Nyhed
Læsetid: 2 min.

EL: Nedlæg Moderniseringsstyrelsen

Omstridt styrelse kritiseres endnu en gang. Men selv kritikere mener, at det er at gå for vidt, når Enhedslisten vil nedlægge Moderniseringsstyrelsen
Indland
8. januar 2015

Efter den seneste tids tumult om Finansministeriets Moderniseringsstyrelse opfordrer Enhedslisten nu regeringen til at tage konsekvensen: Nedlæg styrelsen, der er blevet kendt for at ville veje, måle og kontrollere de offentligt ansatte, og erstat den med en ny enhed, der har større tillid til, at disse gør deres arbejde.

»Moderniseringsstyrelsen er arnested for nogle af de værste problemer, som vi lige nu oplever i den offentlige sektor. Det værste eksempel er selvfølgelig folkeskolereformen og tvangsændringen af lærernes arbejdstid. Men det er kun toppen af isbjerget,« siger Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix.

Opfordringen kommer, efter at Moderniseringsstyrelsen, sammen med konsulentvirksomheden McKinsey, fra årsskiftet har præsenteret de 185.000 statsansatte for en ny model for såkaldt god arbejdsgiveradfærd, der får de faglige organisationer til at frygte bunkevis af resultatmålinger og udbredt præstationsledelse.

Skulle sikre produktiviteten

Da Moderniseringsstyrelsen blev dannet i 2011, ved en sammenlægning af Personalestyrelsen samt dele af Økonomistyrelsen og Finansministeriets departement, var opgaven ellers at sikre »produktiviteten i den offentlige sektor«. En opgave, Stine Brix ikke mener, at Moderniseringsstyrelsen har løst. Tværtimod.

»Alt det måleri og mistillid skaber ikke en mere effektiv offentlig sektor. Kontrol, måltal og spørgeskemaer æder af medarbejdernes tid, og det koster mange penge, når vi ansætter flere og flere bureaukrater, der skal kontrollere andre ansatte. Hvis man hele tiden kigger folk over skuldrene, giver man ikke folk lyst til at yde noget ekstra for arbejdspladsen,« siger Enhedslistens gruppeformand.

SF’s finansordfører, Jonas Dahl, er enig i, at der brug for ændringer: At gøre noget ved de mange rapporter fra det myteomspundne konsulentfirma McKinsey, den øgede kontrol med de offentligt ansatte og bureaukratiet.

»Den tænkning er der behov for at bryde med, hvilket handler om se på en tillidsreform, som regeringen har snakket om, men ikke gjort noget ved. Der er brug for at få tillid, faglighed og tryghed ind i den offentlige sektor, så vi i sidste ende får en bedre offentlig sektor til gavn for borgerne. Men selv om Moderniseringsstyrelsen måske er blevet et kættersk navn, skal man huske, at styrelsen altså også løser en række praktiske opgaver,« siger Jonas Dahl.

Finansminister Bjarne Corydon (S) har ikke ønsket at kommentere Enhedslistens opfordring til at nedlægge Moderniseringsstyrelsen, men Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen, afviser det.

»Man har ret til at være uenig i, at vi skal have en effektiv offentlig sektor. Men det synes regeringen nu engang, at vi skal, så borgerne får den bedste velfærdsservice for skattekronerne. Og derfor vil vi fortsat have en enhed, der arbejder med det område,« siger Jesper Petersen.

’En skævert’

En af dem, der tidligere har kritiseret Moderniseringsstyrelsen for at mangle tillid til de offentligt ansatte, professor ved Roskilde Universitet Jacob Torfing, siger:

»Finansministeriet har historisk spillet rollen som fornyer af den offentlige sektor. Derfor skal man snarere se de seneste forslag om at rulle et nyt og ekstra resultatstyringssystem ud over den offentlige sektor som en skævert. Men lige for tiden oplever man lidt for tit, at Moderniseringsstyrelsen er ude af trit med de tendenser, der er mange steder i den offentlige sektor, hvor man er på vej væk fra brugen af resultatmålinger.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Performancekultur skaber mistillid og ødelægger relationer imellem mennesker, siger dekan fra CBS i denne artikel fra tanten:
m.business.dk/?redirect=www.business.dk/ledelse/performance-kulturen-oedelaegger-relationer-mell...

Forslag om en nedlæggelse af Moderniseringsstyrelsen, er ikke nødvendigvis lig med - at man ønsker ineffektivitet!

Konkurrencestat min bare......

FIGHT BACK - HIT HARD

God dag der ude

lars abildgaard, Steffen Gliese, Claus Jensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Benjamin Skov Kaas-Hansen

Jesper Petersen siger, "Man har ret til at være uenig i, at vi skal have en effektiv offentlig sektor. Men det synes regeringen nu engang, at vi skal", og hvor er det dog en infam stråmand. Måske man skulle fejre valgårets komme med systematisk at tælle irriterende retoriske "tricks" fra alskens politikere og andet mediegodtfolk. Så kunne man i sidste ende lykønske de, der holder sig fra den slags og debatterer på en konstruktiv måde.

lars abildgaard, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Rasmus Knus, Claus Jensen, Hans Larsen, Mads Olsen, Erik Jensen , Steen Sohn, Lise Lotte Rahbek, Marianne Christensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Moderniseringsstyrelsen er hverken demokratisk eller moderne og bør kaldes ved sit rette navn: "Topstyrelsen" Det fremgår af resultatkontrakten at Topstyrelsen vil uddanne fremtidens kommunale topledere og sikre dem både toplønning topbonus og toppensioner - Det kan kun lade sig gøre hvis Topstyrelsen står i spidsen for nedskæringer i velfærden for borgere på bunden. Nedlæg i samme omgang Beskæftigelsesministeriet der ikke sikrer beskæftigelse til arbejdsløse borgere kun mere tvang kontrol og sanktion udliciteret til ISS og Goldmann Sachs. Lad nu det private marked være i fred. Lad dem klare sig selv i rimelige rammer der sikrer arbejdsmiljø resdourcer og overenskomster. Danmark er ikke en koncern og digitalisering er ikke altid mere effektivt og moderne snarere modsat

lars abildgaard, Steffen Gliese, Rune Petersen, Peter Jensen og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

Kan anbefale resultatkontrakten for 2012 - den er Komiske Ali værdig - særlig indledningen vidtløftigheder og så det pragmatiske må at mindske brug af overhead og den lille krølle at alle mål kan justeres af de to direktører Hellemann og Gotfredsen imellem

lars abildgaard, Rune Petersen og Peter Jensen anbefalede denne kommentar

Jesper Petersen, overløber fra SF til S, parat til at forsvare hvad som helst for sine chefer. Af den samlede presse betegnet som 'et af de største politiske talenter på Christiansborg'. Hvordan kan opportunisme og uvederhæftighed medføre så positivt et skudsmål? Hvis sådanne politikere kommer til tops - eller bare til subtoppen - og medierne samtidig anpriser dem, så fås der ikke tydeligere beviser for hvor råddent det politiske establishment og journalistikken er. Værdierne er jo helt skæve.

lars abildgaard, Jens Illum, Erik Jensen , Anne Eriksen, Rune Petersen, Lise Lotte Rahbek, Peter Jensen og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

»Man har ret til at være uenig i, at vi skal have en effektiv offentlig sektor. Men det synes regeringen nu engang, at vi skal, så borgerne får den bedste velfærdsservice for skattekronerne. Og derfor vil vi fortsat have en enhed, der arbejder med det område,« siger Jesper Petersen.

Jeg er oftest enig med Enhedslisten, men her tilslutter jeg mig Jesper Petersen, og det tror jeg, at et flertal af os vælgere også gør - i hvert fald hvad angår offentlig effektivitet.

De, der er imod den aktuelle situation, må derfor efter min mening fremkomme med et bedre og mere velfungerende forslag end det nuværende.
I modsat fald synes jeg, det ligner ensidig pleje af de statsansattes personlige interesser - på alle vi andres bekostning.

Henrik Tegtmeier

Det bedre og mere velfungerende forslag må være tillidsreformen, som aldrig blev til noget, fordi McKinsey, undskyld Moderniseringsstyrelsen, har for meget magt. Det væsentlige her er faktisk om Moderniseringsstyrelsen moderniserer eller afvikler. Jeg oplever det sidste.

John Christensen, Steffen Gliese og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Moderniseringsstyrelsen er en ikke demokratisk valgt instans. Den har helt ubestridt stor magt, og de står tilsyneladende ikke frem med deres gerninger, men lever bekvemt i ly af navnet og lukketheden. Hvad sker der? er vi ikke et demokrati eller er det nu ikke en moderne størrelse. I så fald kunne man i det mindste spørge befolkningen om de er enige i at den tilsidesættelse af åbenhed om hensigt og strategi skal være vores samfunds svar på ny samfundsindretning.

lars abildgaard, John Christensen, Steffen Gliese, Anne Eriksen, Rune Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Rasmus Knus og Claus Jensen anbefalede denne kommentar

Man har det frisk fra den i disse spalter fremtrædende socialdemokratiske strategiker Niels P Sønderskovs mund at "moderne" i virkeligheden betyder "i modsætning til bureaukratiet". Det må være en forholdsvis smal sag at resultatmåle på Moderniseringsstyrelsens ideer indtil videre og se,om de har formindsket eller forøget bureaukratiet i det offentlige.

lars abildgaard, John Christensen, Erik Jensen , Steffen Gliese, Anne Eriksen, Rune Petersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Uanset hvordan man har det med ”måle og veje”-moderniseringen, så er det svært at tage dette tiltag helt alvorligt og ikke blive lidt vred, når det tilsyneladende mest er andre end finansministeriet, det skal gå ud over.
Corydon har ganske vist et slogan, som bruges som begrundelse for de nye tiltag, og som Jesper Petersen sikkert er enig i: ”Gode socialdemokrater får mest muligt for pengene”. Det lyder jo så indlysende rigtigt, at det er hævet over diskussion. Men gad vide om Corydon havde glemt sit slogan, da hans ministerium ”glemte” at spare 20-25 millioner kroner årligt gennem mindst 4 år i salær til kammeradvokaten (eller gad vide om han slet ikke er socialdemokrat). I alt mindst 80-100 millioner kroner, som kunne have lunet rigtigt meget andre steder i statsbudgettet. Det var da ellers et område, hvor det ikke ville gøre ondt på ret mange at spare disse mange millioner. For da der var tale om en allerede aftalt rabat (som man angiveligt ”glemte” at benytte sig af), må man jo formode, at staten ville have fået det samme for pengene, blot 20-25 millioner kroner billigere årligt. Den eneste, der ville have lidt under denne besparelse, ville vel være kammeradvokaten, som formentlig næppe ville komme til at lide nogen nød af den grund?
Jeg håber da i det mindste, at kammeradvokaten ville være den eneste, der ville have kunnet mærke denne nedgang i sin indkomst. Af og til sker det jo, at når det regner på præsten, så drypper det på degnen.

Men man må vel gå ud fra, at dette ”kiks” nu vil blive trukket i en eller anden leders (eller ministers) bonus eller resultatløn eller forfremmelse som følge af Corydons og Mckinsey nye guldkorn? For hvor i det offentlige budget har nogle andre, helt uskyldige, stakler (undersåtter) mon måttet undgælde for denne "forglemmelse"? Hvem kom det mon til at gøre ondt på i stedet for på kammeradvokaten. Eller i stedet for på Corydon, som vel har det overordnede ansvar for ikke at opdage, at man sløser med 20-25 millioner kroner årligt i Finansministeriet?
http://www.information.dk/telegram/519237

Erik Jensen , Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

@Arne Thomsen: Du æder desværre Jesper Petersens stråmand råt:

"Jeg er oftest enig med Enhedslisten, men her tilslutter jeg mig Jesper Petersen, og det tror jeg, at et flertal af os vælgere også gør - i hvert fald hvad angår offentlig effektivitet."

Enhedslisten har jo aldrig givet udtryk for at ønske en ineffektiv offentlig sektor. De mener som du og jeg og Jesper Petersen og langt, langt de fleste borgere i landet, at den offentlige sektor skal være effektiv. Det er middel og metode, de er uenige om - ikke målet.

Lise Lotte Rahbek, Jens Illum, Erik Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
John Christensen

Aarne thomsen........jeg plejer IKKE statsansattes interesser, og er selv privatansat.
På min arbejdsplads er lederne desværre ligeså forblændet af den forældede Performancekultur.
Derfor udtrykker jeg mig solidarisk med de 185.000 medarbejdere der nu skal styres af ABSOLUTTE TAL. Tal som ofte vil være skabt for at please systemet, uanset om det giver mening.

FØGH!
(min mening om AFR! og den liberalistiske omstilling som han på mange måder stod fadder til - den selskabstømmer og Nato-krigsveteran/forbryder: FØGH!). Desværre er Corydone & Co. Ikke en skid bedre. Øv, øv, og atter øv.

Erik Jensen , Anne Eriksen, Steffen Gliese og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

@ Mads Olsen. Du skriver: "Det er middel og metode, de er uenige om - ikke målet."
Det var jo derfor jeg skrev: "De, der er imod den aktuelle situation, må derfor efter min mening fremkomme med et bedre og mere velfungerende forslag end det nuværende."
Hvor er det?

Steffen Gliese

Problemet er jo, at effektiviteten allerede for mange år siden blev mere og mere begrænset, først med uendelige møder og i de seneste mange år med mere og mere kontrol og statistik.

Steffen Gliese

Hvad er en effektiv offentlig sektor? Den er, efter mine begreber, en sektor med tilstrækkeligt personale til at løse opgaverne på relativt kort tid, altså en relativt tungt bemandet sektor, der i høj grad er et beredskab.

Ja, mon ikke det kan kaldes en skævert - hvad er modernisering - hvad er effektivitet?
Forstår godt, at man overser tillid - kontrol er det modsatte!
Alle de gode styrelser og kommissioner er behæftet med den tunge fejl, at bemandingen er frit svævende i teoriernes verden, med påklistrede regneark.
Som i alle reformernes tilblivelse, er det teoretikere som skal sammensætte handlingsplaner for folk med erfaring og know how, og så bliver resultatet naturligvis derefter!

@Arne Thomsen: som jeg læser udtalelserne fra Stine Brix og Jonas Dahl - og professor Jacob Torfing - så anbefaler de mindre McKinsey, mindre kontrol og mere tillid. Hvilket efter min mening lyder fornuftigt.
Off topic: Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor mange millioner Bjarne Corydon har brugt på McKinsey i sin tid som finansminister.

Arne Thomsen:

Jeg synes, argumentationen er ret let at forstå. Hvis Moderniseringsstyrelsen er direkte kontraproduktiv, så er nedlæggelsen af den i sig selv et bedre og mere velfungerende forslag. I tilgift er der forslaget om at holde fast ved Tillidsreformen. Begge halvdele, afskaffelse, eller i SF's tilfælde en radikal ændring af Moderniseringsstyrelsens ideologi og praksis, og fastholdelsen af Tillidsreformen er lige her:

SF’s finansordfører, Jonas Dahl, er enig i, at der brug for ændringer: At gøre noget ved de mange rapporter fra det myteomspundne konsulentfirma McKinsey, den øgede kontrol med de offentligt ansatte og bureaukratiet.»Den tænkning er der behov for at bryde med, hvilket handler om se på en tillidsreform, som regeringen har snakket om, men ikke gjort noget ved.

Mads Olsen:

89 millioner kr. fra Finansministeriet alene til McKinsey, 306 millioner til konsulenter i alt. Endvidere det sædvanlige regnefusk:

"Ifølge Finansministeriet selv har de milliondyre analyser bidraget til at realisere besparelser i det offentlige for mere end fem milliarder kroner i perioden 2010-2013.
Men det tal betyder ikke, at pengene brugt på konsulenter er tjent ind igen, siger Preben Melander.
- Det tal viser kun fingerede gevinster for produktiviteten og effektiviteten i institutioner, der er utrolig løsagtige. Der er en række skjulte omkostninger, som ikke er med i beregningen. Man måler ikke, hvad der kommer ud af forslagene fra konsulentfirmaerne, ser ikke på ulemperne ved deres forslag, og hvilke personaleproblemer de skaber. Det er ikke seriøs analyse, siger han."

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/04/08/112152.htm

PS. disse beløb gælder 2009-2014.