Interview
Læsetid: 3 min.

Bent Melchior: Min frygt er, at det jødiske samfund vil visne

Jøder skal kunne forsamles og pleje deres fælles kultur. Det må terrorister ikke få lov at ændre på, siger forhenværende overrabbiner Bent Melchior, der er kendt som fortaler for dialog mellem jøder og muslimer
Blomster lægges ved synagogen i Krystalgade efter skyderi, hvor en vagtmand blev dræbt

Blomster lægges ved synagogen i Krystalgade efter skyderi, hvor en vagtmand blev dræbt

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
16. februar 2015

Da synagogen i Krystalgade i 1985 blev ramt af en terrorbombe, var noget af det første, daværende overrabbiner Bent Melchior gjorde, at bestille en glarmester. De smadrede vinduer skulle med det samme skiftes ud, så han kunne holde gudstjeneste om lørdagen.

»Min holdning var dengang, at de ikke skulle bestemme over os. Man skal tage den slags alvorligt, men samtidig skal man være den, der styrer, og ikke lade terroren styre ens handlinger. Og det er den samme holdning, jeg har i dag,« siger Bent Melchior, efter at synagogen natten til søndag blev ramt af endnu et terrorangreb, der fik en dødelig udgang for 35-årige Dan Uzan, der stod vagt ved synagogen, hvor en ung pige holdt bar mitzvah-fest.

»Terror betyder jo frygt. Dens mål er ikke bare at slå et antal mennesker ihjel. Det er også at skabe frygt og dele mennesker. Det, der er min hovedpine, er, hvordan mine kære trosfæller vil reagere på det, der er sket. Hvis man vil opretholde et jødisk samfund i Europa, og det mener jeg i sig selv er en vældig positiv ting, så er det vigtigt, at jøder kan forsamles, uden at det skal være en modig handling. Man skal kunne høre foredrag eller fejre begivenheder sammen. Men jeg spørger mig selv, om folk nu vil sige, at prisen er for høj og derfor vil holde op med at komme i synagogen, sende deres børn i den jødiske skole og så videre. For hvis folk begynder at blive væk, så visner det jødiske samfund. Kultur, der ikke holdes ved lige og bliver sat til diskussion, sygner jo hen,« siger Bent Melchior.

’Frygtelig dumt’

Netop fordi det er afgørende vigtigt at opretholde det jødiske samfund i Danmark og andre lande er den tidligere overrabbiner stærkt kritisk over for den israelske premierminister Benjamin Netanyahu, der kort efter angrebene i København gentog den opfordring, han også kom med som reaktion på terroranslagene i Paris: at de europæiske jøder skal immigrere til Israel, som ifølge premierministeren er jødernes »hjem«.

»Det synes jeg er frygtelig dumt. Her i Danmark driver vi ikke politik på den slags tragedier, og det skulle Netanyahu heller ikke have gjort. Han skulle have holdt sig til sin kondolence. Det er en misforståelse, at Israel er vores hjem. Jeg er selv zionist, men for mig betyder det ikke, at alle jøder skal bo inden for et bestemte geografisk område. Det er jo nærmest apartheid. Israel skal være et jødisk centrum og inspirere jøder ude i verden, men der skal bo jøder overalt, ligesom der også skal være plads til kristne og muslimer i det israelske samfund,« siger Bent Melchior.

Den tidligere overrabbiner har gennem årene gjort sig til talsmand for dialog mellem jøder og muslimer. Han håber, at dialogen ikke bliver sat tilbage af terrorangrebene.

»Det ville være slemt. Jeg er gennem tidernes løb blevet spurgt, om der er antisemitisme i Danmark. Der har jeg svaret, at der er antisemitter, men der er ikke antisemitisme i Danmark. Der er ingen bevægelse i Danmark, der har en jordisk chance for at begå sig, hvis den har jødehad på programmet. Men der er individer, som er antisemitter, for man har tosser i alle lande og i alle befolkningsgrupper, også blandt muslimer. Og det, at der er nogle tosser blandt muslimer, det er for mig ikke nogen årsag til at indstille dialogen.«

– Det er det ikke for dig. Men kunne du ikke frygte, at det kunne være det for andre?

»Ja, det kunne jeg. Men der er jeg glad for, at vores politikere, og det gælder også statsministeren ligesom den franske præsident i forrige måned, gang på gang understreger, at dette ikke er en kamp mod muslimer, men en kamp mod terrorister.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Jørn Pedersen

Ja, det er vigtigt at se dette senarium som en kamp mod terror og radikalisering.

VI SKAL VÆRE MEGET BEVIDSTE OM, AT RADIKALISERING OFTE SKER I FÆNGSLER. DET SAMME VAR TILFÆLDET I FRANKRING.

DEN FÆNGSLEDE KOMMER TIL AT SE SAMFUNDET SOM MODSTANDER, FJENDE.

JEG VIL MEGET OPFORDRE TIL, NÅR MAN MENER DET NØDVENDIGT AT FÆNGSLE PERSONER, AT MAN SÅ OGSÅ UDDANNER OG OPLYSER, OG DERVED DANNER EN ANDEN MULIGHED FOR VEDKOMMENDE.

Rune Petersen, Henrik Nielsen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Vel talt, Melchior.

Rune Petersen, Henrik Nielsen, Ruth Gjesing, Christian Harder, Vibeke Rasmussen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Nanna Wulff M.

Jeg kan ikke sige med sikkerhed hvorfor og ikke engang om mine forfædre var jøder, men omkring 1812 forlod min familie bopælen i eller omkring Mecklenburg Schwerin. De flyttede til Randers.

Jeg har ledt mange steder, kigget på mange slægtsforsknings sider men har ikke kunne finde hverken faderen eller moderen til mine tipoldeforældre. Kun langsomt er det gået op for mig hvad grunden kunne være. Det er muligt at vores forfædre var jøder, men de er som sunket i jorden. Kun efternavnet og nogle billeder giver et praj.

Måske er det ikke så mærkeligt, som jeg mener det er, men ingen i familien vil kendes ved ideen, og vi skriver 2015. Sørgeligt!

Niels Engelsted

Nanna,
det er helt okay bare at være dansker og fra Randers. Begge dele er jeg selv. Min fars familie var jødisk. Men den var også dansk og fra København. Så hvis det ikke er Netanyahus tilbud, der lokker, så vær tilfreds med den du er.

Victoria Trolle-Millbrath

Det jødiske samfund i Danmark må ikke få lov at gå til grunde. Den mosaiske tro er jo hele vores grundlag, og vi deler den samme Gud. Hvor hver enkelt af os står, er bestemt af geografi og historie.
Hvis der fandtes en mulighed for at blive støttemedlem i Mosaisk trossamfund, så ville jeg øjeblikkeligt melde mig ind.

Torben Arendal

Vi er et DANSK samfund BM!

Nanna Wulff M.

Niels

Det der, i mine øjne er sørgeligt, er at det i sin tid var nødvendigt at synke så grundigt i jorden at ens efterfølgere ikke kan finde en lige meget hvor de leder. Værre er det, at familien af i dag, næsten ikke kan tænke tanken om jødiske aner til ende.

Det kom godt nok bag på mig. Jeg har boet næsten hele mit liv i Nordamerika, så nu bliver jeg hvor jeg er ;-)

Niels Engelsted

Nanna,
men du siger selv, at du ikke ved, om dine forfædre var jøder? Måske var de slet ikke jøder, og så er en jødehistorie ikke blevet undertrykt af din familie, og så er der jo ikke noget sørgeligt, vel? Du skriver, at du har levet hele dit liv i Nordamerika, så måske ved du det ikke, men anti-semitisme skal man efter min mening lede længe efter i Danmark. (Noget andet er kritik af Israel, men det opfatter vi ikke her som anti-semitisme.)

Bjørn Pedersen

lille rettelse til artiklen:
"der stod vagt ved synagogen, hvor en ung pige holdt bar mitzvah-fest."

Det skulle nok snarere stå bat mitzvah. (bar er søn, bat er datter)

Christel Gruner-Olesen

Nanna Wulff - her er der et link om joederne i Schwerin

http://www.svz.de/mv-uebersicht/gekennzeichnet-und-diskriminiert-id65622...

Victoria Trolle-Millbrath

Torben Arendal - var det en kommentar til mig? At vi er et dansk samfund?
Nej, vi er en dansk nation, med flere forskellige religiøse samfund samt et par pseudopolitiske.

Nanna Wulff M.

Christel Gruner-Olesen

Tak! Det var meget venligt af dig.

Oskar Petersen

Nej, jeg tror kommentaren af Torben Arendal "Vi er et DANSK samfund BM", er til rettet mod Bent Melchior (BM). Men din kommentar Victoria Trolle-Millbrath, er fornuftig!
Jeg tror i øvrigt sagtens du kan støtte Det Jødiske Samfund uden at være jøde, du kan jo henvende dig til dem.