Læsetid: 4 min.

Den ukendte dagbog fra fortiden

Hvordan de to berømte journalister Anders B. Nørgaard og Poul Dalgård i efteråret 1948 kom på sporet af ’Edderkoppen’ og andre lyssky bagmænd bag efterkrigstidens sortbørs, hvor dele af politiet plejede privat omgang med gangsterne, oprulles i en artikelserie på grundlag af en hidtil ukendt dagbog fra de to journalister
Artiklerne i Social-Demokraten fra efteråret 1948 førte til omfattende retssager mod sortbørshandelens bagmænd. Her er møbelhandler Johannes Linde fotograferet i 1950, da han første gang skulle afhøres. 
 Arkivfoto
30. december 2014

Vi startede på historien, der efterhånden, som den oprulledes, bekræftede, at den mand, vi havde tænkt os at afsløre, er af langt større format og betydelig farligere, end vi oprindelig havde tænkt os.«

Sådan lyder det i indledningen til en for offentligheden hidtil ukendt dagbog, som journalisterne Anders B. Nørgaard og Poul Dalgård i dybeste hemmelighed skrev formentlig i de sene nattetimer i efteråret 1948. Dagbogen slutter brat midt i en sætning en gang i december samme år, og det vides ikke, om der mangler et par afsnit eller flere sider.

I dagtimerne skrev makkerparret fra den 4. november 1948 en række artikler til Social-Demokraten om ’Cheferne bag den sorte børs’, som overskriften lød på deres første artikel den 4. november 1948.

Om natten blev oplysninger om deres research og kilder ført ind i den udførlige dagbog, der fylder knap 100 maskinskrevne foliosider. Teksten er opdelt i 17 afsnit eller kapitler, hvor der øverst er skrevet »Strengt fortroligt«.

Dagbogen, som ifølge forfatteren Christian Holtet ikke tidligere har været omtalt eller kendt, skulle findes i tre gennemslag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu