Nyhed
Læsetid: 3 min.

V: Regeringens udlændingestramning kan føre til konventionsbrud

Med forslaget om, at krigsflygtninge først skal have familiesammenføring efter et år, vil regeringen stramme reglerne så meget, at det kan ende med konventionsbrud. Det mener Venstres Karsten Lauritzen, der derfor tøver med at stemme for forslaget
Selv om regeringen forsøger at gøre det muligt at sende flygtninge retur til Syrien efter et år eller to, tror Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, ikke på, at det kommer til at ske.

Katinka Hustad

Indland
18. december 2014

Traditionelt er det venstrefløjen, der anklager Venstre for at ville føre en så hård udlændingepolitik, at det kan være på kant med konventionerne. Men i forhold til regeringens nye forslag om at stramme asylreglerne for krigsflygtninge er der vendt op og ned på de sædvanlige positioner på udlændingeområdet.

Efter gårsdagens samråd om lovforslaget siger Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, til Information, at partiet fortsat ikke har besluttet, om det stemmer ja til lovforslaget. Det skyldes blandt andet, at partiet er usikker på, om den del af lovforslaget, som handler om familiesammenføring, er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention – hvilket flere organisationer og eksperter har peget på kan være tilfældet.

»Selv om justitsministeren understregede på samrådet, at asyllovforslaget holder sig inden for konventionerne, så er vi ganske overbeviste om, at familiesammenføringsdelen kan være problematisk i forhold til Danmarks internationale forpligtelser,« siger Karsten Lauritzen med henvisning til, at krigsflygtninge med det nye lovforslag først skal have krav på familiesammenføring efter et års ophold i Danmark.

Venstre mener derfor også, at det juridiske grundlag for forslaget bør undersøges nærmere, inden Folketinget stemmer om lovforslaget.

Karsten Lauritzen hæfter sig ved, at en række organisationer har kritiseret den del af lovforslaget, der handler om familiesammenføring. Advokatrådet mener ikke, der er »saglige grunde« til at indføre lovforslaget, mens blandt andet Amnesty og Dignity – Dansk Institut mod Tortur vurderer, at det er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention at nægte flygtninge familiesammenføring det første år. Karsten Lauritzen fremhæver særligt, at Advokatrådet »normalt er apolitiske og kun vurderer de juridiske elementer i lovforslaget«.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at Venstre har regeringsambitioner. Derfor vil vi ikke være med til at stemme for en lov, der kan være i strid med konventionerne, og som kan skabe problemer for os senere hen,« siger han.

Justitsministeriet afviser

Justitsministeriet afviser, at lovforslaget er i strid med konventionerne. Det pointerer ministeriet i lovbemærkningerne til forslaget. Her henviser ministeriet til, at der bliver tale om en ordning, der ikke permanent »afskærer adgangen til familiesammenføring«. Samtidig henviser ministeriet til, at der så vidt vides ikke findes retspraksis ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som kan sammenlignes med den foreslåede ordning for krigsflygtninges ret til først at få familiesammenføring efter et år. Men det er ministeriets vurdering, at der ikke er grund til at tro, at Danmark skulle tabe en eventuel sag ved domstolen.

Jurister med kendskab til udlændingeret har ellers tidligere slået fast over for Information, at den del af asyllovforslaget, der handler om familiesammenføring, kan være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, nærmere bestemt artikel 8, der handler om familiers mulighed for at være sammen.

Lektor i jura Peter Starup sagde til avisen i forbindelse med førstebehandlingen af lovforslaget, at »der er rigtig meget, der taler for, at det er i strid med menneskerettighedskonventionens artikel 8«.

Og adjunkt ved Aalborgs Universitets juridiske afdeling Jesper Lindholm udtalte, at: »det vil være ansvarligt af Folketinget at afvise denne del af lovforslaget (familiesammenføringsdelen red.) for at undgå tvivlen om brud på Danmarks internationale forpligtelser«.

Politisk makværk

Formand for de radikale Morten Østergaard har til en række medier i forbindelse med en rundrejse til verdens næststørste flygtningelejr, Zaatari-lejren i Jordan, netop udtalt, at der vil gå lang tid, inden de syriske flygtninge kan vende hjem.

»Der er jo ikke nogen, der tror på, at de syriske flygtninge, der kommer til Danmark kan vende hjem inden for en kort periode,« sagde Morten Østergaard blandt andet til DR.

Udtalelsen understreger ifølge Karsten Lauritzen, at lovforslaget er politisk makværk.

»Lovforslaget hviler på en forkert antagelse, nemlig at krigen i Syrien er færdig om et eller to år. Men det er altså svært at finde nogle seriøse eksperter, der mener, at situationen vil være så forbedret, at vi kan sende flygtninge retur til Syrien om to år. Det har Morten Østergaard ret i, og det gør kun lovforslaget endnu mere paradoksalt,« siger integrationsordføreren med henvisning til, at krigsflygtninge med lovforslaget tilbydes en midlertidig etårig beskyttelsesstatus, hvorefter deres sag skal genbehandles.

»Selvom regeringen forsøger at gøre det muligt at sende flygtninge retur til Syrien, tror vi ikke på, at det kommer til at ske. Erfaringer viser, at det er svært at sende flygtninge, der først har fået et tilhørsforhold i Danmark, tilbage til deres hjemland,« siger Karsten Lauritzen.

Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti bakker alle op regeringens forslag om en stramning af asyllovgivningen.

Omvendt er Enhedslisten og SF kritiske, særligt over for den del af lovforslaget, der fratager krigsflygtninge retten til at få deres børn og ægtefælle til Danmark det første år.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra justitsminister Mette Frederiksen (S) angående Karsten Lauritzens kritik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Lauritzen (KL) fra Venstre er en hykler, er han! Han - og Venstre - har i mange, mange år opfordret, sammen med Dansk Folkeparti (DF) til at DK som stat skulle og burde træde ud af samtlige konventioner, som gjorde, at vi ikke selv kunne bestemme, hvem vi ville give asyl til!

Rune Petersen, Christel Gruner-Olesen, Preben Haagensen, Per Klüver, Anne Eriksen, Janus Agerbo, Gert Romme, Slettet Bruger, lars abildgaard, Arne Hornborg, Kristoffer Larsen, Ib Christensen, Rasmus Kongshøj, Viggo Okholm, Hans Larsen, Mette Hansen, Simon-Matti Hørlyck Campbell og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Hvis Venstre får agt som de har ret, så kan vi glemme alt om konventioner, er du ikke partifælle med Støjberg?

Christel Gruner-Olesen, Per Klüver, Anne Eriksen, Gert Romme, lars abildgaard, Peter Taitto, Ib Christensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Det danske folketing kan selv afgøre om de overholde disse konventioner -så hvorfor alt dette drilleri? Alle konventioner er frivillige og mange lande har også underskrevet dem fordi de ikke er forpligtende. Det er næsten kun de vestlige lande som har ratificeret dem og dermed er de vestligt unilaterale og ikke internationale. Prof. Stephen Krasner fra Stanford skriver i hans bog "Sovereignity -organized hopocrazy" at de vestlige lande holder hinanden fast på disse konventioner gennem den europæiske menneskerrettighedsdomstol samt det forhold, at hvis et vestligt land gerne vil ud af dette fordi det giver problemer i befolkningen så sættes en udskamingskampagne igang mod landet af interne og ekstern aktører ofte organiseret af NGOer med interesser i dette.

Kristoffer Larsen

Er det ikke ham med lakridspiberne?

Venstre ved man hvor man har. Der hvor de selv forventer at få mest ud af det!
Den dag man kommer længst i dette land ved at være ærlig, da vil venstre bestå af ærlige mennesker. Og ikke af folk der ser op til rocker elite og "økonomiske genier".
Og når man efterhånden har lært mønstret at kende med, at de klandre andre for hvad de selv er mest, så er hykler nok det mest retvisende ord for hvor man har venstre.

Rune Petersen, Christel Gruner-Olesen og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Er det ikke Venstre der vil overtræde EU lovgivningen med hensyn til børnechecken? Et meget usympatisk parti. Man kan lugte råddenskaben langt væk.

georg christensen

Bravo " Karsten Lauritzen", endelig et "individ", fra venstres boksehold, som tør sige fra, det samme venter vi socialisterne på fra socialdemokraterne. som desværre i dag er landet i en sørgelig forfatning, i deres iver på at overgå venstre, har landet sig selv i "finansindustriens" magtbegærd, Casinospillernes, "ludomanier", i bund og grund, med det samme ordsproget " lad bare (slaverne bøvle rundt) indtil de tilpasser sig vores "systemer" og vi, (os vi alvidende i vores egen"tro"), et trip for "intet", får retten til at regere, på vores egen "regelsæt" , uanset andres (forenings love og bekendtgørelser), en Dansk tilstands fornemmelse, som ikke er i overensstemmelse med "FN", og hvor muligheden er "tilslutning eller udelukkelse", takket være Russerne, er problemet i " EU" , nu endelig sat på "Dagsordnen".

Til Karsten , "tak" fordi, du turde gå imod, turde tage kampen op i mod, din egen ledelse, som i bund og grund er lige så betændt, som den socialdemokratiske ledelse.

I fællesskab, står alle muligheder, for os "alle" åben, hvis vi virkelig ønsker at hjælpe hinanden, og ikke lade os forstyrre af illusionens, finansindustriens "guldkalve" begærligheder, som først nu, tydeligt ses værende i gang med at æde sig selv, i sin egen "grådighed".

Den første, der tror på ham, fortjener en lussing. Og det mener alene fordi han er medlem af Venstre, der hellere end gerne slikker DF i røven for magtens skyld.