Nyhed
Læsetid: 2 min.

Telia og Telenors netværk er ikke sårbart over for mobilsporing

Test foretaget for Information viste for nylig, at det er muligt at spore en mobiltelefons fysiske placering kun ved hjælp af et telefonnummer, hvis det er knyttet til teleselskaberne TDC og 3 i Danmark. Men det samme er ikke umiddelbart muligt, når det gælder Telia og Telenor
Indland
6. januar 2015

Telias og Telenors mobilnetværk i Danmark er umiddelbart ikke sårbart over for en sikkerhedsbrist, der gør det muligt at spore mobiltelefoners fysiske placering. Det viser to test foretaget for Information af Karsten Nohl, der er forskningschef i det tyske it-sikkerhedsfirma SRLabs.

Information afdækkede fredag, hvordan det var muligt at spore en mobiltelefon, der er knyttet til teleselskaberne TDC’s og 3’s netværk i Danmark. I den forbindelse demonstrerede den tyske it-ekspert, at det var muligt at lokalisere en mobiltelefon, der var knyttet til TDC’s netværk, med få hundrede meters præcision.

Det skete udelukkende ud fra mobiltelefonnummeret. Ved hjælp af samme metode var det desuden muligt at lokalisere en mobiltelefon, der var knyttet til teleselskabet 3. På det netværk var sikkerheden ifølge den tyske it-ekspert lidt bedre, og det var kun muligt at spore, i hvilken by telefonen befandt sig.

Undersøger sikkerhed

Men i tilfældet med Telia og Telenor er det altså ikke muligt at bruge metoden til at lokalisere en mobiltelefons fysiske placering. Det viser de to nye test, som er foretaget med to forskellige telefonnumre, der tilhører medarbejdere hos Information, og som er knyttet til selskabernes netværk. Selskabernes netværk er først for nylig blevet slået sammen, hvilket er årsagen til, at Information valgte at teste to telefonnumre.

Sikkerhedsbristen, der gør det muligt at lokalisere en telefon, hvis den er knyttet til TDC eller 3, er et problem i det såkaldte signalsystem, som teleselskaber verden over bruger til at kommunikere med hinanden.

Telia skriver i en mail til Information, at selskabet har »adskillige« sikkerhedsfiltre installeret i relation til signalsystemet, der kaldes SS7.

»Vi er i færd med at undersøge, om der er behov for at øge sikkerheden yderligere. Det kræver undersøgelser og forberedelse, hvis vi skal foretage ændringer, og det er noget, vi er i gang med at se på,« skriver pressechef David Engstrøm fra Telia.

Telenors netværksdirektør, Kim Krogh Andersen, siger: »Vores netværk er ikke skruet sammen på helt samme måde som TDC og 3. Derfor er vi ikke ramt af det samme problem.«

Han understreger, at selskabet løbende arbejder på at forbedre sikkerheden i samarbejde med dets leverandører.

TDC har tidligere oplyst, at selskabet arbejder på »to konkrete løsninger« på problemet.

Information har desuden spurgt teleselskabet 3, om det har tænkt sig at gøre noget for at sikre sig mod, at lokalisering af mobiltelefoner kan forekomme på denne måde.

Det har selskabet ikke svaret på. Selskabet har i stedet oplyst, at det ikke tidligere har oplevet »misbrug« af systemet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her