Baggrund
Læsetid: 2 min.

BAGSIDEN: Snapsen i skattely

Debatten om skattely er rykket helt ind på Christiansborg efter, at det er kommet frem, at Meyers Kantiner, som forpagter Snapstinget og andre kantiner på Borgen, benytter sig af skattely. For kan politikere stille sulten hos den slags virksomheder?
Indland
29. januar 2015

Ja, det kan jeg godt. Fordi jeg er sulten!«

By-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) var helt klar i mælet, da han forleden mødte Ekstra Bladet TV på vej ind i Snapstinget – kantinen på Christiansborg – for at skulle indtage sin frokost.

Nu hører det til sjældenhederne, at politikerne bliver spurgt om, hvorfor de spiser, hvor de spiser, men det var alligevel interessant at se, hvor mange politikere der ville benytte sig af kantinerne på Christiansborg forleden. Ekstra Bladet havde nemlig samme morgen afsløret, at Claus Meyers selskab – L+M Holding – er ejet af en kapitalfond – IK Investment. Og kapitalfonden bruger et selskab i Luxembourg til at stå for kapitalfondens ejerandel på 55 procent af selskabet. Claus Meyer og en række andre investorer står for den restende del af ejerandelene.

Så hvordan ville smagen være i munden hos politikerne efter den afsløring? For er der noget, politikere ikke bryder sig om, er det skattely! Men når sulten er størst, såå ... Carsten Hansen var i hvert fald ikke den eneste politiker fra partier, der har harceleret mod skattely, som slugte principperne for at stille sulten.

I Ekstra Bladet TV var Enhedslistens Per Clausen og Lars Dohn ude efter et par stykker smørrebrød fra skattelykantinen. Sidstnævnte forklarede sig dog med, at han havde en brækket arm og derfor ikke kunne smøre madpakke. Tidligere samme morgen havde Per Clausen ellers på Twitter skrevet, at »ikke acceptabelt at Folketingets kantine er krøbet i skattely. Jeg tager sagen op i Præsidiet.«

Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix, kunne senere samme dag over for Ekstra Bladet TV forsikre, at Enhedslistens brug af kantinen vil blive diskuteret på et kommende gruppemøde:

»Det må vi diskutere i Enhedslisten. Jeg tror, det bliver svært at finde en anden kantine herinde, for der er jo ikke andre end Meyers,« forklarede hun.

SF’s Lisbeth Bech Poulsen overvejede også, hvor hun fremover skulle spise frokost:

»Hvis det viser sig, at pengene havner i et skattelyland, så får jeg en dårlig smag i munden. Så må man jo smøre sig sin egen madpakke,« sagde hun til Ekstra Bladet TV.

Skatteordfører for Det Radikale Venstre, Nadeem Farooq, spiser dog fortsat gerne i Snapstinget:

»Der er ikke noget i vejen med, at en kantine er ejet af en kapitalfond. Kapitalfonde gør jo mange gode ting. Men det er klart, at jeg foretrækker, man betaler den skat, man skal,« sagde han til Ekstra Bladet TV.

Det er hans tidligere partiformand, Margrethe Vestager, der som EUs konkurrencekommissær skal forsøge at finde løsninger til, hvordan man kan undgå skattely-konstruktionerne. Med de knurrende maver fra Borgen in mente, må hun gerne skynde sig lidt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Løngreen

Man skulle tro at politikerne worldwide på trods af deres udsagn om det modsatte hylder skattely, det er dem som kan stoppe dem

Rasmus Kongshøj, Preben Haagensen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Benny Pedersen

Man bider vel ikke den hånd der fodrer én :(

Torben Arendal, David Zennaro, Rasmus Kongshøj, Preben Haagensen, Rune Petersen, Marianne Christensen, lars abildgaard, Peter Jensen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

Såvidt jeg erindrer er Christiansborg placeret i et område af landet der er totalt spækket med serveringssteder, cafeer, restauranter, pølsevogne og pizzarier med udbringning. Carsten Hansen og co. er ikke fanget i frokostpausen i en betonkasse i et industrikvarter.
Rio Bravo ligger der vel også stadigvæk :-)

erik mørk thomsen, David Zennaro, Rasmus Kongshøj og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

Politiker: Moral er kun noget vi taler om!

Skift Meyer ud! - og halvdelen af politikerne...

peter fonnesbech

Pinligt , pinligt, pinligt !

Ib Christensen

"Sidstnævnte forklarede sig dog med, at han havde en brækket arm og derfor ikke kunne smøre
madpakke."

Og her har jeg klandret min kammerat, med kroniske ryglidelser, for at ville have hjælp til transport til behandling, fordi hans kone ikke kunne være tilgængelig for arbejdsmarkedet, hvis han var afhængig af hende til at køre for ham.

Jeg skammer mig!

Rune Petersen, lars abildgaard og Lasse Damgaard anbefalede denne kommentar
Gert Selmer Jensen

Selvfølgelig gør Meyer det. Han er fra Frederiksberg, og kan i øvrigt ikke lave mad.!
Men er vi ikke i småtings afdelingen her.?

Afskaf selskabsskatten (sammen med al erhvervstøtte) eller nedsæt den kraftigt. Når nu EU ikke kan reagere med en harmonisering, hvor den for en gangs skyld er tiltrængt.

Marianne Christensen

Anne Eriksen.

Jeg havde anbefalet din kommentar, hvis du ikke ville have bibeholdt halvdelen af folketingsmedlemmerne. Hvad er det for 89-90 befolkningen ikke burde skifte ud?

Desværre ser det ud til at vi ikke har held til at eksportere samtlige udskiftningsmodne til en international vellønnet afdankningspost. Måske skulle kongehuset for deres statstilskud have som pligt at ansætte afgåede politikere og topembedsmænd i tilskudsjob eksempelvis som gadefejere på slotspladsen:-)

Niels Duus Nielsen, erik mørk thomsen, Rasmus Kongshøj og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Marianne Christensen - ærgerligt, der var bare et ønske ud fra det samme argument som dit.
At det ikke fungerer...
Men ingen, hverken afgående politikere eller embedsmænd kommer nogen sinde i pengenød, også selvom de er over en tjans i Brussels først.
De mennesker, der kunne erstatte dem tror jeg ikke er interesserede, bl. a gr. de gammeldags regler og al "fnidderet" som det kaldes. :o(

Olav Bo Hessellund

@Gert Selmer Jensen,
Jo, vel er vi i småtingsafdelingen. Men ligesom når det gælder folketingsmedlemmernes skolevalg for deres egne børn til fordel for privatskoler, selvom de i ord går ind for at andre børn såvidt muligt skal benytte sig af folkeskolens tilbud, så udstiller også denne sag hvor hyklerisk, flertallet af politikere opfører sig.
Det har/bør have, i mine øjne i det mindste, konsekvenser for deres troværdighed.

lars abildgaard, erik mørk thomsen, Anne Eriksen, Mogens Højgaard Larsen, Bjarne Andersen, Preben Haagensen, Rune Petersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Atter sure opstød, og ikke et eneste reelt forslag til hvad vores kære politikere skal gøre.

Problemet er jo at hvert land har sin egen - typisk meget komplekse - skattelovgivning. Et rent slaraffenland for enhver kreativ skattetænker.

Løsningen er lige så enkel som den er umulig. Indfør fælles skattelovgivning i hele EU, samme satser og samme regler! Derudover bør EU indgå aftale med USA, Kina og andre store markeder om at profit beskattes der hvor den skabes, ikke der hvor selskabet hører hjemme.

Men dette kan jo få enhver EU forskrækket dansker til at se rødt, suk.

Vibeke Rasmussen

»Hvis det viser sig, at pengene havner i et skattelyland, så får jeg en dårlig smag i munden.«

Udtaler Lisbeth Bech Poulsen. Hæ, om ikke andet, så giver udtrykket da for en gangs skyld lidt mening. Men om det så også reelt vil tvinge den stakkels kvinde til – uha-uha, hvilken skæbne! – i fremtiden at skulle »smøre sig sin egen madpakke«, er nok mere tvivlsomt.

Thomas Andersen - Jeg kom med et konkret forslag.

Thomas Andersen

@Leo - Undskyld, og jeg kunne fint leve med dit forslag...

Dette er det sædvanlige brok. Hvis Folketinget har vedtaget love, som gør det lovligt at benytte skattely, så skal man ikke komme bagefter og pege fingre af dem, som blot følger loven. Ellers ender vi i et bornert hattedamesamfund, hvor det er den som tilkæmper sig definitionsretten til det rigtige eller gode synspunkt, som udskammer resten.

Hvis politikerne er imod skattely, så vedtag dog nogle love som gør dette ulovligt. Indtil det sker, så lad dog folk følge gældende lov.

Thomas Holm, Thomas Andersen, Rasmus Kongshøj og Steffen Jørgensen anbefalede denne kommentar
Sascha Olinsson

Hvis man ikke mener at det er rimeligt hvordan Meyer styrer deres forretninger så er man vel frit stillet til at hyre et andet firma til at køre kantinen. Det ville være lækkert hvis vores politikere for en gangs skyld satte moral i forsædet...

Sascha Olinsson

eller højsædet... :)

Steffen Jørgensen

Johanne fik en til at købe en tomatmad til sig, men hun havde travlt, så den kom til at stå i for mange timer til at blive spist.

Rasmus Kongshøj

" kan politikere stille sulten hos den slags virksomheder?"

Selvfølgelig kan de da det. Mange politikere tjener ligefrem til det daglige brød ved at forkæle "den slags virksomheder".

Havde politikerne haft noget mod skattely, så havde de jo nok nosset sig sammen til at gøre noget ved det for længst. Men selvfølgelig gør de ikke det; politikerne, deres venner og deres sponsorer befinder sig jo i de socialgrupper, hvor skatteturisme er en yndet beskæftigelse, og at stoppe skatteunddragelsen ville være at skide i egen rede.

peter fonnesbech, lars abildgaard og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Preben Rasmussen

Politikerne på Borgen kan vel bare smøre et par mellemmadder med leverpostej hjemmefra som hundretusinde af deres vælger gør hver arbejdsdag.

Længere er den vel ikke.

Mogens Højgaard Larsen

Demokratiets højborg - eller måske rettere dekadencens?

peter fonnesbech

Apropos beskatning:

Det eneste mulighed , der findes for at nedsætte personbskatningen er vis alle de multinationale selskaber og selskaber ejet af kapitalfonde, betaler de skat som de retteligt burde.

Så er der netop råd til at sænke skatten.

Men , nej de vil have i pose og i sæk, og kan simpelthen ikke få nok.

Gert Selmer Jensen

Olav B. Hessellund-21:47-
Hvilken troværdighed.???

Skal vi sætte gang i en ny kampagne i USA? "Dansk skattely = social dumping!"

USA har selskabsskat på 35%, og så kommer finansgribbe fra vores dejlige skattely - hvor der f.eks. i 2016 kun vil betales 22% - og prøver at konkurrere med arbejderne derover.

Og de andre EU lande skal da også slå fast hvor sygt det at købe varer fra lande med lavere skat: de vil næsten alle blive nødt til at boykotte Danmark, men det er man nødt til gøre, hvis man vil stoppe skattely... I Tyskland er skatten også højere, så de bør absolut ikke købe noget fra danske selskaber - føj!

Så lad os komme igang!? Stop dansk eksport nu!
EL skal på banen med det samme... Det er jo en principsag!

Man bliver nødt til at stoppe handelen mellem alle lande i verden, købe gode, danske varer og redde planeten?! Det er løsingen og vil gavne dansk Folk. Ligenu er det bare eliterne og udlændingene der tjener på bekosting af os dansk arbejdere...

VVS
Jeg indkalder hermed til demonstration ved Christiansborg i morgen for at nedlægge Snapstinget! Tulle, Skipperen, Jonni, Pia og Vaskeri-Per er alle inviterettil den patriotisk stævne for vores demonkrati: velkommen og fællesskabet længe leve.

skattely er vanvid, stop det nu!

Herman Hansen

Helt galimatias. Endnu være er det, at sagen har været kendt i månedsvis og Meyer & Co er ikke sat på porten. Alt og alle, der på nogen måder henter deres indtægt fra de offentlige kasser skal følge et regelsæt, som fastsættes af det offentlige. Tænker her på overenskomstløn og arbejdsforhold, skatteforhold, samt etik og moral osv..

Lur mig om Meyer & Co ikke får smørebrødet smurt i Polen fløjet ind med Ryan Air, øl, vin, vand og snaps smuglet ind fra Tyskland og dertil 0 skat i Luxembourg. Dertil arbejdstøj syet i Bangladesh.

Herman Hansen

Når jo. Dertil kommer en "kendis" overbetaling til Meyer & Co på et sikkert helt absurt beløb set i forhold til ydelsen.

Thomas Andersen

Stadig lutter sure opstød (på nær to indlæg). Forargelsen vil ingen ende tage selv om Meyer & Co blot følger gældende love. Kom nu i stedet med nogle realistiske forslag til ny lovgivning for samordning af firmabeskatning som ville lukke mulighederne for skattely effektivt. Og kan I ikke det (for det er hylende svært, ellers var det jo gjort for længst), så lad være med at være så forargede!

Måske er den bedste løsning faktisk det som Leo foreslår. Afskaf selskabsbeskatning, den indbringer alligevel laaaaangt mindre end både personbeskatning og moms. Overskud i en virksomhed kan alligevel reelt kun bruges til to ting - udbetaling af løn eller udbytte (som beskattes hvor medarbejderen har base) eller investering (som skaber arbejdspladser).

Selskabsskatten er i øjeblikket på ca. 43 mia. kr., en del mindre en det underskud som den nyeste finanslov opererer med.

"Gør ikke som vi gør... Gør som vi siger.." Det er jo også dem bestemmer, trods alt.

@Thomas - Selskabsskatten ville være det rigtige sted at starte, hvis man reelt vil gøre noget.

Se eventuelt mit debat indlæg i Information om dette fra 2013 her: http://www.information.dk/469388

Thomas Andersen

@Rolf - Jeg fik læst dit indlæg og en del af de mange kommentarer. Jeg er meget enig i at det ville være til gavn for Danmark og EU at fjerne selskabsskat som du beskriver.

Specielt følgende kommentar er jeg enig i:

"Men i øvrigt har artiklen en god pointe. Selskabsskatten er en skat på investeringer og på danske arbejdspladser og den belaster danske virksomheder HÅRDERE end multinationale der erfaringsmæssigt har mulighed for, at minimere skatten i Danmark."

Så fjernelse af selskabsskatten (eller en markant nedsættelse) ville i den grad være til fordel for danske små og mellemstore virksomheder.