Nyhed
Læsetid: 1 min.

Lidegaard: Ny aftale om Thulebasen var ’praktisk foranstaltning’

Udenrigsminister Martin Lidegaard var i går i Folketinget for at forklare sig i sagen om en servicekontrakt for Thulebasen i Grønland
Indland
22. januar 2015

Fortryder ministeren, at der ikke blev rejst en offentlig debat om sagen tidligere? Det ville Dansk Folkepartis Søren Espersen vide, da udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i går var indkaldt til en flere timer lang hasteforespørgsel i Folketinget om ændringer af en dansk-amerikansk aftale om, hvilke selskaber der kan få adgang til en betydningsfuld servicekontrakt for Thulebasen i Grønland.

»Det var ikke mig, der sad i stolen på det tidspunkt. Men vurderingen var jo dengang, at det her udelukkende var – om jeg så må sige – en praktisk foranstaltning: En ændring med henblik på at sikre, at Danmark fremover ikke skulle være en aktiv del af udbudsprocessen,« sagde Martin Lidegaard til Folketinget.

Sagen begyndte i offentligheden, da det dansk-grønlandske selskab Greenland Contractors sidste år mistede en servicekontrakt med den amerikanske militærbase, som firmaet har haft i 40 år. I stedet gik den omkring 2,5 milliarder kroner store kontrakt til selskabet Exelis Services. Ændringerne i aftalen om, hvilke firmaer der kunne få adgang til servicekontrakten blev imidlertid forhandlet allerede i 2013.

En betingelse i den fornyede aftale er, at det virksomhed, der står for servicen, ikke må være »registreret som et datterselskab af et udenlandsk selskab«. Det krav giver imidlertid ikke mening i dansk selskabsret, vurderer flere jurister.

Men netop Exelis Services har en sammenfaldende ledelse med den amerikanske koncern Vectrus, der i forvejen sælger militære konsulent-ydelser.

Exelis er derfor at betragte som et datterselskab til den amerikanske koncern, vurderer lektor og jurist Troels Michael Lilja fra Copenhagen Business School.

Adspurgt om Udenrigsministeriet stadig mener, at man med kravene fra 2013 har sikret sig mod, at datterselskaber kunne byde på servicekontrakten, sagde Martin Lidegaard i går til Information:

»Det har været tanken hele tiden – som det klart fremgår af aftalen – at det ikke skulle være datterselskaber, der kunne byde på servicekontrakten.«

Ministeren vil imidlertid ikke udtale om den konkrete sag, da der pågår en klagesag om udbuddet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her