Nyhed
Læsetid: 2 min.

Tidligere fængselslæge: Fængsler underkender lægelige vurderinger

Fængselslæger bliver presset til at tilsidesætte deres lægefaglige vurderinger på grund af ressourcemæssige hensyn. Det fortæller en tidligere fængselslæge. Lægerne havner i problematisk dobbeltrolle, lyder det fra flere sider
Indland
2. december 2014

Læger i danske fængsler får censureret deres lægefaglige vurderinger af, hvilken behandling de indsatte skal have. »Censuren« sker typisk, fordi fængslerne ikke har betjente nok til at gennemføre alle sygetransporter, fortæller den tidligere læge fra Nyborg Statsfængsel Ludvig Dittmann.

»Hvis ikke en given sygehusmæssig undersøgelse er nærmest livsnødvendig, så bliver den blokeret af juristerne,« forklarer han. Ifølge Ludvig Dittmann kan fængslets jurister finde på at bede lægen vurdere, hvilke sygetransporter der er vigtigst, og aflyse de mindre vigtige ud fra ressourcemæssige hensyn.

»Man kan for eksempel få at vide, at ’nu har du bedt om fire transporter i den her uge, og vi har kun råd eller tid til de to. Hvilke skal gennemføres’?« spørger Ludvig Dittmann.

Lægens udsagn vidner om en praksis i danske fængsler, der er stærkt bekymrende, mener jurist Claus Bonnez, der er formand for den retspolitiske forening KRIM.

»Vi hører ofte fra indsatte, der siger, at fængselslægerne tager mere hensyn til fængslet end til patienterne. Men det er i strid med lægeløftet at gå på kompromis med det lægefaglige skøn,« siger Claus Bonnez.

Lægefaglig vurdering må respekteres

Fængslerne betaler selv for sygeplejen af de indsatte, inklusive lægernes løn og udgifter i forbindelse med undersøgelser hos speciallæger uden for fængslerne. En konstruktion, som stiller lægerne i et etisk dilemma og giver dårligere sundhedspleje til de indsatte, mener overlæge Jens Modvig fra DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur, der deltager i Ombudsmandens jævnlige besøg i landets fængsler.

»Problemet er jo, at fængselslægen både skal leve op til de forventninger, hans ansættelsesmyndighed har, og på samme tid være læge for sine patienter, nemlig de indsatte,« skriver overlægen i en mail til Information.

Formand for de Praktiserende Lægers Organisation Bruno Melgaard Jensen mener, at læger i yderste konsekvens bør nægte at arbejde under de forhold, som Ludvig Dittmann beskriver: »Der er nødt til at være respekt for den lægefaglige vurdering. Ellers er der ikke nogen idé i at have en læge, og så må man som læge trække sig ud af det arbejde.«

Kontorchef i Straffuldbyrdelseskontoret i Direktoratet for Kriminalforsorgen Tina Engelbrecht Ising afviser, at fængslernes ledelser blander sig i de lægefaglige vurderinger. Men hun mener, det er i orden, hvis ledelsen beder lægen vurdere, om en kørsel kan vente.

»Det er meget rimeligt, at man spørger, om det ikke kan vente, når det ikke er noget akut. Men vi blander os ikke i det lægefaglige. Hvis manden er ved at dø, så kører vi ham på hospitalet,« siger kontorchefen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Det er tydeligvis farligt, at være i statens varetægt og underskudsgivende, på de lukkede psykiatriskealfelinger, bæltefikseres og tvangsmedicineres borgerne for, at spare på personale og i fængslerne, behandler lægerne ej heller de syge.

Stil dig på en stol og hop ned, hvis der er noget der falder af, køre vi på hospitalet!

Når man har nogen i sin varetægt, har man også påtaget sig det totale ansvar for dem, for de kan jo ikke selv gå til læge.

Derfor, hvis dette virkelig er korrekt, er det så alvorligt, at det må undersøges til bunds. Og så må der nødvendigvis rulle hoveder, både i fængslerne, hos fængselsvæsenet og i justitsministeriet, der trods alt bærer det endelige ansvar.

Men man må også se på lægernes ansvar. For de burde for længst have råbt alarm.

olivier goulin, Steffen Gliese, Kim Houmøller og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Tina Engelbrecht Ising bekræfter jo helt uafvidende den elendige behandling fangerne får rent lægemæssigt i fængslerne.

"Hvis manden er ved at dø, så kører vi ham på hospitalet,« siger kontorchefen."

Man kunne måske forvente at komme på sygehuset inden ens sygdom udviklede sig i dødelig retning - hvilket jo netop er det kritikken af fængslerne går på.

Rune Petersen, Carsten Mortensen, Philip B. Johnsen og olivier goulin anbefalede denne kommentar

Skandaløst er ordet!

/O

Var det ikke 'Doktor Død', de indsatte sarkastisk havde kaldt fængselslægen i et af fængslerne?

Mmhh - var der ikke en berygtet læge i et andet slags fængsel, der bar samme øgenavn?
Uden nogen sammenligning i øvrigt - men heller ikke helt urelateret.

/O

Carsten Mortensen

Tina Engelbrecht Ising er lige så selvmodsigende som fængselsdirektør Kim Tobberup Andersen.
Jeg undres ofte over disse direktører/chefer/læger som tilsyneladende aldrig får det skidt over at have påført andre så meget skade - at de ikke har så meget mandsmod/hjerte at de siger fra.

Økonomien i fængslerne spiller utvivlsomt også en rolle, som det gør uden for fængslerne...
Jeg mener ikke, at man enøjet kan fokusere her, men at også alle andre instanser og hospitalers retningslinier skal inddrages.
I dag er det svært at overholde lægeløftet, fordi meget stærke kræfter presser lægerne ud i overbehandling, også i tvivlstilfælde. De kræfter er politisk bestemt.
Andre institutioner og i særforsorgen vil ligge inde med mange "sager" der aldrig kommer i offentlighedens søgelys, også på grund af "frygt"?
I det øjeblik man fokuserer så meget på potentielle fejl, tager man lægen som gidsel i forhold til hans lægeløfte og den rigtige behandling.
Man kan på denne måde ikke garantere at der ikke begås fejl, fordi netop dette er med til at udvide en fejlmargen, på trods af at "ansvaret er taget"!