Læsetid: 3 min.

Miljøminister åben for nationalt kemiforbud

’I dag sælges de fire ftalater stadig i Danmark på trods af, at vi ved de er farlige. Og på trods af at et flertal i Folketinget – herunder de to regeringspartier – har vedtaget, at de ikke skal være det. Det er ikke acceptabelt,’ lyder det fra Enhedslisten, som vil have nationalt forbud mod hormonforstyrrende stoffer. Miljøministeren vil ikke afvise et sådant
Ftalater, som findes i en del legetøj af plastik, mistænkes for at være skyld i for tidlig pubertet hos piger og misdannede kønsorganer hos drenge samt øget risiko for kræft.

Jeppe Carlsen

23. januar 2015

Hvis EU ikke forbyder en række hormonforstyrrende stoffer, eller såkaldte ftalater, er Danmark klar til at overveje et nationalt forbud.

»EU har bedt Kemikalieagentur om nu at vurdere et grundlag for forbud mod fire farlige ftalater. Når den vurdering ligger klar til april, må vi se, om der er grundlag for et EU-forbud af de fire. Men i ventetiden har jeg bedt Miljøstyrelsen undersøge, om der vil være et nyt grundlag for særlige danske regler, hvis EU siger nej, så jeg udelukker ingen løsninger på forhånd,« siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Miljøministerens løfte kommer, efter at Enhedslisten netop har fremsat et såkaldt beslutningsforslag i Folketinget, som pålægger regeringen straks at indføre et nationalt forbud mod ftalaterne. Et flertal i Folketinget pålagde nemlig allerede i 2010 den daværende miljøminister at forbyde de hormonforstyrrende stoffer der bruges til at blødgøre plastprodukter som badeforhæng, vinylgulve og kabler. Ftalater mistænkes for at være skyld i for tidlig pubertet hos piger og misdannede kønsorganer hos drenge samt øget risiko for kræft.

Forbuddet mod ftalaterne skulle oprindeligt være trådt i kraft i december 2013, men blev så udskudt til december 2015, fordi stoffet viste sig mere udbredt, end Miljøministeriet i første omgang havde vurderet. Dansk Erhverv, Coop og it-branchen advarede dengang om, at det ville ende med et forbud mod stort set alt elektronisk udstyr.

Endelig måtte Kirsten Brosbøl sidste år foreløbig helt opgive forbuddet efter en EU-dom. Da den daværende SRSF-regering først – i 2012 – præsenterede et forbud mod de hormonforstyrrende ftalater, var den klare besked ellers, at Danmark ikke ville bukke under for pres fra EU-Kommissionen.

»Jeg er klar over, at vi risikerer at få en EU-sag på halsen, men det er nødvendigt at tage den kamp. EU-reglerne bør ikke forhindre de enkelte medlemslande i at beskytte deres borgere,« lød det fra daværende miljøminister Ida Auken (SF).

EL: Ikke acceptabelt

Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, mener, at Kirsten Brosbøl allerede nu bør tage den kamp med EU.

»I dag sælges de fire ftalater stadig i Danmark på trods af, at vi ved, de er farlige. Og på trods af at et flertal i Folketinget – herunder de to regeringspartier – har vedtaget, at de ikke skal være det. Det er ikke acceptabelt,« siger Enhedslistens miljøordfører og fortsætter: »Nu må regeringen tage sig sammen og gennemføre det vedtagne forbud. Så må vi jo se, om Miljøministeriets embedsmænd har ret i, at EU-Kommissionen har tænkt sig at anlægge en sag mod Danmark i tilfælde af et forbud. Det tvivler jeg på, men vil de det, så må de jo gøre de,t og så må vi tage en retssag på det spørgsmål.«

Selv om Dansk Folkeparti i 2010 var en del af det flertal, som pålagde den daværende VK-regering at indføre et nationalt forbud mod de hormonforstyrrende stoffer, mener partiets miljøordfører, Pia Adelsteen, at det giver mening først at forsøge at få EU til at forbyde stofferne.

»Når der er tale som sådanne farlige stoffer, er det vigtigt at have et forsigtighedsprincip, så vi ikke tager nogen chancer. Men af samme årsag er det så meget desto vigtigere, at forbuddet udbredes til andre lande end Danmark. Ellers tvivler jeg på, at forbrugerne alligevel får den store beskyttelse,« siger Pia Adelsteen.

Ifølge Kirsten Brosbøl skyldes EU-dommen dog netop, at et medlemsland, Finland, ikke havde fulgt reglerne og først forsøgte at få EU til at forbyde et stof, før man trak i den nationale nødbremse med et forbud.

Derfor udelukker dommen ikke, at Danmark senere kan indføre et nationalt forbud, hvis EU ikke vil være med til et fælles.

»Jeg er enig i, at vi skal have de skadelige kemikalier ud af vores hverdag, og et af min hovedfokusområder er netop de hormonforstyrrende stoffer. Så jeg har blikket stift rettet mod disse fire stoffer. Så længe der er en sundhedsrisiko – og det mener vi, at der er – så arbejder jeg for, at ftalater udfases af vores produkter,« siger miljøministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Brian Rosberg
Brian Rosberg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er bare om at se stort på EUs regler om dit og dat. Forbyd ftalater. Så vil det gå ligesom med de hærdede transfedtsyrer. Nemlig at det viser sig at industrien ingen problemer har med at ændre produkterne. Engang imellem skal man bare tage et fast greb om kuglerne på producenterne og klemme en smule.

Svend-Erik Hansen, Tue Romanow og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

"»Når der er tale som sådanne farlige stoffer, er det vigtigt at have et forsigtighedsprincip, så vi ikke tager nogen chancer. Men af samme årsag er det så meget desto vigtigere, at forbuddet udbredes til andre lande end Danmark. Ellers tvivler jeg på, at forbrugerne alligevel får den store beskyttelse,« siger Pia Adelsteen."

Det nye EU-venlige DF, skal de alligevel til at være regeringsduelige.

Henrik Leffers

Problemet er, at phthalater overhovedet ikke spiller en rolle i de ting de bliver beskyldt for! Der er mindste 500 andre stoffer som har samme virkningsmekanisme, og langt den største af dem er håndkøbsmedicinen! -Og lige netop der er der et enormt problem: Alle har paracetamol (det aktive stof i f.eks. Panodil) i urinen, men ingen ved hvor det kommer fra! De mængder der findes, svarer til det der findes i urinen når man har taget en 500 mg Panodiltablet og det er der også hos folk, der aldrig har taget en tablet! Men i DK laves der ikke forsking i det, for det er jo altsammen industriens skyld... Det er det måske også, men dem der laver forskningen mistænker, at det kommer fra fødevarer, for der er ingen begrænsninger i, hvor meget paracetamol man må give husdyr! Hele "hormonforstyrringsområdet" er fyldt med gode meninger, men mangler totalt sammenhæng med verden! Derfor forbyder man de bedst undersøgte produkter, som ikke har givet nogen som helst probemer (som parabener), uden overhovedet at overveje om alternative ikke-undersøgte konserveringsmidler kunne være værre! For phthalater er der alternativer (adipater), men de er heller ikke blevet testet på nogen måde.

Lasse Glavind

Så er der snart valg og miljøhyklerne gennem tre års regeringsmagt - Auken og Brosbøl - vil sige hvad som helst for at blive genvalgt - jeg tror ikke på mere. Gør I?