Læsetid: 7 min.

Balladen om Nybroes 28 dage som gidsel

Bogen ’Kidnappet – i islamisternes fangehul’ giver et godt indblik i et gidsels rædselsscenarier, men er skrevet for tidligt og for uklart – bl.a. holder tesen om, at gidseltagerne i virkeligheden var hardcore-islamister ikke vand
Journalisten Jeppe Nybroe den 14. marts sidste år, hvor han for første gang efter sin frigivelse og hjemkomst talte med pressen efter sin gidseltagning på grænsen mellem Libanon og Syrien .

Uffe Weng

12. februar 2015

Man får næsten ondt af journalist Jeppe Nybroe, hvis bog om 28 dage som gidsel i Libanon, Kidnappet – i islamisternes fangehul, i disse dage granskes minutiøst for fejltolkninger og fejl, igangsat af en anmeldelse i Weekendavisen af DR tv-værten Adam Holm, hvis impulskontrol som bekendt ikke er imponerende.

Således heller ikke i hans anmeldelse af Nybroes bog – eller rettere: af personen og journalisten Jeppe Nybroe – som Adam Holm, tydeligvis uden at have læst bogen grundigt, gætter på har taget sig »narrative friheder«, og altså antyder er bevidst løgnagtig. Hvilket ifølge Holm er en hyppig erhvervslidelse hos udenrigskorrespondenter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ivan Gullev
Ivan Gullev anbefalede denne artikel

Kommentarer

Adam Holm, bruger ordet »narrative friheder«, mens Lasse Ellegaard bruger ordet ’erindringsforskudt’ hvorefter begge opremser en lang række mærkværdigheder. Hvorfor Adam Holm skal på skafottet for at lave en kritisk, men helt igennem sober anmeldelse, men Lasse Ellegaard, der sagtens kan se samme fejl, blot afviser det hele som dårlig hukommelse.

Holm forholder sig konkret til skrevne i bogen og bedriver ikke motivforsking eller leger psykolog.

Men for at være en troværdig boganmelder skal man altså læse alt det som står mellen linjerne , foruden man skal kende og tage hensyn til forfatters sygehistorie.

Det er utroligt Lasse Ellegaard vil nedgøre Adam Holm serøse arbejde på denne måde. Det er ikke værdigt.

Mads Berg, Hans Aagaard, Henrik Christensen, Jens Illum, Kim Houmøller, Morten Østergaard og Ivan Gullev anbefalede denne kommentar
Jesper Andersen

Hvorfor bragte Nybroe sig i en så risikabel situation? For at få heltestatus? For at redde en karriere han selv havde kørt i grøften? For at tjene penge? Jeg ved det af gode grunde ikke, og jeg ved ikke om hans bog giver svaret.
Jeg tvivler på, at det planlagte interview var så nødvendigt for andre end Nybroe selv. Han gamblede og tabte (hvad han har gjort før). Nu prøver han at redde stumperne, og til det formål stiller Peoples Press naturligvis op. De har nok også brug for pengene nu hvor "Socialdemokraten" er glemt. Hvilken falleret journalist mon egentlig skrev den?

Søren Kristensen

Jeg har ikke læst bogen og har ingen mening om dens validitet. Når det er sagt, så er det svært at forklare helt præcis, men Jeppe Nybroe er af fysik ligesom for pæn/handsome til at være krigskorrespondent i virkeligheden. At han sandsynligvis kunne bære rollen på film er en anden snak. Måske også derfor der kommer så meget uønsket drama ud af de ting han kaster sig ud i? Vi bliver jo alle sammen nødt til at forholde os til vore naturlige anlæg og talenter, før eller siden. Min opfordring til Jeppe Nybroe er således at han, i stedet for at forsøge at reparere sit journalistiske image ved fx at sætte livet på spil i et uforudsigeligt Mellemøsten, bliver studievært, vejrprofet eller simpelthen går linen ud og bliver skuespiller? Måske er det også noget lignende Adam Holm prøver at sige, uden at jeg skal lægge ordene i munden på ham. I så fald kunne de to jo passende bytte job i en periode? Alt andet lige, synes jeg nemlig sagtens at Adam Holm, i hvert fald for en umiddelbar betragtning, kan gå for at være krigskorrespondent. For så vidt Lasse Ellegaard er alle, inklusive ham selv, nok bedst tjent med at han forbliver på sin post.

Gert Selmer Jensen og Mogens L. Lindved anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

"Det er utroligt Lasse Ellegaard vil nedgøre Adam Holm serøse arbejde på denne måde."

Det skyldes vist også udelukkende Adam Holms beskrivelse af udenrigskorrespondenter, for ellers er Lasse Ellegaard da vist i det store hele enig med Adam Holm? Som slutter sin anmeldelse således:

"Fornemmelsen af unøjagtigheder og løse tråde – også flere end ovenfor – forstyrrer læsningen. Det ligger uden for denne anmelders indsigt at dømme om, hvorvidt Nybroe måtte have taget sig visse narrative friheder. Måske har han beskrevet det »wie es eigentlich gewesen«, som de gamle tyske historikere krævede. Måske har han som mangen en udenrigskorrespondent før ham malet lidt rigeligt med palettens dramatiske farver.

Kidnappet er en skæbnesvanger historie fortalt af en mand, mange med rette husker som en dygtig formidler på tv-skærmen. Men det er ikke en bog, der bringer os meget nærmere en forståelse af den afstumpethed og vitterlige ondskab, forfatteren selv fremhæver som det væsentligste motiv til at skrive bogen.

Der er ingen psykologisk dybde, ingen synderlig historisk indsigt i bødlernes rolle og desværre heller ikke nogen væsentlig lære at tage med i forhold til at begribe, hvem de mænd er, som myrder i tusindvis af uskyldige i Allahs navn."

Det læser jeg, i modsætning til Lasse Ellegaard, ikke som en antydning af en "bevidst løgnagtighed" fra Jeppe Nybroes side. Overhovedet ikke.

Er der i øvrigt nogen af alle disse journalistkollegaer, som nu har så travlt med at forsvare Jeppe Nybroe – og forsvare ham mod hvad egentlig!? – der nogensinde tidligere har bebrejdet Adam Holm, at han har været kritisk i sine boganmeldelser? Er det kun, når man er kritisk over for en journalistkollega, at det betragtes som ikke blot et 'no-no' og et 'no-go', men samtididt også bringer den formastelige i 'bad standing' … i den loyale journalistiske 'familia'!

Morten Kjeldgaard, Mads Berg, Erik Jensen og Mogens L. Lindved anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Ak ja, Troels Mylenberg, der sådan, som en anden trodsig tre-årig, opsiger sit abonnement på Weekendavisen på grund af denne 'sag'. Så ka' de lære det, ka' de! Skal man nu le eller græde?

Den mand har jeg ellers altid tidligere haft respekt for. Men … som redaktør på en stor avis må man vel gå ud fra, at han stadig læser WA – det er vel en del af hans job. At orientere sig bredt. Så mon ikke hans avis, Fyns Amts Avis, stadig abonnerer. :-/

Alene indledningen fra Lasse Ellegaard er direkte infam; "Adam Holm, hvis impulskontrol som bekendt ikke er imponerende", - retten er sat af mig og jeg er dommeren!

Dertil kommer slet skjulte beskyldninger, af samme slags som dem Adam Holm beskyldes for, hvilket gør hele indlægget barnlig tjeneste på ble stadiet.

"Hvem der er hvem og hvornår, hvor længe, hvorfor og for hvad", er er altid usikkert i den arabiske kultur for vesterlændinge, der alene "studerer" det på afstand, så man imponeres ikke af Lasse Ellegaards indlæg, - tværtimod!

Hvad Lasse Ellegaard vil med sit indlæg er yderst uklart grundet mangel på fokus, er derimod ganske klart.

Hans Aagaard, Erik Jensen og morten andersen anbefalede denne kommentar
Mogens L. Lindved

Undrer mig meget at Lasse Ellegaard har brug for denne "bagsædekommentar"
Han kan, nu hvor det meste af støvet har lagt sig, slå ud til højre og venstre i ly af Adam Holm.
AH har jo siddet på forsædet og taget de fleste tæsk.
"DR tv-værten Adam Holm, hvis impulskontrol som bekendt ikke er imponerende" denne kommentar står i grel kontrast til den anseelse Adam Holm har hos befolkningen og andre journalister. Så ordet "bekendt" virker i denne sammenhæng meget fjernt.

Morten Kjeldgaard, Erik Jensen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Men noget har al denne polemik da været godt for – ikke mindst for People's Press og forlagets dygtige – til at profilere og skabe debat omkring sine udgivelser – redaktør, Jakob Kvist: 2. oplag af Jeppe Nybroes bog er nu i trykken.

Så i stedet for at svine Adam Holm til, som de begge hidtil har gjort og, for nu at bruge deres eget sprogbrug, 'karaktermyrde' ham, skulle Jeppe Nybroe og Jakob Kvist da langt hellere takke ham!

Kristian Rikard

Ind imellem skal man jo vove det ene øje, så det være hermed gjort.
I mine øjne (øje) er Adam Holm en af de mest velorienterede og seriøse
journalister, som DR har det privilegie at have i sin stald.

Emil Eiberg-Jensen

Det virker på grænsen til evnesvagt at en redaktør på JyllandsPosten,
- har ladet Adam Holm,
- der sidder i det job på DR som Jeppe Nybroe blev fyret fra,
- anmelde Jeppe Nybroes bog.

Efter sladderen på gange og i kantiner på DR,
havde Adam Holm,
sandsynligvis skrevet sin anmeldelse,
flere år før Jeppe Nybroe overhovedet havde skrevet sin bog.

Hvis Lasse Ellegaard ville bruge sin journalistiske uddannelse til noget fornuftigt,
burde han gennemse DRs reportager,
og finde ud af om DRs journalister brugte redigeret baggrundslyd til deres udenrigs reportager,
FØR og op til at Jeppe Nybroe blev fyret for denne journalistiske praksis..?

Vibeke Rasmussen

@ Emil Eiberg-Jensen

For nu at bruge dit eget udtryk virker det 'på grænsen til evnesvagt', at du skriver en så bombastisk kommentar uden at have fakta på plads:

• Adam Holm er ikke anmelder på Jyllands Posten men på Weekendavisen

• Adam Holm er vært på Deadline på DR. Jeppe Nybroe var (bl.a.) vært på TV-Avisen, så der kan ikke være tale om at førstnævnte "sidder i det job på DR som Jeppe Nybroe blev fyret fra"

• Jeppe Nybroe blev fyret for at have manipuleret med et indslag, hvilket ifølge hans chef risikerede at rejse en både uønsket og uacceptabel tvivl om DR-nyhedernes troværdighed

"Efter sladderen på gange og i kantiner på DR, havde Adam Holm, sandsynligvis skrevet sin anmeldelse, flere år før Jeppe Nybroe overhovedet havde skrevet sin bog."

Noget af en anklage! Og helt gratis for dig, så længe du ikke kan dokumentere den.

Enhver har naturligvis – og heldigvis – ret til sine egne meninger og til at give udtryk for dem, men ikke til at fremføre dem som fakta. I det mindste ikke hvis man ønsker at fremstå troværdig og at blive taget alvorligt.

Emil Eiberg-Jensen

Tak til Vibeke Rasmussen.

Chefredaktør og administrerende direktør på Weekend Avisen er Anne Knudsen,
som har været programvært på Deadline på DR2.

Det bliver spændende at høre hendes forklaring på at
- det var Adam Holm fra DR2,
- hvor han sidder i det job på DR som Jeppe Nybroe blev fyret fra,
- som skulle anmelde Jeppe Nybroes bog..?

Vibeke Rasmussen

"Adam Holm [som] sidder i det job på DR som Jeppe Nybroe blev fyret fra …"

En falsk påstand som ikke bliver sand af at blive gentaget.

Og Anne Knudsen har skam allerede svaret:

”Weekendavisen bringer mellem år og dag rigtig mange kritiske anmeldelser. Det gør oftest forfatterne og deres forlæggere utilfredse og får dem undertiden til at udtale sig i voldsomme vendinger. Deri er der intet mærkeligt,” skriver Anne Knudsen i et mail-svar til Journalisten.

Hun fortsætter:

”Når en anmelder i Weekendavisen får en bog til anmeldelse, er det imidlertid vedkommendes vurdering af bogen, der står i anmeldelsen. Det kunne ikke falde mig ind bagefter at anmelde anmelderen eller anmeldelsen - eller for den sags skyld bogen. Jeg har derfor ikke noget at tilføje til Adam Holms anmeldelse af Jeppe Nybroes bog.”

Et armslængde-princip, som i hvert fald jeg intet har at udsætte på. Tværtimod!

Emil Eiberg-Jensen

Det kunne nu være spændende at høre,
om Anne Knudsen mener det var fornuftigt at,
- Adam Holm fra DR2,
- som sidder i et job på DR,
- som Jeppe Nybroe kunne have haft i dag,
- hvis han ikke var blevet uberettiget fyret,
- skulle anmelde Jeppe Nybroes bog..?

Inklusive om disse fakta,
- har kunnet farve hans syn på bogen..?

Åbenbart en speget sag som der er delte meninger om. At være gidsel er en voldsom affære, som opleves forskelligt af alle dem der oplever det. Afhængig af både habitus og personlige historier. At der meget ensidigt tages afstand fa gidslets oplevelser, er yderst interessant, - hvorfor det? grundet en gammel historie om journalisters uvederhæftighed, - som ellers er et generelt adelsmærke i journalisters lemminge hærgen de overfladiske aspekter af givne historier.
Adam Holm har haft sit på det tørre som fastansat i statens DR, - med krusninger, heldigvis, - men slet ikke med den externe turbulens som Nybroe i flere år, med - og mod egen vilje, er kastet ud i. Er det blevet forbudt journalister at vise nåde med hinanden?
Hvad er det for et samfund den 3. statsmagt - journalisterne, - nådesløst, kynisk, narccistisk og uigennemtænkt er med til at kaste os alle ud i.? Er det konturerne på den samfundsorden der er ved at vise sig i horisonten.? Eller er en helt tæt på?
Håber det virkelig ikke.