Interview
Læsetid: 5 min.

En alternativ altmuligmand

Selv om det aldrig er bevist, at man kan behandle sygdomme ved at massere de zoneterapeutiske punkter på fødderne, har næsten hver fjerde dansker forsøgt sig med zoneterapi. I tredje del af Informations serie om alternative behandlingsformer har vi besøgt en zoneterapeut, der viser sig at være lidt af en alternativ altmuligmand
Selv om det aldrig er bevist, at man kan behandle sygdomme ved at massere de zoneterapeutiske punkter på fødderne, har næsten hver fjerde dansker forsøgt sig med zoneterapi. I tredje del af Informations serie om alternative behandlingsformer har vi besøgt en zoneterapeut, der viser sig at være lidt af en alternativ altmuligmand

Tor Birk Trads

Indland
20. februar 2015

Ved at trykke ét bestemt sted under min bare fod kan zoneterapeut Frank Berger påvirke nyrer, blære, nakkemuskler, hørelse og følelser. På én gang. Det siger han i hvert fald, mens han dypper fingrene i en blanding af bivoks og olie og fortæller mig om de tolv meridianbaner, der løber gennem min krop. »Som en flod af energi« forbinder de organer, muskler, sanser og følelser og ender under fødderne, siger han.

»Fødderne er et tredimensionelt kort over hele kroppen. Hvis der er belastninger i kroppen, kommer der spændinger i fødderne.« Det er noget kineserne fandt ud af for mange tusind år siden, fortæller han. Når energien er ude af balance, bliver man syg. Overenergi i tyktarmen giver forstoppelse; underenergi giver diarré. Eller i mit tilfælde: En ubalance et sted i energien har givet mig en slem betændelse i knæene, og derfor ligger jeg nu med en pude i nakken på Frank Bergers briks.

Som en del af Informations serie om alternative behandlingsformer er jeg taget til zoneterapi for at se, om Frank Berger kan gøre noget ved mine overbelastede og betændte knæ. Jeg må indrømme, at jeg har svært ved at tro det. For selvom næsten hver fjerde dansker har prøvet zoneterapi, er det aldrig bevist, at behandlingsformen virker bedre end placebo.

’Det er lige at overdrive lidt’

Alle de forskere, jeg har været i kontakt med, siger det samme om energibaner i kroppen: De findes ikke, og man kan ikke påvirke følelser, muskler eller organer ved at massere fødderne. Men det tager Frank Berger ikke så tungt.

»Jeg ved, at det virker. Jeg kan mærke forskellen i fødderne, efterhånden som jeg kommer gennem en behandlingsrække,« siger han.

Han er gammel elitehåndboldspiller fra københavnerklubben SAGA, og i midten af 70’erne brugte han en hel togtur fra København til Aalborg på at trykke sine medspillere under fødderne. Det hjalp på småskavankerne, syntes de, og så startede Frank Berger på zoneterapiskolen.

– Hvad ville der egentlig ske med mine organer, hvis jeg trådte på et stort, rustent søm, som så dannede arvæv?

»Det ville ikke være godt for din krop.«

– Det er fordi, jeg tænker, at hvis det påvirker mine organer, at du masserer mig lige nu, så må sådan noget jo påvirke mig helt ekstremt meget ...

»Det kan påvirke på den lange bane, men det er ikke sikkert. Det er meget individuelt. Fordi du træder et søm op i leverzonen, får du ikke dårlig lever. Sådan kan du ikke parallelisere.«

– Kan jeg så ødelægge min bugspytkirtel, hvis jeg går i dumme sko?

»Aaarh, det er lige at overdrive lidt.«

Nyt, psykisk dna

Frank Berger er en slags alternativ altmuligmand: Udover zoneterapi,laver han akupressur, øreakupunktur med magneter, homøopati, kinesiologi og astrologi. Han har desuden en stor viden om urter, Bachs blomstermedicin, og noget han kalder ’de tolv cellesalte’. Og så kan han ændre folks psykiske dna, fortæller han.

Jeg har svært ved at følge med i alle de ting, Frank Berger fortæller om, men at ændre dna’et lyder som det mest radikale indgreb, så det spørger jeg til. Frank Berger forklarer:

»Har du hørt udtrykket ’man har forskellige strenge at spille på’? Det er dna-strengene. Man har to strenge i det fysiske dna, og så har man tolv psykiske dna-strenge.«

Han slipper mine fødder og laver spiralbevægelser med hænderne for at visualisere en dna-streng.

»Alle molekyler i kroppen bevæger sig, og alt, der bevæger sig, har en resonans. Det er energi. Den energi kan du påvirke via lyd, lys, tanker, farver, sang eller tale. For eksempel via intentioner.« Han giver et eksempel:

»Hvis du ønsker dig et halstørklæde til jul, så udsender du en intention om et halstørklæde. Man udsender sine intentioner. Ligesom du mærker i din underbevidsthed, hvis du ser en farlig mand på gaden. Du fornemmer det. Den udstråling – det nogle kalder aura – er en udstråling, der kommer fra kroppen, som viser, hvordan kroppen har det.«

– Det her er jo ikke ligefrem noget, man sidder inde på Rigshospitalet og klapper i hænderne over, Frank ...

»Det er jeg fuldstændig ligeglad med. De tror ikke, det virker. Jeg har gjort det i 30 år. Jeg ved, at det virker.«

Dødsmetal-vand

På en hylde i hjørnet af det lille rum står en samling små, mørke glasflasker på en række. Det er energimedicin, fortæller Frank Berger og rækker mig en flaske. Der er vand i dem. Vand med en resonans.

»Hver celle i kroppen har sin egen resonans,« forklarer han. »En levercelle har én resonans, en hjertecelle har en anden. Hvis du er ude af balance, får dine celler en anden resonans; en anden hastighed.« Det har jeg aldrig hørt om før.

– Hvordan kan der være en resonans i vand?

»Nogle biologer og fysikere har lagt resonanserne ind på en computer og så lagt dem ind i noget væske, som kan gendanne resonansen i os. Det er videnskabeligt. Det er den moderne tids medicin. Man bruger helbredende computere. Mayaindianerne arbejdede også med det; de kaldte det bare lyssprog,« siger Frank Berger.

Han fortæller, at hvis man stiller én vandkande oven på en højtaler, der spiller klassisk musik og en anden kande på en højtaler, der spiller dødsmetal, vil musikken påvirke vandet så meget, at planter, der bliver vandet med dødsmetal-vandet, vil dø, mens planter, som får den klassiske musiks vand, vil vokse og blomstre.

Han bruger kun sjældent energimedicinen, siger han, men nogle gange kan han finde på at pjaske et par dråber på huden af en patient for at genoprette celleresonansen.

Francis Aldo Loke Berger

For at komme hele vejen rundt om Frank Bergers viden om alternative behandlingsformer begynder vi at tale om numerologi. Det viser sig, at Frank Berger var en af de første numerologer i Danmark, og han kan stadig rådgive forældre om, hvad de skal kalde deres børn. »Bare sådan for at undgå de værste faldgruber,« som han siger.

– Jeg hedder Christian Ågård Bennike med ch og bolle-å. Jeg er født ca. kl. 9 om morgenen den 11. april 1986 ...

»Så er du en to’er. De er sådan lidt legebørn, men også lidt bløde i det,« siger han og gætter på, at jeg ikke er så god til at være konfronterende. Det er jeg ikke helt enig i. Selv har han heddet fire forskellige navne. Det mest radikale navn var Francis Aldo Loke Berger, som han gik under i to år. »Jeg havde ondt i ryggen i to år, for jeg havde jo slet ikke rygrad til at have så stenhårdt et gåpåmod, som det navn gav. Den dag jeg ændrede det, gik mine rygsmerter væk.« Han knipser med fingrene. »Sådan fandt jeg jo ud af, at det havde en effekt.«

Senere skiftede han navn til Francis Mathias Berger, men det blev alligevel »for fimset«, så nu er han tilbage ved Frank Berger og er glad for det.

Jeg siger, at hvis mine knæ får det bedre af zoneterapien, kommer jeg tilbage og får et nyt navn. Så har jeg ikke lovet for meget, tænker jeg og betaler de 650 kroner, en times behandling koster.

Serie

Alternativ behandling

Selv om alternative behandlingsformer som zoneterapi og akupunktur ifølge forskningen ikke virker bedre end placebo, har mere end hver anden dansker været til alternativ behandling.

I en ny serie sætter Information fokus på den alternative medicin og effekten heraf.

Seneste artikler

 • De siger, det virker, uanset om man tror på det eller ej

  23. februar 2015
  I fjerde og sidste del af Informations serie om alternative behandlingsformer besøger vi en healer. Han fungerer som medie for energien omkring os, siger han og kan derfor helbrede fysiske og psykiske sygdomme ved at lægge sine hænder på patienterne
 • ’Alt er energi’

  14. februar 2015
  Med urteblandinger og homøopatiske midler hævder biopater at kunne kurere sygdomme og lindre smerter. Information har besøgt Birgitte Harms, der ved hjælp af blandt andet cylindre med hundehår tester energier og vibrationer i kroppen
 • Men de har jo ikke noget tøj på ...

  13. februar 2015
  Selv om ingen har bevist, at alternativ behandling virker bedre end placebo, har mere end hver anden dansker været til en alternativ behandler. Information sætter i en ny serie fokus den alternative medicin og den manglende effekt af behandlingerne
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det ville være rart om man kunne koncentrere sig i denne nye artikel i vores vendetta.
Zoneterapi virker (brugt her i 30-40 år), fordi medianerne er der.
På et kursus med en antropolog for mange siden sad vi og blev sløve og trætte, men så blev vi opfordret til at rejse os og banke på medianerne.
Bortset fra hovedbunden kan det nemt fortalt være de punkter vores lymfevæske bruger. Kort fortalt virkede det, men det kan en skeptiker hurtigt afvise, naturligvis.
Så til en begyndelse - er det med vilje Information går til grænserne for de flestes forståelse?

Jeg føler trang til at bringe et citat her:
"Alternative medicine has been around for thousands of years. Indeed it has, and then we tested it all, and the stuff that worked became 'medicine'."

Klavs Hansen, Peter Jensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Anne: Det glæder mig overordentligt, at Information i det mindste indenfor dette snævre område "går til grænserne for de flestes forståelse".
Hvorfor støder det dig sådan, at artiklen er skeptisk?
Hvor finder du en dokumentation for - eller bare sandsynliggørelse af - at lymfebanerne forklarer noget om meridianerne?
Du forstår - din erfaring fra deltagerne ved et foredrag om antropologi er ikke helt nok. Men jeg kan godt se det for mig.

Thora - jeg glæder mig også over området, det jeg tænker på er "modtagelsen" af budskabet.
Jeg er naturligvis tilhænger af mange alternative behandlingsformer, som jeg både har set og selv prøvet, bl. a zoneterapi.
At jeg skrev lymfebanerne var bare for nemheds skyld...
Få er i tvivl om medianernes eksistens, men mange vil falde over de mere "vidtløftige" og jeg mener, at det er en fejl at blande alt sammen - lige så vel her - som i det etablerede behandlersystem, hvor vaccination gøre til et enten eller.

Lasse, "Only the stuff that creates money"!

Tommy Gundestrup Schou

Jeg vil godt vædde med at jeg i en situation, hvor jeg er træt ville kunne rejse mig op og banke mig selv forskellige steder på kroppen for derefter at konstatere, at jeg er blevet mere frisk. Uagtet at jeg ikke har nogen som helst ide om hvor medianer er lokaliseret. Enhver form for fysisk aktivitet vil gøre dig mere frisk i den situation. Det er overhovedet ikke mystisk på nogen måde og har ikke en dyt med energibaner i kroppen at gøre.

Den slags behandlere er vor tids shamaner og virker helt på samme måde som voodoo. Det vil sige; Virker fint, hvis du overbeviser dig selv om, at det virker og overhovedet ikke, hvis du ikke tror på det.

Tommy Schou-jeg fortryder også, at jeg skrev det...
Tanken var at man antageligt ikke lærer antropologer hundekunster på universiteterne.

Smerte og ubehag er en del af livet. Dagen, hvor man ikke har smerte eller ubehag i kroppen, er dagen, man er død. At man betaler 650 i timen for at nogen trykker dig under fødderne, fordi man er er lidt træt, er et udtryk for, at man i den vestlige verden er blevet så forkælet og pakket ind i vat, at man ikke kan tåle at have ondt i livet en gang i mellem. Jeg er sikker på, at så snart "shit hits the fan", så skal folk nok opsøge hjælp det rigtige sted, og hvor det virker - i konventionel medicin.

@Anne Eriksen

"Only the stuff that creates money!"

Åh, hvor er jeg dog træt af det argument. Især fordi det ofte kommer fra folk, der gladeligt stoler på homoøpater, heil-praktikere, kinesiologer, astrologer, tarot-læsere, numerologer og den slags folk, der lever af at sprede mistillid til det etablerede system, så de kan få flere kunder i folden.

Har du nogensinde overvejet, at de her 'alternative' mennesker har en klar økonomisk interesse i at sprede mistillid til det, der beviseligt virker, så de kan sælge mere af deres virkningsløse stads (som, og det skal siges, logisk set heller ikke har nogen bivirkninger)? Har du nogensinde overvejet, at homøopater og zoneterapeuter har personlig økonomisk vinding ved at sælge deres bras, og at deres holdning derfor er uendeligt mindre valid end et stort firma - der alle industriens lortesager til trods - er nødt til at følge en ret rigid lovgivning for at kunne få deres produkter på markedet?

Hvorfor finder vi os i, at 'alternative behandlere' kan gøre og lade med folks helbred og slippe afsted med et "vi er gode, for vi er ikke en del af det store stygge kapitaliske system". Hvorfor siger man ikke "hvis du ikke kan bevise en effekt, så kan du lukke biksen, kammerat. Nu er det slut med at udnytte naive mennesker".

Undskyld, men jeg bliver simpelthen så arrig, når jeg render ind i det argument. Jeg kan ikke respektere mennesker, der falder for den slags.

Kim Houmøller, Klavs Hansen, lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Fodmassage er dejligt. Men det er vist også det eneste gode, man kan sige om zoneterapi.

Dem, der påstår at man kan helbrede andet end ømme fødder ved hjælp af fodmassage, er en bande kvaksalvere og svindlere, der ikke er ude på andet end at narre penge fra godtroende syge mennesker.

De skulle skamme sig.

Torben Nielsen, Hanne Ribens og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Han lyder som noget af en svindler, ham Frank Berger; veludstyret med alle placebo-industriens produkter og mere evnesvagt vrøvl end en hel valgkamp, står han klar til at gøre syge menneskers tegnebøger tyndere.

Det er uhyggeligt, at den danske lovgivning om kvaksalveri tillader en person som Frank Berger at fortsætte sine fiduser.

Kvaksalveri kan være farligt når det får folk til at undgå at gå til læge med symptomer, der kunne være tegn på alvorlig sygdom. Samtidig udnytter kvaksalverne syge menneskers frygt til at indgyde dem falsk håb og tage deres penge.

Tommy Gundestrup Schou, Kim Houmøller, Torben Nielsen og Klavs Hansen anbefalede denne kommentar

Lasse Schmidt! - Ups, det må du nok sige...

Det er jo ikke sådan at man arbejder gratis som alternativ behandler og min tese var jo, at medicin også tit kommer fra naturfolks opdagelser eller via mærkelige veje.
Det bliver så fremstillet syntetisk i stedet.
Du indrømmer vist at der findes en del bivirkninger og skidt i medicinalindustrien, det er da et stykke på vejen.
Elektrochok ECT bruges mod depressioner (siden 30èrne) og man ved ikke nøjagtigt hvorfor det virker.
Jeg har mødt personer, der har fået "det hvide snit" - kort sagt, så sker der hele tiden noget - i både den ene og den anden lejr.

Jeg vil gerne opfordre til at "vi" tager enkelte behandlingsmetoder af gangen, så er det nemmere at få et nuanceret syn og det er jo det, der er formålet, ikke?

Hvis budgettet rækker så prøv at lade flere kinesiologer teste hvad din krop kan tåle, når det er overstået tåler din krop intet, alegier på stribe er næsten garanteret.
Sammenfaldet af undersøgelserne vil ofte være yderst sparsomt.

I det mindste har vi et endegyldigt bevis på, at musiksmag ikke er subjektiv.

Rasmus Kongshøj

@Anne Eriksen:

"Det er jo ikke sådan at man arbejder gratis som alternativ behandler"
- Og det gør man heller ikke som læge, farmaceut eller forsker. Hos lægen får man bare mere for pengene end urtete og sympati.

"Det bliver så fremstillet syntetisk i stedet."
- Og Gud ske tak og lov for det. Indholdet af aktive stoffer kan variere meget fra plante til plante, og i nogle tilfælde - for eksempel med digitalis - er forskellem mellem medicinsk og dødelig dosis ganske lille. Samtidig kan planterne indeholde andre stoffer, der af den ene eller anden grund kan være uønskede, for eksempel fordi de er allergifremkaldende.

Og så er der også det rent praktiske og økonomiske; hvorfor dog sende en ekspedition dybt ind i regnskoven for at høste en sjælden plante, når man let og billigt kan fremstille akkurat det samme i et laboratorium?

"Elektrochok ECT bruges mod depressioner (siden 30èrne) og man ved ikke nøjagtigt hvorfor det virker."
- Det er ikke alle medicinske behandlinger, som vi forstår fuldt ud. Til gengæld ved vi at de har en effekt der er større end et placebo. - I modsætning til alternativ "medicin", hvor vi tit og ofte har ret håndfaste beviser for at skidtet ikke virker.

"Jeg har mødt personer, der har fået "det hvide snit" - kort sagt, så sker der hele tiden noget - i både den ene og den anden lejr."
- Den medicinske videnskab udvikler sig hele tiden, og nogle gange går udviklingen stærkt. Med den alternative "medicin" forholder det sig anderledes; det homøopatiske svindelnummer har for eksempel ikke udviklet sig det mindste, siden det blev opfundet for over 200 år siden. Der er dog også eksempler på at den alternative branche finder på nye tricks hele tiden for at holde kunderne interesserede. Det er let at gøre, når man ikke behøver at bevise noget som helst.

"Jeg vil gerne opfordre til at "vi" tager enkelte behandlingsmetoder af gangen, så er det nemmere at få et nuanceret syn og det er jo det, der er formålet, ikke?"
- Kvaksalveren i artiklen har ret mange former for fidusmageri på hylderne, men lad os bare tage tingene én af gangen:

Zoneterapi - Idéen om at fødder (og nogle gange hænder) er forbundet med resten af kroppen, og at man kan helbrede sygdomme i andre organer ved at massere hænder og fødder. Der er ingen beviser for at behandlingen er effektiv. Ligeledes er der heller ingen beviser for "qi", "meridianer" eller "energibaner", der påstås at være den mekanisme, der påvirkes af behandlingen. Zoneterapeuterne har heller aldrig sandsynliggjort hvorfor det skulle være en evolutionær fordel, at have en fjernkontrol til sine organer siddende i fødderne.

Akupressur og øreakkupunktur med agneter - Akkupunktur for folk med nåleskræk. Bygger på samme ufunderede teori om energibaner, som zoneterapi, og er intet andet end et teatralsk placebo. Effekten af behandlingen er aldrig blevet påvist.

Homøopati - Bygger på to antagelser; at "lige helbreder lige" og at et medikament bliver stærkere, jo mere man fortynder det. Beggen antagelser er fuldstændigt ufunderede.
Vil en homøopat for eksempel kurere feber, tager han cayennepeber (som man kommer til at svede af, lige helbreder lige), og opløser det i vand og/eller alkohol. Denne opløsning fortynder han så i mere vand eller alkohol, og så videre, indtil det oprindelige "aktive" stof er blevet opløst så meget, at man ville skulle indtage astronomiske mængder for at få bare ét molekyle af stoffet. Astronomisk skal i denne sammenhæng forstås helt bogstaveligt; vi taler om rumfang større end jordklodens.
Homøopati er gentagne gange blevet undersøgt videnskabeligt, og hver eneste gang er man nået frem til at det ikke virker bedre end et placebo. Det er ingen overraskelse, for hvis homøopati virkede, ville det modsige alt vi ved om fysik, kemi, biologi og medicin.

Kinesiologi - Idéen om at man kan diagnosticere alverdens dårligdomme ved at lade en "behandler" føle på muskelspændinger i kroppen. Det er aldrig blevet sandsynliggjort, endsige bevist, at kinesiologi skulle virke.

Astrologi - Idéen om at stjerner og planeters bevægelser i verdensrummet skulle kunne påvirke menneskers kærlighedsliv, økonomi eller psyke. Den præcise mekanisme for denne påvirkning er ikke sandsynliggjort. Ingen astrolog har nogen sinde kunnet forudsige fremtiden bedre end hvis han blot havde gættet tilfældigt. Der er tale om rent og skært hokus-pokus; en selskabsleg for folk med for mange penge og for lidt kritisk sans.

Urtemedicin - Nogle urter har medicinske egenskaber, og vil som sådan kunne lindre eller afhjælpe medicinske problemer. Dog kan indholdet af aktive stoffer svinge meget fra plante til plante. Derfor er den rigtige medicin holdt op med at bruge urter. At diagnosticere og behandle sygdomme er dog ikke noget, man bør overlade til selvlærte kvaksalvere som Frank Berger. I stedet børn man gå til en rigtig læge.

Bachs blomstermedicin - Opfundet af den engelske læge Edward Bach, der mente at sygdom skyldtes humørsvingninger. Angiveligt skulle blomster have "energier", der kan neutralisere negative følelser i mennesker, og dermed gøre det muligt for livskraften at flyde frit igen. Bach udvalgte 38 blomster, der angiveligt skulle kunne fjerne alle slags dårlige følelser. Han udvalgte blomsterne ved at gå sig en tur, og se hvordan forskellige blomster fik ham til at føle sig.
Bachs blomstermedicin produceres ved at lade blomster trække i halvt vand, halvt cognac. Dette udtræk fortyndes så (dog ikke så voldsomt som med homøopati), og sælges til godtroende ofre.
Effekten af blomstermedicinen er aldrig blevet påvist, og teorien bag går imod alt vi ved om sygdom og sundhed.

De tolv cellesalte - Nær-homøopatisk middel, bestående af kraftigt fortyndede salte (dog ikke fortyndet så meget, at der ikke længere er noget tilbage). Er en lige så ufunderet og usandsynlig behandlingsform som den øvrige homøopati. Effekten er aldrig dokumenteret.

12-strenget psykisk DNA - Rablende vanvid. Sikkert opfundet i en hashtåge.

Kim Houmøller, Lasse Schmidt, Olaf Tehrani, Torben Nielsen, Hanne Ribens, ulrik mortensen, Klavs Hansen og Peter Peder Petersen anbefalede denne kommentar

@Rasmus Kongshøj

Tak for svar - mange ting, som du dog kort sagt siger - dur ikke - da det ikke kan dokumenteres.
Og dermed mener du naturligvis videnskabeligt, da det ellers ikke ville være så svært at finde personer med gode erfaringer i blandt de nævnte.
Egentlig er det personligt, men i over et år har jeg via lægeverdenen blevet undersøgt og selvom der er ideer, så fortsætter det bare - det hænger selvfølgelig sammen med forholdene/ kort tid/ ventetid og ventetid.
Jeg har altid taget det lidt som en selvfølge, at kroppen fungerede, så jeg kunne lave noget andet.
Men jeg har efterhånden en ide, heldigvis...

Men du er meget overbevist i dit skriv, faktisk helt "fundamentalistisk", jeg vil gerne prøve at dele sol og vind lige.

Rasmus Kongshøj

@ Anne Eriksen:

Selvfølgelig taler jeg om videnskabelige beviser. Når man hævder at en bestemt behandling kan kurere en sygdom, så har man lavet en videnskabelig påstand, hvad enten man vil det eller ej, og denne påstand fortjener at blive efterprøvet videnskabeligt.

Dit udsagn om at dele sol og vind lige er udtryk for en forfejlet lighedstanke. Hvis læger og homøopater skal tages lige alvorligt, skal vi så også tage påstanden om at jorden er flad lige så alvorligt som påstanden om den er rund? Skal vi give den nazistiske racelære samme status som moderne genetik? Skal kreationisme betragtes som lige så gyldig en idé om arternes oprindelse som darwinisme?

Selvfølgelig ikke. Nogle ting er bare mere sande end andre.

Kim Houmøller, Lasse Schmidt og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar

@ Rasmus Kongshøj

Man kan ikke gradbøje sandheder, enhver har sin egen sandhed...

Torben Nielsen

"Man kan ikke gradbøje sandheder, enhver har sin egen sandhed..."

Hermed faldt den objektive videnskab med et brag. Nu er der kun kvaksalvere og shamaner tilbage :o/

Tommy Gundestrup Schou, Lasse Schmidt, Kim Houmøller, Rasmus Kongshøj og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar

Alternativ medicin virker, men det gør placebobehandling også - omtrent med samme grad af succes, må man formode ;-)

Rasmus Kongshøj

De alternative er en flok svindlere, og deres behandlinger er det rene kvaksalveri. Alligevel opsøger folk dem gladeligt, i stedet for at gå til en rigtig læge, og få den mest effektive behandling. Det siges ofte at grunden til dette er, at kvaksalverne tager sig god tid, og gør at deres ofre føler sig hørt. I modsætning til dette er sygehuse og lægeklinikker notorisk underbemandede, og underlagt new public management og dets kontrolhelvede.

Det burde vores sundhedsvæsen og vore politikere tage ved lære af. Læger og sygeplejersker bør have mulighed for at tage sig tiden til at tale med de patienter, der måtte have behov for det, også selvom det ser skidt ud i målermændenes regneark.

Men husk, bare fordi rigtige læger har for travlt, så betyder det ikke at fodmassage kan kurere kræft.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Anne: Hvis du ikke vil skrive noget om, eller henvise til noget, der er skrevet om det - hvorfor lægger du så ud med at skrive, at meridianerne nemt kan være de punkter, lymfevæsken bruger? Det er selvfølgelig noget sludder; men jeg troede, du mente noget med det - noget om en sammenhæng mellem lymfesystemet og det, alternative helbredere kalder medianer. Jeg troede, at du ville fortælle noget om det.
jeg kan forsikre dig for, at der er mange, der er i tvivl om medianernes eksistens. Blandt andet, fordi der ikke er nogen, der påviser dem fysisk.
Det er jo ikke kun det med at påvise virkning af den alternative medicin ved dobbelt-blind forsøg, det halter med. For mange af de alternative discipliner er der simpelt hen ikke nogen teori bag - og hvis der er dele af en teori, så kan man ikke finde spor af de postulerede organer.
Hvorfor kan man ikke finde spor af medianerne? Hvorfor kan man ikke måle den "energi", der strømmer? man har virkeligt fintfølende udstyr i dag.
Når det er så vigtigt at se på det videnskabelige, så er det fordi, det ikke er særligt charmerende, når dødssyge mennesker bliver plukket for deres sidste penge til behandlinger, der ikke hjælper dem. Når en syg pensionist bliver lokket til at bruge så mange penge på alternative behandlere, at han ikke har råd til at besøge sin datter og børnebørn i en anden landsdel.
I dag kvier man sig ved at sige, at man kender sandheden - man vil gerne mene, at der er flere ting, der er rigtige. De fleste af os er åbne overfor tanker om, at man vil gøre nye opdagelser; at der vil blive rokket ved noget af det, der er sandt i dag.
Men derfor kan man alligevel godt sige, at noget er decideret forkert - at det er vrøvl, at det ikke hænger sammen, og at det ikke virker.
Hvis man ikke kan finde nogen fysiske tegn på medianer, så er det fordi, de ikke er der. Og hvordan man kan fæste lid til, at man kan ændre sin skæbne ved at stave sit navn på en ny måde - det forstår jeg ikke.

Thora - Jeg vil gerne vende tilbage til det med medianerne, det var ubetænksomt at bruge det eksempel her. Det er bare svært at tro på denne skepsis, når man har oplevet det virke så mange gange.
Når dødssyge mennesker forsøger at få hjælp af alternative er det meget ofte fordi de er opgivet af det etablerede. Behandlere vil generelt ønske at hjælpe og kan ikke skydes i skoene, at de kun er ude på at tjene penge.
Ofte søger man også læger i udlandet, som kan give en bedre behandling.
De fejl og uheld læger foretager synes ikke at bekymre nogen, men der er efterhånden mange eksempler.
Vi bliver hele tiden klogere, derfor kan der ikke være en sandhed, kun noget vi opfatter som rigtigt og som derfor er vores sandhed.
Det er spændende, når der flyttes milepæle.

Det man lidt nedladende kalder placebo effekten er i virkeligheden et af vore bedste våben i kampen for sundhed.
Det er en aktivering af vores vilje, vores intention - og kroppen lytter - nøjagtig som den også lytter til vore negative følelser og vor rådvildhed. Kroppen husker alt og vore muskler og holdning tegnes i det billede (selvfølgelig med de gener, vi fødes med).
Det er derfor, at behandlinger af kroppen også healer og ændrer - i bedste fald. For det er vigtigt at ville det.

Anne, så kunne man vel sige det på den måde, at de alternative behandlinger i heldigste fald har en effekt, der er lige så god som placebo, mens videnskabelig medicin tilstræber en behandlingseffekt, der på baggrund af kontrollerede forsøg sandsynliggør, at den er >bedre end placebo.

"Men husk, bare fordi rigtige læger har for travlt, så betyder det ikke at fodmassage kan kurere kræft."

"Rigtige" læger har nu også ret begrænset succes med at kurere kræft. De har muligvis for travlt med at være opbragte over, at der er en mor i Mudderballe, der ikke vaccinerer sine børn end den spektakulære fiasko næsten 100 år og utalte milliarder af dollars i 'kampen mod kræft' har været.

Hvorfor spørger man ikke nogen der har forstand på alternativ behandling om deres mening?

Man fokuserer på mangelende bevis på virkning, men ifølge en stor undersøgelse i BMJ af over 3000 behandlinger - både alternative og konventionelle - viser det sig, at kun 11% af alle undersøgte behandlinger har tilstrækkelig evidens bag sig. Så når den konventionelle medicin bryster sig af at være evidensbaseret er det ikke helt i overensstemmelse med sandheden. Vi bruger med andre ord milliarder i sundhedsvæsenet på behandlinger uden tilstrækkelig evidens. Så hvorfor så denne harme over alternative behandlinger - der hverken har værre eller bedre dokumentation bag sig - og som folk oven i købet betaler af egen lomme?

F.eks. omkring homøopati så er det aldrig bevist, at det ikke virker. En gennemgang af al tilgængelig forskning viser at 44% har et overvejende positivt resultat, 5% er negativ og resten er uden konklusion. Lige kurerer lige princippet er det samme som anvendes i vacciner, i serum og i visse allergibehandlinger. Et homøopatisk middel i f.eks. 6X potens indeholder stadig millioner af molekuler og Hahnemann har aldrig sagt, at jo mere man opløser (potenserer) jo stærkere bliver midlet - snarere tværtimod. Han siger at ved for lave opløsninger er virkningen for stærk og ved at opløse bliver virkningen mildere.

Og så har jeg svært ved at se hvor forfatteren vil hen med sin artikelserie? Han er åbenbart meget skeptisk så hvorfor overhovedet begive sig ud i den alternative verden? Han kan jo gå til sin egen læge og få den behandling denne tilbyder ganske gratis. Det kunne dog være interessant og høre hvordan det går med knæet.

David Zennaro, Christina Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Olaf Tehrani - Nej, det tror jeg ikke - idet "videnskabelig medicin" ofte kun er symptomdæmpende - mens det lykkelige asen, der aktiverer sit eget immunsystem er langt heldigere.
Men det hele ligger jo i, at alternative behandlinger kun skulle være placebo - og så er vi der igen...

Sören Tolsgaard

@Thora Hvidtfeldt Rasmussen

"Og hvordan man kan fæste lid til, at man kan ændre sin skæbne ved at stave sit navn på en ny måde - det forstår jeg ikke."

Prøv, fra i dag af, at stave dit efternavn: "hit-ler" - så vil du hurtigt opdage, at det vil forandre sin skæbne ganske betydeligt. Det, som her antydes, er, at fænomenerne i den synlige verden ikke blot har en materiel og fysisk, men også en bevisthedsmæssig side, som ikke nødvendigvis lader sig måle med grov metodik.

Sansning, som lys og lyd, påvirker sindet på et subtilt niveau, der i høj grad unddrager sig fysisik målbarhed, ikke mindst, fordi der udover den fysisk målelige påvirkning, knytter sig komplicerede bevidsthedsmæssige reaktioner til sanseindtrykkene, idet de virker som signaler, der kan aktivere vidtforgenede forløb i sindet og organismen, som ikke kan måles med fysiske instrumenter, men utvivlsomt opleves af den, som er udsat for disse sanseindtryk.

Ligesom det er påvist, at både malkekøer og mennesker reagerer vidt forskelligt på Mozart og Metallica, virker det naturligvis anderledes at meditere på universalmantraet "AUM", end at fylde sin bevidsthed med "Mein Kampf". Sådanne signaler trænger dybt ind i sindet, idet både viljen, tanken og følelserne påvirkes heraf. Healere og hypnotisører, såvel som mange andre alternative behandlere af forskellig observans, anvender sådanne midler, idet de tillige hyppigt inddrager et helhedssyn i behandlingen af det enkelte menneske, hvor den etablerede medicin i udstrakt grad fokuserer på at behandle det enkelte symptom, men undgår at forholde sig til den behandledes livsstil eller livsførelse i et større perspektiv. Den alternative behandler fungerer ofte som åndelig vejleder eller autoritet og udøver i kraft heraf en mental påvirkning. Den moderne lægevidenskab frasiger sig noget sådant, om end den så til gengæld klynger sig til en rolle som endimensionel krops-mekaniker. Og idet det moderne menneske ofte har mistet kontakten også med andre åndelige autoriteter, beror man sig på denne symptombehandling.

Denne holdning har efterhånden ført os langt ud på et spor, hvor helbredsskadelige produkter markedsføres mere og mere målbevidst, mens bevidstheden herom marginaliseres. Den aktuelt fremstormende bølge af helsebevidsthed, som især fokuserer på idræt og motion som nøglen til et bedre liv, har fat i noget rigtigt, når der appeleres til, at man bearbejder sin personlige livsstil, men griber langtfra tilstrækkelig dybt ned i de bevidsthedskræfter, som har udformet den usunde livsstil. Resultatet kan blive, at vi føjer endnu en velmenende brik til jagten på sundhed, men ikke for alvor gør op med den prægning, som holder kroppen og bevidstheden fanget i et overfladisk og konformistisk livssyn.

Meget små midler kan medføre enorme forandringer. Et par stavelser i en meditation, i en bøn eller i dit navn kan ændre din skæbne. De kan muligvis fastholde dig i en rolle, som belaster dit sind, din krop og din hverdag - og det uden, at du nødvendigvis er klar over det. Eller de kan i bedste fald kaste nyt lys over verden, dit potentiale og meningen med dit liv.

Hvis man undrer sig over den fjendskab konventionel medicin synes at have over alt og alle, den betragter som anderledes, er det fordi man iikke kender dens historie fra middeladeren og opefter, hvor sammen med Kirke, Sta og senest også Kapital har konkurreret med, bekæmpet og undertrykt det 'folkelige' - altså det subversive fra magtelitens synspunkt.

Dette er også grunden til, at læger og lægemedicinske forskere er så nemme at korrumpere. De har historisk tradition for det.

Sta > Stat

Rasmus Kongshøj

@ Anne Eriksen:

"Når dødssyge mennesker forsøger at få hjælp af alternative er det meget ofte fordi de er opgivet af det etablerede. Behandlere vil generelt ønske at hjælpe og kan ikke skydes i skoene, at de kun er ude på at tjene penge.

Det skal såmænd nok passe, at de fleste af de alternative tror på deres eget kvaksalveri, og gør det ud fra et oprigtigt ønske om at hjælpe syge mennesker - mod betaling naturligvis. Ønsketænkning og gode intentioner kurerer bare ikke sygdomme. Det kan i bedste fald give en placeboeffekt, der dog ikke formår andet end at dæmpe symptomerne midlertidigt.

Alternativ "medicin" er uetisk, idet det spilder patienternes tid og penge på placebobehandlinger. Ud over dette, så har alternativ "medicin" flere forskellige skadevirkninger.

For det første gør placebobehandlingen at patienterne negligerer symptomerne, og lader besøget hos kvaksalveren træde i stedet for et besøg hos lægen. Dette kan dels føre til at patienten må døje med lidelser, der let og hurtigt ville kunne have været afhjulpet med rigtig medicin. Mere alvorligt kan dette føre til, at patienter går alt for længe med alvorlige sygdomme, og måske først opsøger lægen når det er for sent.

Visse alternative behandlinger kan påvirke igangværende medicinske behandlingsforløb, og dermed udsætte patienterne for risiko. Særligt urtemedicin, der trods alt oftest indeholder aktive stoffer, kan udgøre en risiko, når disse stoffer interfererer med lægemidler udskrevet af en rigtig læge. De alternative er glade amatører i denne sammenhæng, og har ingen forudsætninger for at vide om et givent urtepræparat er sikkert, når det tages sammen med rigtig medicin.

Dertil kommer de tilfælde, hvor kvaksalverne direkte taler patienterne fra at søge lægehjælp, overtaler dem til ikke at tage deres medicin og lignende.

Endelig er der spørgsmålet om det falske håb som kvaksalvere giver dødssyge patienter. Hvis man har en uhelbredelig sygdom, skal man ikke bruge sin sidste tid på at opsøge svigagtige mirakelkure. Det er bedre for alle involverede, at man i stedet koncentrerer sig om at få sagt ordentligt farvel, og bruge tiden med sine nærmeste. Det er ikke i orden, når kvaksalvere udnytter syge menneskers dødsangst til at polere deres egne egoer som mirakelmagere, og fylde deres tegnebøger.

"De fejl og uheld læger foretager synes ikke at bekymre nogen, men der er efterhånden mange eksempler."

- Ovenstående er en manifest fejltagelse. Man bekymrer sig endog ganske meget om fejl og uheld begået af sundhedspersonale.

For det første, så er det ikke hvem som helst, der får lov at praktisere medicin. Man skal først gennemgå en langvarig uddannelse som læge, sygeplejerske, tandlæge etc. og autoriseres før man overhovedet får lov at rådgive om sygdom og sundhed.

I modsætning hertil kan enhver cykelsmed eller butiksassistent slå sig ned som alternativ behandler.

Dernæst er der en række kontrolforanstaltninger, der har til formål at undgå fejl. Sundhedsstyrelsen udarbejder detaljerede retningslinier og checklister om behandlingerne. Og skulle det alligevel gå galt, har vi et patientombud, der kan tildele erstatning, ligesom sundhedsarbejdere kan miste deres autorisation, hvis de optræder uetisk eller er uduelige.

Til sammenligning er der ingen, der kontrollerer hvad kvaksalverne foretager sig rundt om i landet.

Hvad angår lægemidler, så skal de gennemgå en langvarig godkendelsesproces med kliniske forsøg der dokumenterer effektivitet og bivirkninger, før det må sælges.

Alternative lægemidler er stort set uregulerede, og ingen kontrollerer at skidtet rent faktisk virker og er sikkert.

Rasmus Kongshøj

@ Claus Jensen:

"Rigtige læger har nu også ret begrænset succes med at kurere kræft. "

Ja kræft er langt fra kureret, men den videnskabelige medicins begrænsede succeser er dog stadig lysår foran de alternatives totale fravær af succes med at behandle kræft.

Alt hvad vi i dag trods alt ved om kræft, om hvordan det opstår, hvordan det diagnosticeres og hvordan det behandles, ved vi som resultat af metodisk videnskabeligt arbejde, ikke som resultat af de alternative kvaksalveres hokus-pokus.

Alt, hvad vi ved, vil sige næsten intet. Hvis alternative medicin var blevet begavet med s[ mange milliarder dllars af skatteyderne gennem så mange år, er det næsten utænkeligt, de ikke skulle hav kunnet klare det bedre bare med placebo og vegetardiæter. Man er blevet lidt hurtigere til at diagnosticere, men er blevet en anelse mere raffineret med sin kemo og sine strålebehandlinger, incidensen er den samme eller større. Det er, hvad der er sket, siden Nixon optrappede 'The War on Cancer', på trods af de teknologiske kvantespring .

Sig mig, når nu antivax-morlille i Mudderballe kan få de lægelige sind sådan i kog, hvorfor ser man så ikke demonstrer i hvide kitler hver dag på Rådhuspladsen i protest over alle de unødvendige carcinogener, vores børn udsættes for til daglig?

(Ok, jeg lover at korrekturlæse næste indlæg)

@ Rasmus Kongshøj:

Nu bliver du simpelthen for grov i din retorik og egentlig har jeg slet ikke lyst til at svare.
Mon ikke også læserne kan se det, men...
Kvaksalvere og sabotage af lægens behandlinger - nej, det er en pligt at forholde sig til klientens behandlinger.
Ja, der sker fejl - rigtig mange fejl, som ikke er nødvendige (ved lægebehandlinger) - jeg nedtonede faktisk med vilje. Jeg har selv prøvet det for nylig.

Sundhedsstyrelsen - ja, naturligvis er de obs på f.eks psykiatere, som fejlbehandler deres patienter - var det små 10 år (med klager)?
Man fylder folk med binyrebarkhormon (luftvejslidelser), penicillin( blærebetændelser m.m.) MAO-hæmmere (anti-depressiva) og skadelig gigtmedicin, der kun holder sygdommen nede eller i værste fald skader kroppen.

Det er de fantastiske rigtige læger.
Nej, ingen kan med sikkerhed sige præcis hvordan alle former for kræft opstår og det behandles fortrinsvis med kemo og stråling, hvilket størstedelen af læger betakker sig for at modtage selv.
Derfor mister mange deres kære i en for ung alder..

Vel - synes ikke det er ok at benævne en masse mennesker som kvaksalvere.
Et samarbejde på en eller anden facon kunne i realiteten måske åbne nogle nye døre i forståelsen af sygdom, men det har vi til gode.

Rasmus Kongshøj

@ Anne Eriksen:

Jeg fastholder at begrebet "alternativ behandling" blot er et pænere, mere salgsvenligt ord for kvaksalveri, der jo som bekendt bruges til at beskrive den praksis, hvor en behandler bruger virkningsløse medicinsk udseende midler til at lokke kunder i butikken.

Og ja, jeg medgiver gerne at læger og andre sundhedsprofessionelle begår fejl. Selvfølgelig gør de det; de er trods alt kun mennesker, mennesker der oven i købet er underlagt new public management og utilstrækkelige budgetter og normeringer. Men til forskel fra det alternative kvaksalveri, så findes der faktisk et system til at kontrollere kvaliteten og sikkerheden af de behandlinger, den videnskabelige medicin tilbyder.

Dette system kan være for sløvt og kan være forkert indrettet, men det i sig selv gør ikke fodmassage til en effektiv behandlingsform mod ømme fødder, og det får ikke homøopatisk vand uden aktive stoffer til at have en effekt ud over placeboeffekten. Ligeledes skal vi hæfte os ved at der rent faktisk er nogen, hvor uduelige og underbemandede de end måtte være, der holder øje med at den videnskabelige medicin bliver praktiseret på en betryggende måde.

Hvem kontrollerer de alternative kvaksalvere? Hvem går man til hvis behandlerens påstande viser sig ikke at holde vand? Hvad gør man, hvis behandleren prakker én et farligt kosttilskud på? Den alternative medicin er et lovløst Klondyke.

Jeg kunne meget godt tænke mig at se noget dokumentation på din påstand om at læger med kræft ikke selv ønsker kemoterapi og strålebehandling. Det eneste jeg har kunnet finde, er en undersøgelse fra 80'erne, hvor der blev spurgt til et bestemt kemopræparat, der på daværende tidspunkt endnu var nyt og uprøvet, som behandling mod lungekræft. Kræftbehandlinen har udviklet sig rigtigt meget siden den gang, både med hensyn til at forbedre virkningen og reducere bivirkningerne.

Ingen har nogensinde påstået at kemoterapi og strålebehandling var behagelige og ufarlige behandlinger. Tværtimod. Man har altid vidst, at der kunne opstå alvorlige bivirkninger. Grunden til man bruger det, er at alternativet er at dø af kræft, en sygdom som kan udsætte patienten for akkurat de samme ubehageligheder som kemoen - og lidt til - og til sidst slår patienten ihjel.

Lægerne bruger ikke kemoterapi og strålebehandling fordi de kan lide at torturere patienterne, eller fordi de er i lommen på den onde medicinalindustri. De gør det fordi det indtil videre er den behandling, der giver patienterne de bedste chancer for at overleve, eller i det mindste reducere symptomerne så meget at patientens sidste tid bliver lidt mere tålelig. Kom der et middel der gav samme eller bedre effekt med færre bivirkninger, ville alverdens onkologer begejstret kaste sig over det.

Men indtil videre er kemoterapi og strålebehandling - desværre - det bedste vi har. Det ved lægerne selvfølgelig godt. og derfor skulle jeg blive meget overrasket, hvis du kunne sandsynliggøre, at et flertal af læger ville afvise kemoterapi og strålebehandling som sådan.

Jeg mener det ville være et spild af ressourcer, hvis sundhedsvæsnet begyndte at samarbejde med kvaksalverne. Samtidig ville det kaste et ufortjent skær af respektabilitet over kvaksalverne, som ville kunne forlede patienter til at tro der var tale om behandlinger, der var mere effektive end et placebo. Endeligt ville det sætte den videnskabelige medicins troværdighed over styr, hvis den blev sat i forbindelse med kvaksalveri.

Derimod kan man sagtens lære af kvaksalverne, at det er vigtigt for patienten at føle sig hørt, og føle der er tid til ham. Det er der desværre ikke tid til i vores gennem-effektiviserede sundhedsvæsen, men man kunne godt ønske sig der var ressourcer til at læger og sygeplejersker kunne tale mere med patienterne, og også forholde sig til deres situation og i højere grad end i dag tage hensyn til sociale, psykiske, miljømømæssige etc. påvirkninger.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Det er for mig forbløffende, at der stadig ikke kommer svar på, hvorfor man hverken kan måle energien eller finde medianerne - jeg stiller mig jo tilfreds med en henvisning til en internetside; det må da være et spørgsmål, der har beskæftiget mange af de mennesker, der tror på alternativ medicin?
Der virkelig talrige sygdomme, der kan helbredes i dag - bakterieinfektioner, f.eks. Tænk på, hvilken svøbe tuberkulose var - tænk på sukkersyge, der ikke kan helbredes, men som kan behandles effektivt. Der er flere forskellige kræftformer, der rent faktisk KAN helbredes.
Tænk på, hvad man nu ved om hygiejne og lægevidenskab - man ved, at den barselsfeber, man i gamle dage troede var uundgåelig risiko, kan forhindres ved hygiejne - det er noget, man har lært ved at undersøge og forske; der er noget bedre belyst og begrundet end vand med resonnans.
Tænk på, hvad det betyder, at lægevidenskaben hår lært os om at opbevare madvarer - og om vitaminmangel osv.
Det er besynderligt, at man skal høre på denne foragt for lægevidenskab til fordel for selvlærte mennesker, der skifter navn den ene gang efter den anden, fordi de tror på mystiske taludregninger.

Tommy Gundestrup Schou og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Thora Hvidtfeldt Rasmussen

Sören Tolsgaard: Når meditation med gamle, budhistiske ord er effektivt som lægemiddel - hvoraf kommer det så, at lande med stadig aktiv kultur med den slags meditation og bønner har så stor og positiv virkning ikke har længere levetid for deres indbyggere end vi har i Danmark? Hvorfor er deres dødelighed ikke mindre?
Og så det tåbelige svar på indvendingen om navne - selvfølgelig ville det da ændre mit liv, hvis jeg tog navneforandring til Hitler - eller til Osama - for folk ville jo mene, at jeg var skudt i roen.
Jeg taler ikke om, hvord´vidt det er en god idé at tænke sig om, når man navngiver sine børn - jeg taler om, hvordan man kan tro på, at hvis man tildeler hvert bogstav et tal og derefter lægger disse tal sammen i sindrige systemer, så kan man udregne et ny måde at stave sit navn på - der vil give en nye livsvilkår.
Jeg taler om, hvordan man kan tro, at jeg ville have andre karrieremuligheder, hvis jeg stavede mit navn Tora Wittfelt i stedet for, hvad jeg gør nu.
Jeg tænker på, hvordan man kan have tillid til en mand, der ændrer sit navn på den ene fjollede måde efter den anden - og derved tror, han kan lave om på sin personlighed.

Christina Nielsen

Jeg vil gerne give mit besyv med i denne debat...
Jeg synes denne debat er noget unuanceret. Og artiklen kan jeg slet ikke forstå, det er tydeligt hvor meget der bliver set ned på denne alternative behandler... Ja hele den alternative verden.
Jeg skal ikke kunne sige om denne pågældende behandler er effektiv. Jeg har dog mine tvivl om det med musikken og vandet...
Hele debatten har to lejre, for eller imod. Hvorfor ikke have en mere nuanceret syn på hele dette emne?
Jeg står lige i midten.. Jeg har stor respekt for det etablerede system. Et system jeg og min familie har nydt stor gavn af (min mand har fået levertransplantation) Jeg har dog en noget anstrengt forhold til min praktiserende læge, som gang på gang symptombehandler (jeg har haft 4 forskellige læger).
Her kommer det alternative ind i billedet. Når mine børn og jeg har skavanker, ligefra maveproblemer, hovedpine, børneorm, eksem, træthed m.m. Ja så ringer jeg til min alternative behandler, Vegatester. Og vi får hømopatisk medicin. Vi er aldrig gået skuffet hjem. Hvis jeg tager til læge med fx børneeksem, hvad får jeg så.. Hormoncreme, jamen hvad skal jeg bruge det til?? Jeg vil gerne vide HVORFOR mit barn får eksem, det kan en læge sjældent fortælle. Jeg elsker min alternative behandler, det er IKKE indbildning. Hun hjælper og det virker. Hvad skal jeg bruge videnskabelige undersøgelser til, når jeg kan se hun Fx kan fjerne børneorm. Det ville være arrogant og direkte dumt at affærdige hende fordi hun ikke lige er godkendt af et system der ikke kan hjælpe mig uden medicin og som sjældent kan give mig de svar jeg søger.

Christina Nielsen

Jeg er forøvrigt helt med på at der er mange ting en alternativ behandler ikke kan klare og der findes helt klart en masse fupmagere som kun øjner penge. Men derfor skal man ikke skære hele den alternative verden over en kam. Der findes også nogle der virkelig kan deres ting. Jeg vil vove at påstå at den alternative verden kan noget det etablerede system ikke kan. Det er mig en gåde at disse to verdener ikke samarbejder som de fx gør i tyskland, schweiz og spanien.
Det handler vel om at bruge sin sunde fornuft.... For der findes ved gud også læger som kun tænker på dyre rejser, dyre middage og vine m.m.

"Kræftbehandlinen har udviklet sig rigtigt meget siden den gang, både med hensyn til at forbedre virkningen og reducere bivirkningerne."

Næ, den har ej, RK.

Rasmus Kongshøj

@ Claus Jensen:

Gu' har den så.

Ser man på tallene, så ser procentdelen af kvindelige kræftpatienter, der var i live fem år efter diagnosen således ud:

1964-1968 42%
1969-1973 42%
1974-1978 44%
1979-1983 43%
1984-1988 45%
1989-1993 48%
1994-1998 50%
1999-2003 54%
2004-2008 58%
2009-2012 61%

Find selv flere skandinaviske nøgletal om kræft på http://www-dep.iarc.fr/NORDCAN/DK/frame.asp

Hvordan har de alternatives successrater udviklet sig i samme periode?

Tommy Gundestrup Schou og Lasse Schmidt anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Thora Hvidtfeldt Andersen -

Der gives faktisk buddhister og hinduister, som lever længere end vi, om end den slags er vanskeligt at tælle op. Naturligvis forøger vi gennenmsnitslevealderen i kraft af moderne sanitære forhold, kirugi, m.v., men i betragtning heraf er det egentlig påfaldende, at vores levealder kun stiger minimalt, mens flere orientalske lande har overhalet os. Det skyldes utvivlsomt, at de på visse områder, såsom ernæring og meditation, lever sundere end her, hvor en sponsoreret produktion af decideret usunde produkter har banet vej for en række folkesygdomme, der nu er så indgroede, at det kræver personlige ofre (og ofte altenativ rådgivning) at gøre op med den kollektive modstand, hvis man ønsker et sundere liv.

Christina Nielsen har fuldstændig ret i, at vi med fordel kunne se langt mere nuanceret på disse spørgsmål, hvilket nogle af de ansatte indenfor det offentlige sundhedsvæsen faktisk også gør - mere eller mindre i det skjulte. De alternative metoder er ofte bedre undersøgt og anerkendt andre steder i verden, end de "allersidste nye, patenterede og godkendte" mirakel-medikamenter, som i høj grad synes at være spekulationsobjekter for en industri, der ernærer sig af at symptombehandle vore folkesygdomme.

Du medgiver tilsyneladende, at det i ekstreme tilfælde kan have betydning, hvilket navn man anvender. Går man yderligere bagom den materialistiske fordom, vil det måske stå klart, at ethvert navn har sin særlige klang eller vibration, som kan have afgørende betydning i mange skæbneforhold. Man tænker ikke over det, hvis man har et navn, som falder helt i "hak" med normaliteten, eller måske endda betragtes som "fint", men man kan også have en helt anden oplevelse. Mht. en person, som ustandseligt skifter navn, kan det tyde på, at vedkommende har vanskeligt ved at skabe en identitet, hvilket man ikke blot bør afvise som nonsens, men snarere finde ind til sagens kerne, som kan være af dybt personlig karakter.

Og det er netop på det psykiske, åndelige og mellemmenneskelige område, at det offentlige svigter. Vi er i hænderne på stadig dygtigere mekanikere, som kan holde kroppen i live langt udover det stadium, hvor bevidstheden forlængst er hægtet af. Vi forbereder os end ikke på denne tingenes tilstand, men fortrænger den så længe som muligt. Der gives i visse andre kulturer en langt større forståelse og indsigt mht. de tilstande, som bevidstheden gennemgår, når livet nærmer sig sin afslutning. Her efterlader den moderne medicin os fuldstændig uden redskaber, mens der er adskilligt at hente, såvel i orientalsk filosofi, som blandt de alternative og åndsvidenskabelige forskere i vor egen del af verden.

Sören Tolsgaard

Rasmus Kongshøj -

De tal, du fremlægger ang. brystkræft, synes desværre ikke særlig overbevisende i henseende til øget overlevelse. Der er ganske vist lidt flere, som overllever fem år efter diagnosen, men idet man nu pga. stærkt øget opmærksomhed ofte stiller diagnosen tidligere, er det vel også kun at forvente, at der er flere år i vente efter diagnosen. En mere rimelig sammenligning ville vise, om kræftramte i gennemsnit har længere levetid i alt.

Men det er pindehuggeri, og lægevidenskaben har store vanskeligheder angående kræft. Derfor synes det ude af proportion, at du fremmaner et skønmaleri af den etablerede medicin, antagelig ikke uvidende om dens talrige fejl og mangler, mens alternative behandlinger, som mange steder i verden er fuldt anerkendte, under et beskrives som kvaksalveri.

Der er behov for dialog snarere end at grave grøfter, det sidste kan man lade de endimensionelle profitjægere på begge sider af behandlingssystemet om. De alternative behandlere vil naturligvis vinde frem og deres metoder vinde anerkendelse, såvidt de faktisk er i stand til at yde alternativ hjælp, og hvorfor skulle dette ikke være tilfældet i en stresset og åndeligt formørket verden, hvor sundhedsvæsenet på mange måder stadig befinder sig på gyngende grund?

Rasmus Kongshøj:

Som jeg allerede har medgivet, har tidlig detektion og en smule mere raffinerede versioner af den samme gamle kemo-stråle-tilgang haft en smule succes:

Cancer-research boosters often state that people are surviving cancer for longer periods. But that is because men and women are being screened more frequently with higher-resolution tests and hence being diagnosed with cancer at earlier stages. They are living longer after diagnosis, not living longer in absolute terms.
Spector explains: “First, if one discovers a malignant tumor very early and starts therapy immediately, even if the therapy is worthless, it will appear that the patient lives longer than a second patient (with an identical tumor) treated with another worthless drug if the cancer in the second patient was detected later.”
.

Men det skal ses i forhold til de enorme resourcer, der bliver brugt på det- alle de ting pengene til kræftforskning og behandling nu ikke bliver brugt til. Effekten af at smide så mange penge og så megen opmærksomhed efter en ting er 1. Andre ting bliver negligeret 2. Man skyder med spredhagl efter cancer, simpelt hen fordi der er råd til det (sådan fungerer kapitalisme jo) med det resultat, at man rammer og skader i flæng:

Men diagnosed with prostate cancer because of a PSA test are 47 times more likely to get unnecessary, harmful treatments—biopsies, surgery, radiation, chemotherapy—than they are to have their lives extended, according to one recent study. Another found that as many as 33 women diagnosed with breast cancer after receiving mammograms receive unnecessary treatment for every woman whose life is saved.

Og præcis som med vacciner tager lægevidenskaben æren for forbedringer i almindelig folkesundhed:

In 1971, she recalls, President Richard Nixon declared war on cancer, vowing that the disease would be cured within five years. Since then, the National Cancer Institute has spent $105 billion on research, and other institutions—private, public and non-profit–have spent many billions more.
Kolata acknowledges some genuine advances, noting that “a few rare cancers, like chronic myeloid leukemia, can be controlled for years with new drugs. Cancer treatments today tend to be less harsh. Surgery is less disfiguring, chemotherapy less disabling.”
But the overall death rate for cancer—adjusted for the aging of the U.S. population—has fallen by only five percent since 1950, Kolata points out. During this same period, the death rate for heart disease plummeted 64 percent and for flu and pneumonia 58 percent.
The decline in the cancer mortality rate since 1950 has not been steady. The rate actually increased from 1950 through the early 1990s and then began dropping. In other words, the mortality rate rose for two decades after Nixon’s declaration of war before dipping downward.
The decline in mortality rates since the early 1990s has been credited to improved tests and treatments, but Kolata tossed cold water on these claims last year. “The much touted recent drops in some cancer rates,” she writes, “were mostly attributable not to cancer breakthroughs but to a decline in smoking that began decades ago

En alternativ behandler kan være mindst lige så god og tit bedre til at fortælle folk, at de skal leve sundere, ryge og drikke mindre end de hvidkitlede.

At alternative behandlinger er 'fuldt ud anerkendte' et eller andet sted i verden, gør dem ikke mindre virkningsløse. Hvor mange gange skal det slås fast, at der intet bevis er for, at de alternative behandlinger ikke gør meget andet end at lette brugernes pengepung?

Vi har brugt århundreder på at vriste os fri af religionens ækle favntag, og i stedet står vi nu over for nyreligiøse kvaksalvere, der præcis som præster bedyrer, at de så sandelig ikke kan bevise guds eksistens / en behandlings virkning, men det betyder jo så sandelig ikke, at gud ikke eksisterer / at behandlingen ikke virker. Og præcis som religionens forsøg på at sværte videnskaben til med ævl som 'men kan de forklare livets opståen?', forsøger kvaksalverne at sværte lægevidenskaben til. For de har ikke andet. Ikke skyggen af et bevis, ikke en anelse om, hvad de foretager sig. Og derfor flyder Informations debatter over med nyreligiøst ævl.

Og ja, gu fanden er der da problemer med bivirkninger osv., men at vælge alternativ behandling i stedet for grundigt testet medicin, svarer altså til at satse på flyvende tæpper som transportmiddel, fordi man mener, at der er for mange ulykker med biler.

Sider