Baggrund
Læsetid: 4 min.

SF: Indvandrere skal erstatte østeuropæere på arbejdsmarkedet

Indvandrere og flygtninge skal ind på det danske arbejdsmarked i stedet for de mange østeuropæere, der allerede har arbejde i Danmark, mener SF. Venstre er positive, mens Radikale afviser at kommentere forslaget, før regeringen er kommet med sit udspil
Polske håndværkere er i gang med at bygge Nordhavnstunnellen i nærheden af Svanemøllen. Ifølge SF’s integrationsudspil skal indvandrere overtage en række af de udenlandske arbejderes job.

Polske håndværkere er i gang med at bygge Nordhavnstunnellen i nærheden af Svanemøllen. Ifølge SF’s integrationsudspil skal indvandrere overtage en række af de udenlandske arbejderes job.

Thomas Lekfeldt

Indland
30. januar 2015

Op mod 100.000 personer fra Østeuropa har allerede fundet og fået en plads på det danske arbejdsmarked, men de skal have øget konkurrence. Det mener i hvert fald SF, som i et nyt integrationsudspil ønsker, at der skal laves en målrettet indsats for at få indvandrere i arbejde i brancher, hvor der er mange østeuropæere.

»Jeg har ikke noget imod østeuropæere, som kommer her og arbejder på overenskomstmæssige vilkår, men der er noget forstemmende i, at vi har omkring 100.000 østeuropæere, som selv har formået at få fodfæste på arbejdsmarkedet, mens vi slet ikke har formået at hjælpe flygtninge ud på samme arbejdsmarked,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt, integrationsordfører for SF.

SF foreslår derfor, at man laver såkaldte branchepakker, hvor man først kortlægger forskellige brancher for at finde ud af, hvor der er mange østeuropæere samt mange arbejdsløse indvandrere og flygtninge. Derefter vil SF lave partnerskaber med en række virksomheder om, hvor mange indvandrere de kan ansætte, mod at det offentlige sikrer opkvalificering til disse brancher.

»Det handler ikke om, at vi skal fortrænge østeuropæerne, men i de her brancher, som ofte har ufaglært arbejdskraft, er der bedre mulighed for at få fodfæste på arbejdsmarkedet, og det skal vi udnytte i højere grad. Et fodfæste på arbejdsmarkedet er afgørende for at sikre en god og ordentlig integration,« siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, kalder SF’s tanker om at målrette indsatsen for at få flere flygtninge og indvandrere i arbejde til bestemte brancher »interessant«.

»Vi har ikke lagt os fast på noget i Venstre endnu, men jeg synes, det er interessant, at man i stedet for at sende flygtninge ud til kommunerne ud fra en eller anden på forhånd defineret, matematisk model, at man så i stedet ser på, hvor er der et match i forhold til flygtningenes kompetencer og kommunernes specifikke behov for arbejdskraft,« siger han.

»Det kan jo være, der i højere grad er brug for håndværkere i en del af landet end ingeniører. Det vil jo gøre det nemmere for kommunerne at få disse mennesker ind på arbejdsmarkedet, når der er et behov. Det lyder som en pragmatisk løsning, som man burde kigge på det,« siger Martin Geertsen.

Derudover ser han gerne, at kontanthjælpssystemet bliver brugt for at få indvandrere ud i arbejde. »Vi vil have en starthjælp i moderne form, hvor man starter på et SU-lignende niveau, mens man gradvist kan optjene retten til fuld kontanthjælp ved dels at bestå en danskprøve, en prøve i danske samfundsforhold og have haft et arbejde i et halvt år og et halvt år i samfundslivet. Det er incitamentet,« siger Martin Geertsen, der samtidig understreger vigtigheden af at skabe vækst, »så virksomhederne begynder at etablere arbejdspladser, så indvandrerne kan få dem«, siger han.

Ud over de såkaldte branchepakker foreslår SF blandt andet, at der bliver etableret en jobbørs til flygtninge, at der gives bedre mulighed for at være iværksætter med indvandrerbaggrund, samt at der etableres flere partnerskaber mellem eksempelvis kommuner og boligselskaber for at skabe flere fritidsjob til helt unge flygtninge og indvandrere, som på den måde tidligere får kontakt med arbejdsmarkedet.

Regeringens udspil på vej

Statsminister Helle Thorning- Schmidt annoncerede i sin nytårstale, at regeringen planlægger at lancere et nyt integrationsudspil i løbet af årets første måneder.

Det forventes, at udspillet bliver præsenteret inden vinterferien. I nytårstalen brugte statsministeren blandt andet forskellige nyttejob som eksempler på, hvordan flygtninge og indvandrere kan komme ud på arbejdsmarkedet. Regeringen skal dog ikke forvente, at SF er parat til at støtte øget brug af nyttejob, slår Karina Lorentzen Dehnhardt fast.

»Nyttejob kan selvfølgelig være et redskab, men vi hører kommunerne sige, at de er ved at sprænge rammerne for, hvor mange job af den slags, de kan finde. Man skal ikke holde blikket stift mod sådanne tiltag, fordi der er jo ingen, der bliver bedre til noget af at rende og samle sten på en strand. I stedet bør vi mere målrettet arbejde for at få flygtninge ud i rigtige job,« siger hun.

Integrationsordfører for Radikale Venstre, Marlene Borst Hansen, ønsker ikke at kommentere de enkelte forslag fra SF, fordi »regeringen meget snart fremlægger sit eget udspil«.

»Det er glædeligt, at SF – ligesom regeringen – har fokus på, at vi bliver nødt til at se på, hvordan vi får en bedre integration, og at en af måderne at gøre det på er ved at få flere ud på arbejdsmarkedet. Her sker en rigtig god integration,« siger hun.

Marlene Borst Hansen erkender, at politikerne »har forsømt« at skabe de rette forudsætninger for, at flygtninge og indvandrere kan få en stærkere tilknytning til arbejdsmarkedet.

»Da det gik rigtig godt med økonomien og buldrede derudad, så vi faktisk, at der kom rigtig mange indvandrere i arbejde, men da finanskrisen satte ind, så vi også, at det var dem, der hurtigst røg ud af arbejdsmarkedet igen. De havde ganske enkelt ikke den tætteste tilknytning til arbejdsmarkedet, og så er man sårbar. Derfor skal vi have initiativer, der sikrer en stærkere og længerevarig tilknytning til arbejdsmarkedet,« siger Marlene Borst Hansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fedt forslag... Lavere lønninger for arbejde mange dansker alligevel ikke gider... Det er ikke social dumping, det er fornuft..

Bent Nørgaard

Igen, igen varm luft i metermål. Stavnsbåndet er afskaffet - også her i landet, hvis nogle skulle have glemt det. Jobprivilegier er fra en svunden tid.
Der er mere skræmmende, at det er indvandrene , der kommer sidst ind på arbejdsmarkedet, og først ud. Det kunne være et større studie værd.
Lønnen - tja, udbud og efterspørgsel dominere det private jobmarket.

@ Bente... Ja, udbud og efterspørgsel dominerer alles vores forbrug... Hvor meget tøj har du for eksempel ikke slev på lige nu der er syet af nogen til en løn på 2 dollar per dag...? Nu mener jeg ikke at nogen skal arbejde til 2 dollar om dagen i Danmark... men der er forskel på hvad vi forventer af løn (levestandard) af vores arbejde...

Bent Nørgaard

Kære Chris. Varmer det ikke mere at sige 50 cent, så er vi også kommet omkring det altædende uhyre USA, uha uha.
Nu har vi mindsteløn her i landet - og en sort undergrundsøkonomi med bla. chaufførlønninger på under 40kr. Hvordan hænger det så sammen? Dobbeltmoral, som trives i bedste velgående. Hvordan tro du, at man kan pudse glorien og købe økologisk, bragt til døren, til samme pris som i forretningerne. Vi lukker øjnene i hverdagen, og tager de lange, med høje lixtal, analyser, nyder rødvinen og har de rigtige meninger.

Helene Kristensen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

En hver ansættelse skal være på overenskomst løn. Ellers ender det med statskontrolleret løndumping, som presser folk i arbejde ud af arbejdsmarkedet til fordel for underbetalte "nyttejobs".

Lise Lotte Rahbek, Anne Eriksen, Morten Jespersen, Arne Hornborg, Bjarne Andersen, Jan Pedersen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Sker jo allerede, kender en virksomhed, hvor der allerede er 5 nyttejobbere og der er max arbejde til 1. Men hvad det er jo gratis! Men nok fremtiden på et jobmarkedet! De 5 nyttejobbere er forøvrigt alle personer med livslang erfaring, den ene har fx. været på arbejdsmarkedet i 40 år og kan snildt udfylde en stilling som sekretær eller andet. Men der er bare ikke noget efterspørgsel, en af de andre jeg talte med havde søgt et rengøringsjob, der var over 600 ansøgere, så det passer vist ikke at danskere ikke vil have de jobs! Han havde forøvrigt været 18 år i sin sidste stilling! Så det er jo ikke mennesker, der har brug for at lære at være på arbejdsmarkedet, men mennesker hvis arbejdskraft bare ikke er efterspurgt, de er alle over 50, så man må formode, at det er alderen, der gør det. Men jeg tror ikke man kan gøre noget, maskiner overtager og de der har penge investerer dem ikke længere i arbejdspladser!

Viggo Okholm, Anne Eriksen, Morten Kjeldgaard, Carsten Mortensen, Torben Nielsen, Bjarne Andersen og Herman Hansen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Skal vi nu til at skelne mellem østeuropæere, vesteuropæere, sydeuropæere og nordeuropæere på arbejdsmarkedet.
Er vi ikke alle EU-borgere, - eller hvad.?

ellen nielsen, Glenn Lynge Andersen, Morten Kjeldgaard og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Det nemmeste er jo bare at holde op med at give såkaldte indvandrere statsborgerskab og med nysprogligt at kalde dem 'danskere' ...-så er uligheden på arbejdsmarkedet med østeuropæerne jo løst - for dem.
Og så ellers borgerløn - det bliver der måske endda råd til så.
Gustent, ik ?

SF har ikke noget mod østeuropæere - og så kommer selvfølgelig et "men": Men de skal ikke arbejde her i landet.

Fordi SF har vist ikke nogen opskrift på, hvordan man skaffer flere arbejdspladser til indvandrer og flygtninge. Og ved heller ikke, hvordan man skal erstatte kvalificerede medarbejder fra eu-lande med flygtninge eller indvandrer.

Det er usmageligt, at SF på denne åbenlyst uholdbare måde prøver at spille de forskellige grupper ud mod hinanden. Om det så lykkes at lokke vælgere væk fra DF? Næppe, snarere står man frem som utroværdig.

Nik Madsen, Glenn Lynge Andersen, Morten Kjeldgaard og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

Ærligt talt, så har SF ikke noget som helst begreb om, hvad der skal gøres, og slet ingen viden om den gruppe, de omtaler som indvandrere. De vi bare så gerne lidt i medierne.

Sagen er jo, SF, at langt de fleste flygtninge, der kommer til Europa og Danmark i disse år, har en solid længerevarende akademisk uddannelse, og er i gennemsnit derfor langt bedre uddannede end danskerne. Så er det korrekt, at nogle hustruer til disse, har levet som hjemmegående husmødre, hvilket også er normalt i mange sydeuropæiske lande.

Hvis SF virkelig udnytte f.eks. læger og ingeniører, som der i gruppen er flest af, som lavtlønsansatte til at fremstille juletræer i skovene, eller som grisepassere i landbruget?

Og har SF virkelig tænkt sig, at deres, - måske svagt uddannede hustruer, skal arbejde som lavtlønnet arbejdskraft på byggeprojekter, så de offentlige bygherre fortsat kan udnytte arbejdskraften. Jeg håber da, at SF ved, at Danmark endnu ikke har realiseret EU´s anbefalinger omkring det såkaldte "kædeansvar", hvorved de offentlige arbejdsgivere blot kan fortsætte denne udnyttelse.

Der er faktisk en langt mere hensigtsmæssig og mere lukrativ måde at udnytte denne nye kapacitet på, men den har SF end ikke overvejet.

Niels K. Nielsen

De ca. 130.000 tusinde østeuropæere, der selv har skaffet sig arbejde i DK, er et af de mest tydelige tegn på, at den danske velfærdsstat trænger til et hovedeftersyn. F. eks.: Jobcentrene koster 10 - 20 mia. kr. om året, men formidler kun hvert 10. job. Den logiske konklusion må være, at reducere jobcentrene med 90 %. Når så mange jobs ikke tages af arbejdsledige danskere, må det være for nemt eller lukrativt for danskerne at undgå disse jobs og lade sig forsørge af andre mennesker. De 130.000 tusinde østeuropæere er nok dygtige og arbejdssomme mennesker, som har en stort økonomisk incitament ( 3 x så høj løn som hjemme) til at tage ud, mens de danske sociale ordninger er så lukrative og kontrollen med snyd så ringe, at danskerne ikke gider tage disse jobs. Og hvem kan fortænke en arbejdsgiver i at ansætte en dygtig østeuropæisk medarbejder, der er glad for sit arbejde, og passer det, fremfor at skulle konkurrere med de danske sociale ordninger og ansætte en, som helst vil være fri. Danske lønninger er høje, fordi det offentlige forbrug er så ekstremt højt (1100 mia. kr./år) og derfor går 80-90 % af vor løn til et utal skatter og afgifter. Med et flertal af befolkningen på offentlig forsørgelse er der tale om et samfund i ubalance, hvilket de mange østeuropæere i DK er et bevis på.

Carsten Mortensen

Hvad er det dog for en gang pølsesnak!
Og så fra et såkaldt arbejderparti! Østeuropæere, flygtninge, nyttejobbere, prøver i danske samfundsforhold "iværksætter m/indvandrerbaggrund" SU-lignende jobtilskud.....sig mig er de blevet racister som er gået fra forstanden hele banden?
Vi bliver fragmenteret til ukendelighed!
Fri os, bare sørg for der kommer ganske almindelige arbejdspladser!

lars abildgaard, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Kim Houmøller og Morten Kjeldgaard anbefalede denne kommentar
Bent Nørgaard

@ Carsten M
Hvad er det du ikke forstår? 130000 person fra det hedengangne øst kan godt skaffe sig arbejde her i landet - uden at de kan sproget, måske tysk eller engelsk. Som Niels K skriver, er der noget galt med velfærdsstaten, når det er muligt, samtidig med at der er så mange på overførselsindkomst.
Med det samme skal rasistkortet trækkes - i mangel på andre muligheder? Det er for billigt, men fulgt forståeligt!
For resten, hvad er en arbejder? En der arbejder med hænderne? Dem er der ikke mange tilbage af. En der modtager løn, time/månedsløn - det er alle de andre der ikke ejer egen virksomhed. Eller har jeg misforstået noget?

Michael Bruus

Østarbejderne, tyskerne og andre udefra kommende arbejder på danske byggepladser, går til lønninger og arbejdstider som vi slet ikke kan hamle op med. 80kr i timen 12 timer om dagen 7 dage om ugen og en uges fri vær 4. uge.
Se metroen i København.

Glenn Lynge Andersen

Overskriften er selvmodsigende: "indvandrere skal erstatte østeuropæere". Er en rumæner eller en polak ikke indvandrer?
Jo, det er han selvfølgelig, men det som SF mener men ikke kan sige direkte er naturligvis, at de hellere vil have vores egne "perkere" (mennesker med mellemøstlig, tyrkisk og pakistansk baggrund) i arbejde i stedet for østeuropæere, som jo så skal rejse hjem, forstås.

Det lyder som en skrivebordsøvelse, der vil være meget svær at udføre i praksis af to indlysende grunde:
1) Hvorfor er det lige, at arbejdsgiverne skal føle det mere attraktivt at bruge ressourcer på at løse "samfundets" integrations-problemer fremfor at få en her-og-nu løsning på sine egne arbejdskraftproblemer, når de ikke har gjort det hidtil?
2) Hvis østeuropæeren er kommet hertil fordi der er bedre beskæftigelsesmuligheder og højere levestandard i Danmark end i hjemlandet, bliver det ikke nødvendigvis mere attraktivt at vende hjem hvis han bliver arbejdsløs.

I øvrigt kommer ingen i arbejde ved hjælp af "nyttejobs" og anden "som-om"- beskæftigelse, som kun nedbringer antallet af reelle, ordinære jobs. Jeg har hørt SF-politikere indrømme dette i et svagt øjeblik i en lukket kreds, men hvis SF virkelig vil have en eksistensberettigelse som andet end et halehæng til regeringen, burde de sige dette højt og tydeligt.

Vibeke Hansen

Hvad har SF lige gang i her? Som det første har vi jo arbejdets frie bevægelighed i Europa, så hvordan skulle vi lovligt kunne lave positiv særbehandling til indvandregruppen. Dernæst strider forslaget i mine øjne både mod Den Danske Model og kampen mod social dumping.
Jeg forstår heller ikke Venstres input omkring fleksibilitet af håndværkere og ingeniører, med mindre de taler om dem, de selv vil invitere, udover flygtningestrømmen. Det er i hvert tilfælde ikke mit indtryk, at asylansøgerne (de kommende indvandrere) som hovedregel er højt uddannede fra hjemlandet.
Jeg tror egentlig det ville være godt, hvis vi udvalgte nogle katerorier af job, som en erhvervsdel forbeholdt asylansøgere, kontanthjælpsmodtagere, studerende, unge og pensionister. Folk, der var støttet i forvejen, men kunne have gavn af erhvervserfaringen. Hvis man havde en maksimumsgrænse for ophold i sådan en ordning, kunne man betragte det på vilkår med et uddannelsesforløb. Det kan godt være, at nogle job forsvandt, måske en del rengøring, men så må politikerne og erhvervslivet tage sig sammen og skaffe de nødvendige arbejdspladser til den løn folk kan leve for. Som det er nu bliver der brugt flere krafter på at få ukvalificeret arbejdskraft ud på arbejdsmarkedet, end at hjælpe det erhverv, der er her, med at få den rigtige arbejdskraft. Når vi så har fået alle disse nye job, kan vi tage hånd om de mennesker, der kræver individuel udredning, for at komme i job. Hvad enten det er uddannelse, sygdom eller desideret uvilje til at arbejde det drejer sig om. Hvis ikke alle jobtyper kan bære en løn man kan leve for, må jobbet kategoriseres som fritidsjob. For at komme nogen i forkøbet, er jeg ræverød på forhold, der gælder løn og arbejdsforhold.

Hvad ville vi mon mene, hvis man et eller andet sted i udlandet foreslog at "fortrænge" dansk (eller nord-europæisk) arbejdskraft ???

Herman Hansen

Åbning for øst europæisk arbejdskraft til det danske arbejdsmarked har efterhånden ført til total kaos på det danske arbejdsmarked og er ved at udvikle sig til katalysator for afvikling af løn og arbejdsvilkår i Danmark, samt et åbent angreb på det danske velfærdssamfund. Ikke så sær Anders Fogh Rasmussen var i godt humør da han som EU formand i 2004 fik aftalen i hus om optagelse af en lang række øst europæiske lande i EU. For han var ude mærket klar over konsekvensen for det danske velfærdssamfund, som han havde som mærke sag at afvikle.

Men er det da virkelig det danskerne reelt vil? At smide den danske velfærdssensation og succes over båd, som det har taget årtier at opbygge?

Vibeke Rasmussen

@ Gert Romme

Du skriver at

"… langt de fleste flygtninge, der kommer til Europa og Danmark i disse år, har en solid længerevarende akademisk uddannelse, og er i gennemsnit derfor langt bedre uddannede end danskerne."

Du skulle vel ikke have et link til denne … oplysning?

Vibeke Hansen, Preben Rasmussen, Nik Madsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Sagen er jo, SF, at langt de fleste flygtninge, der kommer til Europa og Danmark i disse år, har en solid længerevarende akademisk uddannelse, og er i gennemsnit derfor langt bedre uddannede end danskerne. Så er det korrekt, at nogle hustruer til disse, har levet som hjemmegående husmødre, hvilket også er normalt i mange sydeuropæiske lande.
Hvis SF virkelig udnytte f.eks. læger og ingeniører, som der i gruppen er flest af, som lavtlønsansatte til at fremstille juletræer i skovene, eller som grisepassere i landbruget?

Hvor har Romme de tal fra. Der kom 15.000 i 2014 . Er de akademikere alle sammen ? og hvor kan vi finde tallet. Så vidt jeg ved er det først nu man vil til at registrere flygtningenes baggrund.
Er de fleste fra Eritrea og Syrien læger og ingeniører ? På hospitaler er der ret mange læger med fx polsk baggrund er de nu også løntrykkere ?
Hvorfor skal folk i DK med lav uddannelse ikke tage de job som polakker og andet godtfolk i dag tager ?

Carsten Hansen

Alt i alt nogle fine forslag fra SF og nogle fine begrundelser.

- Nej tak til flere nyttejobs- Ja tak til flere rigtige jobs.
- Ja tak til målrettet indsats for at få flere indvandrere i job; Det gavner integrationen.
- Det er bedre at herboende indvandrere kommer i job, end at Øst-europæere bestrider dem.
Det gavner indvandrerne og samfundet som helhed.

SF vil fortsat få min stemme.

Kim Houmøller

@Gert Romme - Muligt at emigranterne har bedre papirer end Danskerne. Problemet er bare det ikke er det papir værd, de er skrevet på. Der må være grænser for hvor "tossegode" vi skal være. At det sikkert kvalificerer til et rengørings job uden Dansk kundskaber . Men dem har vi rigeligt af!

ellen nielsen

Niels K. Nielsen.
Jeg har før været meget imod
den megen arbejdskraft fra øst-europæiske lande,
men efter nu igen - på nær hold - at have set/oplevet polske håndværks-sjak i funktion, ta'r jeg tørklædet helt af - af forundring!
Præcis morgenstart, fuld drøn på dagen lang, energi og arbejdsglæde!
Dette kan ingen erstatte,
slet ikke personer med kulturer, hvor det er "fint"ikke at arbejde!

Mads Kjærgård

Tja alt imens det ser ud til at de fleste skal have deres fremtid defineret via arbejdsmarkedet, så ser det ud til, at Århus Kommune mener, at nogle slet ikke har en fremtid! Det er mildelst talt uhyggeligt!
Jeg troede at den slags var gemt af vejen for evigt i den dybste skuffe, men åbenbart nej! Nå men det er jo trods alt også kun ca. 80 år siden den slags ideer var oppe i tiden!
http://www.arbejderen.dk/indland/b%C3%B8rn-med-handicap-har-ikke-v%C3%A6...

Mads Kjærgård

"Præcis morgenstart, fuld drøn på dagen lang, energi og arbejdsglæde!"

Lyder meget som de nyttejobbere jeg har skrevet om! Men de er selvfølgelig ikke så glade for den lave løn, nok der forskellen er!

Mads Kjærgård

"slet ikke personer med kulturer, hvor det er "fint"ikke at arbejde"

Det har rent kulturelt set aldrig været "fint at arbejde", der er et gammel ord, der siger "arbejde adler, men adlen arbejder ikke."

Bent Nørgaard

@ Mads K
Det er altid demagogisk, kun at bruge halve citater.:" Præcis morgenstart, fuld drøn på dagen lang, energi og arbejdsglæde! Dette kan ingen erstatte, slet ikke personer med kulturer, hvor det er "fint"ikke at arbejde!
Oversæt den i samme moment, som du oversatte første citat.

Marius Rizoiu

jeg forstår ikke, hvorfor der er så meget had mod os østeuropære blandt nogle af de danske politikere, hun (karina lorentzen) bruger verbet " at erstatte", der blandt andet betyder " at udskifte" , og det er faktisk det, der skræmmer mig, hvad er det , hun mener?
Giver hun udtryk for, at alle østeuropære, der nu er i arbejde, skal blive ledige og erstattes med de nyankomne?
Det er fuldstændigt uretfærdigt, at SF sørger for at løse flytningsproblemet ved at ødelægge andre.

Carsten Hansen

Maria.

Der er ikke tale om had til nogen.

Der er tale om samfundsøkonomi.
For det damske samfund er det en klar fordel at få herboende indvandrere i arbejde frem for at importere arbejdskraft fra udlandet.

Ret beset er det jo ikke Danmark der er skyld i at Øst-europæere ikke kan få arbejde i deres hjemlande.
Danmark kan ikke, på sigt, økonomisk bære at betale dagpenge/kontanthjælp til herboende, samtidig med at udenlandsk arbejdskraft sender kroner retur til udlandet.

Det kan kun ganske få lande overkomme. Østeuropa overhovedet ikke.

Alle private arbejdsgivere og det offentlige med bør vel gribe i egen barm og se på moralen.
Der er vel ikke noget galt med østeuropæere men man skulle tro der var noget galt med mennesker fra Mellemøsten og Afrika i deres bevidsthed. Det kræver at de bliver and set som ligeværdige i forhold til såkaldte almindelige danskere. For sproget er vel ikke et problem for mig bekendt er østeuropæere vist ikke lige til det danske sprog. Det er så let at beskylde vore nye medborgere i landet for nassere og skælde ud på at de ikke vil arbejde, samtidig med at man ikke vil ansætte.

Marius Rizoiu

Det her forslag er blandt andre fire i SF´s udspil, hvor der er tale om den samme ting, nemlig at Sf opfordrer virksomhederne til at ansætte nyankommne indvandrere i stedet for de østarbejdere, der gennem de sidste 10-15 år, har skaffet sig job her i landet uden politisk favorisering. Denne artikel i Information er den anden i denne retning. Den første blev publiceret i JP for tre uger siden, hvor Karina Lorentzen siger, at hun ville være ked af, hvis denne forslagspakke blev lagt som hetz mod østarbejderne. Men det netop det, forslaget fører til. Desværre.

Mads Kjærgård

Min pointe var bare, at der hos alle også danskere findes pæne mennesker med lyst og vilje til at tage fat, hvilket de har bevidst gennem en menneskealder, men hvorfor får de så ikke en chance? Fremfor at diskutere arbejdsmoralen hos de forskellige folkeslag, skulle man måske hellere kigge på, hvorfor så mange danskere, der har arbejdet et helt liv igenem, pludselig må se sig udelukket fra arbejdsmarkedet? Det var vel en analyse værd! Og så ja, det er en del af markedsmekanisen at de østarbejdere som har været her i mange år, måske endda bosat sig, at de nu skal ryge ud, idet man har fundet nogle der kan arbejde endnu billigere, måske endda gratis! Men er det moralsk? Eller rettere er der overhovedet noget der hedder moral i den forbindelse? På et tidspunkt begynder det at ramme højere oppe i hireakiet og så bliver det spændende at se hvad der sker. Jeg tror fx, at man kan udskifte hele CEPOS med økonomer fra Polen til den halve pris, men så skal de gutter nok finde på noget, for så skal markedsmekanismerne nemlig ikke gælde, når det rammer dem!

Marius Rizoiu

Carsten
Mit navn er Marius, ikke Maria. Jeg er enig i det, du siger. Det er ok for mig, at de danske kontanthjælpsmodtagere skal ud på arbejdsmarked frem for østeuropære. Men det drejer sig ikke om dette i artiklen. Ved du, hvor mange herboende ledige der ansøger om et job inden for gartneri, rengøring, etc?Det er rigtigt få, der gør det.
Bemærk, at der i artiklen er tale om at erstatte en kategori af indvandrere med en anden. Det skriger til himlen.

Marius Rizoiu

Viggo
Du konkluderer, at vi østeuropære ikke er lige til det danske sprog. Har du mødt og snakket med mange, der kommer fra de østlige lande? Måske nej. Jeg er een af dem. Synes du stadig, vi ikke er lige til dansk? Det er mit dansk, jeg har tilegnet mig på fire en halvt år, hvor jeg har boet her i landet. Som mig er der mange.

Karsten Aaen, Bent Nørgaard og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Øh nu har jeg lige haft fornøjelsen af, at se et afslag til et rengøringsjob, manden der søgte var dansker og et var en alvorlig velment ansøgning, for det er det, han kan. Men de skrev til ham, at de havde modtaget over 600 ansøgere, så det er vel ikke hammer nemt! Og nogle må jo søge dem, min fornemmelse er, at arbejdsgiverne helst vil have østeuropærer, idet er sikkert er mindre vrøvl i forhold til overenskomster og så er de nok også lettere at fyre!

Mads Kjærgård

Øh nu har jeg lige haft fornøjelsen af, at se et afslag til et rengøringsjob, manden der søgte var dansker og et var en alvorlig velment ansøgning, for det er det, han kan. Men de skrev til ham, at de havde modtaget over 600 ansøgere, så det er vel ikke hammer nemt! Og nogle må jo søge dem, min fornemmelse er, at arbejdsgiverne helst vil have østeuropærer, idet er sikkert er mindre vrøvl i forhold til overenskomster og så er de nok også lettere at fyre!

Marius: Undskyld hvis jeg trådte på dig i en form for fordom, men problematikken for mig ligger i at danske arbejdsgivere tilsyneladende vælger bl.a. dig fremfor de flygtninge og indvandrere med anden kultur og tro Som EU borger har du lige ret til at være her og søge job. Hvorfor du er her kommer ikke mig ved. Dit sprog også på skrift er da flot. Men hele problematikken ligger jo i at fra at være nationale er blevet globale . Menneskelig set et gode, men strukturmæssigt knap så godt. Min pointe var at kritisere holdningen og moralen i at både kræve at nye medborgere tager sig sammen samtidig med at man ikke vil bruge dem. Enten fordi der ikke er arbejde nok eller fordi man til enhver tid foretrækker vore "egne" og så lige det med lønnen ikke :)

Carsten Hansen

Marius.

Ked af at jeg fik galt fat i dit navn. Læsebrillerne lå et andet sted.

Selvfølgelig er forskel på individers situation. Folk der har arbejdet i Danmark i mange år og måske endda har slået sig her, står i en anden situation end folk der kommer hertil periodevis.

Det er den sidste kategori jeg helst ser erstattet på arbejdsmarkedet af herboende indvandrere/flygtninge.
Dette af hensyn til integration, økonomi og samfundet som sådan.

Carsten Hansen

"Slået sig ned her ", skulle der stå.

Bent Nørgaard

Hej Marius. Fin at du har lært sproget. Sproget er normalt første hindring for at få et job. Formelle kvalifikationer er den næste hindring - selv om mange, specielt flygtninge, har mange og fine papirer/uddannelser. Kbh`s taxachauffører er nok nogle af landets højst uddannede - desværre. Og så er der kulturforskellene - og der ligner europæerne nok mere hinanden end borgere udenfor EU. Endnu en hurdle for et job. Som så mange andre steder, så hjælper det ikke med kvoter!

Kære alle

Jeg ved ikke lige hvilke indvandrere det er som som SF, og regeringen?, vil have ud på arbejdsmarkedet i stedet for de øst-europæere som bl.a. arbejder i byggebranchen, i frysehuse, og i lagerhallerne i DK? Er øst-europæerne da ikke også indvandrere til DK? Og bor de da ikke også i Danmark? Mange af mine elever fra Øst og Centraleuropa slår sig ned i Danmark efterhånden. De vælger bevidst at bo her, i DK. De vælger måske at købe hus her eller en ejerlejlighed. Eller de bor i en leje-lejligheder og køber ind i Fakta, Bilka, Føtex mm. og mv.

Mon ikke SF i virkeligheden med indvandrere mener dette her: muslimer! Fordi alt alt for ofte bliver i dette land, dette lille land jo sat lighedstegn mellem indvandrere og muslimer. Uden at hverken politikere eller danskere flest vil indse og erkende, at de indvandrere der kommer til DK i dag er familiesammenførte kvinder fra Asien, som bliver gift med danske mænd. Og netop de -øst-europæere som får et job i DK. Og som måske nok først er i nogle perioder i nogle år, men mange af dem bliver jo netop til indvandrere, fordi de vandrer ind til DK! Og bliver her.

De personer fra Polen, Rumænien mm. og mv. som kommer hertil DK fra de her lande og som tager hjem igen efter cirka 3-6 måneder er ikke indvandrere, de er migrantarbejdere. Indvandrere er folk som er kommet hertil for at bo - og for at arbejde. Og som gladeligt tager imod tilbud om danskundervisning!

SF burde hellere gøre noget ved de mange italienere og polakker i byggebranchen som ikke har en dansk overenskomst og som lever på sultegrænsen. Og hvor det bevisligt er sådan, at de de polske firmaer der lokker de her arbejdere herop til DK tilbageholder deres pas. Og lader dem sove sammen i lejligheder, ofte 12 mand i en lejlighed hvor der kun må bor 4 eller 6 personer efter dansk lovgivning!

Kære alle

Hvornår mon visse danskere og stort set alle politikere i dette land vil indse, erkende og forstå at selv ufaglærte job i DK efterhånden kræver at de ansatte kan skrive, læse, forstå og nogle gange også tale dansk. I dag skal lagerarbejdere f.eks. læse sedler, de skal kunne betjene en computer, de skal plukke varer fra gange, de skal tale med chaufførerne, de skal pakke varer ud og se om indholdet stemmer, og sætte kryds ved om indholdet er korrekt. Lagermedarbejdere skal også kunne håndtere, læse og forstå fragtpapirer. Og give besked til chauffører om hvor de skal køre hen. F.eks. skal en medarbejder ved Jysk Centrallager fortælle chauffører at de skal køre til den og den butik....samtidig med, at de også skal kigge på en seddel, så chaufførerne får de rigtige varer med til de forskellige varehuse i Jysk.

Og selv rengøringsassistenter skal kunne læse, forstå, skrive og tale dansk i dag. Måske ikke så meget tale dansk. Men de skal i hvert fald kunne læse, skrive og forstå dansk. Så man ikke bruger det forkerte middel f.eks. wc-rens, når man gør rent på badeværelsesgulvet....

Og de flygtninge som kommer hertil skal altså først lære dansk, før de kan komme ud på det danske arbejdsmarked. Sådan som arbejdsmarkedet ser ud i dag. Og hertil må jeg sige, at selvom mange af de flygtninge fra Syrien har uddannelser som mekanikere, sygeplejersker, ingeniører mm. er det altså noget helt andet at være mekaniker, sygeplejerske eller ingeniør i Syrien end i DK. Det er selvfølgelig fint, at man gerne vil se på de kompetencer og kvalifikationer som flygtningene har med sig og sørge for at de kommer på den rette hylde her i DK. Men man bør bare tænke på at det at være jurist i Syrien er noget helt andet end det at være jurist her i DK....

Og så bør man også tænke på at stort set ingen firmaer i DK vil ansatte folk som ikke taler dansk....f.eks. hvis man er i praktik hos en bager eller hos en frisør, ja selv på et lager, skal man kunne forstå dansk. Og læse og skrive det også...

jens peter hansen

Hvordan kan polakker der ikke forstår dansk sammen med portugisere og thaipiger og filippinere bestride det ene job efter det andet uden sproglige kompetencer på dansk ? Jeg blev klippet forleden af en tyrk der næppe kunne fem ord på dansk. Det gik da helt ok.