Nyhed
Læsetid: 2 min.

Organisationer vil sikre opererede indsatte genoptræning

Indsatte i danske fængsler bør have samme adgang til genoptræning efter en operation som andre borgere, mener Danske Fysioterapeuter og Danske Patienter. De ønsker en undersøgelse af, om fængslerne er gode nok til at sikre genoptræning til de indsatte
Indland
9. december 2014

Det er nødvendigt med en undersøgelse af, om indsatte i danske fængsler, der gennemgår en operation under afsoningen, får den fornødne genoptræning, mens de sidder i fængsel. Det mener formanden for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht.

Hun reagerer på en artikel i gårsdagens Information, hvor den indsatte Mikael Pedersen beskriver, hvordan han ventede et halvt år på at møde fængslets fysioterapeut efter en operation for sin diskosprolaps. Der er nu gået to år siden operationen, og han har endnu ikke modtaget tilstrækkelig genoptræning. Hans smerter er forværret, og han skal måske gennemgå en ny og risikabel operation efter nytår.

Historien bekymrer Tina Lambrecht, som vil have undersøgt, om der er tale om et mere udbredt problem i fængslerne.

»Vi kan ikke tillade os at forskelsbehandle folk, der afsoner en straf, så de ikke har adgang til samme behandling og genoptræning som borgere i resten af samfundet,« siger hun.

Tina Lambrecht foreslår derfor, at Kriminalforsorgen og Sundhedsministeriet går sammen om at lave en stikprøvekontrol blandt de indsatte, der har fået foretaget en operation, som kræver genoptræning, og afklarer, om de rent faktisk modtager den genoptræning.

»Hvis man ikke får den nødvendige genoptræning, så vender man ikke tilbage til det funktionsniveau, man havde tidligere. Man risikerer at ende i et længerevarende sygdomsforløb og vender måske aldrig tilbage til arbejdsmarkedet og bliver i stedet en udgift for samfundet,« siger Tina Lambrecht.

’Det er væsentligt’

Hun har ikke overblik over, hvor udbredt problemet med manglende genoptræning eventuelt er i fængslerne.

»Men det må jo være i sundhedsministerens interesse at få afdækket, om der er et problem eller ej,« siger hun.

Direktør i paraplyorganisationen Danske Patienter Morten Freil har også svært ved at vurdere problemets omfang.

»Men hvis der er begrundet mistanke om, at der er borgere i det danske sundhedsvæsen, der bliver dårligere behandlet end andre, så kan vi kun støtte op om forslaget,« siger han.

»God, hurtig og rettidig genoptræning er helt afgørende for at komme tilbage til et ordentligt liv. Vi skal passe på med at sige, at bare fordi det måske ikke drejer sig om mange, så er det ikke væsentligt. Det er væsentligt,« siger Morten Freil og understreger ligesom Tina Lambrecht, at alle har krav på samme adgang til sundhedsvæsnet.

Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyser gennem deres presseafdeling, at de vil lytte til forslaget fra Danske Fysiotera- peuter, hvis foreningen henvender sig, men de ønsker ikke at kommentere forslaget i øvrigt.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra sundheds- minister Nick Hækkerup (S).

Serie

Dømt til dårlig behandling

Seneste artikler

 • Da overlægens kritik forstummede

  23. december 2014
  Allerede for 30 år siden advarede overlæge Jørgen Ortmann om ’umenneskelig’ behandling af de indsatte i Anstalten ved Herstedvester. Til hans store fortrydelse førte kritikken ingen forandringer med sig. Til gengæld blev han fyret, og synet på de indsatte har ikke ændret sig siden da, mener han
 • ’Jeg kan ikke længere lide at stå med ryggen til andre indsatte’

  22. december 2014
  Martin Hansen fik kastet kogende olie i ansigtet af en medindsat i Nyborg Statsfængsel. En fængselsbetjent, der overværede overfaldet, takkede efterfølgende ja til et tilbud om psykologhjælp, mens Martin Hansen aldrig fik tilbuddet. I dag tør han ikke være i rum med for mange mennesker. ’Ekstrem forskelsbehandling,’ siger professor
 • Ministerium undersøger forskelsbehandling af indsatte

  19. december 2014
  Sundhedsminister Nick Hækkerup vil have undersøgt, om indsatte i danske fængsler fremover skal have mulighed for at søge om erstatning for fejlbehandling gennem Patienterstatningen ligesom andre borgere
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jeppe vinter nelson

til det skrevne "Historien bekymrer Tina Lambrecht, som vil have undersøgt, om der er tale om et mere udbredt problem i fængslerne." så bevises det i gårsdagens artikel om veteranen i fængsel, at der er et akut behov for, at der er nogen på ministergangen åbner er deres øjne for hvad der reelt forgår og mangel på samme inde i det danske fængselsvæsen. Det er så forrykt at vi som borgere i dagens danmark skal betale for at kriminalforsorgen har deres eget slyngelstatstyrede sundhedsystem som løslader indsatte til en frihed hvor de intet kan bidrage med, men hvor vi som samfund skal samle op og betale til den inkompetente kriminalforsorgens forsøg på at spare penge uden tank på at de faktisk tilskriver samfundet store udgifter med det livssyn, privatiser den kriminalforsorgen, de beviser gang på gang de ikke er opgaven voksen..