Baggrund
Læsetid: 3 min.

Bred politisk enighed om terror-initiativer, men ...

Regeringens 12 forslag til nye antiterrorinitiativer møder bred politisk opbakning, men fra begge politiske fløje er der krav om både flere midler og initiativer
Forsvarsminister Nicolai Wammen, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, statsminister Helle Thorning-Schmidt og justitsminister Mette Frederiksen præsenterede i går 12 nye tiltag mod terror til en samlet pris på 970 millioner kroner.

Simon Skipper

Indland
20. februar 2015

Efter regeringen havde fremlagt dens 12 nye initiativer til at bekæmpe terror, opsummerede Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl en samlet oppositions modtagelse af antiterrorplanen i et citat:

»Alt, hvad vi i Folketinget kan blive enige om, synes vi, at vi skal sætte i værk. Vi skal i gang. Og så må vi åbent erkende, hvor vi ikke kan blive enige. Der er sandsynligvis nogle partier, som ønsker at gå længere, og så må danskerne jo vurdere os på det. Men vi er utålmodige med at komme i gang, så vi får højnet danskernes tryghed,« sagde Kristian Thulesen Dahl.

For den eneste uenighed på Christiansborg efter regeringens offentliggørelse af antiterrorplanen handlede om, hvad planen mangler:

»Regeringen er i gang med at oversælge indholdet af pakken, fordi de nævner en milliard kroner, men det er over fire år, og mange af midlerne er allerede afsat til enten politiet eller efterretningstjenesterne. Der er historier om, at vi ikke udviser kriminelle udlændinge. Der er ingen grænsekontrol i denne pakke, så der er masser af tiltag, som vi godt kunne tænke os, der ikke er med. Hvis vi for alvor skal skabe tryghed for danskerne, er der masser af ting, som vi efter weekendens terroranslag er nødt til at gøre noget ved,« sagde Kristian Thulesen Dahl.

K: Gør ikke nok for politiet

Også Venstres formand Lars Løkke Rasmussen er parat til at indgå en aftale med regeringen:

»Vi vil meget gerne drøfte tiltagene med regeringen, og der er ikke noget af det, som regeringen lægger op til, som vi ikke også kan se os selv i. Men vi mener ikke, det er det fulde svar,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti, mener, at regeringen ikke gør nok for at hjælpe politiet.

»Regeringen tager ikke fat på politiets træning og udstyr. Det er åbenlyst, at der er en udfordring. Det er ikke statsministeren, der sætter sig for bordenden af forhandlingerne. Det er rigtig ærgerligt. Hvis man vil en samlet aftale om antiterror i Danmark, synes jeg, vi skal sætte os sammen og gøre det,« sagde Søren Pape Poulsen.

Mulighed for flere tiltag

Efter det forleden blev offentliggjort af Københavns Politi, at automatvåbnet fra weekendens terrorangreb i København var et hjemmeværnsvåben, som stammer fra et hjemmerøveri, ønsker SF’s formand Pia Olsen Dyhr, at reglerne bliver strammet.

»Jeg er rystet over, at vi igen ser, at der bliver stjålet våben fra hjemmeværnsfolk, fordi våbnene bliver opbevaret i hjemmene. De skal flyttes fra folks hjem til et centralt lager,« sagde Pia Olsen Dyhr.

Den holdning deler Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen.

»Der er åbenlyse mangler i regeringens udspil. Vi er f.eks. nødt til at gøre noget for at få færre våben i det danske samfund. Medlemmer af Hjemmeværnet skal ikke have våben liggende derhjemme. Det er sikrere at have dem på depoter, for der er en sikkerhedsrisiko ved, at så mange mennesker har våben liggende hjemme,« mener hun.

Ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og justitsminister Mette Frederiksen (S) er regeringens 12 initiativer til at bekæmpe terror resultatet af den liste over ønsker, som statsministeren bad efterretningstjenesterne udarbejde efter terrorbegivenhederne i Paris i januar. Efter weekendens terrorhandlinger i København er regeringen klar til at se på yderligere initiativer, hvis politiet og efterretningstjenesterne ønsker det.

»De relevante myndigheder vil naturligvis foretage en erfaringsopsamling af weekendens begivenheder. Det gælder alt fra udstyr, bemanding, placering, træning, våben til samarbejdet mellem myndighederne. På den baggrund vil der komme en samlet rapport. Den rapport kan give anledning til tiltag, som myndighederne selv kan tage initiativ til, men det kan også være, at den danner grundlag for, at der er behov for, at vi drøfter mulighederne for ny lovgivning,« sagde Helle Thorning-Schmidt, mens Mette Frederiksen understreger, at dansk politis »våben og udstyr naturligvis skal være i top.«

»Det har vi en klar forventning om, at det er sådan. Samtidig foreslår vi et generelt økonomisk løft af PET og politiet, og hvordan myndighederne præcis vurderer, at de penge skal bruges, mener vi bør være en politifaglig vurdering,« sagde Mette Frederiksen.

Forsvarsminister Nicolai Wammen og justitsminister Mette Frederiksen vil indkalde partierne i henholdsvis forsvarsforligskredsen og politiforligskredsen til forhandlinger om regeringens initiativer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nu er det lige pludselig penge nok i statskassen. Næsten en milliard kr. er beløbsrammen i regeringens terror bekæmpelse forslag.. Flere penge til PET, ikke overraskende.
Men gjorde PET deres arbejde ordenligt? De var allerede blevet advaret i sept. måned af fængselsvæsenet at den mistænkte person Omar havde ændret profil!
I 14 dage var han på fri fod. Hvorfor fulgte PET ham ikke tæt op og fulgte ham nat og dag?
Det synes jeg et meget relevant spørgsmål. Havde de ikke midler til det? så er det fordi de prioritere forkert. Eller endnu værre AT DE UNDLADER AT FORHINDRE TERROR FOR AT FÅ FLERE BEVILLINGER og skabe frygt i befolkningen, mere splid og mere overvågning. Var deres 780 mand store styrke (alene PET) ikke nok til at forhindre dette? Den svenske tegner (som havde tegnet Muhammed som en hund) burde han ikke være beskyttet i hoved og … ?

Synagogen blev heller ikke ekstra beskyttet efter den første begivenhed. Desuden havde politiet ikke taget fængselsvæsenets advarsler alvorligt!
Så dette er efter min opfattelse helt klart et meget dårligt stykke politi og efterretningsarbejde. PET bruger størstedelen af deres tid på at overvåge OS på nettet, til hvilken nytte? En forbryder ved da udmærket godt hvordan man skal kommunikere uden at det kan følges. Han går heller ikke på biblioteket og låner en bog om sådan laver man en selvmordsbombe… sådan får du fat på et våben. Vi ved endnu ikke om den mistænkte er skyldig. Det er åbenbart svært at finde et bevis, våben, DNA ? Så er det i virkeligheden han som skød på Østerbro? Det bliver spændende at høre. Men regeringen handler i hver tilfælde som om at det er ham og starter deres tiltag inden politiet og PET arbejde er undersøgt.

Jeg mener helt klart at det kræver en ordentlig undersøgelse for der er mange suspekte forhold i det PET og politiet gjorde, ELLER RETTERE IKKE GJORDE. At beskytte den ytrende svenske tegner på et møde omhandlende ytringsfrihed. Det er da næsten så oplagt som noget at PET skulle være til stede der. Men hvorfor var de ikke det?

Jeg undre mig over at man ikke taler om forskning i radikaisering af unge. Det må da være indlysende at undersøge hvad der fører til dette had og terror i unge muslimer, og hvad man så kan gøre for at komme i dialog med dem, som synes umuligt som det er nu. Ingen taler om forskning i dette, kun om mere politi, overvågning, luk grænser osv. I den dur. Dette vil aldrig føre til en dialog.
Desuden vil der i fremtiden komme endnu flere flygtningestrømme, da intet tyder på at forholdene i de Arabiske lande bliver mere fredelige. Og vi kan ikke lukke os inde i en skal som forsvar mod flygtninge, som så vil blive radikaliseret, da de hader den Rige Vesten, som så ikke vil have med dem at gøre.
Det er et globalt kæmpe problem, som kun vokser, og jeg ser ingen andre udvej end lynhurtigt at oprette en forskningsgruppe, til at undersøge til bunds hvad vi her har med at gøre, for vi er hjælpeløse ! Ingen kommer med svar, der når til kernen af problemet med svar og mulig løsning.
Og det haster !!

Vi har allerede masser af viden om, hvad det er, der gør at nogle bliver radikaliserede. 'Frøet' bliver jo lagt meget tidligt: de første års opvækst kan betyde forskellen på, om barnet udvikler sig til en person, som har et godt selvvært, som anerkender både egne og andres behov

(HOV) fortsat: Men hvis vi starter allerede ved fødslen med at udskille nogle og sige og mene at de er andenrangsmennesker, så præger det deres tilgang til sig selv og andre. Alle ønsker at bliver anerkendt, elsket og høre til i et fællesskab, og hvis vi ikke indbyder 'dem' i vores fællesskab, så kan det ende med at de finder trøst i et fællesskab som bygger på vold og evt. terror.

Netop, vi har masser af viden, men bruger den bar ikke. Pressen har stådreng (undskykd udtrykket!) når noget sådant sker. Det sælger aviser og nej hvor er det spændende med alle de mange jounalister og vogne fra hele verden som sender fra Kbh. Problemet er at de stort set siger det samme alle sammen. Pressen er ikke vores allierede, ej heller politikerene. Men hvem så? Jeg tror vi skal lede efter forklaringerne allerede omkring det som skete i 2001 og som rigtig mange almindelige borgere tvivler på de har fået sandheden om. Husker vi ikke også Buch gode ven Anders Fog som var ham som for alvor satte trumf bag begrebet "ytringsfrihed" og hvad der kom ud af den alliance?

Mikael Velschow-Rasmussen

Fra en 'full-blown' konspirations-teroretiker med ketchup, brutale løg og sølvpapirs-hat:

Bortset fra at jeg ikke nødvendigvis er enig i at hændelserne i KBH var terror, er jeg lidt rystet over, at ingen har ytret den oplagte årsag til individuel/gruppe terrorisme (kontra stats-terrorisme - hvis mål er kontrol).

Svaret er .... Ulighed mellem mennesker/grupper/stater !!

Lige siden vi udviklede kognitive evner for ca. 70K år siden. Har det vist været oplagt, at vi også - modsat dyrearter - udviklede en række normative træk; fairness, moral, etik, god vs. ond, retfærdighed, etc.

Min tese er, at de 2 hovedtræk i artens evolutionære udvikling først og fremmest er:
1. vores evne til samarbejde (via fx. ideer og kreativitet), samt
2. vores gruppe-tilhørsforhold ("OS vs. DEM")

Vi samarbejder indenfor gruppen !
- Bemærk at neo-liberalisternes hyldede økonomiske/monetære marked indenfor gruppen kan være sat fuldstændig ud af kraft, gruppen kan fx. være; familien, håndbold-klubben, sy-klubben, spejderne, banko'en, religionen, staten, etc. Og at der indenfor denne eller disse gruppe(r) kan udveksles ydelser, services og varer mere eller mindre gnidningsløst baseret på koncepter som retfærdighed, fairness, status, prestige, altruisme, kærlighed, etc.
- (Klassiske økonomer rystes formodentlig i deres grundvold, hvis de læser om disse alternative økonomier, som klarer sig fuldstændig uden penge-systemer og lov-systemer baseret på ejendomsret).

Tilsvarende definerer vi os så også som i modsætningsforhold til "DEM", (hvem det så end måtte være).

Vores identitet er altså stærkt præget af ovenstående, og så bli'r det vel forholdsvis indlysende, at for store uligheder mellem grupperne vil medføre voldelige aktioner.

For Danmarks vedkommende er det jo tydeligt at se, at efterhånden som sammenhængskraft, solidaritet og tillid destrueres af neo-fascisterne anført af Løkke, Thorning, etc. Vil problemet med terror vokse sig større og større.
(Hele den nævnte terror-pakke er jo mest falsk varebetegnelse, det det vist i virkeligheden går ud på er såkaldt stats-terrorisme; spred frygt, indskrænk befolkningens rettigheder og indfør mere kontrol).

En umiddelbar løsning til afhjælpning af problemerne kunne altså være mere lighed i samfundet.
Ideelt set (og formodentligt utopisk) ville samfundet skulle defineres som "The Whole World".
Og "DEM" skulle så defineres som "The rest of the Universe" (En hel række katastrofe-film baserer sig da også på dette).

Jeg tror såmænd ikke problemet er værre end dette. Diversiteten mellem mennesker tror jeg egentlig nemt, vi overkommer (igen - måske utopisk).
Desværre er verden indrettet efter den fascistiske elites ønsker, så første 'step' må være at slippe af med denne :-)

God revolution derude.