Læsetid: 3 min.

Bank anklages for ’skruppelløst’ at have hjulpet skatteundragere

HSBC’s schweiziske bankfilial har bevidst og skruppelløst hjulpet personer og virksomheder med at unddrage skat, siger ulandsorganisationen IBIS på baggrund af nyt læk
HSBC’s schweiziske bankfilial har bevidst og skruppelløst hjulpet personer og virksomheder med at unddrage skat, siger ulandsorganisationen IBIS på baggrund af nyt læk

iBureauet/Mia Mottelson

10. februar 2015

Et nyt læk er med til at kaste lys over en skyggeøkonomi, hvor rige mennesker, virksomheder og kriminelle fra både udviklingslande og de rigeste lande kan gemme deres penge med hjælp fra banker og skattely.

Det siger Lars Koch, der er politisk chef i ulandsorganisationen IBIS.

I går afdækkede medier verden over, at en schweizisk bankfilial af firmaet HSBC, der har hovedkontor i London, har hjulpet enkeltpersoner og virksomheder med at skjule penge og undgå at betale skat.

Det skete via en international sammenslutning af undersøgende journalister, ICIJ, den franske avis Le Monde, britiske The Guardian og BBC, samt danske Politiken blandt andre.

De lækkede oplysninger går helt tilbage til 1988 og frem til 2007, og de dækker over mere end 100.000 kunder.

Et af dokumenterne i lækket indikerer ifølge The Guardian, at det ikke skabte bekymring blandt de ansatte hos HSBC’s filial, at en kunde, der var bosat i Danmark, fik udleveret bundter af danske kontanter i Schweiz. I dokumentet står der om kunden:

»Al kontakt går gennem en af hendes tre døtre, der bor i London. Kontoindehaver bor i Danmark, dvs. det er kritisk, da det er en lovovertrædelse at have en uanmeldt konto i udlandet.«

Lars Koch mener, at det er et illustrativt eksempel:

»Det, som ICIJ fremstiller her, er udtryk for, at banken skruppelløst og bevidst har hjulpet folk med at gemme penge fra skattemyndigheder,« siger han og tilføjer:

»Det vidner om en kultur, hvor man har understøttet omgåelse af lovgivning i andre lande, og man har medvirket til at skjule penge i skattely. Det, der har været udfordringen for HSBC, har så været, at der i stigende grad er kommet fokus på udveksling af skatteoplysninger, særligt inden for EU.«

314 klienter knyttet til Danmark

En dansker, der enten er nuværende eller tidligere forhandler af kød, har også fået udleveret danske kontanter fra banken i Schweiz, skriver The Guardian.

Hans konto var påskrevet en instruktion om, at han ikke måtte kontaktes. Det kan indikere, at banken vidste, at der foregik noget ulovligt, skriver avisen. Til Information siger danskeren, at han ikke har nogen kommentarer til sagen.

Lækket viser ifølge ICIJ, at der var 314 klienter hos banken i Schweiz, der på den ene eller anden måde var »tilknyttet« Danmark. De var derfor ikke nødvendigvis allesammen danskere, men ifølge ICIJ havde 68 procent af de 314 klienter dansk pas eller var af dansk nationalitet.

Tilsammen havde de 737 millioner amerikanske dollar stående, viser ICIJ's tal.

Men der kan potentielt være legitime grunde til at have penge stående i banken – også for danskere, medgiver Lars Koch.

»Sagen handler om kunder, der gerne vil pleje deres formue. En del af den formuepleje kan så være at undgå at betale skat. Det er naturligvis legitimt nok at pleje sin formue, men det er ikke legitimt, hvis det handler om at undgå skattebetaling eller gemme sorte penge, der stammer fra kriminalitet eller korruption.«

Et eksempel fra The Guardian viser også, at banken var indstillet på at hjælpe en dømt forhandler af såkaldte bloddiamanter. Lars Koch påpeger, at det ikke kun er rige lande, der kan miste penge på grund af bankens praksis.

»Ulandene taber også milliarder i skatteindtægter,« siger han.

Herhjemme har SKAT ifølge Politiken ikke indhentet lækket, som blandt andet Frankrig er i besiddelse af og har brugt til at finde skatteunddragere. Skatteminister Benny Engelbrecht (S) har da også kaldt det »stærkt pinligt«, at sagen ikke for længst er sat i gang hos SKAT.

»Jeg kan ikke forklare, hvorfor man ganske enkelt ikke beder om de her informationer fra Frankrig, og derfor har jeg også omgående bedt SKAT om at få indhentet de her lister nu og så ellers få undersøgt sagen til bunds, inden vi måtte løbe ind i, at der er eventuelle forældelsesfrister,« siger Benny Engelbrecht til DR.

SKAT's direktør, Jesper Rønnow Simonsen, har nu bedt myndigheden om at indhente oplysningerne.

I en skriftlig kommentar til ICIJ og de medier, der i øvrigt har afdækket sagen, påpeger HSBC, at der kan være legitime grunde til at have en schweizisk bankkonto.

Samtidig anerkender HSBC, at firmaet kan have haft »et antal kunder«, som potentielt ikke har levet op til deres skattemæssige forpligtelser, skriver Politiken.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jesper Oersted

Det er ikke kriminelt at snyde i skat i Schweiz: Det regnes bare som en forglemmelse, der er ingen straf for det. Så HSBC Schweiz har ikke gjort noget galt, de følger bare landets love.

Karsten Kølliker

(Repost)

Hvad jeg simpelthen ikke begriber er, hvordan lederne indenfor erhvervslivet såvel som politikerne kan tro at der bare er et samfund, som altid vil være der, og derfor kan de tillade sig bare at tænke på at opnå størst mulige fordele for sig selv.

Samfundet er langt mere skrøbeligt end som så, og det er det vi alle kommer til at erfare. Der er intet i erhvervslivet eller i den politiske kultur som bare tilnærmelsesvist har kræfterne til at imødegå de allerede udtalte depressive tendenser. Og det er jo ikke så mærkeligt. Når lederne forråder samfundet, ja så taber hele befolkningen sgu da troen det de gør.

Således er et økonomisk sammenbrud uundgåeligt, og alle disse ledere, som har haft så travlt med at få deres eget på det tørre, vil også se deres formuer forsvinde mellem fingrene på dem. Formuer kan kun findes så længe der er et samfund til at understøtte dem. Og således vil vi kollektivt stå med det endelige resultat af ledernes svigt: Et samfund der ligger i ruiner og som møjsommeligt skal bygges op fra grunden af.

Fundamentet for samfundet vil altid være tillid baseret på fairness, retskaffenhed, ordholdenhed og fælles mål.

Kurt Nielsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Mette Hansen, Ib Christensen, Torben Arendal, Mogens Højgaard Larsen, lars abildgaard, Janus Agerbo, Morten Rasmussen, Rasmus Kongshøj, Philip B. Johnsen, Carsten Mortensen, Lars Riber og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Samfundet Danmark har bestået længe - ikke på grund af politikerne og den øvrige overklasse - men på trods af disse. Danmark får op og nedture - og skal nok bestå, for folket som helhed har styrken, selv om toppen er degenereret.

Kurt Nielsen, Peter Ole Kvint, Torben Arendal, lars abildgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Det var heldigvis ikke noget som kunne ske i Danmark. Her er bankerne nemlig befolket af moralske mennesker, og de rige er ligeså flinke og ordentlige mennesker som Christian Varnæs...

Her i landet straffes umoralsk adfærd, f.eks. flugtbillisme, hårdt. Det har vi sådan nogen pæne og retskafne politikere til at sørge for.

Og skulle der endelig være en enkelt eller to, som ikke kan forstå sig på at opføre sig ordentligt, i deres liv her på Jorden, vil der jo komme en dag, efter de er døde, hvor de for alvor bliver stillet til regnskab.

Virkeligheden er slet ikke så slem, som artiklen antyder. Altså, jeg forstår ikke helt den mail jeg fik, fra banken, hvor de advarede mig om at udtale mig til pressen, uden at have talt med min sagfører først, og jeg forstår heller ikke helt, hvorfor de sidenhen ikke ville bruge mail, men ville have at vi skulle mødes på den der græsplæne.

Kurt Nielsen, Peter Ole Kvint, Mette Hansen, Erik Jensen , Torben Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Ser man på dem, der snyder sig fra at betale skat, er det personer eller/og virksomheder, der tjener deres penge på, at de moderne samfund stiller en lang række af moderne og højtudviklede samfundsejede infrastrukturer til rådighed.

Her boltrer snylterne sig, de trækker omkostninger og moms fra i skat, og slider på infrastrukturen, og har hermed en konkurrencemæssig fordel til at tjene penge. Men når det kommer til at betale for brug af infrastrukturen, smutter snylterne med pengene til skattely, og lader andre betale.

Det er, hvad skattesnylterne gør, og om man ligefrem kan anklage hjælperne, The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited og diverse revisorer, for en slags hæleri eller medhjælp til skattesvindel, ved jeg ikke. Men uanstændigt er det i hvert fald - også det hjælperne har gjort.

Mette Hansen, Henrik Christensen, Rasmus Kongshøj, Kristian Rikard og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

- og det helt rigtige sted at stille en "fotofælde" op.

Kurt Nielsen, Peter Ole Kvint, Henrik Christensen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Sådan fungere konkurrencestaten.

Hvordan kan dette forundre, Skat følger de politiske retningslinjer, der er udstukket for konkurrencestaten, dette er helt almindelig liberal politik.
Problemet har de liberale, gjort danskerne bekendt med gentagende gange, hvis man tvinger de rige til at betale skat, som almindelige mennesker, så flytter de deres virksomhed ud af landet og Danmark mister arbejdspladser, hvor præcis er det nye i denne liberale politik, det er da lige efter bogen.
Det er forklaret glimrende af Bjarne Corydon, hvordan lovlig, eller med politisk hjælp og derfor straffri, skatteunddragelse fungere i praksis.
Hvis et tilbud er givet på et projekt i offentligt udbud, hvor det samlede bedste tilbud, afvises pga. skattely og hemmelige ejere, vil det være ulovligt og blive underkendt af EU og der vil rejses erstatningskrav mod staten, det var scenariet beskrevet i salget af DONG til hemmelige ejere i skattely.

Det er i de fleste tilfælde forbudt, at forfølge international økonomisk kriminalitet, liberale politikkere vil ikke diskriminere økonomisk kriminelle.

Sådan er det jo.

Det kan lyde snavset, men vi kommer reelt ingen veje før vi er villige til at tage de værste finans- og bankfolk, korrupte politikere og andre rige samfundsundergravende svin ud bagved til nakkeskud og kompostering.
Det er ikke rart at vi er nået hertil, men det er den eneste vej tilbage til en acceptabel tilstand af den simple grund at disse individer og institutioner har alt for meget magt, er alt for velorganiserede, resursestærke og skruppelløse og alt, alt for grådige til at vi kan nå dem med normale civiliserede midler.
'It's a dirty job' som de siger derovre 'but someone's got to do it'

Morten Balling

@Toke

Da jeg var barn, fortalte min legekammerat mig om en leg, som hed "Ringo-leg". Jeg skulle bare gå hen og ringe på hos ham den sure, med de to schæferhunde, og når så han kom rasende ud og åbnede døren skulle vi spurte afsted. Jeg skulle ringe, og min kammerat stod allerede lidt på afstand. Man kunne sige at han havde et mindre forspring ift. hundene.

Den leg har jeg ofte tænkt på siden, i helt andre situationer. :)

Rasmus Kongshøj

Problemet er ikke at banker og velhavende skatteturister er umoralske. Det har vi altid vidst, og sådan vil de altid være.

Problemet er at finansielle slyngelstater som Schweiz står klar til at hjælpe. Hvis politikerne virkeligt gik op i at bekæmpe skattely, indførte man hårde sanktioner mod Schweiz, Luxembourg, Cayman-øerne og alle de andre palmeøer.

Men nej, det tør de jo ikke gøre, de skvat. Så hellere hidse sig op over at en enlig mor måske, måske ikke, får en hundredekrone for meget om måneden.

Kurt Nielsen, Henrik Christensen, Erik Jensen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Bjarne Falk Rangård

Der er en del der gerne vil vide hvorfor Danmark ikke reagerede i 2009 da de fik chancen.
Tænk jer om, Troels Lund Poulsen fra Venstre var skatteminister i LLR´s regering bestående af Vog K.
Man generer ikke sine egne venner eller folk der har samme moral som en selv.
Så hellere klynke over det høje skattetryk på dem der holder loven og dem som ikke kan andet på grund af massiv kontrol.
Er der ikke penge nok kan man tage flere fra dem der ikke har nogen eller reducere ulands-hjælpen.
Det sidste man må er at genere skatte-ål, økonomisk kriminelle, selskabstømmere med videre.
De sidstnævnte fik jo også udstrkat hjælp til deres lyssky virksomhed da Anders Fogh Rasmussen var skatteminister.
så der er intet nyt undersolen, men lur mig om ikke Venstre vil være frække nok til at forsøge et stormløb mod den nuværende regering for smøleri.

Morten,
Det ved jeg godt,,,men man skal ofte læse mellem linjerne for at få alt med ;)
Det gælder i øvrigt også mine indlæg(!)
Og du har da ret i at det sagtens kunne være tilfældet - kalkuleret skruppelløshed er ikke isoleret til samfundets højere cirkler og jeg er bestemt ingen helgen.
Men det handler mere om en slags kritisk masse hvor bevægelsen er så stor og flytter med så meget tyngde, at normale kontrol- og strafforanstaltninger er sat ud af kontrol.
Det kunne fx være at politiet, for første gang nogensinde, stillede sig på borgerne og samfundets side i stedet for, som hidtil, primært at beskytte de etablerede magt- og ejerforhold.

Kurt Nielsen, Mikael Velschow-Rasmussen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Toke

Jeg ved godt hvad du mener, og jeg er på ingen måde hellig selv. Faktisk har jeg taget mig selv i at foreslå Ringo-leg adskillige gange i mit liv ;) Til mit forsvar vil jeg sige at jeg også ind imellem har oplevet mig selv med schæferhundene hængene i haserne, mens der stod nogen på afstand og grinede.

Det er svært at læse nyheder i 2015 uden at undres over at vi aldrig bliver klogere, men den med at politiet skulle stille sig på borgernes side, hvor smuk den end måtte være, må jeg ærligt indrømme at jeg ser som værende ret utopisk efterhånden.

Når jeg så samtidig kan se at LLR og Traktor Troels formentlig begge bliver valgt til at være ministre af den danske befolkning ved næste valg, begynder jeg at overveje om det vitterligt er værd at prøve at arbejde for retfærdighed. Hvis man skal bruge kræfter på noget, skal det jo helst påskønnes på en eller anden måde. Måske er det med moral og etik bare ligeså meget en illusion, som bevidstheden og den fri vilje. Verden bliver nemmere at forstå, når man indser at vi stadig ikke evolutionært er nået så langt.

Kurt Nielsen, Erik Jensen , Philip B. Johnsen, Rasmus Kongshøj og Toke Andersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Falk Rangård

Politiet er magtens værktøj.
I et demokrati burde det være muligt at vælge magthaverne.
Men den politiske magt er ikke den eneste, men start dog med at fravælge de politikere der direkte finansieres af den gruppe man ønsker udøvet retfærdighed overfor.
For i Danmark tror jeg stadig på, at politiet er den politiske magts værktøj

georg christensen

En bank frem i lyset, et lys som for længst er slukket "HSBC", var bare en af mange banker, medens dansk skat bare har siddet og sovet i timen sammen med deres politiske venner. De gamle partiers "højerværdigheder". Konklusionen og resultatet, af denne fejltagelse bør være , "fyringer" på topleder plan.

NB>: Til oplysning for "Dansk Skat", kan oplyses, at tyskerne også har oplysninger om danske skatte undragere, har haft dem i flere år, oplysninger, som kan indhentes ved en simpel henvendelse til tysk skattevæsen, med henvisning til "EU lovgivningen" , måske mod et mindre honorar. Dansk Skat, har virkelig et problem på leder plan. Ansæt lidt flere veluddannede fodfolk, og smid generalerne på porten.

Leo Jensen, Rasmus Kongshøj, Henrik Christensen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

Nu skal konspirationsteoretikerne ikke helt løbe af med tråden. Som banken selv påpeger til sit eget uforlignelige forsvar kan der være legitime grunde til som dansker at have en konto i den schweiziske afdeling af Hongkong and Shanghai Banking Corporation.

Per Torbensen, Peter Ole Kvint og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det er da ønskeligt, at Skat og regeringen begynder at læse aviser, jeg mener ikke det passer, at ingen kendte til listen, her er en artikel, hvor man kan læse følgende om lækkede skatteoplysninger tilhørende 24.000 europæiske klienters konti i HSBC 11. oktober 2012, 23:00:

Fra link:
"Listen med navnene, der i dag har fået navnet »Lagardes liste«, kom oprindeligt i 2008 fra Herve Falciani, en ansat med ansvar for datasystemer og sikkerhed i banken HSBC i Geneve. Falciani havde stjålet listen og lækket den til myndigheder i flere europæiske lande. Listen gav detaljer om 24.000 klienters konti i HSBC, herunder de knap 2.000 navne på grækere."

Link: http://www.b.dk/globalt/sorte-skygger-over-demokratiets-vugge