Baggrund
Læsetid: 4 min.

Sådan holder du en klimavenlig jul

Det kan koste mere eller mindre på CO₂-regnskabet, når danskerne holder jul. Information giver her et par råd til, hvordan man belaster klima og miljø mindst muligt i de søde juledage. Spænd livremmen ind, fat vandpiben og tag en dans i haven… nu er det næsten jul! Der er ingen grund til at ofre julen på de politisk klimakorrektes alter. Der er plads til alt og alle, hvis man bare følger et par enkle råd
Det kan koste mere eller mindre på  CO₂-regnskabet, når danskerne holder jul. Information giver her et par råd til, hvordan man belaster klima og miljø mindst muligt i de søde juledage. Spænd livremmen ind, fat vandpiben og tag en dans i haven… nu er det næsten jul! Der er ingen grund til at ofre julen på de politisk klimakorrektes alter. Der er plads til alt og alle, hvis man bare følger et par enkle råd

iBureauet/Mia Mottelson

Indland
17. december 2014

Træet

Der er ikke nødvendigvis noget galt i at danse om et træ, det bliver kloden i sig selv ikke varmere af. Desuden gør såkaldte treehuggers langt værre ting med træer, når vi andre ikke ser på. Men hvorfor tage livet af træet bare for at kunne slæbe det helt ind i stuen? Er det ikke at lade bjerget komme til Muhammed? Nej, siger vi på Information, dans endelig, dans dig glad, men dans udenfor. Det er der, træerne bor.

Alternativt: Køb et FSC-certificeret juletræ. Så garanteres det, at der plantes et nyt, så snart du har aflivet dit udvalgte træ.

Gaverne

Når danskerne – og ikke mindst de danske politikere – bryster sig af, at Danmark er hele verdens klimaduks, fordi vi er så gode til at stille vindmøller op og lave varme af affald, så glemmer de meget belejligt noget: alle de dippedutter og alt det bras, som vi hvert sekund året rundt bestiller hjem fra Kina og andre fjerne egne. DET KOSTER KLIMAET, men ikke i vores CO2-regnskab. Med andre ord: Vi lever på en løgn (det vidste vi godt, ik’?), men drop i det mindste gaverne. Vi har alligevel det hele og endda det meste i to eksemplarer.

Alternativt: Giv genbrug. De eneste, der for alvor går op i gaver, er børnene, og de ænser alligevel ikke, at det er gammelt legetøj, før de har revet en arm af dukken og flået antennen af radiobilen.

P.S.: Det giver næsten sig selv, at gavepapir er vildt frås. Brug gammelt papir, brug gerne gamle aviser, og brug for alt i verden (og vores skyld) dine gamle eksemplarer af Information. Oplaget falder, vi er i knibe, brug os.

Julens rusmidler

Alkohol er ikke andet end giftige kalorier, og det må nærmest koste et polsk kulkraftværk i CO2, når stort set hele den samlede nation i juledagene beslutter sig for at lægge hjernen i sprit. Information har naturligvis tænkt over sagen og er kommet på et alternativ: Fra den anden side af Atlanten breder der sig nemlig en veritabel trend (og hvad gør aviser, hvis ikke de spotter og skriver om tendenser?).

Pot er simpelthen blevet mere hot end nogensinde, og i Guds eget land, er det nu er tilladt at sælge, købe og ryge pot i flere delstater, herunder i Colorado og Washington. Mens vi venter på, at vores egne politikere vågner op til det 21. århundrede, kan det røbes, at varerne er til at få fat på alligevel. Spørg efter pot fra vennerne i Thy hos din lokale dealer – den er økologisk, naturligvis.

P.S. Skulle du alligevel ty til de alkoholiske varer, er Linie Akvavit naturligvis en af julens syv dødssynder. Uden anden grund end hensyn til navnet er lortet sejlet hele vejen rundt om Jorden for at krydse ækvator. Spild med spild på.

Transporten

Elbilen er fortsat en sjældenhed, at cykle mellem landsdelene er både for langt og besværligt, og toget er måske nok en god løsning på Sjælland, men manglende elektrificering af strækningerne i Jylland gør, at togturen altid ender i et perverst dieselhelvede. Jeps, transport er virkelig et problem i forhold til CO2-udledning og klimaet.

MEEEN, du orker jo alligevel ikke endnu et besøg hos onkel Orla og faster Gerda. Og da slet ikke her i juleferien. Så Information har sørget for i hvert fald et par gode undskyldninger for ikke at komme til Bjerringbro i juledagene – så kan der spares lidt på den konto:

Der var ingen ledige delebiler.

Ferien skal bruges på at blande jord til det nye urbane taglandbrug.

Har lige set en gul bjælke på News: Alex-ander, Bodil, Kurt eller en anden storm rammer vist nok landet i julen.

Der er så store forsinkelser hos DSB, at togene først forventes at være fremme i det nye år.

Broen var oppe (tja, den plejer at gå i forhold til Amager).

Julemanden

Michael Braungart – én af ophavsmændene til tanken om cirkulær økonomi – har en pointe, når han siger, at det er fem gange bedre for klimaet, hvis vi tager elevatoren i stedet for trappen, thi det koster langt mere energi for et menneske at løbe op ad trapperne end at lade elevatoren gøre arbejdet. Tag disse vise ord til dig og drop al motion i juledagene, så behøver du kun et minimum af mad. Premier League kører som altid fuldt juleprogram – kan du høre sofaen kalde? Så bliver det jo også lidt som i gamle dage, før landet blev ramt af kollektiv ortoreksi.

Alternativt: Hvis du bare ikke kan leve uden julemad i store mængder, så gør som Informations ansatte forud for avisens julefrokost (hvor temaet selvfølgelig var klimavenlig julefest): En hel uge med kål og mærkelige rødder tilberedt i muddersovs og med nyslået græs som tilbehør. Det smagte ikke fantastisk, men betød, at vi havde sparet tilstrækkeligt med CO2 til at kunne få gås til julefrokosten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tåbeligt ikke-sjovt vrøvl...

René Bjerregaard

Helt vrøvl er det jo ikke :)

"og brug for alt i verden (og vores skyld) dine gamle eksemplarer af Information. Oplaget falder, vi er i knibe, brug os."
Selvironi er bestemt en god ting, men efter at have læst indslag færdigt, kom jeg frem til at der er en fornuftig grund til at oplaget falder og personligt kan jeg være lidt i tvivl om informations prioritets vurdering står til at redde.