Læsetid: 3 min.

Kringsat af politi

Fugtige og kolde København lagde mandag asfalt til Pegida-bevægelsens første demonstration imod islam. Pakket ind i politi. Og presse
Omkring 100 mennesker travede i går fra Statens Museum i København til Den Lille Havfrue og tilbage igen i Pegida-bevægelsens første demonstration imod islam. De fremmødte var omringet af politi og afskærmet fra moddemonstranter

Omkring 100 mennesker travede i går fra Statens Museum i København til Den Lille Havfrue og tilbage igen i Pegida-bevægelsens første demonstration imod islam. De fremmødte var omringet af politi og afskærmet fra moddemonstranter

Sophia Juliane Lydolph

20. januar 2015

De står i en lille tæt rundkreds foran Statens Museum for Kunst: Omkring 100 personer med blafrende fakler. Enkelte forsøger at varme hænderne over flammerne, mens de venter på at begynde det, der er annonceret som ’en spadseretur mod islam’. Hen til Havfruen og tilbage igen.

Det er en januarkold mandag aften i København, og den danske del af Pegida-bevægelsen afholder sin første antiislamiske demonstration. De fremmødte er lidt anspændte. Og er tilmed omringet af journalister med blokke, rullende kameraer og pelsede mikrofoner. Ikke bare danske, men også hollandske, tyske og engelsksprogede medier er mødt op.

»Her er næsten flere journalister end demonstranter,« som en ung fyr siger.

Arrangør er tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti – den stærkt islamkritiske Nicolai Sennels. Han går rundt og giver hånd til de fremmødte. I indkaldelsen har han lagt vægt på, at demonstrationen er fredelig, og at man skal blive væk, hvis man »er racist, nazist eller ser ’militant’ ud«.

Flere kendte nazister og højre-radikale personer har dog meldt deres ankomst til demonstrationen. Jeg lader blikket glide ud over mængden. Hvordan ser en nazist ud? Det kan være svært at se, når de alle har vinteruniformen på. Selv skinheads har vel brug for huer i januar? De fremmødte er blege danskere i dynejakker eller hættetrøjer. En del pensionister. Men overvejende yngre mennesker af en vis fysisk bredde. Flere med dåseøl i den hånd, der ikke holder om en fakkel. Nogen har dannebrogsflag med. En enkelt plysset fyr bærer det som en kappe. Nogen vil vældig gerne sige noget til journalisterne. Andre vil helst ikke.

I invitationen stod der, at børn var velkomne. Dem er der dog ingen af. En 42-årig laboratorietekniker fra Slagelse, der siger, han hedder Jens Hansen, har godt nok en datter på ti år – men hende turde han ikke tage med:

»Man ved aldrig, hvad en fanatiker med et gevær kan gøre, så jeg er ikke tryg, før jeg er hjemme igen.«

Selv er han mødt op til sit livs første demonstration, fordi han betragter det som en borgerpligt:

»Det bliver vi nødt til for at passe på Danmark. Kig ud over verden. Der er ikke nogen steder, islam har overtaget, hvor der er fredeligt,« siger han.

PEGIDA står på tysk for Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes.

I Danmark kalder man bevægelsen ’Fredelige europæere mod fundamentalistisk islam.’ Pegida blev stiftet i Dresden i oktober 2014 og har siden holdt ugentlige demonstrationer samme sted. I denne uge blev den dog aflyst på grund af trusler.

Demonstrationen i København er nærmest pakket ind i politi: Betjente i selvlysende veste, en konvoj af blå vogne og motorcykler.

Et par gange forsøger enkeltpersoner at forstyrre demonstrationen.

»Freaks!!« er der blandt andet en ung fyr med kasket, der råber. I løbet af ti sekunder er han omringet af seks betjente.

I mylderet står Mogens Camre under en meget stor pelshue. Og Dan Park med ludende skuldre. Nicolai Sennels har tændt for en megafon. Det er svært at høre, hvad han siger. Ord som »modvilje« og »ytringsfrihed« og »symbol« bliver i hvert fald brugt. Der bliver klappet, piftet og råbt »Hørt!«, da han spørger, hvilket samfund vi ønsker at give videre til vores børn.

Flere af faklerne er godt brændt ned, før demonstrationen sætter sig i bevægelse.

»Ingen racister i vores gader,« lyder det fra en flok moddemonstranter, der har samlet sig ovre ved Kongens Have.

Råbene fortaber sig i propellyden fra politiets helikopter, der svæver over os. Det er resterne af den »antifascistiske demonstration«, som en time forinden har bevæget sig fra Sankt Hans Torv på Nørrebro med slagord om at »knuse Pegida«. Politiet afskærer dem vejen.

Jens Hansen fra Slagelse traver rask afsted med en kammerat. Han er mindre bekymret nu og roser politiet. De unge moddemonstranter ryster han på hovedet af:

»Jeg undrer mig over, at de kalder os racister. Vi er jo bare næstekærlige danskere.«

Ved Den Lille Havfrue bliver der sunget ’Kringsat af fjender.’ Efter knap halvanden time er det slut. Måske gentager det sig næste mandag.

Sophia Juliane Lydolph

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Grethe Preisler

Før vi får set os om, må Nordahl Griegs "Kringsatt av fiender" døbes om til "Omringet af politifolk", hvis den stadig skal kunne synges af demonstranter ;)

Lars Bo Jensen

Har vi ikke snart hørt nok til Nicolai Sennels og de par hundrede han kunne få med på en 'gåtur', han vil ikke engang selv kalde det en demonstration. Hvis man læser eller hører hvad Nicolai Sennels tidligere har bragt ind i debatten, er der alt mulig grund til at ignorere dette mislykkede forsøg på at få hans islamofobiske ideer i alle medier.

Niels Duus Nielsen, Malan Helge, Jens Falkesgaard, lars abildgaard, Rune Petersen, Merete Jung-Jensen, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Michal Bagger

Intet er mig helligt hold kæft hvor er det fedt
vild nationalisme den får ikke for lidt
der er et udehold i sigte & himlen græder snot
din gud må sig forbarme i både stort & småt

Kors for et rod man mister helt sit mod
kors for en skam
tingenes tilstand gør mig hjernelam
fællesvold koger så snart er suppen klar
den rette ånd er lettet & milevidt herfra
hestene de bides krybben den er tom
fremmedfrygten raser i egen fattigdom

Intet er mig helligt krybben den er tom
din gud må sig forbarme i egen fattigdom
der er et udehold i sigte hold kæft hvor er det fedt
fremmedfrygten raser den får ikke, ikke for lidt

C.V. Jørgensen - Sjælland - 1994

Martin Mørch, Jens Falkesgaard og Stoffer Grønnegaard anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Men ytringsfriheden gælder vel også dem? Jeg synes, at der er forbandet mange mennesker her i Europa, som synes at mene, at de har patent på ytringsfrihed! Jeg kan sympatisere med nogle og ikke med andre, men jeg synes, at alle skal have lov til at ytre sig og demonstrere, uden at blive mødt af trusler! Det er den bedste måde, at sikre demokratiet på!

Bent Nørgaard, Ole Olsen, hans lemming, Carsten Hansen, Preben Haagensen, Morten Pedersen, Bob Jensen, ellen nielsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Lars Højsted Nielsen

Der er mange der ytre sig som vi aldrig hører et ord fra. Hvorfor skal nogen få røvhuller ha' så meget spalteplads.

Niels Duus Nielsen, Martin Mørch, Jens Falkesgaard, Peter Taitto, Benjamin Bach, Christel Gruner-Olesen, Merete Jung-Jensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Og alle overser, hvad der startede hele miseren : aftenlandenes kolonisering af og indblanding i de muslimske kulturer. Fcking hykleri og ansvarsforflygtigelse.

lars abildgaard, Jens Falkesgaard, Michael Lomborg, Christel Gruner-Olesen, Rune Petersen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

"Der er mange der ytre sig som vi aldrig hører et ord fra. Hvorfor skal nogen få røvhuller ha' så meget spalteplads."

Ja man må undre sig over, hvad der får spalteplads og hvad der ikke gør. Det faktum, at en 16 årig dreng er anholdt i Frankrig for at ytre sig, det er der ikke mange der skriver om. Det andet her er kun interessant fordi, der er ballade omkring det. Men netop fordi ytringsfriheden er under pres, så synes jeg, at det er vigtigt at vi kæmper for at bevare den, også når det gælder de vi ikke er enige med!

I tv-serien Ørnens afsnit 14 skulle pæne borgere i protest synge Kringsat foran en naziborg. Ingen tvivl om intentionen med afsnittet, har DR bekræftet - men i stedet for Nordahl Griegs "Til ungdommen" sang skuespillerne omhyggeligt teksten fra en black metal-version af samme.

Det virker som et umulig fejl, men efter at DRs dumme researcher har fundet og duplikeret den forkerte version, er det lykkedes DR at samle så uvidende statister og skuespillere, at ingen har studset. "Her er dit værn mod Gud", lød det med patos fra seriens syngende bedstemødre - og forfatteren til makværket må kunne hæve en pæn royalty, da serien er blevet vist over hele verden.

Jeg kan ikke umiddelbart se hvem der oprindeligt har forfattet denne klodsede fortolkning, men fx Granhammer har spillet den. Dette band ønskede at "kanalisere et mørkt og indebrændt had til alle tåbelige ting her i verden, her iblandt religion", så de må være selvskrevne til dagens demonstration.

Peter Poulsen, Steffen Gliese og Mads Madsen anbefalede denne kommentar

Lars Bo Jensen - Nikolaj Sennels og hans islamofobiske ideer? Det er selvfølgelig helt ude i hampen at få den syge idé at et par skingrende skøre islamister skulle få fat i et par kalashnikover og rende ind på en redaktion for at skyde nogle tegnere, der blot sidder og laver banale, barnagtige og i den grad umorsomme tegninger, ikke?

Carsten Hansen

Samtlige partier, repræsenteret i folketinget, tager skarp afstand fra Islamismen.

Forskellen ligger i hvordan man mener islamismen skal bekæmpes.
Enhedslisten er blandt de første der stiller op til mod-demonstration når Hitzb- Ut-tahrir og dele af Islamisk trossamfund går i optog mod demokratiet.
Men gå sammen med Højre-nationalister er naturligvis ikke en mulighed.

Carsten Hansen

"Enhedslisten er blandt de første der stiller op til mod-demonstration når Hitzb- Ut-tahrir og dele af Islamisk trossamfund går i optog mod demokratiet."
Det kan somme tider være lidt svært at se, for som regel foregår "moddemonstrationerne" i somme flok som islamisterne.

Søren 2 Jensen

Jeg synes den er svær den her.
Jeg har ingen problemer med folk der fredeligt dyrker deres religion, om det er Jesus, Muhamed, Odin eller andre er mig sådan set underordnet, sålænge de også har respekt for deres medmennesker.
Men jeg siger fra over for fascisme uanset hvilken indpakning den har.
Det svære med de fascistiske religiøse muslimske ideologier er at jeg gerne vil kritisere det fascistiske aspekt, samtidig med at jeg anerkender folks religionsfrihed.

Det er et stort problem at både de fredselskende og de fascistiske muslimer kalder sig det samme, nemlig muslimer.
Jeg vil ikke kritisere muslimer, men jeg vil kritisere religiøse ( og ureligiøse ) fascister når jeg støder på dem.

Problemet er ikke de få tosser med Mogen Camre i front, men pressen der ivrigt giver nazisterne spalteplads...

Peter Jensen
"men pressen der ivrigt giver nazisterne spalteplads..."
Hvem er det du kalder nazister ? AFA ?

Er det OK at Hitzbut Tharir holder møde i Nørrebrohallen, men ikke at deres politiske modstandere går i fredelig demonstration?

Carsten Hansen

Søren Jensen.

Kan være at de alle sammen kalder sig muslimer.
Vi andre kan bedre skelne hvis vi kalder fanatikerne for islamister.

Den fascistoide islamisme kan alle med ro i sindet tage afstand fra; Lige fra højre til venstre i det politisk spekter.
Overlad det til højrefascister at slå alle muslimer over én kam og overlad det til kulturrelativisterne at slå alle islamkritikere over én kam.

Respekt for religionsfriheden er en demokratisk hjørnesten ; Respekt for religioners indhold/ideologi, er ikke.