blev han fyret, og synet på de indsatte har ikke ændret sig siden da, mener han
 • ’Jeg kan ikke længere lide at stå med ryggen til andre indsatte’

  22. december 2014
  Martin Hansen fik kastet kogende olie i ansigtet af en medindsat i Nyborg Statsfængsel. En fængselsbetjent, der overværede overfaldet, takkede efterfølgende ja til et tilbud om psykologhjælp, mens Martin Hansen aldrig fik tilbuddet. I dag tør han ikke være i rum med for mange mennesker. ’Ekstrem forskelsbehandling,’ siger professor
 • ’Et system på niveau med pergament og gåsefjer’

  15. december 2014
  Sundhedspersonalet i danske fængsler er henvist til papirjournaler og brevvekslinger, når de skal kommunikere med læger og sygeplejersker uden for murene. Det går ud over de indsatte, advarer fagfolk, der i flere år har efterlyst et moderne journalsystem, som man kender det fra det almene sundhedsvæsen
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man skal da vist være jurist og sundhedsminister for at forstå at der skal være forskel mellem indsatte og andre borgere når det gælder retten til erstatning via Patienterstatningen...!!
Jeg kan kun håbe at juristen og sundhedsministeren for "fingeren ud" i en fart.... og hvis ikke dette sker: må vi så få forklaringen herpå...

Carsten Wienholtz, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Tidligere tiders Rasp- og forbedringshus lader sig ikke skjule - masser af fanger døde af strafarbejde!
Men hvis ikke snakken om rehabilitering skal blive helt hul må de herrer og damer 'politikere' vist hellere se at få ændret lidt her.

Hvorfor egentlig bruge tid, kapacitet og penge til at undersøge, om forskelsbehandling er rimeligt og acceptabelt.

Det er jo sådan, at domstolene udmåler straffe - altså samfundets hævn, og når det er gjort, er dette straffen, der skal afsones. Og det har hverken fængselsvæsenet eller nogen minister nogen som helst indflydelse på.

Det ansvarlige ministre og fængselsvæsenet både har indflydelse på og ansvar for, det er, at man når man spærre andre mennesker inde, så har man påtaget sig det fulde ansvaret for dem.

Og det fører frem til, at da ingen domstol har dømt til ringere sundhedsbehandling eller manglende erstatningsmulighed, og da fængselsvæsenet - altså samfundet har disse mennesker i deres varetægt, har de indsatte præcis samme rettigheder som andre. - Blot med undtagelsen at de er frihedsberøvede.

- Hvis det virkelig er så vanskeligt for en minister at forstå, så bør denne jo rette henvendelse til regeringens dyrt betalte konsulentfirma, McKinsey & Company. Noget må jo dette dyrt betalet konsulentfirma jo gøre for pengene, når regeringen har accepteret, at de er skattesnyltere.

Carsten Wienholtz, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar